Nowlive.eu

Registreren
 

Politiek 2017
gelezen 33367 keer 0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.
juli 18, 2017, 15:34:18
#61

Twee C's in één kabinet?


Als christelijke partijen zijn CDA en ChristenUnie zowel bondgenoten als rivalen. Voor de tweede keer komen ze mogelijk samen in een kabinet. ,,Het argument dat de ChristenUnie altijd aan de zijlijn staat, kan het CDA niet meer gebruiken."


Tik in Google de woorden 'ChristenUnie', 'CDA' en 'verschillen' in en de eerste twee zoekresultaten verwijzen naar de website van de ChristenUnie. Daar worden de verschillen haarfijn op een rijtje gezet. En bij het CDA? Daar negeren ze het christelijke broertje domweg.

Zo zijn sinds jaar en dag de verhoudingen, al betekent dit niet dat er sprake is van haat en nijd. Daarvoor hebben CDA en ChristenUnie nu eenmaal te veel gemeen, ook al is de één soms wat rechtser en de ander een tikje linkser.

Het verschil zit hem vooral in de 'nestgeur en klankkleur', stelt onderzoeker Maarten Neuteboom van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. ,,CDA'ers op een ChristenUnie-congres luisteren bevreemd naar de evangelisch aandoende liederen die daar klinken. CU'ers beroepen zich wat directer op de Bijbel, bij CDA'ers staat de politieke overtuiging meer voorop."
Niche

Als volkspartij richt het CDA zich van oudsher op dat deel der natie dat niet per se christelijk (meer) is, maar zich wel door de christendemocratie aangesproken voelt. De ChristenUnie zoekt meer de niche: de partij van Gert-Jan Segers heeft een grote aanhang onder gereformeerd-vrijgemaakten, een orthodox-protestantse stroming die zich in vroeger tijden de enige ware kerk achtte.

Een geliefd grapje in protestantse kringen maakt de verschillen subtiel duidelijk: christenen die het tijdelijke voor het eeuwige hebben verwisseld, melden zich aan de hemelpoort. Petrus geeft ze een rondleiding door het paradijs. Plots maant hij de groep tot stilte. 'Ssst, hier zitten de gereformeerd-vrijgemaakten', fluistert de apostel. 'Zij denken dat ze hier alleen zijn.' Neuteboom: ,,CU'ers kunnen wat overtuigd zijn van hun eigen morele gelijk."De ChristenUnie verwijt het CDA op haar beurt dat die partij de C een beetje uit het oog is verloren. Ook oud-partijleider André Rouvoet vindt dat het CDA vaak te veel inleverde om maar mee te mogen regeren. ,,Ze kunnen het allemaal wel mooi opschrijven in het verkiezingsprogramma, maar straks doen ze toch weer concessies, zo hielden wij de kiezers voor in verkiezingstijd. Het CDA bekritiseerde ons dan dat wij makkelijk praten hadden, omdat we met schone handen aan de zijlijn stonden. Dat argument kunnen ze nu niet meer gebruiken."

In 2007 ging de ChristenUnie voor het eerst meeregeren, met het CDA en de PvdA. Een kabinet waarin de twee christelijke partijen volgens toenmalig CU-fractievoorzitter Arie Slob 'uitstekend samenwerkten'. Dat lag vooral aan de persoonlijke verhouding met zijn CDA-evenknie Pieter van Geel. ,,Bij hem hoefde ik niet mijn vingers na te tellen als ik hem een hand had gegeven."
Rooie Rouvoet

In die verkiezingscampagne van 2006 had CDA-campagneleider Joop Wijn het programma van de ChristenUnie gelezen en veel te links bevonden. Hij bedacht toen de leus 'Rooie Rouvoet'. Die kon daar zelf wel om lachen. ,,Toen wij na de verkiezingen van drie naar zes zetels gingen, heb ik hem een mooie fles wijn gestuurd - rode wijn."

Die verkiezingswinst had toen groter kunnen zijn; in de peilingen stond de ChristenUnie op tien zetels. Maar in het stemhokje kozen veel mensen toch voor de grotere partij met de C. Rouvoet was op verkiezingsavonden nooit bang dat iemand zei 'ik stem toch SP of D66', maar wél dat er mensen zouden concluderen dat die Balkenende toch weer een goed verhaal had. ,,Ik heb me daarbij neergelegd. Dat is het lot van een meer geprofileerde partij."
Zijlijn

Dat neemt niet weg dat de ChristenUnie de afgelopen jaren nadrukkelijk in het gat sprong dat oppositiepartij CDA liet vallen. Onder Slob en opvolger Gert-Jan Segers werden zaken gedaan met het kabinet, terwijl het CDA aan de zijlijn stond. En er waren opvallende verbondjes met seculiere partijen als PvdA en D66 om prostitueebezoek aan banden te leggen en religieus erfgoed te beschermen. Binnen het CDA werd de constructieve, bestuurlijke houding met argusogen gevolgd.

Sowieso zijn er CDA'ers die vinden dat de partij in 2006 nooit met de ChristenUnie in een kabinet had moeten stappen. Daarmee zou een concurrent onnodig salonfähig zijn gemaakt. ,,Dat is niet veroorzaakt door kabinetsdeelname, maar doordat we een betrouwbare partij zijn en daardoor in beeld kwamen", werpt Kars Veling tegen. Hij begeleidde in 2000 de fusie van RPF en GPV tot ChristenUnie. ,,Dit is het vaarwater waar de CU voor is gebouwd. Dat geldt nu ook, bij de huidige formatie."Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Politiek 2017
« Reactie #61 Gepost op: juli 18, 2017, 15:34:18 »

juli 03, 2017, 21:09:12
#60

Cruciale week voor formerende partijen


Deze week zou wel eens de week van de waarheid kunnen worden voor de formatie. De partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buigen zich over belangrijke dossiers als Europese samenwerking, migratie, het klimaat en medisch-ethische kwesties.

Vandaag staan er, onder leiding van informateur Gerrit Zalm, twee sessies gepland. De partijen startten vanmorgen om 10.00 uur in de - inmiddels zeer vertrouwde - Stadhouderskamer op het Binnenhof. Ze wilden niks zeggen toen ze naar binnen gingen. Na een korte pauze gaan de onderhandelingen vanmiddag om 14.00 uur weer verder.

Vooral de medisch-ethische vraagstukken, zoals euthanasie en 'actieve donorregistratie', zijn potentiële struikelblokken. De ruimere euthanasiewet wordt gezien als de breuklijn aan de onderhandelingstafel. ChristenUnie en CDA zijn niet van plan hun handtekening te zetten onder een 'voltooid leven'-wet, terwijl het juist een van een kroonjuwelen van D66 is. Partijleider Alexander Pechtold kan en zal dat dus niet zomaar opgeven.
Onderhandelingen

Zalm liet direct na zijn aanstelling als informateur al weten dat de onderhandelaars werken aan een regeerakkoord waarin wordt ingezoomd op 'majeure onderwerpen waardoor problemen kunnen ontstaan' als ze niet goed worden dichtgetimmerd. ,,We gaan flink wat uren maken", beloofde hij tijdens een persconferentie.

De partijen ontvingen eind vorige week een aantal deskundigen van onder meer het Centraal Planbureau (CPB), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Sociaal-Economische Raad (SER).

Op 10 en 11 juli staat er een uitje gepland 'in de omgeving van Den Haag'. Waar precies is nog onduidelijk. 
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 28, 2017, 20:41:05
#59
Zalm zet vaart achter formatie

Den Haag - De nieuwe informateur Gerrit Zalm zet vaart achter de formatie. Iedere doordeweekse dag, zelfs als VVD-leider Rutte elders verplichtingen heeft, zullen VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen. En de gevoelige onderwerpen komen meteen op tafel.


Tijdens een ontmoeting met de pers na de eerste bijeenkomst met de vier partijen, schetste Zalm zijn plan van aanpak. Zo zal er donderdag gesproken worden over de financieel-economische kaders waarbij het Centraal Planbureau en het ministerie van Financiën een toelichting komen geven.

Volgende week komen dan de lastige immateriële onderwerpen aan bod, waarop met name D66 en de ChristenUnie botsen. „Het idee is dat we daarmee niet tot het einde wachten, het zijn toch gevoelige onderwerpen”, aldus Zalm.

Over zijn eigen rol zei Zalm dat het ‘lastig’ is om in de schoenen van zijn voorganger Herman Tjeenk Willink te treden. “Er was veel lof voor hem.” Vandaag is hij ook door hem bijgepraat. „Duidelijk is dat het niet makkelijk wordt, maar we zijn uit op een stabiel en duurzaam kabinet.”

In principe vinden de gesprekken aan het Binnenhof plaats, maar over twee weken gaan de onderhandelaars er ook twee dagen tussenuit, zo zei Zalm verder over de planning. Eind juli en begin augustus wordt er twee weekjes pauze ingelast. „Even tijd voor gezin en vakantie”, aldus de nieuwbakken informateur. „Dat gezin wordt nogal verwaarloosd en er zijn veel gezinsvriendelijke partijen die meedoen aan deze gesprekken.”

Zalm denkt wel dat het nog het huidige demissionaire kabinet zal zijn dat de begroting voor volgend jaar in beginsel in elkaar zet. „Snelheid is prettig, maar niet het doel.”Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 27, 2017, 18:53:11
#58

Vanavond eindverslag Tjeenk Willink


Informateur Herman Tjeenk Willink heeft op het Binnenhof zijn laatste gesprek gevoerd met de leiders van de vier partijen die samen een kabinet willen vormen.


De informateur brengt dinsdagavond zijn verslag uit aan de Tweede Kamer.

Het stokje wordt vervolgens overgedragen aan Gerrit Zalm, die mogelijk donderdag als nieuwe informateur begint. Onder Zalms leiding gaan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan officieel onderhandelen.

De fase van Tjeenk Willink is afgerond, aldus VVD-voorman Mark Rutte na afloop van het gesprek met hem. ,,Alle vier de partijen hebben gezegd: dit willen we echt heel serieus onderzoeken. Ik ben hoopvol dat dit kan slagen.''Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 26, 2017, 15:21:04
#57
Gerrit Zalm nieuwe informateur

DEN HAAG - Voormalig minister van Financiën en ex-bankier Gerrit Zalm (VVD) wordt de nieuwe informateur. Zalm volgt Herman Tjeenk Willink op. Dat meldt de NOS.


De naam van Zalm werd al vaak genoemd, meldde deze krant maandag. Tjeenk Willink vindt dat bij een nieuwe fase in de onderhandelingen, ook een andere informateur hoort.

Later meer.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 13, 2017, 15:02:48
#56

Zo klapten de formatiegesprekken met Jesse Klaver


ReconstructieReconstructie van een tweede poging om GroenLinks aan boord van het nieuwe kabinet te krijgen. Over het afstoten en aantrekken van Klaver en de verbijstering van VVD, CDA en D66 over de koerswendingen van GroenLinks.


De gesprekken, thuis bij informateur Tjeenk Willink aan de Pompstationweg in Scheveningen, zijn al ruim een dag gaande als de parlementaire pers er woensdag 7 juni lucht van krijgt. Dinsdag hebben CDA-leider Sybrand Buma en D66-voorman Alexander Pechtold tegen Mark Rutte gezegd: 'Ga jij maar mede namens ons met Klaver praten of er een opening in zit.'

Rutte en Klaver lopen dinsdag en woensdag over het pad naar de voordeur van Tjeenk Willink. Als de pers uiteindelijk woensdagmiddag op de stoep staat, zitten Klaver en Rutte al acht uur aan koffie en thee. De inzet van Rutte komt erop neer dat deals zoals de EU met Turkije sloot volkenrechtelijk in de haak zijn en óók met andere landen kunnen worden gesloten.Als de twee politici bij Tjeenk Willink vertrekken, heeft Klaver geen beweging gemaakt. Geen Turkijedeals, vindt hij. Voor Rutte mag het in de haak zijn, hij is er Europese medearchitect van, maar het klopt niet. Klaver vindt dit de ‘morele ondergrens’ waar GroenLinks niet doorheen wil.

Dat is dan ook wat Rutte woensdagavond telefonisch meldt aan Pechtold en Buma: Jesse wil niet, dit is een doodlopende weg. De conclusie ligt alle spelers op de lippen, maar hij is nog niet hardop uitgesproken. De volgende dag zullen ze dat officieel moeten vaststellen.

Met zijn vieren komen ze na de eerste breuk in de formatie weer bij elkaar op het Catshuis. Waar de buitenwacht denkt dat het weer begint, nu ze om tafel zitten, is dat in werkelijkheid het begin van het einde. Klaver herhaalt in aanwezigheid van VVD, CDA en D66 dat hij niet van overtuigd is van het juridische fundament.

Maar dan komt Tjeenk Willink aan het einde van de donderdag met een advies van Buitenlandse Zaken, van de directie Juridische Zaken. Op basis daarvan schrijft de informateur een compromis van twee alinea’s dat Klaver moet overtuigen. Daarin staat specifiek genoemd dat iedere vluchteling individueel recht houdt om asiel aan te vragen. Maar ook dat de Turkijedeal niet in strijd is met het Vluchtelingenverdrag en dat meer van zulke deals, met Noord-Afrikaanse landen, mogelijk zijn.
Overtuigd

Niemand verwacht dat dit document nog enige impact heeft. Klaver heeft zijn kaart gespeeld, Rutte heeft uren alleen met de GroenLinkser gesproken. Dan komt er een donderslag bij heldere hemel: Klaver laat weten dat hij om is. Hij accepteert de uitleg van Buitenlandse Zaken. Klaver zegt volgens ingewijden: 'We gaan het doen. Ik neem die stap. We zijn overtuigd.' In koor zijn VVD, CDA en D66 verbaasd.

Bij GroenLinks wordt ‘de draai’ keihard ontkend. ,,Die teksten zijn niet gebruikt”, zegt een ingewijde stellig. ,,Jesse heeft alleen aangegeven verder te willen praten.” Volgens GroenLinks willen VVD en CDA alle migranten uit Noord-Afrika terugsturen. Ongeacht of het economische vluchtelingen of oorlogsvluchtelingen zijn. Maar die donderdagavond geven Rutte en Buma aan tóch te overwegen onderscheid te maken tussen die twee groepen. Precies waar het pijnpunt van Klaver ligt.

Vrijdag 9 juni krioelt het in de Tweede Kamer. De verwachting is dat er nu een stap van betekenis wordt gezet. In de loop van de ochtend lopen Klaver en zijn secondant Kathalijne Buitenweg vanuit hun nieuwe werkkamers naar de vertrekken van de grootste partij.

Halbe Zijlstra opent de deur van zijn kamer, waar Rutte ook al zit. Dan schuift Klaver een document over de notenhouten tafel: hij heeft nog wat aanvullingen. Als Rutte en Zijlstra het document lezen, zien ze dat Klaver wéér een draai heeft gemaakt.

De doodsteek schuilt in de toevoeging dat Nederland elk jaar tussen de 2500 en 25.000 vluchtelingen moet opnemen. Die eis was precies het punt waarop de eerste onderhandelingen met GroenLinks over migratie stukliepen. Rutte en Zijlstra vinden het idioot. Ze taxeren dat Klaver kennelijk geen ruimte krijgt om in zee te gaan met VVD, CDA en D66.

GroenLinks stelt echter dat VVD en CDA de tekst steeds verder aanscherpten en daarmee eerder verder dan dichter bij de ‘morele ondergrens’ van GroenLinks kwamen.

De vier nemen afscheid, maar niet zonder dat de VVD’ers concluderen dat het vreemd is dat Tjeenk Willink hier niets van meekrijgt. Daarom volgt vrijdagmiddag een onverwachte Catshuissessie. De onderhandelaars verwachten dat het daar zal breken.

Als Tjeenk Willink is bijgepraat, constateert hij ook dat er een onwerkbare situatie is ontstaan. Toch wil hij dat iedereen het weekend benut, wellicht ontstaan er nieuwe inzichten. En zowaar: op zondagmiddag draait Klaver wéér door te zeggen dat die eis van 25 duizend vluchtelingen per jaar niet zo hard moet worden gezien.

Maandag 12 juni volgt de eindconclusie. Klaver zegt uiteindelijk dat hij het toch niet trekt. Hij is het niet eens met het document dat Tjeenk Willink over migratie heeft gemaakt. Rutte, Buma en Pechtold kunnen er wel mee instemmen. De breuk is definitief en is volgens hen de schuld van GroenLinks. Die partij schuift de zwartepiet naar VVD en CDA, die een ‘slikken of stikken’-houding hadden. ,,De partijen hebben een gezamenlijk belang om de schuld bij ons te leggen.”

Om kwart voor tien maandagavond loopt Tjeenk Willink het Koetshuis van het Catshuis binnen waar de pers zich heeft verzameld. Daar verwoordt hij droogjes het gevoel dat hem de afgelopen dagen bekroop. ,,Zo nu en dan dacht ik: wat zou het fijn zijn als de vier partijen eens een gezamenlijke conclusie zouden trekken.''Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 12, 2017, 22:03:36
#55

Formatie met GroenLinks mislukt wéér door migratie

GroenLinks gaat niet opnieuw onderhandelen over kabinetsdeelname met VVD, CDA en D66. Het migratiedossier blijkt een onoverbrugbaar obstakel, zo concludeerde informateur Herman Tjeenk Willink vanavond na weer een dag praten in het Catshuis.


Ook donderdag en vrijdag werd daar gesproken door de vier partijen. Zij waagden in de ambtswoning van de minister-president een uiterste poging om in informele sfeer de impasse te doorbreken, nadat de eerste formatieronde op 15 mei ook al was gestrand op het vluchtelingenvraagstuk. De afgelopen week deden GroenLinks samen met D66 ‘er alles aan’ nog tot een optie te komen die voor VVD en CDA te verteren zou zijn, zonder door de eigen ‘principiële ondergrens’ te gaan. Die inspanning bracht de partijen echter niet dichter bij elkaar.
Vluchtelingen

GroenLinks zou principieel blijven weigeren toe te staan dat vluchtelingen alleen nog een asielaanvraag buiten Europa mogen doen of anders worden teruggestuurd. Dit zou in de toekomst bijvoorbeeld van toepassing moeten zijn bij vluchtelingenstromen uit Libië. GroenLinks wil de mogelijkheid van een asielaanvraag op Europees grondgebied echter openlaten.

Het meningsverschil was volgens ingewijden zó fundamenteel dat er eigenlijk niet uit te komen is. De hoop op een succesvolle doorstart was daarom klein. Toch duurde het een aantal dagen om dezelfde conclusie te trekken als op 15 mei. Geen van de partijen durfde van tafel te lopen, uit vrees de zwartepiet toegespeeld te krijgen.


Weinig opties

De fractieleiders VVD, CDA, D66 en GroenLinks kwamen donderdagochtend voor het eerst sinds de breuk op 15 mei weer gezamenlijk bijeen. In totaal zaten zij zes uur bij elkaar in het Catshuis, verdeeld over twee sessies. In de dagen daarvoor waren er in verschillende samenstelling al diverse gesprekken tussen de hoofdrolspelers. Woensdag zaten Klaver en Rutte samen thuis in het huis van Tjeenk Willink in Den Haag. Maandag kwamen Rutte, Buma en Pechtold daar al bij elkaar.

Nu de poging met GroenLinks wederom op niets is uitgelopen, blijven er nog maar weinig opties over om tot een meerderheidskabinet te komen. Ook met de ChristenUnie kunnen VVD, CDA en D66 een meerderheid vormen in beide Kamers, maar die combinatie heeft D66 eerder getorpedeerd.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 08, 2017, 23:03:50
#54

Jan Roos weg als leider VNL


Jan Roos heeft vanavond zijn vertrek aangekondigd als politiek leider van de partij Voor Nederland (VNL). Dat deed hij met een bericht op Twitter.


Roos wist met VNL bij de Tweede Kamer-verkiezingen geen zetel te bemachtigen. Hij sprak toen van een 'flinke kater'. Met Geen Peil voerde hij met succes campagne om een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne af te dwingen. Dat werd op 6 april 2016 gehouden. Vier maanden later nam Roos het lijsttrekkerschap van VNL op zich.

Roos was eerder journalist en columnist bij onder meer BNR, PowNed en GeenStijl.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 08, 2017, 12:34:53
#53
Vier partijen met informateur om tafel

DEN HAAG - De leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks overleggen donderdag met informateur Herman Tjeenk Willink. Het overleg is al vroeg in de ochtend begonnen en heeft plaats ergens in Den Haag.


Dat melden ingewijden aan het ANP. De vier partijen kijken of ze opnieuw kunnen gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Het belangrijkste punt dat eerst opgelost moet worden is migratie. Hierop liepen de formatieonderhandelingen eerder vast, toen nog onder leiding van informateur Edith Schippers.

Woensdag spraken VVD-leider Mark Rutte en GroenLinks-voorman Jesse Klaver elkaar nog thuis bij Tjeenk Willink in Scheveningen.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 01, 2017, 22:28:43
#52
Informateur ontvangt Rutte en Buma samen

DEN HAAG - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt vrijdagmiddag voor het eerst met twee partijen tegelijk. Hij ontvangt dan VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma.


Tjeenk Willink kreeg dinsdag opdracht van de Tweede Kamer de vastgelopen kabinetsformatie vlot te trekken. Hij sprak de afgelopen dagen met de leiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Wekenlang onderhandelen

VVD en CDA onderhandelden na de verkiezingen wekenlang met D66 en GroenLinks over een nieuw kabinet, maar werden het niet eens over migratie. Tussen beide rechtse partijen enerzijds en D66 en vooral GroenLinks anderzijds zijn grote meningsverschillen over onder meer de omgang met vluchtelingen uit Noord-Afrika. GroenLinks trok uiteindelijk de conclusie dat een „principiële ondergrens” in het geding was en de onderhandelingen klapten. Om die te hervatten moeten de andere partijen concessies doen, zei GroenLinks-voorman Jesse Klaver eerder.

Tjeenk Willinks voorganger Edith Schippers raadde haar opvolger aan partijen te vragen zonder voorwaarden vooraf samen in gesprek te gaan. Ze hoopte zo de door partijen opgeworpen blokkades, die iedere denkbare meerderheidscoalitie onmogelijk maakten, te slechten.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 29, 2017, 17:32:06
#51
Kamer positief over Tjeenk Willink als informateur

De Tweede Kamer wil de zoektocht naar een nieuw kabinet graag voortzetten onder leiding van Herman Tjeenk Willink. De VVD spreekt van 'een prima keuze' van informateur Edith Schippers om haar opdracht te willen overdragen aan Tjeenk Willink. CDA, D66, SP, PvdA, ChristenUnie en SGP sluiten zich daarbij aan.


PvdA-leider Lodewijk Asscher, partijgenoot van Tjeenk Willink, noemt het 'verstandig iemand te vragen die zoveel gezag heeft en boven de partijen staat om te kijken of hij schot in de formatie kan brengen'. SP-voorman Emile Roemer hoopt dat de sociaaldemocratische minister van staat 'de frisheid heeft om tot nieuwe inzichten te komen'.

Ook Alexander Pechtold (D66) is ingenomen met de keus. Hij wijst erop dat Tjeenk Willink als oud-informateur veel ervaring heeft, maar dat dat zo lang geleden is dat hij ver genoeg afstaat van de huidige politiek om onafhankelijk te kunnen zijn. Pechtold vindt het bovendien een 'interessante suggestie' van Schippers om in de volgende ronde met meerdere partijen tegelijkertijd te gaan praten.
Constructief

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vindt ook dat Tjeenk Willink boven de partijen staat. ,,Dat is wat dit proces nu ook nodig heeft. Hoewel de ChristenUnie nog altijd de voorkeur heeft voor een meerderheidscoalitie, kunnen we in deze fase een minderheidscoalitie niet uitsluiten. Onze fractie zal zich - waar gewenst en gevraagd - constructief blijven opstellen''.

Of er nu snel schot in de formatie komt, is niet te zeggen. Voorlopig wil geen van de partijen erop vooruitlopen of ze standpunten gaan wijzigen of blokkades willen opheffen. Dinsdagmiddag om 15.30 uur debatteert de Kamer over het eindverslag van Schippers, de aanstelling van Tjeenk Willink en hoe het verder moet met de kabinetsformatie.Bron:AD


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 26, 2017, 13:56:35
#50
Wilders: benoem drie informateurs

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders wil dat de drie grootste partijen - VVD, PVV en CDA - elk een informateur benoemen om uit de impasse te komen bij de kabinetsformatie. Hij heeft dat vrijdag voorgesteld aan informateur Edith Schippers. Zelf zou hij zijn fractiegenote Fleur Agema als informateur willen voordragen.


De drie informateurs zouden onderling en in overleg met andere partijen moeten proberen tot een meerderheidskabinet te komen. Wilders onderstreepte geen enkele blokkade te hanteren tegen anderen al heeft hij wel zijn voorkeuren.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 24, 2017, 00:41:22
#49
Schippers weet het ook niet meer

Den Haag - Informateur Schippers weet ook niet meer hoe het verder moet met de formatie. “Er is een situatie ontstaan waar ik even over na wil denken.”


Vanmiddag sprak ze nog met CU-leider Segers en D66-leider Pechtold om te kijken of die samen in een coalitie met VVD en CDA kunnen stappen. Dat mislukte en daarmee lijken alle coalitie-opties waarin partijen zich mogelijk zouden kunnen vinden, van tafel.

“Het wordt er niet makkelijker op”, zei Schippers daarover dinsdagavond. “Als het zo doorgaat en fractievoorzitters blijven persisteren, schiet het natuurlijk niet op.” Ze voegde eraan toe: “Ik kan geen ijzer met handen breken.”Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 18, 2017, 21:26:23
#48
Roemer al na 10 minuten buiten: niet met VVD

Den Haag - SP-leider Roemer blijft erbij: zijn partij wil onder geen beding een kabinet vormen met de VVD. Dat zei hij na een tweede bezoek aan informateur Schippers. Het gesprek duurde nog geen tien minuten.

„Het is een nee, het was een nee en ga er maar van uit dat het een nee blijft”, zei Roemer.


Op de socialisten was de laatste dagen druk uitgeoefend om zich wat soepeler op te stellen en aan te schuiven bij gesprekken met VVD, CDA en D66.
CDA: voorkeuren aan de kant

Volgens CDA-leider Buma moest de SP uit de loopgraaf om de impasse in de formatie te doorbreken. „De dag dat we allemaal konden zeggen: we willen niet of we willen niet in die samenstelling is echt voorbij”, zei Buma. „Daarom zeg ik ook zelf niet: dit is mijn voorkeur, die moet het worden.”

De CDA-voorman liet eerder weten dat hij aanraadt SP, PvdA of ChristenUnie de opengevallen plaats van GroenLinks aan de onderhandelingstafel te laten innemen.

Maar nu de SP de VVD blijft uitsluiten en de PvdA niet wil, ligt een formatie met de CU voor de hand.
Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 17, 2017, 18:16:16
#47
In dat debat zetten verschillende partijen druk op SP-leider Roemer om aan tafel te komen met het 'motorblok' en te kijken of samenwerking mogelijk is. De socialisten verzetten zich echter tegen een coalitie met de VVD en willen liever een centrumlinks blok onderzoeken.

Dat zou het mooiste zijn , en principes hebben is prachtig ...maar soms moet je toch maar n keer slikken ....wie weet wat voor prachtigs hier uit zou kunnen komen
Ze zijn natuurlijk bang onder gesneeuwd te worden zoals pvda , maar dit zou dan n kabinet worden met 4 partijen ..is toch anders..Ik vind dat ze in ieder geval moeten gaan praten

Gelogd
leef het leven


Nowlive.eu

Re: Politiek 2017
« Reactie #47 Gepost op: mei 17, 2017, 18:16:16 »