Nowlive.eu

Registreren
 

Seth Gaaikema overleden
gelezen 4768 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
oktober 27, 2014, 15:59:18
#6
Seth Gaaikema herdacht in kerkdienst

In de Amsterdamse Westerkerk is vanmiddag een dienst begonnen ter herdenking van Seth Gaaikema. De cabaretier overleed vorige week op 75-jarige leeftijd. Later op de dag wordt hij begraven op Zorgvlied.

De dienst werd geleid door Gaaikema's zus, predikante Jolan. Ze vertelde over de jeugdjaren van Seth - hoe hij vroeger al 'proefvoorstellingen' gaf. Onder de aanwezigen waren tv-producent Han Peekel, architect Cees Dam, André van Duin, omroepbaas Jan Slagter en cabaretier Paul van Vliet. Op en rond de blauwe kist lagen veel bloemen. Daarachter hing een grote foto van de cabaretier.

Liedjes en herinneringen
Tijdens de dienst werden liedjes gedraaid en gespeeld van Gaaikema, zoals Pastorie en Verliefd & Verloren. Jacques d'Ancona haalde herinneringen op uit Gaaikema's jaren in Groningen. Zo memoreerde hij diens eerste optreden eind jaren 50. Hij speelde op een klein podium een programma met liedjes en woordgrappen. 'Het markeerde de richting die hij in zou slaan.' D'Ancona omschreef zijn vriend als een 'nationaal kunstenaar van internationale allure'.

Applaus
Schrijver Wim Hazeu, 38 jaar bevriend, droeg vijf gedichten van Gaaikema voor, die de cabaretier zelf ooit in een ver verleden met een gele sticker had gemarkeerd. Theoloog en dichter Huub Oosterhuis, die hem in 1958 leerde kennen bij het begin van de studie Nederlandse taal- en letterkunde, zei dat Gaaikema verlangde naar erkenning. 'Soms kreeg hij geen, soms veel en warm. Hij ging daar niet in op, dat maakte hem bescheiden, vriendelijk en hield hem jong.' Ook Gaaikema's man Peter sprak warme woorden. Er klonk applaus toen de kist de kerk werd uitgedragen.

Begraafplaats
Vanaf de kerk gaat de kist met het lichaam van de cabaretier in een boot vanaf de Prinsengracht naar de begraafplaats. Na de begrafenis is er een condoleancebijeenkomst voor genodigden in het DeLaMar Theater.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Seth Gaaikema overleden
« Reactie #6 Gepost op: oktober 27, 2014, 15:59:18 »

oktober 22, 2014, 00:29:15
#5
R.I.P. Seth Gaaikema      Voeg een condoleance toe---->>   http://www.condoleance.nl/15065/Seth--Gaaikema.htmlGelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 22, 2014, 00:23:09
#4

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 22, 2014, 00:15:12
#3
Seth Gaaikema geroemd om hertalen musicals

Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema is dinsdag in een ziekenhuis in Den Bosch overleden. Hij had hartproblemen en stierf na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd. Hoewel Gaaikema bij het grote publiek vooral bekend werd door zijn conferences, roemen vakgenoten met name zijn taalvaardigheid. Trouwe fans openden dinsdagavond op internet een condoleanceregister.


Erkenning kreeg Gaaikema vooral voor zijn vaak treffende en geestige vertalingen van musicals. In 2001 ontving hij de Musical Oeuvre Award wegens zijn verdienste voor de Nederlandse musical.

Kritieken
Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema werd geboren op 11 juli 1939 in Uithuizen. De domineeszoon voerde vanaf 1967 conferences op, maar pas in 1994 kreeg zijn voorstelling 'De wereld is stapelgek, nou wij nog' unaniem lovende kritieken. Maar de pers vond zijn conferences ook nogal eens 'zwaar' of 'traag'. In zijn oudejaarsconference van 1988 kwam Gaaikema openlijk uit voor zijn homoseksualiteit.

Gaaikema kreeg altijd goede kritieken op de vertalingen die hij maakte van musicals als Kiss Me Kate, Oliver en Les Misérables. Uit zijn eerste en meest succesvolle hertaling, My Fair Lady uit 1959, komen beroemd geworden zinnetjes als 'Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan' en 'Als het effe kan'.

Tijdens zijn studie raakte Gaaikema bevriend met Wim Kan, die later zijn idool en grootste concurrent werd. Ze werkten jarenlang samen en hadden een haat-liefde-relatie. In zijn dagboeken noemde Kan zijn studievriend een kloon en in een interview in 1994 zei Gaaikema nog maar weinig aan Kan te denken.

Taalvirtuoos
Theaterproducent Joop van den Ende noemt Gaaikema 'heel geestig als mens en uniek als vertaler'. Freek de Jonge vindt zijn collega-cabaretier 'geen van God gegeven performer, maar wel een groot taalvirtuoos en vertaler. Het was een fijne en warme man.' Volgens Frits Spits, presentator van het radioprogramma De Taalstaat, is Gaaikema van grote betekenis geweest voor de Nederlandse kleinkunst. 'Hij speelde graag met woorden. Sommigen vonden dat vervelend, maar ik had er wel respect voor.' Minister Jet Bussemaker (Cultuur) roemt Gaaikema voor 'het baanbrekende werk dat hij deed voor de musical in Nederland.'

Een redacteur van het tv-programma Pauw van Jeroen Pauw herdacht de woordkunstenaar dinsdagavond in een korte tweet op gepaste wijze: 'Feeling Seth'.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 22, 2014, 00:13:08
#2
Seth Gaaikema was een lieve man

 Bekend Nederland reageert op het onverwachtse overlijden van cabaretier Seth Gaaikema.

Paul de Leeuw reageert op Twitter: 'Seth Gaaikema was een lieve man die ooit zei: jij bent net Surinaams cabaret! Het is zoveel en zo uitbundig! (En dacht ws: vermoeiend)'.


Frits Spits, radiopresentator De Taalstaat, Radio 1: 'Seth Gaaikema is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse kleinkunst. Hij was de motor achter het lied Nee, We noemen geen namen uit een oudejaarsconference van Wim Kan. Hij maakte ook een briljante vertaling van My Fair Lady, de vertalingen van de liedjes uit deze musical zijn tot het Nederlands erfgoed gaan behoren. Seth Gaaikema was ook een taalkunstenaar. Hij speelde graag met woorden. Sommigen vonden dat vervelend, maar ik had er wel respect voor.'

Herhaling TV-Show
Naar aanleiding van het overlijden van Gaaikema zendt AVROTROS vanavond direct na het late NOS Journaal op NPO 1 een herhaling uit van de TV-Show. Daarin als een in memoriam het portret van Seth Gaaikema dat Ivo Niehe in 2008 van de cabaretier en tekstschrijver maakte.

De uitzending begint om tien minuten na middernacht. In de TV-Show bezoekt Niehe Seth Gaaikema in diens woonboerderij in Schijndel en in Zuid-Frankrijk, waar de cabaretier in Saint Paul de Vence vaak vertoefde. Aan de orde komen onder meer de diverse oudejaarsconferences die Gaaikema vanaf 1969 - als eerste op de televisie - hield.

In de uitzending spreekt Gaaikema over Saint Paul de Vence als prettige en creatieve plek, waar hij door de jaren heen wereldberoemde kunstenaars ontmoette. Verder vertelt hij over zijn hartaanval, zijn levenslust en het verwerken van actualiteit in zijn theaterprogramma's.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 22, 2014, 00:11:23
#1
Seth Gaaikema overlijdt op 75-jarige leeftijd

Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema is overleden, maakte een van zijn naaste medewerkers bekend. Gaaikema had hartproblemen en overleed na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Den Bosch.


Gaaikema was getrouwd met zijn manager Peter Biemans en woonde in het Brabantse Schijndel.

Met de afscheidsvoorstelling Wat Ik Nog Graag Zou Willen sloot Gaaikema na 55 jaar zijn carrière dit jaar af. Zijn laatste voorstelling was op 19 januari in de Stadsschouwburg in Groningen.

Gaaikema maakte, na een studie Nederlands, in de jaren 60 zijn eerste optreden. De cabaretier schreef ook teksten voor onder anderen Wim Kan en voor musicals. Met zijn oudejaarsconferences op televisie in de jaren 80 en 90, waarin hij vooral de politiek op de hak nam, haalde Gaaikema miljoenen kijkers.

Voor zijn teksten kreeg hij verschillende onderscheidingen.

My Fair Lady
Seth Gaaikema werd geboren op 11 juli 1939 in Uithuizen. De domineeszoon voerde vanaf 1967 conférences op, maar pas in 1994 kreeg zijn voorstelling 'De wereld is stapelgek, nou wij nog' unaniem lovende kritieken. De pers noemde zijn shows voor deze conférence nogal eens 'zwaar' of 'traag'.

Wel kreeg Gaaikema altijd goede kritieken op de musicalvertalingen die hij maakte van onder meer My Fair Lady, Kiss Me Kate, Oliver, Les Misérables, The Phantom of The Opera en Elisabeth. Zijn eerste vertaling was My Fair Lady (1959). Zelf schreef hij de musicals Swingpop en Publiek.

In april 2001 kreeg Gaaikema de Musical Oeuvre Award. In de eerste helft van 1987 trad Gaaikema niet op. In die periode gaf hij werkcolleges over kleinkunst aan de universiteit van Groningen, waar hij ooit Nederlands studeerde. Hij maakte ook een proefschrift over kleinkunstteksten. Gaaikema kwam in zijn oudejaarsconférence van 1988 openlijk uit voor zijn homoseksualiteit.
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Seth Gaaikema overleden
« Reactie #1 Gepost op: oktober 22, 2014, 00:11:23 »