Nowlive.eu

Registreren
 

Proces Wilders
gelezen 26010 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
maart 21, 2016, 12:00:47
#14
'Aanval Wilders op rechter is nonsens'

De aanval van Geert Wilders op rechter Elianne van Rens is 'nonsens', oordeelt hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout. De PVV-leider vroeg vrijdag in zijn minder-Marokkanenproces aan rechter Van Rens om zich terug te trekken.


 Van Rens heeft zich vorig jaar in het tv-programma Kijken in de Ziel negatief uitgelaten over de wraking van de rechters van Wilders in zijn eerste proces. Ook sprak ze zich uit tegen minimumstraffen, terwijl de PVV hiervoor is. Wilders vreest daarom nu 'een oneerlijk proces'.
Volgens Van Kalmthout is dat onzin. ,,Deze rechter moet zich niets van zijn verzoek aantrekken. Haar mening over die wraking was een juridisch standpunt en ze mag van alles van vinden over minimumstraffen. Dat heeft met deze zaak helemaal niets van doen.''

Aanklachten
De hoogleraar strafrecht vermoedt dat Wilders 'slechts'
onrust wil zaaien. ,,En twijfel. Hij haalt alles uit de kast om er een hoop gedoe van te maken. Het heeft niets met deze aanklachten te maken. Alsof rechters hun mening niet kunnen scheiden van hoe zij hun werk doen.''

De Haagse rechtbank zegt te weten van de uitspraken van Van Rens in Kijken in de ziel. ,,We zagen geen beletsel om haar deze zaak te laten doen'', zegt een woordvoerster. De rechtbank heeft bij de selectie van de rechters wel gekeken of ze geen lid waren van een politieke partij.
Vertraging

Van Rens reageerde vrijdag niet op Wilders' aanval. Ze laat op 7 april weten of ze gehoor geeft aan zijn oproep. Haar dilemma: als ze besluit door te gaan met de zaak, zou Wilders haar op een later moment kunnen wraken. Of dat dan slaagt, is natuurlijk nog wel de vraag. Mocht Van Rens opstappen, dan loopt de zaak bovendien vertraging op, zegt een woordvoerder van de rechtbank.

In dat geval valt de uitspraak in de zaak steeds dichter bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Volgens politicoloog Joost van Spanje leverde de aandacht toen Wilders in 2010 terechtstond de PVV-leider electorale winst op.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Proces Wilders
« Reactie #14 Gepost op: maart 21, 2016, 12:00:47 »

maart 18, 2016, 19:33:06
#13

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 19:32:29
#12

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 19:29:21
#11

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 19:08:29
#10

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 16:20:30
#9Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 12:38:41
#8
« Laatst bewerkt op: maart 18, 2016, 12:42:03 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 11:47:40
#7
Advocaat Knoops wil niet verder met rechtszaak

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops wil vrijdag niet verder met de rechtszaak. Hij zegt de PVV-leider op deze manier niet te kunnen verdedigen. Hij wil een onderzoek naar het lekken van zijn pleitnota aan het AD en wil pas verder als de uitkomsten daarvan bekend zijn.


Knoops noemt het lekken van de pleitnota een 'aanslag op het proces en de vrijheid van Wilders.' ,,Dit zal gevolg moeten hebben voor het verdere verloop van het proces."

Hij vervolgt: ,,We weten niet of vertrouwelijke stukken anders opnieuw in handen van derden belanden. Op dit moment is iedere voortzetting van de strafzaak een gevaar voor de verdediging en de privacy van Geert Wilders. Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Het schaadt de verdediging, daar hebben we geen enkel belang bij. De verdediging kan niet anders dan een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat de kwestie is opgehelderd.''

Eén uur slaap
De advocaat sliep afgelopen nacht maar één uurtje nadat bekend werd dat zijn pleitnota in handen is van het AD. ,,Ik werd gisteren gebeld door een journalist van het AD. Die confronteerde mij ermee dat een concept van de pleitnota in handen is van het AD", zegt Knoops. ,,Ik moet u zeggen: in januari ben ik 30 jaar advocaat. Maar nu stond ik echt met m'n mond vol tanden."

Wilders noemde de strafzaak tegen hem al een enorme bende en een farce.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 11:45:08
#6
'Uitspraak van Wilders was bewust'

De omstreden toespraak van Geert Wilders over 'minder Marokkanen' waarvoor de PVV-leider terechtstaat, was goed voorbereid en bewust gepland. Dat stelde de aanklager vrijdag tijdens een regiezitting voor de rechtbank.


Uit getuigenverklaringen van PVV-leden blijkt volgens de officier van justitie dat de toespraak bewust scherp is neergezet. Vooraf was er nog zorg of het publiek juist zou reageren. Een medewerker heeft het publiek vooraf geïnstrueerd om te antwoorden met minder, minder, minder.

Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag ,,een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde ,,minder, minder, minder''. ,,Dan gaan we dat regelen'', reageerde Wilders. Voor deze uitlatingen staat hij terecht.

Slip of the tongue
De uitspraak van Wilders in Loosduinen was volgens direct betrokken getuigen uit PVV kringen ,,een slip of the tongue''. Een andere getuige verklaart volgens de aanklager dat deze uitlating niet vooraf was gepland en dat Wilders na afloop iets zei in de trant van: ,,Kon ik dat zo zeggen?''

Wilders zelf heeft niet willen antwoorden tijdens verhoor van de Rijksrecherche. Hij heeft alleen een schriftelijke verklaring afgegeven.Bron:AD


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 11:41:07
#5
Zitting zaak Geert Wilders


SCHIPHOL - Onder grote belangstelling is vrijdag de regiezitting van de strafzaak tegen Geert Wilders begonnen. Die wordt gehouden in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Wilders is zelf aanwezig.
Volg het mee  --->>>   https://twitter.com/SaskiaBelleman?ref_src=twsrc^tfw
Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 11:27:56
#4
LIVE: 'Lek is aanslag op proces en vrijheid Wilders'


09.48 uur: Het Openbaar Ministerie (OM) is aan het woord. Wilders staat terecht voor twee uitspraken:

- Op 12 maart zei hij op de markt in het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden.

- Op 19 maart vroeg Wilders tijdens de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan zijn aanhang of die 'meer of minder Marokkanen wil.'


10.06 uur: Volgens de officier heeft een van de gehoorde getuigen gezegd dat het juist de bedoeling was om de uitspraak zo stevig mogelijk aan te zetten.

Een PVV-medewerker zou voorafgaand aan de uitspraak meerdere keren de zaal ingestuurd zijn om het publiek voor te bereiden.

10.34 uur: De zitting gaat weer verder. Het woord is aan advocaat Geert-Jan Knoops. Hij heeft maar één uurtje geslapen vannacht nadat bekend werd dat zijn pleitnota in handen is van het AD.

10.38 uur: ,,Ik werd gisteren gebeld door een journalist van het AD. Die confronteerde mij ermee dat een concept van de pleitnota in handen is van het AD", zegt Knoops. ,,Ik moet u zeggen: in januari ben ik 30 jaar advocaat. Maar nu stond ik echt met m’n mond vol tanden."

10.40 uur: Knoops noemt het lekken van de pleitnota een 'aanslag op het proces en de vrijheid van Wilders.' ,,Dit zal gevolg moeten hebben voor het verdere verloop van het proces."

10.43: Advocaat Knoops zegt op deze manier Wilders niet te kunnen verdedigen. Hij wil een onderzoek naar het lekken. Tot de uitkomsten daarvan bekend zijn, wil hij geen verdediging voeren.

,,We weten niet of vertrouwelijke stukken anders opnieuw in handen van derden belanden", zegt hij.

10.49 uur: Knoops wil in afwachting van het onderzoek naar het lek de rechtszaak tegen Wilders schorsen. Ook overweegt hij aangifte te doen. Hij ontkent dat het verzoek te maken heeft met tijdrekken.

,,Op dit moment is iedere voortzetting van de strafzaak een gevaar voor de verdediging en de privacy van Geert Wilders", zegt Knoops. ,,Het schaadt de verdediging, daar hebben we geen enkel belang bij."

11.02 uur: De advocaat van Wilders wil drie dingen:

- Een onderzoek naar het lekken van zijn pleitnota;
- Een schorsing van de rechtszaak totdat het onderzoek is afgerond;
- Wél vandaag de onderzoekswensen rond de rechtszaak behandelen.


11.06 uur: Gert-Jan Knoops gaat wel verder met zijn behandeling van het pleidooi in de zaak tegen Wilders.

Bron:AD


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 11:18:20
#3
Wilders: Proces nu al een bende en een farce

 PVV-leider Geert Wilders noemt het proces dat vrijdag tegen hem begint over zijn omstreden Marokkanen-uitspraken een ,,enorme bende'' en ,, een farce''. Hij wijst daarbij onder meer naar het op voorhand uitlekken van zijn pleitnotitie aan het AD.


De politicus haalt vrijdagochtend op Twitter hard uit naar het Openbaar Ministerie (OM). ,,Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce'', zo stelt hij.

Een concept van de pleitnotitie van Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops kwam donderdag al naar buiten via het AD. Volgens Knoops zou het stuk zijn buitgemaakt door hackers. Hierin staat onder meer dat Wilders tijdens zijn proces premier Rutte en vicepremier Asscher wil laten verhoren.

Proces
Vrijdag begint in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol de eerste openbare zitting in de zaak over de omstreden Marokkanenuitspraken van Wilders. Het OM vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Het gaat om een regiezitting. Dan wordt de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en kunnen nieuwe onderzoekswensen worden ingediend.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 11:15:47
#2
Wilders gaat voor vrijspraak met doordachte tactiek

Geert Wilders gaat vrijdag met een doorwrochte tactiek zijn strafproces in over zijn minder-Marokkanenuitspraak. Zijn gedachtegang die doorklinkt in de conceptpleitnota: de uitspraken moeten in 'context' worden gezien, kloppen misschien wel en collega-politici als premier Rutte zouden moeten getuigen.


De conceptpleitnota van raadsman Geert-Jan Knoops - die in handen kwam van het AD - maakt één ding haarfijn duidelijk: Geert Wilders geeft zich zeker niet gewonnen. De documenten geven een inkijkje in hoe zorgvuldig de PVV-leider zich met zijn advocaat op de zaak heeft gestort.

Ze pluisden aangiftes na. Deden bijna veertig verzoeken om getuigen te mogen horen. Vroegen de Haagse rechtbank 'een vijftal' vuistdikke ordners vol eerdere uitspraken van Wilders in het dossier te stoppen. En er werd een flinke zoektocht ondernomen naar deskundige hoogleraren die 'onderbouwingen' konden leveren voor Wilders' gewraakte uitspraken over Marokkanen.

En passant probeerde de PVV-leider overigens tal van collega-politici in zijn proces rond discriminatie, aanzetten tot haat en belediging in de beveiligde rechtbank te betrekken. En niet de minsten.

Getuigen
Premier Mark Rutte zou in het getuigenbankje moeten gaan zitten. Net als oud-minister Ivo Opstelten, minister Ronald Plasterk, eurocommissaris Frans Timmermans, vicepremier Lodewijk Asscher, maar ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en nationaal terreurcoördinator Dick Schoof.

Waarom Wilders zijn collega-politici het proces in wilde slepen, wordt niet nader toegelicht in de papieren. Duidelijk is wel dat juist deze mensen fel afstand namen van Wilders' uitlatingen. Rutte zei dat hij een 'vieze smaak' in de mond kreeg van de uitspraken, terwijl ze voor Asscher reden waren een 'stemadvies' te geven om af te zien van de PVV. Opstelten ('walgelijke uitspraken'), Timmermans ('verwerpelijk') en Plasterk ('afschuwelijke scène') haalden evenzeer uit.

Uitleg
Wilders zou bovendien van veel van hen wel eens uitleg willen, zoals de verantwoordelijke minister van justitie of premier, waarom hij wordt vervolgd, terwijl andere politici die kritiek uitten op Marokkanen dat niet overkwam. PvdA'ers Diederik Samsom en Hans Spekman werden na felle kritiek op Marokkaanse Nederlanders geen proces aangedaan. ,,Dan is er geen premier die er schande van spreekt,'' zei Wilders daar eerder over. Hij spreekt dan ook steevast van een 'politiek proces'.

Tot verhoren van de toppolitici komt het uiteindelijk niet, de Haagse rechters zijn er niet in meegegaan. Slechts zes van de 39 verzoeken zijn wel gehonoreerd. Deskundige rechtsgeleerden, antropologen en criminologen mogen komen opdraven. Voor enkele anderen doet Knoops vrijdag nog eens een verzoek. De politici blijft een gang naar het getuigenbankje bespaard.

Strategie
De verdere strategie van Wilders in een notendop: een politicus moet dit kunnen zeggen en eigenlijk vooral iemand als hij. Er was een 'maatschappelijke context' voor zijn minder-Marokkanenuitspraken. ,,De heer Wilders blijft zich uitspreken,'' is in de spreektekst van Knoops te lezen. ,,De grenzen van de wet respecterend, maar wel wijzend op problemen die hij ontwaart, ook als dat niet altijd in goede aarde valt bij sommigen.''

In alles wil de PVV-leider de rechtbank gaan overtuigen dat z'n uitspraken niet uit de lucht kwamen vallen. Het past in een trend van zijn beweringen over immigranten, het had 'contextuele factoren'. Knoops zal aandacht vragen voor ' het economische, sociale en politieke klimaat waarin de uitlating wordt gedaan'.

Om die reden werd 'een vijftal' ordners aan het dossier toegevoegd: onder meer verslagen van dertig debatten in de Tweede Kamer. De boodschap: de uitspraken in maart 2014 passen in een serie van onderbouwde beweringen over de criminaliteit onder Marokkanen. Er was niet iets 'nieuws' gezien z'n 'eerdere opvattingen ten aanzien van wat hij noemt het Marokkanenprobleem', die hij in het parlement uitsprak. Wilders denkt zelfs dat daarom zijn immuniteit 'doorwerkt' buiten het parlement, zo is te lezen in de aantekeningen van Knoops.

Onvertegenwoordigd
En de volgende slag die het tweetal lijkt te willen maken: klopt het niet gewoon dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers? ,,Indien de gewraakte uitlatingen niet los van de context kunnen worden gezien en die context berust op feiten, komt ook de gewraakte uitspraak zelf in een ander juridisch licht te staan.''

Juist om die reden zal Knoops vrijdag nog eens hameren op het horen van getuigen die dit kunnen onderschrijven. Vooral Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof lijkt daarbij nog niet gevrijwaard van een gang naar de rechtbank. Wilders zal er weer om vragen. Schoof zou iets moeten kunnen zeggen over 'het aandeel van Marokkaans-Nederlandse burgers' in 'terroristische groeperingen'. ,,De heer Wilders komt het recht toe om zijn politieke uitspraken te voorzien van de juiste context waarin zij geplaatst moeten worden.''

Die zoektocht naar getuigen verloopt overigens allerminst soepel, is op te maken uit de stukken. Het eerste probleem was namelijk dat veel deskundigen die iets zouden kunnen zeggen over criminaliteit onder Marokkanen zich in de media al 'op enigerlei wijze kwalificerend' hadden uitgesproken over de zaak.

De tweede reden was nog pijnlijker: twee deskundigen haakten af om gehoord te worden als getuige, omdat zij volgens Knoops bang waren te worden 'geframed'. ,,In die zin dat hij als deskundige wordt geplaatst in 'het kamp Wilders'.''

Criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder (schrijver van het boek Marokkanen in de marge) trok zich bovendien terug, omdat hij 'vreest voor de veiligheid van zijn familie'. Knoops schrijft hierover: ,,Dit is bijzonder ernstig. De goede rechtsgang wordt gemankeerd doordat deskundigen zich niet vrij achten te rapporteren. En dat juist in een zaak waar het gaat om de vrijheid van meningsuiting.''

De conceptpleitnota bergt ook het nodige venijn. Zo maakt het pleidooi melding van een pinnige briefwisseling over het proces tussen justitie en Knoops. Het Openbaar Ministerie zou 'er bij verschillende gelegenheden op hebben gezinspeeld' dat het team-Wilders 'vertragingstactieken zou hanteren'. Knoops verzet zich tegen dat beeld. ,,Deze insinuaties zijn zonder grondslag.''

Gescheiden machten
Op de lijst met getuigen die Wilders in het bankje had willen hebben, prijken daarnaast de namen van de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, en diens collega uit Nijmegen Hubert Bruls. Zij wekten de ergernis van Wilders door 'expliciet op te roepen' om aangifte te doen tegen de heer Wilders'. Knoops schrijft: ,,Ons rechtsbestel is nog altijd ingericht volgens de leer van de trias politica. Het is dan ook zeker niet uit te sluiten dat er een schending heeft plaatsgehad.'' Toch wees de rechtbank hun verhoor vooralsnog af.

Zo ontkwamen ook PvdA-kopstukken Diederik Samsom en Hans Spekman. Wilders had hen in de zaak willen betrekken, omdat zij eerder uitspraken over criminele Marokkanen deden. Ook strandde een poging om de verantwoordelijke te verhoren die binnen justitie besloot dat de PvdA'ers geen proces aan de broek kregen.

Overigens trapt Knoops vrijdag af met een vergelijking tussen Wilders en de beoogde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. ,,Wat men daar ook van vindt; de discussie wordt gezien als een politiek debat. Een debat dat gevoerd wordt tijdens speeches, etcetera. Maar het wordt niet gevoerd voor de strafrechter.''

Bron:AD
« Laatst bewerkt op: maart 18, 2016, 11:52:09 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 18, 2016, 11:14:02
#1
.[youtube=580,385]//www.youtube.com/embed/BaB75uznT8o?rel=0[/youtube]
« Laatst bewerkt op: maart 18, 2016, 11:20:07 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Proces Wilders
« Reactie #1 Gepost op: maart 18, 2016, 11:14:02 »