Nowlive.eu

Kwebbelkroeg => POLITIEK => Topic gestart door: Bobbie op februari 08, 2017, 02:39:40

Titel: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op februari 08, 2017, 02:39:40
(https://i.gyazo.com/efe00922eeb97bd2370a4a5fb0d70223.gif)
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 08, 2017, 02:41:01
PVV en VVD: niet meer dan vier partijen bij RTL Premiersdebat

Een nieuw hoofdstuk in het gevecht rond het RTL Premiersdebat van 26 februari. PVV en VVD willen niet dat de televisiezender meer dan vier partijen uitnodigen, hebben ze RTL laten weten. Dit bevestigt Stephan Koole, chef van de politieke redactie.


Wat is er aan de hand? Zondagavond 26 februari staat in nogal wat Haagse agenda’s roodomrand. Het RTL Premiersdebat, dat vrijwel bij iedere verkiezingen van bepalend belang is. Maanden van tevoren informeren campagneleiders bij de RTL-leiding naar de manier waarop de kandidaten worden uitgekozen en naar de onderwerpen die besproken worden.

Dit jaar was RTL duidelijk: het wordt een debat met de vier partijen die het grootste zijn in de Peilingwijzer. Dat is een gewogen gemiddelde van vijf belangrijke opiniepeilingen. VVD en PVV lijken zeker van hun plek, maar daar achter is het dringen. Tussen CDA, D66 en GroenLinks vallen de verschillen binnen de foutmarges. Terwijl de SP en de PvdA daar weer net achter zitten. RTL heeft daarom vorige week aan de partijen laten weten wellicht meer partijen uit te nodigen. ,,Als het verschil tussen de nummer vier en vijf te klein is, of zoals de Peilingwijzer dat noemt, ‘niet-significant’, dan wordt ook de runner-up uitgenodigd. (…) Theoretisch is het mogelijk dat ook het verschil met de zesde te klein is; die ontvangt dan ook een uitnodiging”, liet RTL destijds weten.

Komt niets van in, zeggen PVV en VVD nu. Ze dreigen zelfs niet te komen als meer dan vier lijsttrekkers worden uitgenodigd. RTL laat zich niet gek maken, volgens Koole. ,,Wij vinden dat we een heel redelijk voorstel hebben gedaan dat recht doet aan het democratisch proces.”

De beslissing wordt op 13 februari genomen.

Bron:NRC
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 08, 2017, 02:43:23
VVD blijft overeind in Peilingwijzer

De VVD merkt in de peilingen niets van het tumultueuze vertrek van Justitieminister Ard van der Steur vorige week. In de nieuwste Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van de vijf belangrijkste peilingen, die woensdagochtend verscheen blijft de partij staan op tussen de 23 en 27 zetels. De PVV blijft de grootste, met 27 tot 31 zetels, maar minder overtuigend dan bij de laatste weging.


PVV en VVD dreigden dinsdag het ‘premiersdebat’ bij RTL te boycotten als de zender meer dan vier partijleiders uitnodigt. RTL besluit 13 februari wie er op 26 februari mogen debatteren en baseert zich daarbij op de Peilingwijzer. Als partijen daarbij nagenoeg gelijk staan, wil RTL het debat uitbreiden naar vijf of zes deelnemers. In de weging van woensdag zouden CDA (15-17) en D66 (15-17) zich daarvoor kandideren, al is het verschil met GroenLinks (14-16) te klein. PvdA en SP ​houden elkaar in de Peilingwijzer in evenwicht en wordt tussen de 12 en 14 zetels voorgespiegeld.

(https://i.gyazo.com/d93f1b9770e960f9c9c0aef929a48a62.gif)

Bron:NRC
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 08, 2017, 02:47:09
Asscher haalt uit naar Wilders: hij vindt Trump geweldig

PvdA-lijsttrekker en vice-premier Lodewijk Asscher heeft tijdens een demonstratie op het Malieveld hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Asscher vergeleek Wilders met de Amerikaanse president Donald Trump: "Wij hebben Wilders, die vindt het geweldig wat Trump doet. Laten we op tijd beseffen dat we in beweging moeten komen, want het kan hier ook gebeuren."


Op het Malieveld in Den Haag demonstreerden naar schatting enkele duizenden mensen tegen de zogenoemde ‘moslimban’ van Trump en "haat" in het algemeen. Met een presidentieel decreet besloot Trump vorige week dat immigranten uit zeven overwegend islamitische landen tijdelijk niet meer de VS binnen mogen. Asscher was naar het Malieveld gekomen om de demonstranten van ‘Holland Against Hate’ te steunen. Ook lijsttrekkers Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Tunahan Kuzu (Denk) waren aanwezig, net als verschillende Tweede Kamerleden.

Asscher zei dat hij ook naar het Malieveld was gekomen, omdat hij wil "voorkomen dat Wilders veel stemmen krijgt." Over het sluiten van de Amerikaanse grenzen door Trump voor mensen uit zeven landen zei Asscher: "Ik kan niet anders dan concluderen dat het discriminatie is. Wat wij moeten doen, is voorkomen dat hier hetzelfde gebeurt als in Amerika."

Op het Malieveld sprak minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs, Cultuur, Wetenschap) namens de regering. Ze hield een vrij algemeen verhaal waarin ze waarschuwde dat uitsluiting en haat tegenover anderen "niet onderschat" of "gebagatelliseerd" moet worden. Bussemaker: "Ik dacht dat sluiten grenzen holle campagneretoriek was, maar het gebeurt voor onze ogen. We moeten geen muren bouwen en het recht om anders te zijn verdedigen." Trumps beleid viel Bussemaker niet letterlijk aan. Ze kreeg lauw applaus.

Geert Wilders, die het beleid van Trump deze week steunde, toonde zich via twitter niet onder de indruk van de demonstratie: "Waarom gaan al die verdwaalde linkse geesten niet gewoon aan het werk of een baan zoeken!"
Asscher, Wilders, PvdA, PVV

Bron:NRC
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 08, 2017, 02:48:59
Asscher versus Wilders op 14 maart

Bij het PvdA-team zijn ze vast blij: hun lijsttrekker Lodewijk Asscher debatteert op de avond vóór de verkiezingen tegen Geert Wilders (PVV). De NOS heeft vanmorgen over de samenstelling van hun verkiezingsdebatten geloot. Na een debat over integratie, donderdagochtend in de Tweede Kamer, zei Asscher dat hij - ,,ja, zeker!” – heel tevreden was met deze uitkomst.


Verder komt Asscher tegenover Emile Roemer van de SP, zo komt er toch nog het linkse debat dat zij eigenlijk niet wilden. Mark Rutte (VVD) debatteert met Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Jesse Klaver (GroenLinks). Segers is Wilders’ tweede tegenstrever die avond.


De lijsttrekkers van de acht grootste partijen gaan die dinsdagavond twee keer in debat. Eén keer mogen ze de stelling verzinnen, één keer worden ze uitgedaagd. Hierdoor hadden niet alle partijen meer kans om tegen elkaar uit te komen in de tweede ronde. Bijvoorbeeld de VVD en de PVV kwamen in de eerste ronde in het tweede groepje terecht, dus zij waren toen de uitgedaagde. Maar zij mochten vervolgens zelf nog een keer de stelling verzinnen, dus werden ze door het lot van elkaar uitgesloten.

Aan het radiodebat, dat is op vrijdag 24 februari, doet Geert Wilders niet mee. ‘Het gaat toch over ons’, zei Tweede Kamerlid Martin Bosma, die namens de PVV aanwezig was bij de loting. ‘Daarvoor hoeven we niet mee te doen aan zo’n debat.’

Bron"NRC
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 08, 2017, 02:58:33
Komt dat RTL-debat er wel?

Het premiersdebat van RTL, daar móet je bij zijn. Het gaat in Den Haag al weken over zondagavond 26 februari. Een plaatsje naast Frits Wester op het podium wordt door partijen als cruciaal gezien voor een goede verkiezingsuitslag: wie daar sterk presteert, kan zomaar flink gaan stijgen in de peilingen. Denk aan het optreden van PvdA-leider Diederik Samsom in 2012.


Toch valt deze week in de wandelgangen iets anders te horen: misschien gaat dat hele RTL-debat wel niet door. Betrokkenen van verschillende partijen vermoeden dat Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) hun deelname zullen intrekken. En zonder de twee grootste partijen in de peilingen heeft het voor RTL weinig zin een debat te organiseren. Dan kan de Rode Hoed in Amsterdam worden afgezegd.

Dat het wellicht zo ver komt, heeft RTL voor een deel aan zichzelf te danken. Tot aan deze verkiezingen werden de vier deelnemers altijd geselecteerd aan de hand van twee criteria: de peilingen en de zetelverdeling in de Tweede Kamer. Beide wogen even zwaar. Vier jaar geleden mocht PvdA’er Samsom, hoewel hij er beroerd voorstond in de peilingen, daarom toch meedoen. Het bleek het begin van een indrukwekkende opmars in de peilingen.

Deze verkiezingen heeft RTL besloten het anders te doen. De Tweede Kamerzetels doen er niet meer toe: de vier deelnemers worden uitsluitend nog geselecteerd op basis van de Peilingwijzer, die een gewogen gemiddelde geeft van zes peilingen. Anders, zo redeneert RTL, doen we geen recht aan de totaal veranderde verhoudingen aan het Binnenhof sinds 2012.

Hier doet zich een probleem voor. Van twee partijen staat vrijwel vast dat ze mogen meedoen: VVD en PVV. Maar achter de twee koplopers zit een middenveld van vijf partijen die elkaar in de Peilingwijzer nauwelijks ontlopen: CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP. Als de verhoudingen zo blijven als ze nu zijn, is onmogelijk te bepalen welke partijen als nummer drie en vier mogen meedoen. Ze vallen alle vijf binnen de foutmarge die Peilingwijzer-maker Tom Louwerse hanteert.

Twee weken geleden besloot RTL, op aandringen van Louwerse, schoorvoetend tot een koerswijziging. Als de verschillen tussen de vijf runners-up volgende weeek te klein zijn, zal de redactie ook een vijfde en misschien zelfs zesde kandidaat uitnodigen.

Dit leverde RTL weer een nieuw probleem op. PVV en VVD lieten gezamenlijk weten niet te zullen komen als het deelnemersveld wordt uitgebreid. Een confrontatie met meer dan vier kandidaten vinden ze geen premiersdebat meer. Een week later, bij het RTL-debat in Carré, moeten ze ook al het podium delen met zes andere lijsttrekkers.

Achter de schermen zitten ze bij RTL duidelijk in hun maag met situatie. Komende maandag moet het besluit vallen, heeft de redactie laten weten. Maar de vraag is dus steeds meer of het debat überhaupt wel doorgaat. In de peilingen zijn amper verschuivingen – dat betekent meer dan vier kandidaten en dus exit VVD en PVV. Maar zelfs als de Peilingwijzer volgende week genadig is voor Wester en zijn collega’s, is het niet zeker dat VVD en PVV komen.

Andere partijen vrezen dat Rutte en Wilders een dezer dagen ook zullen afzeggen voor een debat met vier. Wilders is op dit moment succesvol op sociale media zonder dat hij enige campagneactiviteit onderneemt. En Rutte wordt al wekenlang keihard aangevallen door alle andere partijen. Wat heeft hij aan een debat waarin hij twee uur lang in het defensief zit?

Bij de VVD ontkennen ze dat Rutte misschien niet komt bij het debat-met-vier. Afspraak is afspraak - en mocht Wilders toch afzeggen, dan is dat zíjn besluit. Maar zelfs als Rutte en Wilders wél meedoen, klinkt elders, zou RTL nog wel eens zelf de stekker eruit kunnen trekken. Het is goed denkbaar dat de vier deelnemers straks PVV, VVD, CDA en D66 zijn. Hoe interessant is een debat zonder een échte linkse kandidaat?

”Zo ver is het nog niet,” zegt gastheer Frits Wester als hem wordt gevraagd naar de het mogelijke verscheiden van zijn debat. “We gaan woensdagochtend gewoon weer vergaderen bij mij thuis over de opzet en de stellingen.”

(https://i.gyazo.com/f6c1ca3ecf2f3185fe1795c29e6ecabd.gif)

Bron:NRC
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 08, 2017, 15:46:59
In Groningen vindt het Noordelijk verkiezingsdebat plaats, in. Hier komen zeven lijsttrekkers van het CDA, D66, SP, ChristenUnie, VVD (maar dan met Halbe Zijlstra), Groenlinks, 50 Plus, PvdA. Rutte wilde niet en Wilders ook niet.http://nos.nl/livestream/2157133-noordelijk-verkiezingsdebat.html


(https://i.gyazo.com/8652fb6f1525c25546eca6f2feb1b285.gif)

Bron:NOS
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 14, 2017, 00:40:37
Lijsttrekkersdebat heeft voor VVD en PVV vooral risico’s

Het ‘premiersdebat’ bij RTL zou wel eens vier tegen één (Rutte) kunnen worden, vreesde de VVD. Maar het debat gaat niet door.


Eerst zegde zondag de PVV af. Toen wilde de VVD niet meer komen. Waarna RTL zijn zogenoemde premiersdebat, het eerste landelijke televisiedebat van deze verkiezingscampagne, dat gepland stond voor eind februari, maar helemaal annuleerde.

Vanuit de PVV en de VVD geredeneerd, is het een logische keuze. Zij hebben van alle partijen het minst te winnen bij een vroeg televisiedebat. Nu staan zij er – zonder dat de twee lijsttrekkers met elkaar of met anderen in debat zijn gegaan – nog goed voor in de peilingen.

De officiële reden is dat RTL zich niet hield aan de afspraken en een vijfde partij uitnodigde voor het debat. De omroep had beloofd dat er maximaal vier zouden komen. Maar in de Peilingwijzer, waarop RTL zijn keuze baseerde, waren de verschillen tussen CDA, D66 en GroenLinks te klein om één van hen uit te sluiten.

Bij vorige verkiezingen werden tijdens het RTL-debat reputaties gemaakt en gebroken. Diederik Samsom en Wouter Bos zagen na een goed optreden de PvdA stijgen in de peilingen, wat hun een verdere boost gaf in de verkiezingscampagne. SP-leider Emile Roemer overkwam precies het tegenovergestelde.
Bliksemafleider

Het is de reden dat CDA, D66 en GroenLinks zondag dolblij waren toen zij hoorden dat zij mee mochten doen aan het debat. Deelname betekende voor hen dat zij zich zouden kunnen profileren. Vooral GroenLinks-leider Jesse Klaver, die stijgt in de peilingen, had zich dankzij de afwezigheid van PvdA-leider Lodewijk Asscher en SP-leider Roemer bij RTL kunnen presenteren als ‘de leider van links’.

Voor de VVD hield het debat echter een risico in. Lijsttrekker Mark Rutte zou als zittend premier door alle anderen worden aangevallen. Vier tegen één dus. En coalitiepartner PvdA zou niet als bliksemafleider kunnen fungeren.

Dat gevaar van iedereen tegen de premier geldt ook voor andere debatten – op 24 februari is er een radiodebat tussen negen partijleiders, op 5 maart vindt het zogenoemde Carré-debat plaats tussen acht lijsttrekkers. Maar daar kan kritiek wegvallen in de algehele kakofonie die een debat tussen zoveel partijleiders nu eenmaal met zich meebrengt. Voor het slotdebat van de NOS, de avond voor de verkiezingen van 14 maart, is geloot en zijn er per lijsttrekker twee één-op-één debatten. Dat maakt aanvallen makkelijker te pareren.

Ook voor de PVV was er weinig voordeel te behalen uit het RTL-debat. Het werd weliswaar bestempeld als ‘premiersdebat’ (hoewel Nederland geen premier kiest, maar stemt op partijen), maar met vijf partijen was het nooit die tweestrijd met de VVD geweest waarop Geert Wilders hoopt.

Die komt er wel op de maandag voor de verkiezingen bij EenVandaag. Als de PVV tenminste overeind blijft in de peilingen. Dit debat gaat tussen de premier en de lijsttrekker die volgens de peilingen de meeste zetels kan behalen.

Bij alle andere debatten loopt Wilders het risico dat de aandacht verschuift naar een ander. En hij heeft ze ook niet nodig. „Het gaat toch over ons. Daarvoor hoeven we niet mee te doen”, redeneerde Tweede Kamerlid Martin Bosma bij de loting voor het radiodebat. Waar de PVV dus niet aan meedoet.

Bron:NRC
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 14, 2017, 00:50:07
.[video=580,385]https://www.youtube.com/embed/M6z0XZMvdD8[/video]
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 14, 2017, 13:38:34

Geen debat, geen glorie


De campagneteams van de middelgrote partijen vinden het jammer dat hun de kans wordt ontnomen de twee grootste partijen aan te pakken. Maar CDA, GroenLinks, D66 en PvdA zien nog kansen.


Nu het premiersdebat op 26 februari vervalt, zien de spindoctors mogelijkheden een week later op 5 maart. Dan is het eerste televisiedebat tussen de lijsttrekkers in Carré, eveneens door RTL georganiseerd.

Het wordt er niet makkelijker op. ,,De druk zal groter zijn, de tijd korter en de kans je ertussen te knokken wat kleiner'', zegt een Groenlinkser. ,,Het maakt niet veel uit, we doen het een week later'', zegt een D66'er. Een campagnetijger van het CDA meent: ,,De campagne gaat later van start. Nadeel is dat je daar steeds met vier lijsttrekkers in debat gaat. Het premiersdebat was een-op-een.''

De situatie is anders dan vijf jaar geleden: in 2012 trad er een debatmoeheid op omdat er maar liefst acht waren gepland. Nu zijn er in feite twee televisiedebatten. Eentje op 5 maart en nog een op 14 maart. RTL besloot zondag meer dan vier lijsttrekkers uit te nodigen, omdat de marge tussen de middelgrote partijen te klein is.
Tweestrijd

GroenLinks als vijfde partij bleek te veel voor Wilders en Rutte. Die hebben baat bij een tweestrijd VVD/PVV. Los van die twee grote zijn er nog twee tv-debatten. Op 11 maart organiseert Omroep Brabant het Debat van het Zuiden, maar daar is Wilders niet bij aanwezig. En tv-programma EenVandaag laat op maandag 13 maart Rutte en Wilders nog tegen elkaar in het strijdperk treden. Maar daar zijn de andere partijen dus weer niet bij.

Communicatiewetenschapper Chris Aalberts vindt dat het electoraal proces wel een dreun is toegebracht nu er een debat met meerdere lijsttrekkers is afgevallen. Aalberts: ,,De grote tv-debatten, daar gaat het om, daar leren mensen wat van. Het soort debat waar dat gebeurt, is voor 26 februari geschrapt. Als er daar nu ineens nog maar twee van zijn, dan wordt het erg summier.''Aalberts verwijst naar het Carré-debat en het NOS-debat een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen. ,,Elke keer dat je de kans bij de kiezer verkleint om informatie te vergaren, wordt de kans groter dat hij een instabiele keuze maakt'', zegt Aalberts. Volgens hem zegt het iets over het huidig tijdsgewricht. ,,Als politieke partijen er geen zin in hebben, dan heeft de journalistiek het nakijken.''

Het dynamische podium waarop diverse lijsttrekkers onverwachts een kickstart kregen, is nu weggevaagd door de beslissing van VVD en PVV. Het premiersdebat van RTL gaf in 2012 PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom vleugels: hij schoot van 13 naar 38 zetels. Hetzelfde debat maakte SP-voorman Emile Roemer vleugellam: hij tuimelde van 35 zetels naar 15. Daardoor ging de strijd ineens tussen VVD en PvdA, in plaats van tussen SP en VVD.
Niet eerlijk

Toch zijn er kansen voor de anderen. Gamechangers doen zich bovendien niet altijd voor in het televisiedebat. In 2006 werd de opmars van PvdA-lijsttrekker Wouter Bos gestopt door CDA-lijsttrekker Balkenende in het radiolijsttrekkersdebat. De christendemocraat ging er met gestrekt been in: ,,U draait en u bent niet eerlijk!'' Daarna won het CDA de verkiezingen. Dat debat staat deze keer gepland op 24 februari, de eerste dag van het verkiezingsreces.


(https://images4.persgroep.net/rcs/h3rfG2ud7KYlbU6zEc2kZY-IwLM/diocontent/76249465/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 17, 2017, 01:00:30

Dit staat in verkiezingsprogramma van Sylvana Simons' Artikel 1


Artikel 1 maakt discriminatie tot staatsvijand nummer één en ontfermt zich over allerhande minderheden. De partij van Sylvana Simons wil Zwarte Piet afschaffen, wil een minimumaantal vrouwelijke en allochtone bewindslieden en streeft naar een wereld waarin iedereen vrij kan gaan wonen en werken waar hij wil. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma dat zij vandaag presenteerde.


Lijsttrekker Simons, die afgelopen najaar vertrok bij DENK en voor zichzelf begon, trok veel aandacht met haar strijd tegen de volgens haar racistische figuur van Zwarte Piet. Haar partij wil Zwarte Piet op straat en bij de publieke omroep verbieden. De afschaffing van de slavernij verdient een nationale feestdag.

Ambtenaren moeten vaker worden gerekruteerd uit minderheidsgroepen en de overheid moet vooral zaken doen met bedrijven die diversiteit hoog in het vaandel hebben, als het aan Artikel 1 ligt. De burgerlijke stand legt niet langer vast of je man of vrouw bent. De politie moet nieuwe agenten beter gaan screenen of ze er geen discriminerende opvattingen op na houden en er komt een onderzoek naar etnisch profileren.
Cursus

De partij wil met sociale media afspreken dat zij groepsbelediging door gebruikers tegengaan. Wie discrimineert moet van Artikel 1 op cursus.

Simons en co bepleiten verder een nationaal zorgfonds, de terugkeer van de basisbeurs en een nieuw ministerie van Vrede en Veiligheid in plaats van Defensie.

Vooralsnog maakt Artikel 1 volgens opiniepeilers weinig kans op een Kamerzetel. De partij heeft de handen vol aan de campagne en kan nog niet uitleggen hoeveel geld zij voor alle maatregelen uittrekt.


(https://images0.persgroep.net/rcs/MPtNfdRDoWere_lELnfObxVMkIM/diocontent/76370129/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)


bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: diana46 op februari 17, 2017, 12:06:24
erg gericht op het onderbuik gevoel van  minderheden , die zich in allerlei opzichten gediscrimineerd voelen (wat soms ook gebeurd ) maar om daar n partij voor op te richten , de meeste dingen zijn al in de wet opgenomen ..... geef haar weinig kans, zoals meerdere nieuw komers met nieuwe partijtjes ...ze hebben nog nooit wat met politiek te maken gehad maar richten wel n partijtje op .....zou echt aan banden gelegd moeten worden
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 19, 2017, 16:27:33

Wilders ook niet naar Carrédebat na interview RTL met zijn broer


PVV-leider Geert Wilders laat ook het tweede verkiezingsdebat bij RTL schieten. Eerder werd al duidelijk dat hij niet mee zou doen aan het zogeheten premiersdebat op 26 februari, maar nu schuift hij ook niet aan bij het debat dat een week later op 5 maart wordt gehouden. Wilders laat via twitter weten ontstemd te zijn omdat zender RTL ‘zijn familie bij de campagne betrekt’.


,,Wat een ongelooflijk laaghartig tuig is RTL Nieuws om mijn familie bij de campagne te betrekken. Walgelijk'', liet Wilders via Twitter weten. De zender had een interview met zijn broer Paul Wilders die onder andere zei zijn jongere broer niet tegen kritiek kan. Zo zei hij: ,,Wie Geert tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet."

Paul Wilders is al jaren een uitgesproken tegenstander van de ideeën van zijn broer. Iets wat hem naar eigen zeggen al diverse malen op bedreigingen is komen te staan. Zo zou hij een keer zijn opgewacht door een groepje mannen met knuppels.

Andere debatten

Wilders zei vorige week ook al het 'premiersdebat' bij RTL Nieuws af, net als overigens VVD-leider Mark Rutte. Dat gebeurde omdat daar meer deelnemers voor zouden worden uitgenodigd dan eerder was afgesproken. Voor het Carrédebat zouden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen worden uitgenodigd.

Wilders doet nu nog maar mee aan twee tv-debatten. Op 13 maart gaat hij bij EenVandaag rechtstreeks in debat met VVD-leider Mark Rutte. En een dag later doet hij mee aan het slotdebat bij de NOS. Dan treedt hij in het strijdperk tegen PvdA-leider Asscher.

Die zei vanochtend in het tv-programma WNL op Zondag overigens er rekening mee te houden dat Wilders zich ook daar voor terugtrekt. De PVV-leider laat via Twitter weten dat de twee bovenstaande debatten nog wel bij hem op de agenda staan.


(https://images4.persgroep.net/rcs/Hptw0tTAtdM4Hin1_soYI5wA4m8/diocontent/76503739/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: diana46 op februari 19, 2017, 16:58:34
slappe hap , slap excuus .....mij maakt het niet uit  , heeft toch weinig te melden dan alleen over de Islam
Maar ik vind het voor de mensen die op hem gaan stemmen toch n minachting....hij denkt waarschijnlijk met mijn oneliners in n tweet bereik ik ze ook , meer verwachten ze toch niet
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 20, 2017, 16:47:21

Wilders na uitnodiging BNR: ga iemand anders lastigvallen

Geert Wilders is niet van plan in te gaan op een vriendelijke uitnodiging van omroep BNR voor een gesprek. Na de weigering van Wilders om mee te doen aan het verkiezingsdebat in Carré op 5 maart nodigde  hoofdredacteur Sjors Fröhlich van BNR de PVV-leider uit voor een gesprek. Volgens Wilders ligt de uitnodiging echter al in de prullenbak. 


Ik nodig je uit voor een gesprek hierover. Gewoon, een kop koffie, om te bespreken hoe wij (journalisten en Geert Wilders) op een goede manier met elkaar kunnen omgaan. Met of zonder microfoon, wat jij wilt'', schrijft Fröhlich aan de PVV-leider. ,,Kiezers willen weten waar jij voor staat, wat je concrete voorstellen zijn. Ik hoop van je te horen. Any time, any place.''

BNR is met RTL Nieuws een van de organisatoren van het verkiezingsdebat in Carré. De PVV-leider zei zondag niet te komen, omdat RTL Nieuws een interview had gepubliceerd met zijn broer Paul Wilders.

Onbereikbaar
Wilders liet eerder weten dat de media hem en de PVV zouden willen beschadigen, maar Fröhlich ontkent dat. ,,Dat is niet waar. Je hebt zeker een punt dat wij de PVV en jou anders benaderen en behandelen dan andere politieke partijen. Maar Geert, dat is omdat jij en de PVV totaal onbereikbaar zijn en nooit iets laten horen op verzoeken om te reageren of zaken eens uit te leggen'', schrijft de hoofdredacteur. ,,Graag zou ik het anders aanpakken en jou vragen wat je ergens van vindt. Die mogelijkheid bied je niet.''

Vorige week zegde Wilders ook al een verkiezingsdebat af, net als premier Mark Rutte, omdat er meer deelnemers waren uitgenodigd dan eerder was afgesproken.

(https://i.gyazo.com/f511dd97510bd3034bdbd5e04f11e025.gif)

Bron:AD

Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 23, 2017, 16:49:39

Artikel 1 van Simons voor de rechter gedaagd


Artikel 1, de politieke partij van Sylvana Simons, is voor de rechter gedaagd door Antidiscriminatiebureau Radar/Art1. Het bureau wil dat Simons een andere naam kiest voor haar partij.


De Stichting Expertisecentrum Discriminatie te Rotterdam voert al meer dan tien jaar zijn activiteiten uit onder de naam Art.1, dat standaard voluit wordt uitgesproken als 'artikel 1'.

Art.1 beschouwt de naam van Simons' partij als 'een inbreuk op zijn merkrechten, die bovendien leidt tot een aantasting van de neutrale niet-politieke positie, die noodzakelijk is voor het functioneren van het kenniscentrum en de antidiscriminatiebureaus'.

Meerdere pogingen zijn gedaan om de zaak in overleg met Simons te regelen, meldt het bureau. Die zijn echter mislukt. ,,Het is hierdoor onvermijdelijk dat de rechter zich gaat buigen over de inbreuk op het merkrecht van Art.1'', zo laat het bureau weten.

(https://images4.persgroep.net/rcs/Cn_jhLsnysU-IpEcHM0X0o2VwRY/diocontent/75882629/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: diana46 op februari 23, 2017, 18:32:37
ze gedraagt zich als n  verwend kind....vervelend mens
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 26, 2017, 21:18:56

LIVE: Lijsttrekkers klaar voor grote RTL-verkiezingsdebat


De lijsttrekkers van CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA gaan vanavond om 21.00 uur de strijd met elkaar aan tijdens het grote RTL-verkiezingsdebat in de Rode Hoed in Amsterdam.


Grote afwezigen zijn VVD-voorman Rutte en PVV-leider Wilders. Zij hebben afgezegd nadat RTL had besloten het aantal deelnemende partijen aan het debat te verhogen. Volg alle ontwikkelingen hieronder in ons liveblog.


(https://images4.persgroep.net/rcs/fi4rvv7NLYaVJbhvNsskVNumZck/diocontent/76958366/_crop/6/0/1492/845/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 27, 2017, 00:49:27
Geen winnaar op links, misschien wel een uitdager voor Rutte

Van de vijf lijsttrekkers slaagde alleen D66-leider Pechtold erin ‘premierabel’ over te komen én vlot en aanvallend te debatteren. Van belang is nu vooral hoe de spannendste momenten uit het debat bij de kiezers terechtkomen.


Een uitgesproken winnaar op links? Niet echt. Moet premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte zich zorgen gaan maken over een nieuwe uitdager? Ook al niet meteen. Maar duidelijk werd zondagavond wel dat Alexander Pechtold (D66) zich als geloofwaardiger alternatief wist op te werpen dan Sybrand van Haersma Buma (CDA).

Zondagavond hield RTL in Amsterdam het Rode Hoed-debat, met lijsttrekkers van de vijf politieke partijen die na de VVD en de PVV komen in de Peilingwijzer. Lodewijk Asscher (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) gingen met elkaar in debat.
Drie linkse partijen, de SP, PvdA en GroenLinks, D66 als middenpartij en het CDA als enige rechtse partij.

Klaver liet zich niet uit de tent lokken

‘Op links’ lukte het Emile Roemer (SP) niet om zich sterk te profileren. Hij had een opzetje bedacht om te laten zien dat zijn SP de enige partij is die regeren met de VVD uitsluit. Alleen duurde het te lang om dat punt echt aan de kijker duidelijk te maken, hij nam een lange aanloop met een verwijzing naar het Radio 1-debat van vorige week vrijdag.

In zijn een-op-een-debatje met Jesse Klaver wilde Roemer van de GroenLinks-leider weten of die hetzelfde wil doen, de VVD uitsluiten, zodat ze een linkse coalitie kunnen vormen. Klaver hapte niet, uiteindelijk „zijn we in een coalitieland toch op elkaar aangewezen”, zei hij. Roemer trok een vergelijking met 2012, toen de PvdA en de VVD na een campagne tegen elkaar, mét elkaar gingen regeren. Welke conclusie Roemer er nou aan verbond, bleef in het midden.

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher lukte het om zijn ervaring als vicepremier van de afgelopen jaren positief in te zetten. Hij zette Jesse Klaver subtiel op zijn nummer toen het over de veiligheid in Nederland ging. Hij begreep niet dat „de heer Klaver staat te lachen”, zei hij, want „ik heb afgelopen jaren wel gezien dat de bevoegdheden van onze veiligheidsdiensten geen grapje zijn”.

Asscher wilde graag boven de partijen staan, alleen kwam hij daardoor ook weinig strijdlustig over. Hij daagde Buma uit, niet vanwege de verschillen maar om samen de ,,verbinding te laten zoeken”, tussen stad en platteland, tussen arm en rijk, tussen allochtoon en autochtoon. ,,Nederland is toe aan politiek die trots is en bereid is te praten.” Buma maakte van de gelegenheid gebruik om nog eens te schetsen wat er de afgelopen jaren allemaal niet naar zijn zin ging.

Voor Jesse Klaver was het zijn eerste grote televisiedebat als lijsttrekker en dat viel niet alleen maar mee. Hij was sterk in een debat over de islam, maar had het moeilijk toen het ging over zijn groene belastingplannen, terwijl dat juist een heel belangrijk punt is voor zijn achterban.

Buma onderscheidt zich over islam

Sybrand Buma was de conservatiefste kandidaat van de vijf door de afwezigheid van Rutte en Wilders. Op algemenere politieke vragen gaf hij liever geen antwoord. Hij wilde niet zeggen met welke partijen hij na de verkiezingen van 15 maart zou willen regeren. Hij gaf ook geen antwoord op de vraag of het associatieverdrag met Oekraïne zou doorgaan als hij premier zou zijn.

Buma’s grootste kans was de stelling ‘de islam vormt een bedreiging van de Nederlandse identiteit’. Buma probeerde zich inderdaad te onderscheiden van de rest. Het CDA, zo zei hij, is „anders dan de mannen hier” wél voor keiharde maatregelen tegen de radicale islam: een boerkaverbod, een verbod op haatzaaien en het preventief opsluiten van jihadisten.
Tweederangs godsdienst

Toch was Buma niet heel succesvol in zijn aanval. In een een-op-een debat met Klaver wierp de GroenLinks-leider hem voor de voeten dat het CDA zich altijd verzet heeft tegen vrijheden die nu vanzelfsprekend zijn, zoals het homohuwellijk en het zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen. Buma: „Dat zijn voorbeelden uit de jaren vijftig.”

Daarna verweet Pechtold de CDA-leider dat hij suggereerde dat de islam „een tweederangs godsdienst” is. „En ú ging samenwerken met de PVV. Als dát niet je principes verloochenen is.”

Alexander Pechtold (D66) was goed op dreef. Hij slaagde er als enige van de vijf lijsttrekkers in om ‘premierwaardig’ over te komen én vlot en aanvallend te debatteren. Een rechtstreeks debat met Buma, zijn belangrijkste concurrent in het midden, won hij afgetekend. Hij viel Buma aan op de afwezigheid van het CDA de afgelopen jaren, terwijl er bezuinigd moest worden. Toen verweet Buma hem op zijn beurt alleen maar in de achterkamertjes te hebben gezeten. Pechtold antwoordde ad rem: „We moesten er eerst wat CDA’ers uitjagen, die zaten er al sinds de jaren vijftig.”
Vanaf nu is het aan de talkshows

Van belang is vanaf nu vooral in welke context de spannendste momenten uit dit debat bij kiezers terechtkomen. Half februari deed Ipsos onderzoek naar de vraag welke bronnen kiezers gebruiken om zich te informeren bij hun keuze. Zo’n 35 procent van de kiezers vindt de televisiedebatten daarvoor relevant, hetzelfde percentage leest er de krant voor of zoekt online informatie op.

Hier bleek óók uit dat actualiteitenprogramma’s verreweg de belangrijkste bron zijn, 64 procent van de kiezers zegt die te gebruiken. Vanaf vandaag worden in die programma’s de spannendste fragmenten herhaald en debat-deskundigen prijzen aan tafel de ene lijsttrekker en praten de ander juist naar beneden.

Bij Pauw & Jinek, het eerste verkiezingsprogramma van Eva Jinek en Jeroen Pauw, wordt maandagavond bijvoorbeeld al uitgebreid nagepraat met politieke verslaggevers. En SP-leider Emile Roemer is erbij, dus die krijgt vast vragen over zijn niet zo sprankelende optreden.

Zo gaat het debat zijn eigen leven verder leiden in de talkshows, in kranten en online. Het échte effect van zondagavond wordt dus pas in de loop van deze week duidelijk.


(https://i.gyazo.com/307bf20551ad025679a50327ab47e26e.gif)

Bron:NRC

Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op februari 28, 2017, 17:05:55
50Plus halveert in peiling

Den Haag - UPDATE 15.46 uur - 50Plus heeft het zwaar te verduren in de peilingen na het geblunder door voorman Henk Krol. In de peiling van actualiteitenrubriek EenVandaag halveert de ouderenpartij zelfs tot vijf zetels.


In de nieuwste peiling van Kantar Public (voormalig TNS Nipo) moet de partij van Krol drie virtuele zetels inleveren. De lijsttrekker heeft na een reeks verkeerde uitspraken rond de AOW een slechte week achter de rug. Het gemiddelde rapportcijfer voor het gezicht van de ouderenpartij daalde van 4,6 vorige week naar een 4,0 nu.

Bij EenVandaag staat de PVV voor het eerst gelijk met de VVD. De partij van Wilders zakt vier zetels en staat nu op 22. De weggelopen kiezers vluchten naar een groot aantal partijen, meldt de actualiteitenrubriek. Vooral SP (+3) en Forum voor Democratie (+2) profiteren hiervan.

Ook GroenLinks heeft in de campagne voor de Kamerverkiezingen een opdoffer gekregen. Bij Kantar Public moet de partij drie virtuele zetels inleveren. GL staat nu op dertien zetels. Lijsttrekker Jesse Klaver reageerde bij de Universiteit Twente zuinigjes: „Het is een peiling.”

De VVD nadert bij Kantar Public met 27 zetels de PVV, die op 28 blijft staan. Bij de kleinere partijen staat de ChristenUnie op gelijke hoogte met 50Plus. De Partij voor de Dieren zou nu op vier zetels mogen rekenen en de SGP op drie. DENK staat nipt op twee virtuele zetels.

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article27706712.ece/BINARY/q/FotorCreated)

bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 01, 2017, 15:28:54
VVD weerlegt kritiek : 'Wat Pechtold beweert, doet hij zelf'

De VVD weerlegt de kritiek van D66 dat de partij bij haar plannen voor de komende jaren een verhoging van lasten zou verbergen. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is het de oppositiepartij zelf die lastenverzwaringen verborgen houdt.


Volgens Zijlstra moet D66-lijsttrekker Alexander Pechtold in de spiegel kijken als hij het over boerenbedrog heeft: ,,Wat hij ons verwijt, doet hij feitelijk zelf. '' De VVD'er reageerde vandaag op Radio1 op de aantijgingen van Pechtold in de Telegraaf. Die haalde in het interview uit naar premier Mark Rutte (VVD), die zou verzwijgen dat hij de lasten wil verhogen om te voldoen aan de internationale afspraken van Parijs over de verlaging van de CO2-uitstoot.

D66 zou zelf verbergen dat de energierekening met een paar honderd euro per jaar gaat stijgen, aldus Zijlstra. De partij heeft de klimaatmaatregel in het verkiezingsprogramma staan, maar schuift die opslag door na 2021. Zo zie je het niet in de cijfers over koopkracht de komende jaren. Dat vertelt Pechtold ,,nou net effe niet eerlijk'', aldus Zijlstra.

Voorspellen
Bij BNR Nieuwsradio erkent Zijlstra dat de maatregelen geld gaan kosten. ,,Als je het klimaatakkoord wilt uitvoeren, dan zal dat wereldwijd heel veel geld kosten'', aldus Zijlstra. Tegelijkertijd denkt hij dat ,,geen enkele partij kan voorspellen'' wat het prijskaartje is van de klimaatdoelen. Volgens hem zijn de kosten onder meer afhankelijk van technieken die nog ontwikkeld moeten worden.

Volgens Pechtold betekent een stem op de VVD dat mensen na 15 maart rond de drie tot vijf miljard extra lastenverzwaringen tegemoet kunnen zien. Maar Zijlstra wijst erop dat de milieumaatregelen van de VVD in het verkiezingsprogramma internationale afspraken vergen, en dat ze daarom niet zijn doorberekend.

(https://images4.persgroep.net/rcs/SLpBHDPgW0GyX7jdhzizaTOIDq8/diocontent/100298282/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: diana46 op maart 01, 2017, 18:29:49
haha en zo snoepen ze elkaar vliegen af .....maken elkaar zwart , en dan moet de kiezer er maar uit komen wie spreekt de waarheid

Ik ga voor ,dat niemand de waarheid spreekt dit is politiek ....en ieder preekt voor eigen kerk   #smiley_saint
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 01, 2017, 18:57:24

Krol heeft geen flauw idee waar hij zorgplannen 50Plus van gaat betalen


50Plus-leider Henk Krol heeft nog geen enkel idee hoe hij zijn plannen voor de zorg zou kunnen financieren. Dat geeft hij toe in een gesprek met deze site. Dit is opmerkelijk omdat naast een lagere AOW-leeftijd en pensioenen, zorg een belangrijk speerpunt is van de ouderenpartij.


50Plus wil een nieuw zorgstelsel zonder marktwerking invoeren en op termijn af van het eigen risico. Dat kost echter minstens 8,2 miljard euro, zo becijferde het Centraal Planbureau (CPB). ,,We hebben daar nog niet de complete oplossing voor,’’ zegt Krol. ,,De oplossingen hebben we nog niet 100 procent dichtgetimmerd.’’

De lijsttrekker kreeg eerder al kritiek dat hij de plannen van 50Plus niet heeft laten doorrekenen door het CPB. Hij vond hen ‘niet objectief’ omdat eventuele voordelen van het terugdraaien van de AOW naar 65 jaar niet worden meegerekend, zoals de extra werkgelegenheid voor jongeren die dit zou kunnen opleveren.

Krol lijkt voor zijn overige zorgplannen vooral te leunen op waar eventuele coalitiepartners om alle 50Plus-plannen betaalbaar te maken. ,,Dat zijn dingen waar wij in ons eentje ook niet over gaan. Je moet je plek kennen. We moeten in coalitieonderhandelingen kijken of je dat samen met anderen zo kunt opzetten dat daar een meerderheid voor te vinden is.’’
Pauw en Jinek

De afgelopen dagen lag Krol toch al onder vuur. Bij het televisieprogramma Pauw en Jinek haalde hij bijvoorbeeld de WAO en de AOW door elkaar. Eerder zei hij, tegen het beleid van zijn partij in, dat de AOW niet steeds met de lonen kan stijgen, mocht de AOW-leeftijd weer teruggaan tot 65 jaar.

De partij wil echter een welvaartsvast staatspensioen. De partij kwam daarop met nieuwe berekeningen om het plan toch te kunnen betalen. Krol stelt dat zijn vergissingen te wijten zijn aan vermoeidheid. Krol stelt ook dat hij ‘meer onder het vergrootglas ligt dan andere lijsttrekkers’. ,,Als je eenmaal op het beschuldigde bankje zit, dan wordt je ook alles aangewreven.’’

Hij verwijt dat ook collega-lijsttrekkers, zoals Lodewijk Asscher (PvdA). ,,Wij stonden een week geleden nog op tien zetels. Dat vinden andere partijen niet leuk. Als je dan een uitglijder maakt, wordt het heel dik aangezet. Maar ik beklaag me niet. Maar iedereen hier staat voor de volle honderd procent achter me. Ga naar het partijbureau en ze zullen het zeggen.’’

(https://images2.persgroep.net/rcs/2jsi0hn1QiMz0V179B7GOZJ0lf4/diocontent/76701680/_fitwidth/694/?appId=21791a
8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 01, 2017, 23:47:25

Roemer: Raar dat Rutte en Wilders nauwelijks debatteren


SP-lijsttrekker Emile Roemer vindt het gek dat de lijsttrekkers van VVD en PVV, Mark Rutte en Geert Wilders, lang niet aan alle verkiezingsdebatten meedoen. Dat zei Roemer vanavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.


,,Het is hun eigen keuze, ze gaan er spijt van krijgen. Ik grijp elke kans aan om onze keuzes uit te leggen", aldus Roemer.

De partij van Wilders daalt de laatste tijd in de peilingen, maar Wilders gaat zijn campagne hervatten. En SP-voorman Roemer vindt dat Mark Rutte zijn beleid moet uitleggen. Volgens de socialisten heeft dit kabinet de zorg en sociale zekerheid afgebroken. 

Rutte waarschuwde vandaag voor een grote PVV, maar volgens kenners is dat slechts strategie om rechtse stemmen te trekken. De tweestrijd tussen PVV en VVD wordt 'helemaal niks', aldus Roemer. Volgens hem is er vooral de keuze voor een centrumrechts of centrumlinks kabinet.

Roemer vindt de PvdA en GroenLinks 'een beetje opportunistisch' omdat zij niet volop willen gaan voor een linkse samenwerking. De SP heeft al duidelijk gemaakt geen kabinet met de VVD te willen vormen. Een 'inhaalslag' qua investeringen zou nodig zijn. Daar gaan de liberalen volgens Roemer nooit aan meedoen.

Roemer voorspelde overigens vanavond bij Nieuwsuur dat de SP op 15 maart gaat uitkomen op 21 zetels. Nu zijn dat er 13 tot 16 in de verschillende peilingen.

(https://images1.persgroep.net/rcs/YUhcmwS7SivaSlmYFzY9tKI5noI/diocontent/76512738/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 03, 2017, 17:36:30
Sylvana Simons presenteert haar plannen

„Als je ongelijkheid tussen man en vrouw wil aanpakken, moet je ook naar racisme kijken. Als je racisme wil aanpakken, moet je ook naar sociaal-economische ongelijkheid kijken. Als je sociaal-economische ongelijkheid wil aanpakken, moet je ook naar het milieu kijken.” Dat zegt lijsttrekker Sylvana Simons (Artikel 1) over haar gisteren verschenen boek Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid.

In het boek staan, naast het verkiezingsprogramma, bijdragen van Simons zelf en andere kandidaten op de lijst. Filosofe en columniste Simone van Saarloos schreef enkele poëtische hoofdstukken en lijstduwer Anja Meulenbelt leverde een nieuw feministisch manifest.

Sylvana Simons profileerde zich de afgelopen maanden vooral op het thema racisme, maar het programma beslaat meer. „Wij zijn een partij van intersectionaliteit”, zegt Simons daarover. Dat wil zeggen dat allerlei vormen van uitsluiting en onderdrukking als geheel bestudeerd en geanalyseerd moeten worden, in plaats van ieder deelonderwerp apart. Fundament: ’een politiek van radicale gelijkwaardigheid’.

„Er wordt ons verteld: wees bang voor de ander, voor verschillen. Maar we delen zoveel. Dat er gelijke kansen zijn in het onderwijs is toch net zo fijn voor witte kinderen als voor zwarte kinderen? Het wordt tijd dat we zien dat bijvoorbeeld de witte arbeider en de zwarte oudere veel meer met elkaar gemeen hebben. We moeten onze overtuigingen niet op verschillen baseren”, aldus Simons, die opgroeide in Hoorn.

Dat leidt tot een vrij links programma, haast socialistisch. Simons kan zich vinden in die classificatie, desgevraagd. „Ik ben blij dat je die conclusie trekt.” Zo wil de partij loonongelijkheid tussen man en vrouw terugdringen, in het onderwijs minder belang hechten aan toetsen, de invloed van lobbyisten beperken, strengere regels voor deurwaarders en een einde maken aan megastallen.

Voor de positie van vrouwen en LHBT’ers (lesbische, homo-, biseksuele en transgendermensen is een prominente plek gereserveerd, zeker in vergelijking met het programma de partij Denk. Simons vertrok daar eind vorig, onder andere uit onvrede over de koers van Denk op dat punt.
Powned

De zaal in het Haagse perscentrum Nieuwspoort is gevuld met aanhangers en kandidaten van de nieuwbakken partij. Ook de pers is afgekomen op de boekpresentatie, maar voor de cameraploeg van Powned was geen plek. „Zodra zij zich respectvol opstellen naar anderen zijn ze welkom”, verklaarde Simons het besluit hen te weigeren.
Financiële onderbouwing ontbreekt in program

Het verkiezingsprogramma van Artikel 1 is breder dan alleen racisme, maar een belangrijk hoofdstuk ontbreekt: de financiële paragraaf. De nieuwe partij Artikel 1 had geen tijd, en geen geld, om het programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB).

Politieke partijen moesten hun verkiezingsprogramma voor 14 oktober vorig jaar inleveren, om het CPB genoeg tijd te geven om alle plannen door te rekenen. Artikel 1 is na die tijd opgericht.

Toch is Simons ervan overtuigd dat de plannen te financieren zijn. Dat kan door het herverdelen van geld. Ze denkt daarbij aan hogere belastingen voor grote, multinationale ondernemingen, die nu profiteren van soepele fiscale regels.

Artikel 1 is niet de enige partij die haar verkiezingsprogramma niet heeft laten doorrekenen. Onder andere de Partij voor de Vrijheid (PVV), de Partij voor de Dieren en 50PLUS hebben om hen moverende redenen gekozen dat niet te doen.

(https://imgserv4.tcdn.nl/v1/kf0t63rUP-DYwO7t2vY2qosXS7A=/742x557/smart/http%3A%2F%2Fcdn-kiosk-api.telegraaf.nl%2F96d2199a-0027-11e7-942b-e5c76d0cb5d1.jpg)

Bron:GooienEemlander
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 06, 2017, 03:13:11
De spanning in de campagne is eindelijk voelbaar

Carrédebat De scherpe wijze van interviewen van Diana Matroos leidde tot nogal wat kritiek. Daardoor had met name Lodewijk Asscher (PvdA) geen beste avond. Op rechts kreeg Rutte concurrentie van Buma.


De spanning was groter en de uithalen waren feller dan in eerdere debatten. Er valt iets te kiezen, bleek zondagavond.

Het debat in het Amsterdamse Carré-theater werd voor de derde keer gehouden, op initiatief van BNR Nieuwsradio, RTL Nieuws en Elsevier. De lijsttrekkers hakketakten onderling veel méér dan eerder, waardoor het soms rommelig was en opgewonden. Maar het beeld dat ze toch wel met zijn allen gaan samenwerken en hoe dan ook een coalitie gaan vormen na 15 maart, dat is doorbroken.

Lijsttrekkers van acht partijen deden mee: Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Henk Krol (50Plus) en als enige vrouw Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Thieme mocht de plaats van Geert Wilders (PVV) innemen, die had afgezegd.

Georganiseerde een-op-eendebatjes waren er niet, maar de lijsttrekkers kregen wel elk een pittige ondervraging. Interviewer Diana Matroos deed dat op scherpe wijze, die haar op sociale media nogal wat kritiek opleverde. Ze liet bijvoorbeeld Lodewijk Asscher nauwelijks uitpraten, waarna ze het gesprek midden in een antwoord plots beëindigde: „Meneer Asscher, bedankt!”

Het was nota bene Henk Krol, die het afgelopen dagen zwaar heeft gehad in de media, die Matroos op haar nummer zette toen ze hem niet liet uitpraten. „Ik kan haar even niet verstaan, dat vindt u niet erg hè”, zei Krol tegen het publiek toen hij applaus kreeg, omdat hij hard tegen Matroos inging. Mark Rutte schudde hem er hartelijk de hand voor.

e spanning was groter en de uithalen waren feller dan in eerdere debatten. Er valt iets te kiezen, bleek zondagavond.

Het debat in het Amsterdamse Carré-theater werd voor de derde keer gehouden, op initiatief van BNR Nieuwsradio, RTL Nieuws en Elsevier. De lijsttrekkers hakketakten onderling veel méér dan eerder, waardoor het soms rommelig was en opgewonden. Maar het beeld dat ze toch wel met zijn allen gaan samenwerken en hoe dan ook een coalitie gaan vormen na 15 maart, dat is doorbroken.

Lijsttrekkers van acht partijen deden mee: Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Henk Krol (50Plus) en als enige vrouw Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Thieme mocht de plaats van Geert Wilders (PVV) innemen, die had afgezegd.

Georganiseerde een-op-eendebatjes waren er niet, maar de lijsttrekkers kregen wel elk een pittige ondervraging. Interviewer Diana Matroos deed dat op scherpe wijze, die haar op sociale media nogal wat kritiek opleverde. Ze liet bijvoorbeeld Lodewijk Asscher nauwelijks uitpraten, waarna ze het gesprek midden in een antwoord plots beëindigde: „Meneer Asscher, bedankt!”

Het was nota bene Henk Krol, die het afgelopen dagen zwaar heeft gehad in de media, die Matroos op haar nummer zette toen ze hem niet liet uitpraten. „Ik kan haar even niet verstaan, dat vindt u niet erg hè”, zei Krol tegen het publiek toen hij applaus kreeg, omdat hij hard tegen Matroos inging. Mark Rutte schudde hem er hartelijk de hand voor.

Asscher had een slechte avond

‘Op links’ had Lodewijk Asscher (PvdA) geen beste avond. Hij had pech en was als eerste aan de beurt om door Diana Matroos te worden bevraagd. Hij miste zo de relativerende houding die de anderen wel konden aannemen, omdat ze haar manier van aanvallen hadden gezien.

Niet Asscher, maar Jesse Klaver (GroenLinks) kreeg de gewenste confrontatie met Rutte, in een debatje over de AOW-leeftijd. En zijn andere concurrent op links, Emile Roemer (SP), maakte een opvallend ontspannen indruk. Roemer maakte steeds een koppeling met gewone Nederlanders: „Zolang er 150.000 jongeren op zoek zijn naar werk, moet de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.”
Nog negen dagen te gaan

Dit Carrédebat was de laatste grote confrontatie tussen de meeste partijleiders tot het slotdebat bij de NOS, dat is volgende week dinsdag, de avond voor de verkiezingen. Tot die tijd communiceren de lijsttrekkers weer met elkaar via de media: eentje doet een gewaagde uitspraak of aanval in een interview en de ander reageert daar weer op, aan tafel bij een talkshow of op straat op campagne.

Het eerstvolgende uitgebreide tv-debat is vrijdag, tussen Roemer en Asscher bij EenVandaag. Maar, zei Asscher al in een interview, dat kan best eens een „vriendelijk debat” worden, want zijn echte tegenstanders zijn de rechtse partijen. Spannender wordt het volgende week maandag, drie dagen voor de verkiezingen: dan staan Rutte en Wilders tegenover elkaar.

In 2012 was de tweestrijd tussen VVD en PvdA op dit moment in de campagne al volop bezig. Nu is, met nog negen dagen te gaan, een veel groter aantal partijen nog relevant. Er is geen tweestrijd maar een vierstrijd (VVD-PVV-D66-CDA) bezig om de vraag welke partij de grootste wordt. Met daarachter een driestrijd (GroenLinks-SP-PvdA) over wie de grootste wordt op links.

Waar het zondag in ieder geval níet over ging, is de door de VVD en PVV zo gewenste onderlinge tweestrijd. Alleen in Ruttes eigen blokje ging het even over Wilders. Rutte herhaalde dat hij „onder geen enkele voorwaarde en ongeacht de uitslag” gaat samenwerken met de PVV. De andere partijen noemden Wilders niet en spraken liever over hun eigen thema’s. Wilders heeft zondagavond iets gemist.

(https://i.gyazo.com/453f1786d3f1b371c2f01cc64c02291b.gif)

Bron:NRC
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 07, 2017, 23:33:35
VVD bovenaan in Peilingwijzer

Den Haag - De VVD staat voor het eerst aan kop in de Peilingwijzer. Dat komt niet doordat de VVD zo sterk stijgt. Wel duikelt de PVV in de peilingen.


De Peilingwijzer combineert verschillende peilingen die in aanloop naar de verkiezingen worden gehouden. Tussen die peilingen kunnen namelijk tamelijk grote verschillen zitten.

Lange tijd ging de PVV in de Peilingwijzer aan kop. Die partij heeft nu voor het eerst stuivertje gewisseld met de VVD. De liberalen staan nu op zo’n 24 tot 28 zetels, tegen 21 tot 25 voor de partij van Geert Wilders.

Het CDA is in de Peilingwijzer de derde partij met 18 tot 20 zetels, op de voet gevolgd door D66 (17-19). GL volgt op enige afstand (15-17). De SP lijkt enigszins weg te zakken (13-15), net als PvdA (11-13).

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article27753964.ece/BINARY/q/3250094791.JPG)

Bron: Telegraaf
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 09, 2017, 15:01:50

Dit staat in de verkiezings­programma’s


Programmawijzer Een overzicht van de verkiezings­programma’s. Met een handig filter lees je alleen over de partijen en onderwerpen die je het meest interesseren.https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/03/programmawijzer-a1548620
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 11, 2017, 15:49:04

Het kiezersonderzoek: de opkomst wordt beslissendMotiveren is nu belangrijker dan overtuigen

Het is partijen deze campagne niet gelukt zich inhoudelijk te onderscheiden, blijkt uit Volkskrant-onderzoek. Daardoor wisselen kiezers weinig van partij en zal stemmotivatie het verschil maken.


Partijen doen er in deze laatste dagen voor de verkiezingen goed aan zich vooral te richten op hun eigen achterban in plaats van te proberen kiezers bij concurrenten weg te lokken. De bewegingen tussen de partijen zijn gering, omdat de partijen zich inhoudelijk en in de peilingen weinig van elkaar onderscheiden. Op welke plek de partijen woensdag eindigen, wordt dan ook in hoge mate beslist door de vraag wie de eigen achterban het best weet te motiveren.

'Kiezers houden niet van tweestrijd', zegt politicoloog Philip van Praag, 'maar zo'n duel brengt wel veel kiezers op de been, omdat zoiets het onderscheid accentueert.' In plaats daarvan zijn de partijen zo weinig onderscheidend dat de kiezer volgens Van Praag door de bomen het bos niet meer ziet. 'Wat ook niet helpt is dat de meeste kiezers de campagne niet-inhoudelijk vinden.' En dus komt het aan op de motivatie om te gaan stemmen. Welke partij weet, ondanks het uitblijven van scherpe tegenstellingen, de meeste potentiële kiezers op 15 maart naar de stembus te krijgen? Dat gaat het verschil maken.

Van Praag leidt het kiezersonderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Volkskrant, uitgevoerd door Kantar Public. Vanaf oktober vorig jaar zijn de keuzes en voorkeuren van dezelfde representatieve groep kiezers onderzocht. Sindsdien zeggen steeds meer kiezers dat ze zeker gaan stemmen. Zes maanden geleden zei de helft dat, nu tweederde, maar dat is wel minder dan in 2012 rond dit tijdstip in de campagne. Van die groep zijn de kiezers die van plan zijn op 50Plus en op PVV te gaan stemmen het minst gemotiveerd. En die op SGP en CDA het meest.

De Groningse hoogleraar politicologie Kees Aarts ziet zijn eigen onderzoeksresultaten bevestigd in de cijfers uit het Volkskrant-onderzoek. Aarts deed veel onderzoek naar de opkomst bij verkiezingen. Hij vindt die van 15 maart het schoolvoorbeeld van een verkiezing waarbij de kiezer geen idee heeft wat er op het spel staat. 'Bedenk ook dat deze keer het kabinetsbeleid juist niet inzet is van de verkiezingen.' Onduidelijk voor de kiezer is wat er na 15 maart gaat gebeuren, legt Aarts uit. De gevestigde partijen hebben straks drie à vier partners nodig, maar de kiezer weet niet welke dat kunnen zijn. 'Alleen zeker is dat het de PVV niet is.'

Met andere woorden: de kiezer weet niet wat er te kiezen valt. 'Ik verwacht dat dit zal leiden tot een lagere opkomst', zegt Aarts. Vervolgens komt het aan op de stemmotivatie van de kiezer. 'We weten dat ouderen tot een jaar of 75 en hoogopgeleiden trouwere kiezers zijn.'

'De PVV heeft een grote aanhang onder laagopgeleide jongeren', zegt Van Praag. 'Dat is een groep die waarschijnlijk minder zal opkomen dan de hoogopgeleide jongeren van GroenLinks en de hoogopgeleide kiezers van D66.' De SP kan volgens Van Praag ook last krijgen van een relatief lage opkomst onder laagopgeleiden. Daar staan het CDA en in mindere mate de PvdA tegenover. 'Hun aanhang is vergrijsd en dat kan een electoraal voordeel opleveren.'
Onderwerpen

Doordat de opkomstverhogende tweestrijd er niet is gekomen, is het electorale landschap vlak als Flevoland. VVD en D66 maken de grootste kans op een stem, maar die 'stemkans' ligt voor vijf andere partijen - achtereenvolgens CDA, PVV, SP, GroenLinks en PvdA - niet veel lager. Wat ook een egaal beeld geeft is het belang dat kiezers hechten aan verschillende onderwerpen. Zorg, werkgelegenheid, veiligheid, onderwijs, criminaliteitsbestrijding, sociale zekerheid en inkomensbeleid: kiezers vinden het allemaal ongeveer even (heel) belangrijk.

Partijen proberen zich met één zo'n onderwerp te onderscheiden, maar dat is niet gelukt, blijkt uit het Volkskrant-onderzoek. Werkloosheidsbestrijding is volgens Van Praag een 'traditioneel links item, 'eigendom' van PvdA en in iets mindere mate SP'. Nu worden alle grote partijen op de PVV na geschikt geacht om de werkloosheid te bestrijden.

Hetzelfde geldt voor het onderwerp gezondheidszorg. De SP claimde het als eerste, maar ziet nu een paar dagen voor de verkiezingen dat alle concurrenten, alweer op de PVV na, door de kiezer net zo geschikt worden gevonden de problemen in de zorg aan te pakken. Evenmin heeft de PVV het alleenrecht gekregen op het onderwerp immigratie. Die partij heeft volgens alle kiezers vooral campagne gevoerd tegen andere partijen, in plaats van het eigen programma uit te venten.

Dan de lijsttrekkers. Zij hebben gedurende de campagne niet voor een doorbraak kunnen zorgen. De waardering voor hun bekwaamheid en leiderschap bleef gelijk. Het meest opmerkelijke is dat Mark Rutte, na een dip in januari, op alle kwaliteiten het hoogst scoort, al is de waardering voor de VVD-leider als minister-president laag in vergelijking met vorige premiers.

Wel waarderen VVD-kiezers het huidige kabinet hogelijk en kiezers van coalitiepartner PvdA niet. Zelfs D66- en CDA-kiezers hebben meer vertrouwen in Rutte II. Bijna eenvijfde van hen stemt op de VVD als het nodig zou zijn om te voorkomen dat de PVV de grootste wordt. Een maand geleden dacht 14 procent van de GroenLinks-kiezers er ook zo over, nu er geen sprake meer lijkt van een tweestrijd tussen VVD en PVV is dat gedaald naar 5 procent.

(https://i.gyazo.com/9c20d88c9233ecc521e743707293ff39.gif)

Bron:VK
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 13, 2017, 19:43:09
Droeg Wilders kogelwerend vest?

Rotterdam - Geert Wilders leek maandagavond tijdens het EenVandaag-verkiezingsdebat een kogelwerend vest te dragen.


Wilders droeg een opvallend hooggesloten dik zwart gilet onder zijn blauwe maatpak. Het viel ook NOS-verslaggever Xander van der Wulp op. „Heftig, Wilders debatteert zo te zien met een kogelwerend vest.” Het bericht werd onder meer geretweet voor PVV-Kamerlid Fleur Agema.

Televisiekijkers reageerden geschrokken. „Vreselijk dat dit nodig is”, schrijft een vrouw op Twitter. Het vest was volgens een andere kijker „beter zichtbaar dan ooit”.

In het EenVandaag-verkiezingsdebat neemt Geert Wilders het op tegen VVD-leider Mark Rutte.

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article27794942.ece/BINARY/q/50176403.JPG)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 13, 2017, 21:49:54
Buma waarschuwt PVV-aanhang

Den Haag - CDA-voorman Buma waarschuwt de PVV-achterban. Als die echt iets anders wil dan premier Rutte, haalt een stem op Wilders niks uit, volgens de christendemocraat.


Het debat tussen de lijsttrekkers van de PVV en VVD noemt Buma „een schijnvertoning”. „Dit was het debat tussen een zittend premier en iemand die nooit premier wordt.”

Volgens Buma weet Wilders dat hij nooit premier zal worden omdat vrijwel niemand met hem samen wil werken. De christendemocraat doet dan ook een oproep aan de PVV-achterban. „Voor de mensen die echt verandering willen, is het CDA de optie. In mijn ogen kan de derde er met de winst vandoor gaan.”

Voor Buma is het slecht als er alsnog een korte tweestrijd ontstaat tussen VVD en PVV. De christendemocraat gelooft er echter niets van dat dat van de grond komt en denkt nog steeds dat hij premier kan worden. Hij laakt de houding van de partijen, die volgens hem te vaak zijn weggebleven bij debatten. „Als je de kiezer wil overtuigen, doe je daar alles voor. Niet alleen op het laatste moment.”

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article27733935.ece/BINARY/q/buma.JPG)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 13, 2017, 23:49:48
Samenvatting debat Rutte en Wilders in 7 minuten :

Klik op de link

 https://video.ad.nl/iframe.html?ec=FoZ3ZhYTE69Xftiyl1VoTWhx0kR9NVP2&pbid=665b0121ec844ac7a9d7fce2291b64a7&ad=47d89adfd00444218f9764e9919a8d3e
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 14, 2017, 16:41:31

DENK zegt af voor NOS Slotdebat

DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu heeft afgezegd voor het slotdebat van de NOS voor de Tweede Kamerverkiezingen vanavond. Kuzu wil volgens de omroep niet in debat met Jan Roos omdat die 'xenofoob' zou zijn.


Kuzu zou debatteren met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Jan Roos van Voor Nederland. In een verklaring laat DENK weten niet met Roos in debat te willen gaan vanwege 'xenofobe en homofobe uitlatingen.'

Denk vindt het beneden niveau dat 'hij op een speculatieve wijze het nieuws bracht dat Mark Rutte homo zou zijn'. Daarnaast zou Roos minachtend over de geaardheid van voormalige GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi gesproken hebben.
Spijtig

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt in een reactie dat hij het afzeggen van Denk op het allerlaatste moment erg jammer vindt. ,,Het lijsttrekkersdebat bij de NOS aan de vooravond van de verkiezingen is voor alle partijen een uitgelezen kans om de kiezer te bereiken. Het is spijtig dat DENK daar geen gebruik van maakt."

Volgens Gelauff is de timing van het afzeggen opmerkelijk, omdat al bijna anderhalve maand bekend is dat Kuzu met Roos zou gaan debatteren. Het debat waar Kuzu aan zou meedoen gaat nu tussen Jan Roos en Marianne Thieme.

(https://images1.persgroep.net/rcs/iiUfs268RiU2ICx_e9mJXWfNmCc/diocontent/77470824/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 14, 2017, 23:13:18

Nog één keer de kiezer verleiden tijdens laatste debat bij NOS


In het laatste tv-debat van de lijsttrekkers trokken vooral Asscher en Wilders van leer. De rest hield zich juist kalm om de zwevende kiezer te verleiden.

Nog één keer charmeren, nog één keer je punt maken. Met de o zo spannende verkiezingen in aantocht, nog maar luttele uren weg, gebruikten de lijsttrekkers het laatste treffen bij de NOS vooral als een kans om zich te positioneren.

Veel verbaal geweld levert dat niet op. Van VVD-leider Mark Rutte tot GroenLinks-voorman Jesse Klaver: ze houden vooral mini-preekjes voor de nog zwevende kiezers, in de hoop hun parochie te vergroten.

Dus kan Klaver tegenover CDA-leider Sybrand Buma ijveren voor belastingverlaging voor ‘de hardwerkende mensen’. ,,Het verschil tussen arm en rijk moet kleiner, meneer Buma.’’

Maar die grijpt die sneer vooral aan om zijn eigen punt te maken, in een laatste poging toch nog de VVD voorbij te streven. ,,Uw belasting op auto’s gaat de mensen echt raken. Weet u wat ik belangrijk vind? Dat mensen lagere lasten gaan krijgen, want daar hebben ze - terecht - na 4 jaar genoeg van. Zoek maar een ander.’’

Of neem D66-leider Pechtold, die nog één keer de Europa-aanhangers streelt. ,,We moeten juist samenwerken binnen de EU, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en energie.’’

SP-lijsttrekker Emile Roemer kan zich daar dan weer fijn tegen afzetten. ,,We geven steeds meer in handen van Brussel, daar moeten we vanaf.’’

Zo praten de lijsttrekkers haast expres langs elkaar heen. Geen gehakketak onderling, maar vooral de achterban behagen en proberen te vergroten. Niemand neemt risico met al te felle aanvallen, zeker nu de peilingen nek-aan-nek zijn voor CDA, D66, VVD en PVV. Niemand wil een fout maken.
Kalm

Precies om die reden houdt VVD-leider Rutte - nu aan kop in de peilingen - het daarom uiterst kalm. ,,Ik wil goed beleid voor hardwerkende Nederlanders.’’ En hij trekt weinig subtiel de premierkaart. ,,Als er om leiderschap wordt gevraagd, kijken mensen snel naar mij.’’ Alleen tussen PVV-leider Geert Wilders en PvdA’er Lodewijk Asscher knettert het even. Maar ook dat is precies de bedoeling. Asscher komt zo fel mogelijk uit de hoek. Hij moet iets, nu de PvdA de gunst van de kiezer kwijt is. Asscher: ,,U zegt minder, minder. Maar ik sta voor de moslims bij wie die woorden keihard zijn aangekomen. U twitterde vanaf de bank, Aboutaleb greep in Rotterdam in.’’

Voor Wilders is dat juist een fijne provocatie voor weerwoord, zeker nu zijn peilingen steeds minder gunstig uitpakken: ,,Door uw beleid van open grenzen voelen Nederlanders, uw eigen mensen, zich juist in de steek gelaten.’’
Weifelend

Al met al is het slotdebat vooral een laatste mogelijkheid voor partijen om zich nog in de kijker te spelen van de nog weifelende kiezer. Dat kan zeer lonend zijn. Bij de vorige verkiezingen in 2012 bleek dat 15 procent van de kiezers pas op de verkiezingsdag zelf besliste welke partij het werd. Voor hen was het slotdebat vaak van groot belang. Het aantal zwevende kiezers is dit jaar nog veel groter. Afgelopen weekeinde had zeven op de tien kiezers zijn keuze nog niet bepaald.

(https://images4.persgroep.net/rcs/R-QZgNb97dqEYxSy0yyaDPxVbLc/diocontent/77751145/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 15, 2017, 01:02:33
Nachtbrakers kunnen stem al uitbrengen

CASTRICUM/AMSTERDAM - Veel Nederlanders lagen al in bed toen Castricummer Milo Lambers (28) enkele seconden na middernacht zijn stem uitbracht. In het Noord-Hollandse kustplaatsje Castricum ging vannacht om klokslag 00.00 uur een stembureau open.

Milo Lambers was daarmee de eerste ingezetene van Nederland die op woensdag 15 maart 2017 zijn stem uitbracht voor de verkiezingen van de Tweede Kamer.

Het stembureau in Castricum dat zo vroeg opende, is gevestigd op het NS-station. Door zó vroeg open te gaan, hoopte de gemeente onder meer late reizigers te verleiden een stem uit te brengen. Meteen na de opening stonden er al tientallen mensen op de stoep om hun stem te mogen uitbrengen. Sommige Castricummers combineerden hun laatste rondje met de hond met het uitbrengen van hun stem.

De Castricumse burgemeester Toon Mans opende het stembureau met de wens dat vandaag veel Nederlanders hun stem uitbrengen want, zo benadrukte hij, ,,dit is een dag van de democratie’’.

Vandaag gaan er duizenden stemhokjes open in heel Nederland. Gebruikers van het openbaar vervoer kunnen onder meer op zo’n 60 NS-stations terecht om hun stem uit te brengen.
Amsterdam

Ook in Amsterdam kon er vlak na middernacht al gestemd worden door bezoekers van stemfeest in de Tolhuistuin aan de IJpromenade. Het feest, onder meer georganiseerd door muzieklabels TopNotch, Noahs Ark en Rotterdam Airlines wil het voor jongeren extra aantrekkelijk maken om te stemmen. ,,Om klokslag twaalf uur 's avonds gaat het pas echt los. Dan zullen de eerste stemmen voor de verkiezingen uitgebracht worden en dat zijn de stemmen van de jongeren’’, aldus de organisatie.

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article27805273.ece/BINARY/qs/Schermafbeelding+2017-03-15+om+00.23.53)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 15, 2017, 21:40:50
(https://i.gyazo.com/64d4e5f1e0cbb7892ff31b39ae24f274.gif)
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 15, 2017, 23:49:47
(https://i.gyazo.com/c03476b3e09022876006f6744df51c45.gif)
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 16, 2017, 01:08:40
(https://i.gyazo.com/e49c53c6323160e2a534fe74f6ea04ef.gif)
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 16, 2017, 01:14:30
(https://i.gyazo.com/060a48fe2afc4a0fa10cba6e3ba57bc8.gif)
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 17, 2017, 20:11:56

Verkenner Schippers ontvangt Klaver eerder dan Wilders


Verkenner Edith Schippers gaat maandag de hele dag in gesprek met alle politiek leiders in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit haar agenda, die vanmiddag naar buiten is gekomen.


Schippers begint ’s ochtends om half negen met VVD-leider Mark Rutte en eindigt pas ’s avonds om kwart over zeven met Thierry Baudet (Forum voor Democratie). Ze voert haar gesprekken in volgorde van de verkiezingsuitslag, ‘behoudens enkele agendatechnische aanpassingen’. Zo wordt Jesse Klaver (GroenLinks) eerder ontvangen dan Geert Wilders (PVV).

In tegenstelling tot vijf jaar terug, toen VVD en PvdA nek aan nek eindigden, leveren de verkiezingen nu geen voor de hand liggende regeringscoalitie op. Ondanks de hoge opkomst. De enige overeenkomst is dat de liberalen wederom als grootste partij uit de bus zijn gekomen.
Keuzes

Natuurlijk is er een voor de hand liggend ‘motorblok’ voor een komende coalitie, bestaande uit VVD, CDA en D66. Zij hebben steun nodig van kleinere partijen als de ChristenUnie, GroenLinks, de SGP of zelfs de gedecimeerde PvdA om een werkbare meerderheid in het parlement te kunnen vormen.

Sowieso lijkt nu al duidelijk dat de SP en de PVV geen onderdeel zullen uitmaken van het volgende kabinet; de socialisten hebben een samenwerking met sleutelpartij VVD vooraf al uitgesloten en met de partij van Geert Wilders wil bijna niemand op dit moment zaken doen.
Debat

Schippers moet vóór donderdag rapporteren aan de Tweede Kamer welke combinaties volgens haar haalbaar zijn. Daarna zal de Kamer in de nieuwe samenstelling, die aanstaande dinsdag definitief duidelijk wordt, ‘onverwijld’ vergaderen over de gevolgen van de verkiezingsuitslag.

Ingewijden verwachten overigens dat de Kamer niet gelijk donderdag al kan praten, omdat het verslag van Schippers veel overleg en afstemming vereist.

(https://images2.persgroep.net/rcs/EgPNXvyF81uUyw1jGXa_xeoqw2A/diocontent/77831839/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 17, 2017, 20:48:29
Deur commissie-Stiekem blijft dicht voor Denk

Den Haag - De kersvers verkozen Kamerleden van Denk kunnen straks niet bij staatsgeheime informatie. Mede uit vrees voor de opkomst van die partij en haar band met Turkije, had de Tweede Kamer al voorzorgsmaatregelen genomen om toegang tot belangrijke gegevens te voorkomen. De deur tot topgeheimen zit nu echter helemaal dicht.


Vorig jaar jaar uitten Kamerleden in deze krant hun zorg. Ze moesten er niet aan denken dat ’de lange arm van Ankara’ via de commissie-Stiekem bij staatsgeheime informatie zou kunnen komen. In die commissie wordt geheime informatie van de inlichtingendiensten gedeeld met fractievoorzitters. Het parlement kan er op die manier kennis van nemen, maar mag de gegevens niet in het openbaar bespreken. Tot voor kort namen fractievoorzitters van partijen die in de Kamer gekozen zijn eraan deel; afsplitsingen zoals VNL en Denk visten achter het net.

Vorig jaar leek het er evenwel al op dat Denk een zetel zou halen en dus een plek in de commissie-Stiekem zou kunnen opeisen. Binnen de commissie-Stiekem werd ernstig betwijfeld of volksvertegenwoordigers van Denk geheime informatie niet ook aan Turkije zouden doorgeven.

De overgrote meerderheid van de Kamer nam daarom in december een wijziging van het reglement van orde aan, het boekje met interne regels voor het parlement. Voortaan mogen alleen de grootste vijf partijen zitting nemen. En twee partijen kunnen extra toegevoegd worden op uitnodiging van de Kamer. Officieel gebeurt dit omdat de commissie zo sneller kan werken, maar achter de schermen valt te horen dat men vooral dubieuze partijen buiten wil houden.

De woordvoerster van de Kamervoorzitter laat weten dat deze recente wijziging van het reglement al geldt zodra de nieuwe Kamerleden zijn geïnstalleerd. Denk is lang niet de vijfde partij van het land, dus kan geen plek opeisen. Achter de schermen viel al te horen dat Denk niet bij de twee partijen zal horen die nog extra uitgenodigd kunnen worden. GroenLinks wellicht wel. Dat is net niet de vijfde partij geworden. En daarnaast wordt er over gedacht de SGP uit te nodigen vanwege de vele ervaring die fractievoorzitter Van der Staaij met het onderwerp heeft.

Denk wil die afwijzing duidelijk voor zijn. Vrijdagavond stelde de partij in een persverklaring dat ze geen uitnodiging voor de commissie wil.

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article27829719.ece/BINARY/q/50196100.JPG)

Bron":Telegraaf
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 21, 2017, 19:03:54

Officiële uitslag: GroenLinks toch groter dan SP


De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart was 81,9 procent, de hoogste sinds 1986. Dat heeft de Kiesraad als centraal stembureau dinsdag bekendgemaakt bij het uitbrengen van de officiële verkiezingsuitslag. De enige verrassing: GroenLinks is toch iets groter dan de SP en mag zich de grootste linkse partij noemen.


GroenLinks (plus tien) en SP (min één) komen beide op veertien zetels, maar GroenLinks kreeg bijna 4.000 stemmen meer. Verder wijkt de uitslag niet af van de eerdere tellingen.

De VVD blijft, ondanks acht zetels verlies, de grootste met 33 zetels. De PvdA boekt een megaverlies van 38 naar negen zetels en de PVV wordt tweede partij met een sprong van vijftien naar twintig zetels. CDA gaat van dertien naar negentien. D66 wordt even groot door een winst van zeven zetels.

De nieuwe Tweede Kamer telt minder vrouwen dan de vorige. Er treden 54 vrouwen aan (36 procent). Van de oude Kamerleden was 39 procent vrouw. De Tweede Kamer is dan ook geen demografische afspiegeling van Nederland. De nieuwe Kamer is niet alleen te mannelijk, maar ook te hoogopgeleid, te autochtoon en te woonachtig in de Randstad.


Meeste partijen sinds 1972

Elf zittende en twee nieuwe partijen, DENK en Forum voor Democratie, hebben de Tweede Kamer gehaald. Sinds 1972 zijn er niet zoveel partijen gekozen.

Bijna de helft van de 150-koppige Tweede Kamer die donderdag aantreedt is nieuw. De op 15 maart gekozen Kamer telt 71 nieuwe leden, maakte Kamervoorzitter Khadija Arib dinsdag bekend. Sinds de tumultueuze verkiezingen van 2002 waren er niet meer zoveel nieuwelingen.

Onder anderen een van de langstzittende Kamerleden, Harry van Bommel van de SP, maakt plaats. SGP-voorman Kees van der Staaij is de nestor van de nieuwe Kamer. PVV-leider Geert Wilders en Arib (PvdA) zelf volgen hem op de voet.
Niet alles correct verlopen

De Kiesraad constateerde dat bij de verkiezingen niet alles correct is verlopen. 'Veel is goed gegaan, maar niet alles', erkende Kiesraad-voorzitter Jan Kees Wiebenga. In Nijmegen was er bijvoorbeeld een tekort aan stembiljetten, waardoor misschien niet iedere kiezer een stem heeft kunnen uitbrengen. Ook sloten stembureaus te laat. Geen van de onregelmatigheden was echter reden voor grote bedenkingen en zeker niet voor een hertelling, vindt de Kiesraad.

Bijna 16 duizend kiezers stemden blanco en bijna twee keer zoveel brachten een ongeldige stem uit. Samen is dat ongeveer een half procent van de stemmen. Ruim 9 procent van de stemmen was per volmacht.

Na de bekendmaking maakte een aantal kiezers bezwaar tegen de uitslag. Onder meer een vertegenwoordiger van de Piratenpartij, van de Vrouwen Partij en van Trots op Nederland tekenden om uiteenlopende redenen protest aan.

(https://i.gyazo.com/1001be1309a215bd5e00221a43ae17ad.gif)

Bron:VK
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 25, 2017, 14:48:15

‘Rutte en Buma gedragen zich als peuters op een kinderfeestje’


Na een handvol uren van besprekingen bij verkenner Edith Schippers, lijkt de rol van PVV-leider Geert Wilders uitgespeeld in de formatie voor een nieuw kabinet. Volgens Wilders ligt dat niet aan hem maar aan VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma. ‘Ik heb bewogen, zij niet.’

Het lijkt erop dat u definitief buitenspel staat in de formatie. VVD en CDA willen niet met u.


,,Het is pas klaar als de scheidsrechter voor het eindsignaal heeft gefloten, zo ver is het nog lang niet. Maar ik geef toe: het is duidelijk geworden dat de anderen niet eens willen praten met één van de winnaars van de verkiezingen. De tweede partij nota bene. Dat gaat wel heel erg ver.’’

U wist ook dat zij een nieuwe samenwerking niet zagen zitten.

,,Luister, mevrouw Schippers (verkenner, red.) had de indruk dat het VVD en CDA niet om de inhoud ging. Zij opperde een gesprek om het onderling vertrouwen te herstellen. Ik heb volmondig ‘ja’ gezegd. Uiteindelijk wilden Rutte en Buma niet. Onbegrijpelijk.’’

U wilde ook niet onder Rutte in een kabinet.

,,Ik heb die blokkade al voor de verkiezingen in een interview opgeheven. Toen heb ik gezegd dat we niemand zouden uitsluiten.’’

U brak daarmee een belofte niet met VVD te gaan.


,,Let wel: ik zei dat al vóór de verkiezingen dus. Niet erna, zoals wordt beweerd. Ik heb bewogen. En had dat van Buma (CDA-leider, red.) en Rutte ook verwacht. Ik zag namelijk hoe groot wij gingen worden en dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Ook inhoudelijk hadden wij heus wel concessies gedaan, dat hoort bij ons politieke stelsel. Dat hebben wij in Rutte I ook laten zien. Maar men wil niet. Zo arrogant. Ik heb zelden zo massaal reacties gekregen. Dat het ondemocratisch is, dat mensen zich ontmoedigd voelen nog te gaan stemmen. Ze doen niet eens een poging. Ik heb Rutte juist horen zeggen dat hij in gesprek wil met de PVV-stemmer. Nou, hier ben ik. Het kan.’’

Echt? U wist dat u om te beginnen uw minder-Marokkanen uitspraak moest terugnemen.

,,Die uitspraak is gestoeld op beleid. Om criminaliteit te bestrijden, de massa-immigratie te stoppen en het uitzetten van criminelen. Ik neem daar niets van terug.’’

Het had misschien gescheeld als u dat wel zou doen.


,,Als mijn veroordeling in hoger beroep stand houdt, zal ik het hooguit nog in de Tweede Kamer zeggen, heb ik al aangegeven. Kom op, ik heb geen plannen het morgen ergens te gaan roepen. Maar weet u: volgens Schippers wilden Rutte en Buma niet vanwege hoe het met Rutte I is afgelopen.’’

Zij zeggen: Wilders loopt weg als het moeilijk wordt.


,,Nonsens. Rutte heeft destijds gezegd: de PVV is nog loyaler dan het CDA. We stapten uit de gedoogconstructie omdat we weigerden dat de ouderen nog langer gepakt werden. Dat belastingen verder verhoogd zouden worden. We hebben ons dat gewoon niet door de strot laten duwen. En als er al iemand niet leverde, dan waren het Rutte en Buma, want op het gebied van immigratie leverden zij niet. Er kwam geen rem op, zoals werd beloofd. Zij willen nu niet eens praten. Wie zijn nu de weglopers?’’

CDA-leider Sybrand Buma verwijt u nu pas een handreiking te doen.

,,Buma en Rutte gedragen zich als peuters op een kinderfeestje. Het ene kind steekt zijn tong uit naar de ander en dan zegt hij: nu wil ik niet meer met je spelen. Maar we zijn geen kleuterklas, het gaat hier om het besturen van het land.’’

U kunt dan ook overal boven staan en de telefoon pakken?

,,Nou, ik ben duidelijk genoeg geweest bij de verkenner. Aan mij heeft het niet gelegen.’’

Er is helemaal geen contact geweest met Rutte en Buma?

,,Hooguit een smsje om elkaar te feliciteren. Maar het zit niet in dat persoonlijke. We hebben geen ruzie ofzo.’’

Rutte noemt u wel geradicaliseerd. Begrijpt u dat?


,,Nee, en ik zou het hem graag uitleggen. Het probleem van de islamisering en onze oplossingen daarvoor zijn communicerende vaten. In heel Europa falen regeringen om aanslagen te voorkomen. De moslimradicalen winnen nu, dan wordt het bestrijden daarvan in onze ogen ook noodzakelijkerwijs radicaler.’’

Ziet u het er nog van komen: een verzoening?


,,Nu niet. Zij willen niet eens het gesprek aan. Maar ik moet het nog zien: de VVD met GroenLinks. Qua beleid op immigratie, belastingen, zorg en justitie gaan VVD-kiezers gepiepeld worden als dat kabinet er komt. En waarom zou je met linkse partijen gaan: die hebben gezamenlijk zetels verloren. Heel de PvdA past in een bestelbusje. En anders krijg je de ChristenUnie erbij, maar die zijn op het gebied van immigratie net zo’n gevaar voor Nederland als D66. Met het groeiende islamterreur is dat beleid van open grenzen levensgevaarlijk voor ons land. De PVV is meer nodig in een kabinet dan ooit tevoren.’’

U had in een ander parket gezeten als u de verkiezingen had gewonnen, zoals het zich lang liet aanzien.


,,Ook dan was het moeilijk geweest, kijk maar naar de campagne. Als Rutte of Buma naar het weer werd gevraagd, antwoordden ze zelfs dat ze mij buitensloten.’’

Waarom heeft u niet gewonnen, denkt u?


,,We zijn de tweede partij geworden. We hébben gewonnen. Ik geef toe: ik was liever premier geworden. Ik denk dat de Turkije-rel Rutte heeft geholpen en ik denk dat partijen ons succesvol hebben gekopieerd. En misschien zijn mensen afgehaakt omdat iedereen zei dat een stem op ons een verloren stem zou zijn. Ondanks dat zijn we zó groot geworden. Ongekend.’’

Bent u nog wel te motiveren voor een rol in de oppositie?

,,Absoluut. We gaan guerrilla-achtig oppositie voeren. Ze weten niet wat hen te wachten staat. Zoals ze nog nooit gezien hebben. Gewoon via parlementaire middelen hé, anders krijg je die verhalen weer, haha. Ik bedoel te zeggen: we gaan ze iedere dag controleren en weerwoord bieden. Desnoods halen we het kabinet iedere dag naar de Kamer.’’

Had u toch niet meer campagne moeten voeren?

,,Ik heb ontzettend veel gedaan. Eén debat minder dan Rutte. Kijk naar ons resultaat. Ik had nooit durven dromen dat we ooit de tweede partij van Nederland zouden worden.’’

(https://images4.persgroep.net/rcs/OEb3j5-DzJNAnHP6Tz7axLd881o/diocontent/78231627/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

(https://images3.persgroep.net/rcs/BfddWIPLAB7inZLtBJSl9KICKVw/diocontent/78232818/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek Verkiezing 2017
Bericht door: Bobbie op maart 26, 2017, 19:59:47

Edith Schippers wordt informateur


Edith Schippers wordt informateur voor het nieuwe kabinet. Ze is nu verkenner en brengt maandag verslag uit aan de Tweede Kamer. Haagse bronnen stellen dat ze de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks blijft begeleiden.


Er komt volgens ingewijden ook geen tweede informateur. Die optie is vorige week vanuit GroenLinks wel even ter sprake geweest, maar de andere partijen die deze week verder onderhandelen, zien daar vanaf. Ze zien er de meerwaarde niet van in.

Schippers ging na de verkiezingen aan de slag als verkenner. Ze overhandigt morgen haar verslag over de verkenningsronde aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Als informateur zal Schippers aan de slag gaan met een mogelijke coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Kabinet
Op dinsdagmiddag begint het debat in de Tweede Kamer over het eindrapport van Schippers. Tijdens dit debat zal de VVD-politica naar verwachting officieel benoemd worden tot informateur. De vier partijen zullen vervolgens gaan onderhandelen. Tijdens deze formatie wordt gekeken of er een basis is voor een nieuw kabinet en of er overeenstemming kan worden bereikt over het beleid.

Als de vier partijen er uit kunnen komen, zullen de ministerschappen en staatssecretariaten worden verdeeld. Daarna worden de nieuwe ministers en staatssecretarissen benoemd en beëdigd door de Koning. Er komt vervolgens een regeringsverklaring waar de Tweede Kamer een debat over zal voeren.

(https://images0.persgroep.net/rcs/-uZdU9z38CiD5wqAwPsaWnkW20s/diocontent/101702354/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op april 20, 2017, 22:42:22

Schippers over formatie: We zijn er nog lang niet

De onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan door na het komende reces, maar makkelijk is het niet. ,,We zijn er nog lang niet'', zegt informateur Edith Schippers.


Haar partijgenoot, VVD-leider Mark Rutte, kwam vanmiddag positiever uit de onderhandelingen. ,,We schieten op'', stelde hij.

Maar volgens informateur Schippers zijn de gesprekken lastig vanwege het beperkte budget. ,,Minister Dijsselbloem heeft ons enthousiasme qua financiën verder getemperd. Dat maakt de gesprekken niet gemakkelijker.''

De sfeer van de onderhandelingen typeert Schippers als 'stevig kabbelend' en 'pittig'. Of een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks er echt gaat komen, weet de VVD-politica niet. ,Ik heb het idee dat het wat kan worden, maar ook het idee dat het zomaar fout kan gaan." Op sommige onderdelen is al overeenstemming, maar het kan ook nog 'zomaar ineens knappen', stelt Schippers.

Volgens informateur Edith Schippers is deze week opnieuw gesproken over inkomensverschillen, klimaat en asiel. Ook pensioenen en het onderwijs zijn aan bod gekomen. Nu zijn de politici van VVD, CDA, D66 en GroenLinks toe aan vakantie, stelt ze. ,,Na 11 dagen onderhandelen willen de onderhandelaars wel even weg. Ook vanwege de verkiezingscampagne.''

Het AD meldde vanochtend al dat de zonnige voorspellingen van het Centraal Planbureau in de aanloop naar de verkiezingen niet helemaal uitkomen. Een tegenvaller voor de onderhandelaars. De inhoudelijke verschillen tussen VVD en CDA met GroenLinks en D66 zijn al groot, dan is het prettiger als er geld is om ‘cadeautjes’ uit te delen aan de achterban. Die ruimte blijkt nu kleiner dan verwacht, onder meer door lijken in de kast van diverse ministeries.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks kwamen vandaag opnieuw bijeen over de vorming van een coalitie. Het is de laatste dag voor het reces. Deze dag gold op het Binnenhof daarom als 'psychologische grens' voor het besluit om door te gaan of te stoppen met onderhandelen. De onderhandelaars hebben geconcludeerd dat er voldoende reden is om na volgende week door te praten.

D66-leider Alexander Pechtold zei eerder vandaag dat een akkoord lastig wordt, maar hij bleef wel positief. ,,Het kan er komen, we maken absoluut stappen." De D66-voorman zou graag met GroenLinks gaan regeren.

Pechtold beaamde bij aanvang van de ochtendsessie dat een akkoord lastig wordt, maar bleef wel positief: ,,Het kan er komen, we maken absoluut stappen." De D66-voorman zou graag met GroenLinks gaan regeren.

De partijen draaiden volgens een ingewijde de eerste weken nog wat om elkaar heen, maar nu zijn de onderwerpen (inkomensverdeling, klimaatbeleid en vluchtelingencrisis) voor een tweede keer op tafel gekomen en is het echte onderhandelen begonnen. Er zullen compromissen gesloten moeten worden gesloten waarmee de zeer diverse achterban van de partijen kunnen leven. Een lastige klus, benadrukken de partijen zelf.


(https://images3.persgroep.net/rcs/SMLl2aL84wTkPdzMwSQnhT_BbX4/diocontent/78996842/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op mei 17, 2017, 16:09:30

Schippers start gelijk met nieuwe verkenningsronde


kabinetsformatieVerkenner Edith Schippers start vanmiddag al met een nieuwe verkenningsronde. In eerste instantie komen de leiders van de SP, de PVV en het Forum voor Democratie langs.


Schippers werd eerder vandaag wederom door de Tweede Kamer aangewezen in een Kamerdebat over de vorige, mislukte formatiepoging van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

In dat debat zetten verschillende partijen druk op SP-leider Roemer om aan tafel te komen met het 'motorblok' en te kijken of samenwerking mogelijk is. De socialisten verzetten zich echter tegen een coalitie met de VVD en willen liever een centrumlinks blok onderzoeken.

Geert Wilders heeft op zijn beurt voorgesteld om samen met VVD, CDA, SGP, 50Plus en Forum voor Democratie een coalitie te vormen, maar Mark Rutte gaf wederom aan daar totaal geen brood in te zien.

Schippers praat vanaf 16.00 uur met verschillende fractievoorzitters. Mark Rutte begint, gevolgd door Geert Wilders, Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Emile Roemer en Thierry Baudet is om 21.30 uur als laatste aan de beurt.

Het is de bedoeling de gesprekken 'zo snel mogelijk' af te ronden en aan een volgende onderhandelingsronde te beginnen voor een nieuw kabinet.           

(https://images3.persgroep.net/rcs/vyTuW5nNTdJr_BdDDx6qfG4uOGQ/diocontent/106115505/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD

 
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: diana46 op mei 17, 2017, 18:16:16
In dat debat zetten verschillende partijen druk op SP-leider Roemer om aan tafel te komen met het 'motorblok' en te kijken of samenwerking mogelijk is. De socialisten verzetten zich echter tegen een coalitie met de VVD en willen liever een centrumlinks blok onderzoeken.

Dat zou het mooiste zijn , en principes hebben is prachtig ...maar soms moet je toch maar n keer slikken ....wie weet wat voor prachtigs hier uit zou kunnen komen
Ze zijn natuurlijk bang onder gesneeuwd te worden zoals pvda , maar dit zou dan n kabinet worden met 4 partijen ..is toch anders..Ik vind dat ze in ieder geval moeten gaan praten
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op mei 18, 2017, 21:26:23
Roemer al na 10 minuten buiten: niet met VVD

Den Haag - SP-leider Roemer blijft erbij: zijn partij wil onder geen beding een kabinet vormen met de VVD. Dat zei hij na een tweede bezoek aan informateur Schippers. Het gesprek duurde nog geen tien minuten.

„Het is een nee, het was een nee en ga er maar van uit dat het een nee blijft”, zei Roemer.


Op de socialisten was de laatste dagen druk uitgeoefend om zich wat soepeler op te stellen en aan te schuiven bij gesprekken met VVD, CDA en D66.
CDA: voorkeuren aan de kant

Volgens CDA-leider Buma moest de SP uit de loopgraaf om de impasse in de formatie te doorbreken. „De dag dat we allemaal konden zeggen: we willen niet of we willen niet in die samenstelling is echt voorbij”, zei Buma. „Daarom zeg ik ook zelf niet: dit is mijn voorkeur, die moet het worden.”

De CDA-voorman liet eerder weten dat hij aanraadt SP, PvdA of ChristenUnie de opengevallen plaats van GroenLinks aan de onderhandelingstafel te laten innemen.

Maar nu de SP de VVD blijft uitsluiten en de PvdA niet wil, ligt een formatie met de CU voor de hand.


(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article28196965.ece/BINARY/q/ANP-51437782)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op mei 24, 2017, 00:41:22
Schippers weet het ook niet meer

Den Haag - Informateur Schippers weet ook niet meer hoe het verder moet met de formatie. “Er is een situatie ontstaan waar ik even over na wil denken.”


Vanmiddag sprak ze nog met CU-leider Segers en D66-leider Pechtold om te kijken of die samen in een coalitie met VVD en CDA kunnen stappen. Dat mislukte en daarmee lijken alle coalitie-opties waarin partijen zich mogelijk zouden kunnen vinden, van tafel.

“Het wordt er niet makkelijker op”, zei Schippers daarover dinsdagavond. “Als het zo doorgaat en fractievoorzitters blijven persisteren, schiet het natuurlijk niet op.” Ze voegde eraan toe: “Ik kan geen ijzer met handen breken.”

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article28230922.ece/BINARY/q/51568005.JPG)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op mei 26, 2017, 13:56:35
Wilders: benoem drie informateurs

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders wil dat de drie grootste partijen - VVD, PVV en CDA - elk een informateur benoemen om uit de impasse te komen bij de kabinetsformatie. Hij heeft dat vrijdag voorgesteld aan informateur Edith Schippers. Zelf zou hij zijn fractiegenote Fleur Agema als informateur willen voordragen.


De drie informateurs zouden onderling en in overleg met andere partijen moeten proberen tot een meerderheidskabinet te komen. Wilders onderstreepte geen enkele blokkade te hanteren tegen anderen al heeft hij wel zijn voorkeuren.

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article28244668.ece/BINARY/q/51612005.JPG)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op mei 29, 2017, 17:32:06
Kamer positief over Tjeenk Willink als informateur

De Tweede Kamer wil de zoektocht naar een nieuw kabinet graag voortzetten onder leiding van Herman Tjeenk Willink. De VVD spreekt van 'een prima keuze' van informateur Edith Schippers om haar opdracht te willen overdragen aan Tjeenk Willink. CDA, D66, SP, PvdA, ChristenUnie en SGP sluiten zich daarbij aan.


PvdA-leider Lodewijk Asscher, partijgenoot van Tjeenk Willink, noemt het 'verstandig iemand te vragen die zoveel gezag heeft en boven de partijen staat om te kijken of hij schot in de formatie kan brengen'. SP-voorman Emile Roemer hoopt dat de sociaaldemocratische minister van staat 'de frisheid heeft om tot nieuwe inzichten te komen'.

Ook Alexander Pechtold (D66) is ingenomen met de keus. Hij wijst erop dat Tjeenk Willink als oud-informateur veel ervaring heeft, maar dat dat zo lang geleden is dat hij ver genoeg afstaat van de huidige politiek om onafhankelijk te kunnen zijn. Pechtold vindt het bovendien een 'interessante suggestie' van Schippers om in de volgende ronde met meerdere partijen tegelijkertijd te gaan praten.
Constructief

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vindt ook dat Tjeenk Willink boven de partijen staat. ,,Dat is wat dit proces nu ook nodig heeft. Hoewel de ChristenUnie nog altijd de voorkeur heeft voor een meerderheidscoalitie, kunnen we in deze fase een minderheidscoalitie niet uitsluiten. Onze fractie zal zich - waar gewenst en gevraagd - constructief blijven opstellen''.

Of er nu snel schot in de formatie komt, is niet te zeggen. Voorlopig wil geen van de partijen erop vooruitlopen of ze standpunten gaan wijzigen of blokkades willen opheffen. Dinsdagmiddag om 15.30 uur debatteert de Kamer over het eindverslag van Schippers, de aanstelling van Tjeenk Willink en hoe het verder moet met de kabinetsformatie.

(https://images4.persgroep.net/rcs/CQZU8Fgkudn03VHBtx_31CFWV-U/diocontent/103325956/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD

Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juni 01, 2017, 22:28:43
Informateur ontvangt Rutte en Buma samen

DEN HAAG - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt vrijdagmiddag voor het eerst met twee partijen tegelijk. Hij ontvangt dan VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma.


Tjeenk Willink kreeg dinsdag opdracht van de Tweede Kamer de vastgelopen kabinetsformatie vlot te trekken. Hij sprak de afgelopen dagen met de leiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Wekenlang onderhandelen

VVD en CDA onderhandelden na de verkiezingen wekenlang met D66 en GroenLinks over een nieuw kabinet, maar werden het niet eens over migratie. Tussen beide rechtse partijen enerzijds en D66 en vooral GroenLinks anderzijds zijn grote meningsverschillen over onder meer de omgang met vluchtelingen uit Noord-Afrika. GroenLinks trok uiteindelijk de conclusie dat een „principiële ondergrens” in het geding was en de onderhandelingen klapten. Om die te hervatten moeten de andere partijen concessies doen, zei GroenLinks-voorman Jesse Klaver eerder.

Tjeenk Willinks voorganger Edith Schippers raadde haar opvolger aan partijen te vragen zonder voorwaarden vooraf samen in gesprek te gaan. Ze hoopte zo de door partijen opgeworpen blokkades, die iedere denkbare meerderheidscoalitie onmogelijk maakten, te slechten.

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article28295375.ece/BINARY/q/51667347.JPG)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juni 08, 2017, 12:34:53
Vier partijen met informateur om tafel

DEN HAAG - De leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks overleggen donderdag met informateur Herman Tjeenk Willink. Het overleg is al vroeg in de ochtend begonnen en heeft plaats ergens in Den Haag.


Dat melden ingewijden aan het ANP. De vier partijen kijken of ze opnieuw kunnen gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Het belangrijkste punt dat eerst opgelost moet worden is migratie. Hierop liepen de formatieonderhandelingen eerder vast, toen nog onder leiding van informateur Edith Schippers.

Woensdag spraken VVD-leider Mark Rutte en GroenLinks-voorman Jesse Klaver elkaar nog thuis bij Tjeenk Willink in Scheveningen.

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article28339334.ece/BINARY/q/Schermafbeelding+2017-06-08+om+12.23.10)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juni 08, 2017, 23:03:50

Jan Roos weg als leider VNL


Jan Roos heeft vanavond zijn vertrek aangekondigd als politiek leider van de partij Voor Nederland (VNL). Dat deed hij met een bericht op Twitter.


Roos wist met VNL bij de Tweede Kamer-verkiezingen geen zetel te bemachtigen. Hij sprak toen van een 'flinke kater'. Met Geen Peil voerde hij met succes campagne om een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne af te dwingen. Dat werd op 6 april 2016 gehouden. Vier maanden later nam Roos het lijsttrekkerschap van VNL op zich.

Roos was eerder journalist en columnist bij onder meer BNR, PowNed en GeenStijl.

(https://images3.persgroep.net/rcs/ptQPj0Ooxhe9_gCUWheqp-VamwI/diocontent/100772694/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juni 12, 2017, 22:03:36

Formatie met GroenLinks mislukt wéér door migratie

GroenLinks gaat niet opnieuw onderhandelen over kabinetsdeelname met VVD, CDA en D66. Het migratiedossier blijkt een onoverbrugbaar obstakel, zo concludeerde informateur Herman Tjeenk Willink vanavond na weer een dag praten in het Catshuis.


Ook donderdag en vrijdag werd daar gesproken door de vier partijen. Zij waagden in de ambtswoning van de minister-president een uiterste poging om in informele sfeer de impasse te doorbreken, nadat de eerste formatieronde op 15 mei ook al was gestrand op het vluchtelingenvraagstuk. De afgelopen week deden GroenLinks samen met D66 ‘er alles aan’ nog tot een optie te komen die voor VVD en CDA te verteren zou zijn, zonder door de eigen ‘principiële ondergrens’ te gaan. Die inspanning bracht de partijen echter niet dichter bij elkaar.
Vluchtelingen

GroenLinks zou principieel blijven weigeren toe te staan dat vluchtelingen alleen nog een asielaanvraag buiten Europa mogen doen of anders worden teruggestuurd. Dit zou in de toekomst bijvoorbeeld van toepassing moeten zijn bij vluchtelingenstromen uit Libië. GroenLinks wil de mogelijkheid van een asielaanvraag op Europees grondgebied echter openlaten.

Het meningsverschil was volgens ingewijden zó fundamenteel dat er eigenlijk niet uit te komen is. De hoop op een succesvolle doorstart was daarom klein. Toch duurde het een aantal dagen om dezelfde conclusie te trekken als op 15 mei. Geen van de partijen durfde van tafel te lopen, uit vrees de zwartepiet toegespeeld te krijgen.


Weinig opties

De fractieleiders VVD, CDA, D66 en GroenLinks kwamen donderdagochtend voor het eerst sinds de breuk op 15 mei weer gezamenlijk bijeen. In totaal zaten zij zes uur bij elkaar in het Catshuis, verdeeld over twee sessies. In de dagen daarvoor waren er in verschillende samenstelling al diverse gesprekken tussen de hoofdrolspelers. Woensdag zaten Klaver en Rutte samen thuis in het huis van Tjeenk Willink in Den Haag. Maandag kwamen Rutte, Buma en Pechtold daar al bij elkaar.

Nu de poging met GroenLinks wederom op niets is uitgelopen, blijven er nog maar weinig opties over om tot een meerderheidskabinet te komen. Ook met de ChristenUnie kunnen VVD, CDA en D66 een meerderheid vormen in beide Kamers, maar die combinatie heeft D66 eerder getorpedeerd.

(https://images2.persgroep.net/rcs/81TSwVwZC3_3iCQfM65RHvBsmFg/diocontent/107324039/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juni 13, 2017, 15:02:48

Zo klapten de formatiegesprekken met Jesse Klaver


ReconstructieReconstructie van een tweede poging om GroenLinks aan boord van het nieuwe kabinet te krijgen. Over het afstoten en aantrekken van Klaver en de verbijstering van VVD, CDA en D66 over de koerswendingen van GroenLinks.


De gesprekken, thuis bij informateur Tjeenk Willink aan de Pompstationweg in Scheveningen, zijn al ruim een dag gaande als de parlementaire pers er woensdag 7 juni lucht van krijgt. Dinsdag hebben CDA-leider Sybrand Buma en D66-voorman Alexander Pechtold tegen Mark Rutte gezegd: 'Ga jij maar mede namens ons met Klaver praten of er een opening in zit.'

Rutte en Klaver lopen dinsdag en woensdag over het pad naar de voordeur van Tjeenk Willink. Als de pers uiteindelijk woensdagmiddag op de stoep staat, zitten Klaver en Rutte al acht uur aan koffie en thee. De inzet van Rutte komt erop neer dat deals zoals de EU met Turkije sloot volkenrechtelijk in de haak zijn en óók met andere landen kunnen worden gesloten.Als de twee politici bij Tjeenk Willink vertrekken, heeft Klaver geen beweging gemaakt. Geen Turkijedeals, vindt hij. Voor Rutte mag het in de haak zijn, hij is er Europese medearchitect van, maar het klopt niet. Klaver vindt dit de ‘morele ondergrens’ waar GroenLinks niet doorheen wil.

Dat is dan ook wat Rutte woensdagavond telefonisch meldt aan Pechtold en Buma: Jesse wil niet, dit is een doodlopende weg. De conclusie ligt alle spelers op de lippen, maar hij is nog niet hardop uitgesproken. De volgende dag zullen ze dat officieel moeten vaststellen.

Met zijn vieren komen ze na de eerste breuk in de formatie weer bij elkaar op het Catshuis. Waar de buitenwacht denkt dat het weer begint, nu ze om tafel zitten, is dat in werkelijkheid het begin van het einde. Klaver herhaalt in aanwezigheid van VVD, CDA en D66 dat hij niet van overtuigd is van het juridische fundament.

Maar dan komt Tjeenk Willink aan het einde van de donderdag met een advies van Buitenlandse Zaken, van de directie Juridische Zaken. Op basis daarvan schrijft de informateur een compromis van twee alinea’s dat Klaver moet overtuigen. Daarin staat specifiek genoemd dat iedere vluchteling individueel recht houdt om asiel aan te vragen. Maar ook dat de Turkijedeal niet in strijd is met het Vluchtelingenverdrag en dat meer van zulke deals, met Noord-Afrikaanse landen, mogelijk zijn.
Overtuigd

Niemand verwacht dat dit document nog enige impact heeft. Klaver heeft zijn kaart gespeeld, Rutte heeft uren alleen met de GroenLinkser gesproken. Dan komt er een donderslag bij heldere hemel: Klaver laat weten dat hij om is. Hij accepteert de uitleg van Buitenlandse Zaken. Klaver zegt volgens ingewijden: 'We gaan het doen. Ik neem die stap. We zijn overtuigd.' In koor zijn VVD, CDA en D66 verbaasd.

Bij GroenLinks wordt ‘de draai’ keihard ontkend. ,,Die teksten zijn niet gebruikt”, zegt een ingewijde stellig. ,,Jesse heeft alleen aangegeven verder te willen praten.” Volgens GroenLinks willen VVD en CDA alle migranten uit Noord-Afrika terugsturen. Ongeacht of het economische vluchtelingen of oorlogsvluchtelingen zijn. Maar die donderdagavond geven Rutte en Buma aan tóch te overwegen onderscheid te maken tussen die twee groepen. Precies waar het pijnpunt van Klaver ligt.

Vrijdag 9 juni krioelt het in de Tweede Kamer. De verwachting is dat er nu een stap van betekenis wordt gezet. In de loop van de ochtend lopen Klaver en zijn secondant Kathalijne Buitenweg vanuit hun nieuwe werkkamers naar de vertrekken van de grootste partij.

Halbe Zijlstra opent de deur van zijn kamer, waar Rutte ook al zit. Dan schuift Klaver een document over de notenhouten tafel: hij heeft nog wat aanvullingen. Als Rutte en Zijlstra het document lezen, zien ze dat Klaver wéér een draai heeft gemaakt.

De doodsteek schuilt in de toevoeging dat Nederland elk jaar tussen de 2500 en 25.000 vluchtelingen moet opnemen. Die eis was precies het punt waarop de eerste onderhandelingen met GroenLinks over migratie stukliepen. Rutte en Zijlstra vinden het idioot. Ze taxeren dat Klaver kennelijk geen ruimte krijgt om in zee te gaan met VVD, CDA en D66.

GroenLinks stelt echter dat VVD en CDA de tekst steeds verder aanscherpten en daarmee eerder verder dan dichter bij de ‘morele ondergrens’ van GroenLinks kwamen.

De vier nemen afscheid, maar niet zonder dat de VVD’ers concluderen dat het vreemd is dat Tjeenk Willink hier niets van meekrijgt. Daarom volgt vrijdagmiddag een onverwachte Catshuissessie. De onderhandelaars verwachten dat het daar zal breken.

Als Tjeenk Willink is bijgepraat, constateert hij ook dat er een onwerkbare situatie is ontstaan. Toch wil hij dat iedereen het weekend benut, wellicht ontstaan er nieuwe inzichten. En zowaar: op zondagmiddag draait Klaver wéér door te zeggen dat die eis van 25 duizend vluchtelingen per jaar niet zo hard moet worden gezien.

Maandag 12 juni volgt de eindconclusie. Klaver zegt uiteindelijk dat hij het toch niet trekt. Hij is het niet eens met het document dat Tjeenk Willink over migratie heeft gemaakt. Rutte, Buma en Pechtold kunnen er wel mee instemmen. De breuk is definitief en is volgens hen de schuld van GroenLinks. Die partij schuift de zwartepiet naar VVD en CDA, die een ‘slikken of stikken’-houding hadden. ,,De partijen hebben een gezamenlijk belang om de schuld bij ons te leggen.”

Om kwart voor tien maandagavond loopt Tjeenk Willink het Koetshuis van het Catshuis binnen waar de pers zich heeft verzameld. Daar verwoordt hij droogjes het gevoel dat hem de afgelopen dagen bekroop. ,,Zo nu en dan dacht ik: wat zou het fijn zijn als de vier partijen eens een gezamenlijke conclusie zouden trekken.''

(https://images2.persgroep.net/rcs/abHQiElMoKaC-JxeNwG7KX4zqv8/diocontent/107317215/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juni 26, 2017, 15:21:04
Gerrit Zalm nieuwe informateur

DEN HAAG - Voormalig minister van Financiën en ex-bankier Gerrit Zalm (VVD) wordt de nieuwe informateur. Zalm volgt Herman Tjeenk Willink op. Dat meldt de NOS.


De naam van Zalm werd al vaak genoemd, meldde deze krant maandag. Tjeenk Willink vindt dat bij een nieuwe fase in de onderhandelingen, ook een andere informateur hoort.

Later meer.

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article28476304.ece/BINARY/q/ANP-48969399.JPG)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juni 27, 2017, 18:53:11

Vanavond eindverslag Tjeenk Willink


Informateur Herman Tjeenk Willink heeft op het Binnenhof zijn laatste gesprek gevoerd met de leiders van de vier partijen die samen een kabinet willen vormen.


De informateur brengt dinsdagavond zijn verslag uit aan de Tweede Kamer.

Het stokje wordt vervolgens overgedragen aan Gerrit Zalm, die mogelijk donderdag als nieuwe informateur begint. Onder Zalms leiding gaan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan officieel onderhandelen.

De fase van Tjeenk Willink is afgerond, aldus VVD-voorman Mark Rutte na afloop van het gesprek met hem. ,,Alle vier de partijen hebben gezegd: dit willen we echt heel serieus onderzoeken. Ik ben hoopvol dat dit kan slagen.''

(https://images2.persgroep.net/rcs/i_VCd7DT1UNDr_3f2c3pYDfY6Hk/diocontent/107901266/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juni 28, 2017, 20:41:05
Zalm zet vaart achter formatie

Den Haag - De nieuwe informateur Gerrit Zalm zet vaart achter de formatie. Iedere doordeweekse dag, zelfs als VVD-leider Rutte elders verplichtingen heeft, zullen VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen. En de gevoelige onderwerpen komen meteen op tafel.


Tijdens een ontmoeting met de pers na de eerste bijeenkomst met de vier partijen, schetste Zalm zijn plan van aanpak. Zo zal er donderdag gesproken worden over de financieel-economische kaders waarbij het Centraal Planbureau en het ministerie van Financiën een toelichting komen geven.

Volgende week komen dan de lastige immateriële onderwerpen aan bod, waarop met name D66 en de ChristenUnie botsen. „Het idee is dat we daarmee niet tot het einde wachten, het zijn toch gevoelige onderwerpen”, aldus Zalm.

Over zijn eigen rol zei Zalm dat het ‘lastig’ is om in de schoenen van zijn voorganger Herman Tjeenk Willink te treden. “Er was veel lof voor hem.” Vandaag is hij ook door hem bijgepraat. „Duidelijk is dat het niet makkelijk wordt, maar we zijn uit op een stabiel en duurzaam kabinet.”

In principe vinden de gesprekken aan het Binnenhof plaats, maar over twee weken gaan de onderhandelaars er ook twee dagen tussenuit, zo zei Zalm verder over de planning. Eind juli en begin augustus wordt er twee weekjes pauze ingelast. „Even tijd voor gezin en vakantie”, aldus de nieuwbakken informateur. „Dat gezin wordt nogal verwaarloosd en er zijn veel gezinsvriendelijke partijen die meedoen aan deze gesprekken.”

Zalm denkt wel dat het nog het huidige demissionaire kabinet zal zijn dat de begroting voor volgend jaar in beginsel in elkaar zet. „Snelheid is prettig, maar niet het doel.”

(http://images0.tcdn.nl/binnenland/article28499153.ece/BINARY/q/Schermafbeelding+2017-06-28+om+19.58.14)

Bron:Telegraaf
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juli 03, 2017, 21:09:12

Cruciale week voor formerende partijen


Deze week zou wel eens de week van de waarheid kunnen worden voor de formatie. De partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buigen zich over belangrijke dossiers als Europese samenwerking, migratie, het klimaat en medisch-ethische kwesties.

Vandaag staan er, onder leiding van informateur Gerrit Zalm, twee sessies gepland. De partijen startten vanmorgen om 10.00 uur in de - inmiddels zeer vertrouwde - Stadhouderskamer op het Binnenhof. Ze wilden niks zeggen toen ze naar binnen gingen. Na een korte pauze gaan de onderhandelingen vanmiddag om 14.00 uur weer verder.

Vooral de medisch-ethische vraagstukken, zoals euthanasie en 'actieve donorregistratie', zijn potentiële struikelblokken. De ruimere euthanasiewet wordt gezien als de breuklijn aan de onderhandelingstafel. ChristenUnie en CDA zijn niet van plan hun handtekening te zetten onder een 'voltooid leven'-wet, terwijl het juist een van een kroonjuwelen van D66 is. Partijleider Alexander Pechtold kan en zal dat dus niet zomaar opgeven.
Onderhandelingen

Zalm liet direct na zijn aanstelling als informateur al weten dat de onderhandelaars werken aan een regeerakkoord waarin wordt ingezoomd op 'majeure onderwerpen waardoor problemen kunnen ontstaan' als ze niet goed worden dichtgetimmerd. ,,We gaan flink wat uren maken", beloofde hij tijdens een persconferentie.

De partijen ontvingen eind vorige week een aantal deskundigen van onder meer het Centraal Planbureau (CPB), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Sociaal-Economische Raad (SER).

Op 10 en 11 juli staat er een uitje gepland 'in de omgeving van Den Haag'. Waar precies is nog onduidelijk. 


(https://images0.persgroep.net/rcs/lShz3_U1hh4Woc2rNvPXU4BSZiA/diocontent/107537978/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juli 18, 2017, 15:34:18

Twee C's in één kabinet?


Als christelijke partijen zijn CDA en ChristenUnie zowel bondgenoten als rivalen. Voor de tweede keer komen ze mogelijk samen in een kabinet. ,,Het argument dat de ChristenUnie altijd aan de zijlijn staat, kan het CDA niet meer gebruiken."


Tik in Google de woorden 'ChristenUnie', 'CDA' en 'verschillen' in en de eerste twee zoekresultaten verwijzen naar de website van de ChristenUnie. Daar worden de verschillen haarfijn op een rijtje gezet. En bij het CDA? Daar negeren ze het christelijke broertje domweg.

Zo zijn sinds jaar en dag de verhoudingen, al betekent dit niet dat er sprake is van haat en nijd. Daarvoor hebben CDA en ChristenUnie nu eenmaal te veel gemeen, ook al is de één soms wat rechtser en de ander een tikje linkser.

Het verschil zit hem vooral in de 'nestgeur en klankkleur', stelt onderzoeker Maarten Neuteboom van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. ,,CDA'ers op een ChristenUnie-congres luisteren bevreemd naar de evangelisch aandoende liederen die daar klinken. CU'ers beroepen zich wat directer op de Bijbel, bij CDA'ers staat de politieke overtuiging meer voorop."
Niche

Als volkspartij richt het CDA zich van oudsher op dat deel der natie dat niet per se christelijk (meer) is, maar zich wel door de christendemocratie aangesproken voelt. De ChristenUnie zoekt meer de niche: de partij van Gert-Jan Segers heeft een grote aanhang onder gereformeerd-vrijgemaakten, een orthodox-protestantse stroming die zich in vroeger tijden de enige ware kerk achtte.

Een geliefd grapje in protestantse kringen maakt de verschillen subtiel duidelijk: christenen die het tijdelijke voor het eeuwige hebben verwisseld, melden zich aan de hemelpoort. Petrus geeft ze een rondleiding door het paradijs. Plots maant hij de groep tot stilte. 'Ssst, hier zitten de gereformeerd-vrijgemaakten', fluistert de apostel. 'Zij denken dat ze hier alleen zijn.' Neuteboom: ,,CU'ers kunnen wat overtuigd zijn van hun eigen morele gelijk."De ChristenUnie verwijt het CDA op haar beurt dat die partij de C een beetje uit het oog is verloren. Ook oud-partijleider André Rouvoet vindt dat het CDA vaak te veel inleverde om maar mee te mogen regeren. ,,Ze kunnen het allemaal wel mooi opschrijven in het verkiezingsprogramma, maar straks doen ze toch weer concessies, zo hielden wij de kiezers voor in verkiezingstijd. Het CDA bekritiseerde ons dan dat wij makkelijk praten hadden, omdat we met schone handen aan de zijlijn stonden. Dat argument kunnen ze nu niet meer gebruiken."

In 2007 ging de ChristenUnie voor het eerst meeregeren, met het CDA en de PvdA. Een kabinet waarin de twee christelijke partijen volgens toenmalig CU-fractievoorzitter Arie Slob 'uitstekend samenwerkten'. Dat lag vooral aan de persoonlijke verhouding met zijn CDA-evenknie Pieter van Geel. ,,Bij hem hoefde ik niet mijn vingers na te tellen als ik hem een hand had gegeven."
Rooie Rouvoet

In die verkiezingscampagne van 2006 had CDA-campagneleider Joop Wijn het programma van de ChristenUnie gelezen en veel te links bevonden. Hij bedacht toen de leus 'Rooie Rouvoet'. Die kon daar zelf wel om lachen. ,,Toen wij na de verkiezingen van drie naar zes zetels gingen, heb ik hem een mooie fles wijn gestuurd - rode wijn."

Die verkiezingswinst had toen groter kunnen zijn; in de peilingen stond de ChristenUnie op tien zetels. Maar in het stemhokje kozen veel mensen toch voor de grotere partij met de C. Rouvoet was op verkiezingsavonden nooit bang dat iemand zei 'ik stem toch SP of D66', maar wél dat er mensen zouden concluderen dat die Balkenende toch weer een goed verhaal had. ,,Ik heb me daarbij neergelegd. Dat is het lot van een meer geprofileerde partij."
Zijlijn

Dat neemt niet weg dat de ChristenUnie de afgelopen jaren nadrukkelijk in het gat sprong dat oppositiepartij CDA liet vallen. Onder Slob en opvolger Gert-Jan Segers werden zaken gedaan met het kabinet, terwijl het CDA aan de zijlijn stond. En er waren opvallende verbondjes met seculiere partijen als PvdA en D66 om prostitueebezoek aan banden te leggen en religieus erfgoed te beschermen. Binnen het CDA werd de constructieve, bestuurlijke houding met argusogen gevolgd.

Sowieso zijn er CDA'ers die vinden dat de partij in 2006 nooit met de ChristenUnie in een kabinet had moeten stappen. Daarmee zou een concurrent onnodig salonfähig zijn gemaakt. ,,Dat is niet veroorzaakt door kabinetsdeelname, maar doordat we een betrouwbare partij zijn en daardoor in beeld kwamen", werpt Kars Veling tegen. Hij begeleidde in 2000 de fusie van RPF en GPV tot ChristenUnie. ,,Dit is het vaarwater waar de CU voor is gebouwd. Dat geldt nu ook, bij de huidige formatie."

(https://images4.persgroep.net/rcs/4odXPPJO-WoX2ULwlqZLJWh_a7M/diocontent/108882102/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op juli 20, 2017, 16:06:28

Informateur Zalm praat de koning bij over formatie


Informateur Gerrit Zalm heeft vanmorgen koning Willem-Alexander bijgepraat over de stand van zaken in de formatiebesprekingen. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.


De onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) nemen de komende weken vakantie. Het overleg wordt op 9 augustus hervat.

Gisteren toonden ze zich hoopvol over het verloop van de gesprekken, al is er nog geen gezamenlijk plan voor doorrekening naar het Centraal Planbureau gestuurd. Zalm wilde gisteravond niet ingaan op de vraag hoe ver de gesprekken nog zijn verwijderd van een overeenkomst. ,,Om in Tour de France-termen te spreken: we hebben enkele bergetappes achter de rug, er komen er nog een paar, maar we zijn zeker nog niet in Parijs. Tijd is belangrijker dan kwaliteit."

Volgens Zalm zijn D66 en ChristenUnie elkaar genaderd. ,,Ik kan zeggen dat gedurende de tijd het vertrouwen in elkaar sterker is geworden.'' Gistermiddag zei ook CU-voorman Segers al dat het vertrouwen tussen hem en D66-leider Pechtold is toegenomen.

(https://images1.persgroep.net/rcs/nBkgi3KZHqoGvTqk5b4bY-5imcE/diocontent/108949675/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op augustus 24, 2017, 12:19:27
Veel kritiek op NVWA in Kamerdebat over fipronil-kwestie

De Tweede Kamer is begonnen aan het debat over de fipronil-affaire. De Kamercommissie voor Economische Zaken is daarvoor teruggekomen van reces en heeft veel vragen voor minister Schippers en staatssecretaris Van Dam.


In het debat over de gifstof fipronil in eieren benadrukten veel Kamerleden dat het vertrouwen in de veiligheid van het voedsel door de affaire een deuk heeft opgelopen. Ze zeiden dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA eerder in actie had moeten komen, zich te bureaucratisch heeft gedragen en niet duidelijk heeft gecommuniceerd.
Uitgekleed

Volgens een groot deel van de Kamer was de affaire minder groot geworden en hadden er minder kippen hoeven te worden gedood als de NVWA na tips vorig jaar grondiger onderzoek had gedaan.

Onder meer GroenLinks, SP en Partij voor Dieren vinden dat er te veel op de NVWA is bezuinigd en dat die te veel is uitgekleed.

Voor het debat deelden pluimveehouders eieren uit voor het Kamergebouw om de negatieve beeldvorming rond eieren te doorbreken.


Live -->>>   https://nos.nl/livestream/2189537-tweede-kamer-debatteert-over-fipronil-affaire.html


(https://i.gyazo.com/d86bb7591ce01a0b34a7fe301e6d712c.gif)

bron:NOS
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op september 15, 2017, 17:57:09
Het staat nu zwart op wit: 270 miljoen voor leraren

Het demissionaire kabinet trekt komend jaar toch 270 miljoen euro uit voor een eerste verhoging van de lerarensalarissen in het basisonderwijs. Dat blijkt uit de Miljoenennota die het AD heeft ingezien.


Dat bedrag zong al eerder rond in Den Haag. Toch is het een verrassing dat er in de begroting voor komend jaar een exact getal wordt genoemd. Eerder voorkwam het demissionaire kabinet een crisis door af te spreken dat er ‘een substantieel bedrag’ bij zo komen voor leraren op basisscholen. Een bedrag wilden zij toen nadrukkelijk niet noemen, omdat door de formatie nog niet bekend was hoeveel geld er beschikbaar zou zijn.

De onderhandelingen tussen VVD en PvdA over extra geld voor onderwijs werden gecompliceerd door de onderhandelingen over de formatie. CDA, D66 en ChristenUnie zouden zich daar toen nog niet aan hebben willen committeren, omdat zij het financiële plaatje nog niet rond hadden.

Voor de zomer stelde PvdA-leider Lodewijk Asscher dat er meer geld bij moest voor lerarensalarissen in het primair onderwijs, na een succesvolle lobby van meesters en juffen. Die verdienen minder dan hun collega’s op het voortgezet onderwijs, terwijl ze beiden een hbo-opleiding hebben gevolgd.(https://images3.persgroep.net/rcs/IlwFvC5xKP2BC6zh8uk0tTQX87Y/diocontent/110741683/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)


Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op september 15, 2017, 18:01:46
Zoveel gaat u erop vooruit

Iedereen gaat er komend jaar een beetje op vooruit,

 blijkt uit de Miljoenennota die het AD heeft ingezien.


Kijk hier hoeveel uw koopkracht stijgt:

Dankzij de economische groei houden alle werkenden volgend jaar wat meer geld over in hun portemonnee. Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden dreigden achter te blijven. Het demissionaire kabinet komt hen tegemoet door de zorgtoeslag te verhogen, waardoor ook deze groepen mee profiteren.

Inkomens minder dan bruto 35.350 euro: + 0,6 procent

Inkomens tussen bruto 35.350 en 70.700 euro: + 0,6 procent

Inkomens tussen bruto 70.700 en 101.000 euro: + 0,8 procent

Inkomens meer dan bruto 101.000 euro : + 1,1 procent

**

Werkenden: + 0,8 procent

Uitkeringsgerechtigden: + 0,3 procent

Gepensioneerden: + 0,6 procent

**

Tweeverdieners: + 0,7 procent

Alleenstaanden: + 0,6 procent

Alleenverdieners: + 0,6 procent

**

Met kinderen: + 0,9 procent

Zonder kinderen: + 0,6 procent

Alle huishoudens: + 0,6 procent


(https://images2.persgroep.net/rcs/0-HjLBCtStW4AGwrP7PZuwHDDdI/diocontent/109882982/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: diana46 op september 16, 2017, 14:52:23
ik zal het wel nooit begrijpen .....maar waarom krijgen de hoogste inkomens er procent gewijs het meeste er bij.....terwijl ze hun mond vol hebben dat de kloof tussen arm en rijk kleiner moet worden
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op oktober 06, 2017, 16:40:22

Stef Blok keert niet terug in het kabinet


VVD-minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie keert niet terug in een nieuw kabinet. Dat bevestigt zijn ministerie na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Blok leek lang open te staan voor een nieuwe post in het beoogde kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.


,,Ik ben 52 en hoop nog tot mijn 70ste te werken. Dan is het nu een mooi moment om de overstap te maken", zegt Blok in de krant. Hij zal niet terugkeren, ook niet als de VVD een beroep op hem doet.

Blok was tijdens het kabinet-Rutte I (2010-2012) fractievoorzitter van de VVD. In het kabinet-Rutte II werd hij minister van Wonen en Rijksdienst. Sinds januari is hij minister van Veiligheid en Justitie, een post die hij overnam nadat Ard van der Steur was afgetreden.

(https://images4.persgroep.net/rcs/-h13FPRYsYjK-8UW2A_TTTP9zgc/diocontent/111524699/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op oktober 06, 2017, 16:43:09
Jetta Klijnsma nieuwe commissaris van de koning in Drenthe

PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma wordt vanaf december de nieuwe commissaris van de koning in de provincie Drenthe. Ze volgt daarmee partijgenoot Jacques Tichelaar op, die opstapte na ophef over mogelijke belangenverstrengeling.


Klijnsma wil 'als een soort van plakselpot' de samenwerking tussen Drenthe en de politiek in Den Haag verder verstevigen, zei ze vanmiddag. Als speerpunten voor de komende jaren noemt ze verder de aanpak van de werkgelegenheid, het toerisme in de 'fantastisch mooie' provincie en duurzaamheid. Ze verheugt zich op de samenwerking met de Drentenaren, die ze een mooi soort volk noemt.

Jacques Tichelaar (PvdA) trad begin maart af na ophef over zijn rol bij een klus die door de provincie Drenthe werd gegund aan zijn schoonzus. Jozias van Aartsen, voormalig burgemeester van Den Haag, nam de functie sindsdien waar.
Staatssecretaris

De in Drenthe geboren en getogen Jetta Klijnsma (PvdA, 1957) was onder meer wethouder in Den Haag tussen 1998 en 2008. Sinds november 2012 is ze staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


(https://images0.persgroep.net/rcs/4tfJ9H5W0gwZEGGaxshD5HYuK4o/diocontent/108400557/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op oktober 10, 2017, 15:02:13

Zoveel ga jij er op vooruit


De 'normale' Nederlander gaat er met de plannen van het nieuwe kabinet op vooruit, zegt VVD-leider Mark Rutte. Kijk hier hoeveel jij er op vooruit gaat.


Werkenden:

+ 1,4% (waarvan effect regeerakkoord 0,8%)

Uitkeringsgerechtigden:

+0,6% (waarvan effect regeerakkoord 0,6%)

Gepensioneerden:

+0,7% (waarvan effect regeerakkoord 0,5%)

Tweeverdieners:

+ 1,3% (waarvan effect regeerakkoord 0,8%)

Alleenstaanden:

+ 0,9% (waarvan effect regeerakkoord 0,6%)

Alleenverdieners:

+ 1,2% (waarvan effect regeerakkoord 0,8%)

Met kinderen:

+ 1,5% (waarvan effect regeerakkoord 0,8%)

Zonder kinderen:

+ 1,3% (waarvan effect regeerakkoord 0,8%)

Alle huishoudens:

+ 1,1% ((waarvan effect regeerakkoord 0,7%)

Inkomens minder dan bruto 35.350 euro:

+ 0,8% (waarvan effect regeerakkoord 0,6%)

Inkomens tussen bruto 35.350 en 70.700 euro:

+ 1,3% (waarvan effect regeerakkoord 0,9%)

Inkomens tussen bruto 70.700 en 101.000 euro:

+1,4% (waarvan effect regeerakkoord 0,8%)

Inkomens meer dan bruto 101.000 euro :

+1,4 % (waarvan effect regeerakkoord 0,5%)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: diana46 op oktober 11, 2017, 11:39:43
klinkt heel mooi , maar als je de verhogingen ziet kan je het geld meteen door sluizen naar :

energie bedrijven :en  de regering 9% btw ...je zorg verzekering ,je komt er dus een stuk aan te kort .....schandalig dat ze het zo brengen alsof de burger dom en achterlijk is
De vriendjes van Rutte gaan er op vooruit , de grootverdieners , en multinationals.....natuurlijk hebben we die nodig voor werkgelegenheid maar had het dan goed berekent dat de burger in ieder geval gelijk zou zijn gebleven 

 
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op oktober 11, 2017, 13:25:30

Dijsselbloem vertrekt uit Tweede Kamer


Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verlaat de politiek. Hij stopt op 25 oktober, rond de dag dat het nieuwe kabinet aantreedt, als Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Mogelijk ambieert Dijsselbloem, die als Eurogroepvoorzitter ook in het buitenland bekendheid geniet, in de toekomst een internationale functie.


In een brief aan Kamervoorzitter (en partijgenoot) Khadija Arib stelt Dijsselbloem dat de verkiezingsuitslag op 15 maart zijn vertrek heeft bepaald. Bij de verkiezingen duikelde de PvdA van 38 in 2012 naar negen zetels. “Mijn partij moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, de vuurkracht niet heb.”

De PvdA brengt nu Wiliam Moorlag, oud-gedeputeerde in Groningen, in stelling om Dijsselbloem op te volgen. Als ‘eerste wachtkamerlid’ – ‘er kan altijd iemand uitvallen door ziekte of zwangerschap’, stelde een woordvoerder destijds – was hij eind van de zomer al bij de fractiedag aanwezig.

De beslissing van Dijsselbloem is opvallend. Eind vorig jaar eiste de huidig demissionair minister van Financiën nog een hogere plek op de PvdA-kieslijst. De kandidatencommissie had hem plek 5 toebedeeld, maar na protest werd dat plek 3.Dijsselbloem, van huis uit landbouweconoom, was tussen 2000 en 2012 al lid van de Tweede Kamer. In het kabinet-Rutte II werd hij vervolgens minister van Financiën om er in 2013 een onbetaalde bijbaan bij te krijgen: voorzitter van de Eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden. In die rol vergaarde hij ook over de grenzen bekendheid, bijvoorbeeld rond de Griekse schuldencrisis.

Maandag werd bekend dat Dijsselbloem unanieme steun krijgt om zijn termijn als Eurogroepvoorzitter tot 13 januari af te maken – ook als hij minister-af is. Hij ziet tot die datum af van wachtgeld, meldt zijn woordvoerder. Omdat het voorzitterschap een onbezoldigde functie is, wordt wel gekeken of er in Europees verband een soort onkostenvergoeding geregeld kan worden.

Het is in Brussel een ongeschreven regel dat alleen een minister van Financiën Eurogroepvoorzitter kan zijn. In december wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Dijsselbloem is daarvoor volgens zijn woordvoerder geen kandidaat.
Gemis

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het vertrek van Dijsselbloem een enorm gemis. ,,Een imposante bestuurder, een PvdA'er in hart en ziel en een heel fijne, warme collega. De combinatie van passie voor de sociaal democratie, ijzeren werkdiscipline en droge humor maken Jeroen geliefd binnen en buiten de partij.”

Als eerbetoon deelde Asscher vanmorge een serie aan tweets over zijn partijgenoot.


(https://images4.persgroep.net/rcs/0IMI-ICg_lYfHZ0fYO9HSsTOqT0/diocontent/113331818/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op oktober 16, 2017, 14:04:56
'Zijlstra wordt minister van Buitenlandse Zaken'

Halbe Zijlstra wordt voor de VVD minister van Buitenlandse Zaken, meldt De Telegraaf. Verder zou zijn partijgenoot Eric Wiebes het klimaat onder zijn hoede krijgen, als minister van Economische Zaken en Klimaat.


Van Zijlstra, die onder het vorige kabinet voorzitter was van de VVD-fractie, was bekend dat hij een ministerspost ambieerde. Eerder was hij staatssecretaris van Cultuur. Ook Sociale Zaken werd nu genoemd als optie voor Zijlstra.

Zijlstra was als secondant van VVD-leider Rutte nauw betrokken bij de onderhandelingen over een regeerakkoord. Op Buitenlandse Zaken zou hij de opvolger zijn van PvdA-minister Bert Koenders.

Wiebes, in het vorige kabinet staatssecretaris van Financiën, volgt op Economische Zaken partijgenoot Henk Kamp op, schrijft De Telegraaf. Dat ministerschap wordt in het kabinet-Rutte III uitgebreid met het onderwerp klimaat.
Verbazing

Volgens het dagblad wekt de benoeming van een VVD'er als klimaat-bewindspersoon in politiek Den Haag enige verbazing. Aangenomen was dat een coalitiegenoot als D66 of ChristenUnie die post zou binnenhalen.

In totaal komen er in het nieuwe kabinet zestien ministers en acht staatssecretarissen. Vorige week lekte al uit dat CDA-senator Wopke Hoekstra waarschijnlijk minister van Financiën wordt. Beoogd premier Rutte wil volgende week donderdag zijn volledige ploeg op het bordes bij koning Willem-Alexander hebben staan.

(https://i.gyazo.com/d93109af93f26011264f19a20ca19886.gif)

Bron: NOS
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op oktober 19, 2017, 11:31:33
Steeds meer dames in nieuw kabinet

Het kabinet Rutte 3 is bijna compleet. In het rijtje nieuwe namen dat vandaag naar buiten is gebracht komen opvallend veel dames voor.


Mark Rutte heeft eerder gezegd er niet naar te streven evenveel mannen als vrouwen op te nemen in zijn nieuwe kabinet. ,,Mijn streven is de beste mensen te vinden. De verdeling man/vrouw is secundair." De Canadese premier Justin Trudeau heeft juist altijd gezegd dat de helft dames moet zijn. Daar lijkt Rutte stiekem rekening mee te houden.

Voor het eerst in de historie gaan er twee vrouwen het ministerie van Defensie bestieren. VVD-Kamerlid Barbara Visser wordt staatssecretaris op het departement. Ank Bijleveld (CDA) gaat, zoals gisteren bekend werd, het ministerie leiden.

Barbara Visser (40) kwam vijf jaar geleden in de Tweede Kamer terecht en bestierde de wegenportefeuille bij de VVD. Een belangrijke portefeuille, omdat asfalt een belangrijk speerpunt is van de partij. Eerder was ze werkzaam bij het ministerie van Financiën en gemeenteraadslid in Zaanstad. In diezelfde gemeente was ze even wethouder.

Ank Bijleveld (55) treedt met haar benoeming in de voetsporen van haar vader. De huidige Commissaris van de Koning in Overijssel wilde gisteren niet inhoudelijk ingaan op haar voordracht, maar zegt wel een klik te hebben met het departement. ,,Als dochter van een beroepsmilitair ben ik er mee opgegroeid. Weinigen zullen het weten, maar mijn vader heeft mede de Nederlandse Officierenvereniging opgericht.”
Beloning

Andere vrouwen die straks het kabinet in gaan zijn onder meer Tamara van Ark (43). Zij wordt staatssecretaris Sociale Zaken. Daarmee wordt ze beloond voor haar werk als zogenoemde chief whip voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

VVD'er Cora van Nieuwenhuizen (54) komt uit het Europese Parlement en wordt minister van Infrastructuur. De vraag is nog wie staatssecretaris van Milieu wordt, want het ministerie blijft wel Infrastructuur en Milieu heten. Volgens ingewijden is de kans groot dat het een D66’er zal zijn, mogelijk Stientje van Velthoven.
Hell of a job

De VVD schuift uiteraard ook enkele mannen naar voren. Mark Harbers (48) deed de portefeuille financiën bij de VVD-fractie en wordt nu staatssecretaris Immigratie en Asiel.

Bruno Bruins (54) is momenteel voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV en gaat de rol van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vervullen. Hij krijgt een hell of a job met de grootscheepse zorgbezuiniging, die bijna 2 miljard moet opleveren.

In totaal komen er twee ministers voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, twee op Veiligheid en Justitie en twee voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor laatstgenoemde ministerie staat ook Hugo de Jonge, CDA-wethouder in Rotterdam klaar.

Wat nog mist zijn een minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en voor Ontwikkelingssamenwerking. Voor de post van Sociale Zaken wordt Wouter Koolmees (D66) vaak genoemd, maar ook die naam is nog niet bevestigd.

(https://images2.persgroep.net/rcs/BmzRF943c__Vnun6n-ULpuhb8U0/diocontent/113817947/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Tamara van Ark, Barbara Visser en Cora van Nieuwenhuizen

Bron:AD
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op oktober 26, 2017, 11:58:26
(https://i.gyazo.com/7868135c14821b708ffd0faaf193c078.gif)
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op oktober 26, 2017, 12:39:07
(https://i.gyazo.com/09b057556d97c7cee9f87b5ecbf954ae.gif)
Titel: Re: Politiek 2017
Bericht door: Bobbie op november 04, 2017, 11:08:10
Heeft minister Grapperhaus een foutje gemaakt?

Zijn verleden als advocaat dreigt de minister van Justitie en Veiligheid dwars te zitten. Tegen Ferdinand Grapperhaus loopt een klacht uit zijn tijd als raadsman. Volgens documenten uit die procedure, in handen van deze krant, zou hij een rechter hebben misleid en gedragsregels hebben geschonden.


Na 225 dagen van formeren is de opluchting in het Haagse groot, op donderdag 26 oktober. Voor de koning verschijnt dan ein-de-lijk het derde kabinet-Rutte, met ene Ferdinand Grapperhaus, de kakelverse minister van Justitie en Veiligheid.

Grapperhaus is voor zijn CDA een fijne vondst in de eigen gelederen. De man is tien jaar kroonlid geweest van de Sociaal Economische Raad. Hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht. Toezichthouder bij het Kadaster Nederland. En bovenal: baas van een van de meest vooraanstaande advocatenkantoren van de Amsterdamse Zuidas: Allen & Overy. Een jurist in hart en nieren.

Aan hem de taak om rust te brengen op het justitiedepartement. Jarenlang heeft de VVD er repressie gepredikt. Maar na het 'aanpakken', moet de nadruk nu komen te liggen op de rechtsstaat.

Toch ligt er op dat moment uitgerekend tegen Grapperhaus een klacht bij de Amsterdamse Raad van Discipline, het orgaan dat over klachten tegen advocaten oordeelt. Wegens 'misdragingen' als advocaat, luidt de klacht. Zeker een Justitieminister kan zo'n aanval op zijn integriteit missen als kiespijn.
Klacht

De klacht is voortgekomen uit een conflict dat de anders zo keurige Amsterdamse Zuidas heeft opgeschrikt. In 2016 is aan het licht gekomen dat er een jaar eerder een onderlinge oorlog was uitgebroken in de top van KPMG Meijburg, het vooraanstaande belastingadviesbureau dat miljonairs en multinationals bijstaat.

Karim Aachboun is in die tijd een rijzende ster bij dat prestigieuze kantoor. Afkomstig uit een Utrechtse volkswijk heeft hij zich een plek verworven in de Nederlandse top van fiscalisten. Samen met zijn mentor Ad Aerts behartigt hij de belangen van multimiljardair Bernard Arnault, de oprichter van Louis Vuitton. Ze staan via Johan Cruijff ook een aantal Barcelona-spelers bij, slepen Quote 500-klanten binnen en helpen een Israëlische chemiereus in Nederland vestigen. De opening van hun kantoor wordt opgesierd met warme woorden van premier Mark Rutte.

Maar de opmars van het duo Aachboun en Aerts is de top van het concern in het verkeerde keelgat geschoten. Zo erg dat bestuurder Wiebe Cnossen op een dag met gebalde vuisten op hen is afgestormd. ,,Karim opkrassen!'' riep hij. En tegen Aerts: ,,Ik ben hier de baas.''

Aerts probeert daarna maandenlang bij mede-eigenaar Wilbert Kannekens, de topbestuurder van KPMG Meijburg, erkenning te krijgen dat Cnossen te ver is gegaan, maar die wil er niet aan. Aachboun en mentor Aerts raken op een zijspoor en worden dan aan de kant gezet. Het conflict verhardt in de maanden erna: hun vertrek moet maar bij de rechter worden uitgevochten.
Rechter

In de zaak tegen Aachboun huurt KPMG Meijburg niemand minder dan Ferdinand Grapperhaus in, dan nog topadvocaat in arbeidsconflicten. Toch ziet Aachboun de zaak met vertrouwen tegemoet. Zijn plan: Aerts oproepen als getuige. Die heeft immers de agressie en tegenwerking gezien. Dat plan zal echter doorkruist worden. Onder meer door Grapperhaus.

Aerts voelt zich in de maanden voor zijn officiële vertrek namelijk onder druk gezet door de leiding van KPMG. Die zou hem hebben geïnstrueerd om het voorval met de agressieve Cnossen te ontkennen.

Aerts is daar woedend over. En van één partner kan hij dat het slechts verkroppen: Valentijn van Noorle Jansen. Die is immers óók rechter, namelijk raadsheer bij het gerechtshof in Den Haag. Als iemand zich verre van intimidatie zou moeten houden, dan is het wel een rechter, denkt Aerts.

Hij besluit daarom een klacht in te dienen bij het gerechtshof wegens schendingen van de eer en waardigheid van het ambt van rechter. Die klacht beslaat zes pagina's en elf bijlagen.
Bouwsteentje

Voor Aachboun kan de getuigenis van Aerts een bouwsteentje zijn in diens zaak tegen KPMG, maar het pakt totaal anders uit.

Al na zes dagen meldt de president van het gerechtshof, Leendert Verheij, dat hij 'geen enkel aanknopingspunt' heeft gevonden dat Van Noorle Jansen over de schreef is gegaan.

Maar wat merkwaardig is: uit correspondentie blijkt al snel dat Verheij de cruciale bijlages van Aerts nooit heeft gelezen. Ze lijken te zijn zoekgeraakt op het gerechtshof.

Opmerkelijk of niet: de uitspraak ligt er. Aerts krijgt een afschrift, net als Van Noorle Jansen. Het is immers een kwestie tussen die twee. Toch speelt Van Noorle Jansen dit door aan KPMG-bestuurder Kannekens, die het weer in handen geeft van Grapperhaus. Voor hem is het immers munitie in de zaak tegen Aachboun. En inderdaad: Grapperhaus gebruikt het stuk in de ontslagprocedure tegen Aachboun.

Die zit dan in de knel: het heeft geen zin meer om Aerts als getuige op te roepen. Als een president van een gerechtshof schrijft dat Aerts niet onder druk is gezet, zal Grapperhaus hem hiermee om de oren slaan in de ontslagprocedure.
Verwijtbaar

Ook zonder de getuige wint Aachboun daarna toch zijn zaak tegen KPMG. De rechter oordeelt dat het fiscale topkantoor 'ernstig verwijtbaar' heeft gehandeld rond het agressieve voorval met Cnossen. Hij had moeten worden aangesproken op zijn gedrag. Omdat Aachboun zijn geëiste schadevergoeding maar deels krijgt, gaat hij alsnog in hoger beroep. Maar KPMG heeft daar geen trek in: het schikt voor een bedrag waar alle partijen sindsdien over zwijgen.

Maar Aachboun zit nog één ding dwars: het optreden van Grapperhaus. Want de advocaat heeft er volgens Aachboun in correspondentie blijk van gegeven dat hij wíst dat president van het gerechtshof Verheij niet over alle stukken beschikte toen hij oordeelde dat Aerts niet onder druk was gezet. Zo heeft hij de rechter in de ontslagzaak tegen Aachboun 'feitelijke onjuistheden' verstrekt.

Misleiding van een rechter door Grapperhaus, oordeelt Aachboun in september in zijn klacht, die bij de Raad van Discipline belandt. Volgens de klacht, die deze krant in bezit heeft, schond Grapperhaus in totaal vier gedragsregels rond integriteit die gelden voor advocaten. Grapperhaus heeft informatie verstrekt waarvan hij wist 'dat die onjuist' was. ,,Een en ander is niet alleen kwalijk', maar ook niet 'des advocaats', staat in de klacht. ,,Grapperhaus heeft zich zodanig gedragen dat het vertrouwen in de advocatuur is geschaad.''

De Raad van Discipline wil geen commentaar geven op de lopende klacht, behalve dat deze in behandeling is.
500 euro

Ook Aachboun weigert toelichting. Hij is na het conflict voor zichzelf begonnen met Aerts, ze zijn nu co-eigenaars van TaXeCo Belastingadviseurs. Uit een interview met NRC in januari blijkt dat Aachboun een deel van hun KPMG-klanten heeft meegenomen, onder wie Bernard Arnault. Tegen 'een uurtarief van 500 euro' werkt hij weer vanaf de Zuidas.

Aachboun wil in een schriftelijke reactie alleen kwijt dat hij vertrouwen in zijn procedure tegen Grapperhaus heeft. ,,Ik zal minister Grapperhaus in februari 2018 bij de Raad van Discipline zien, als hij het als advocaat nog aandurft, aangezien ik zonder advocaat mijzelf zal vertegenwoordigen. Tot dan...''

Vanuit het ministerie wordt benadrukt dat het vooral een privékwestie van Grapperhaus is. Het departement houdt zich op de vlakte over de vraag of het gevolgen kan hebben voor zijn ministerschap.

(https://i.gyazo.com/937c24faf76642f5687a8efd09ba9ee6.gif)


(https://images3.persgroep.net/rcs/M72ifKXxcIoXShAonNU-s6CvZRk/diocontent/114472483/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9)

Bron:AD