Nowlive.eu

Registreren
 

Europa referendum 2016
gelezen 14077 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
mei 23, 2014, 00:26:06
#15
De opvallendste uitkomsten van de EU-verkiezingen

 Bij de Europese verkiezingen van donderdag 22 mei heeft D66 de meeste winst behaald en was het grootste verlies voor de PVV. Althans, dat blijkt uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. De echte resultaten volgen zondagavond als de hele EU heeft gestemd. Er waren nog meer opvallende uitkomsten. Een selectie van negen highlights.

1. D66 grote winnaar

Het duidelijke pro-Europese geluid van D66 is overgekomen bij de kiezer. Ruim 15 procent van de stemmers koos voor de partij van Alexander Pechtold en Europalijsttrekker Sophie in 't Veld. Pechtold betoogde vanavond dat Nederland 'overtuigend voor Europa heeft gekozen'. Dat behoeft enige nuancering. Slechts zo'n 35 procent van het electoraat kwam opdagen. Veruit de meeste mensen hebben helemaal niet gekozen, niet voor en niet tegen. De D66-aanhang kwam wel in beweging.

2. CDA verliest maar blijft groot
Het CDA van Sybrand Buma en lijsttrekker Esther de Lange blijft met D66 de grootste in Brussel en houdt vier zetels over. Maar het CDA levert wel bijna een kwart van de stemmen in. Het verlies komt niet onverwachts. De partij heeft de laatste jaren veel kiezers verloren. Die ontwikkeling is nu ook zichtbaar bij de Europese verkiezingen. Een troost is dat het CDA in zetelaantal wel de koppositie behoudt, gedeeld met D66.

3. PVV grote verliezer
Geert Wilders heeft sinds 2012 al zijn kaarten op Europa gezet. Het PVV-programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van twee jaar geleden was getiteld 'Hun Brussel, ons Nederland!' In peilingen leek zijn duidelijke anti-geluid net zo goed aan te slaan als de klare pro-taal van D66. Maar vandaag heeft Wilders het ongenoegen van de burger niet kunnen verzilveren. Mogelijk uitten velen hun onvrede met thuisblijven. Veel PVV-aanhangers bleven in ieder geval thuis. De PVV daalt volgens de exitpoll bijna 5 procentpunt naar 12,2 procent en houdt drie van de vier zetels over.

4. Verhouding eurofiel/eurokritisch gelijk
Het anti-Europese geluid van Wilders krimpt in Brussel, maar andere eurokritische partijen krijgen wat meer volume. Waar de PVV een zetel inlevert groeien de SP en ChristenUnie/SGP beide met een zetel. Naar verwachting krijgt ook de eurokritische Partij voor de Dieren een zetel. Aan de pro-Europese kant groeit D66, maar leveren PvdA en GroenLinks wat in. De definitieve uitkomst kan zondag nog wat anders uitvallen dan de exitpoll, maar door de boot genomen lijkt de verhouding eurokritisch/eurofiel gelijk te blijven.

5. SP grootste op links
Een grote opsteker voor SP-leider Emile Roemer, eindelijk haalt zijn partij de PvdA een keer in. Volgens de peiling krijgt de SP 10 procent van de stemmen terwijl de PvdA uitkomt op 9,4 procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 leek de SP aanvankelijk op winst af te stevenen, maar werd Roemer in de eindsprint volledig overklast door de nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom. De PvdA betaalt nu de prijs voor regeringsdeelname en verliest enkele procentpunten. De SP wint juist en streeft de aartsrivaal op links voorbij.

6. Coalitiepartijen houden stand

Coalitiepartijen VVD en PvdA komen zo goed als ongeschonden uit deze verkiezingen. De VVD wint zelfs een procentpunt en groeit naar 12,3 procent van de stemmen. De PvdA krimpt van 12,1 naar 9,4 procent, maar blijft waarschijnlijk in zetelaantal op gelijke hoogte met de VVD: drie zetels. Beide partijen kunnen met opgeheven hoofd door met hun Haagse coalitie. Vooral PvdA-leider Diederik Samsom zal blij zijn dat de druk van verkiezingen weer even achter de rug is. Hij hoopt dat de gunst van de kiezer terugkeert als de economie aantrekt. Daarvoor kwamen deze verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen van maart te vroeg. Nu heeft hij weer ademruimte tot volgend voorjaar, in maart 2015 kiest Nederland nieuwe provinciale volksvertegenwoordigers.

7. Kleintjes doen goede zaken

Het lijkt erop dat 50Plus en de Partij voor de Dieren voor het eerst een Europese zetel bemachtigd hebben. Beide partijen haalden volgens de exitpoll ruim 4 procent van de stemmen. 50Plus-lijsttrekker Toine Manders sneerde meteen richting zijn vorige liefde VVD dat hij namens de ouderenpartij zijn werk in Europa mag voortzetten. De winst van deze nieuwkomers versplintert de Nederlandse afvaardiging in Brussel nog verder. De 26 Nederlandse zetels (van de 751 Europese Parlementszetels) moeten nu over tien partijen worden verdeeld.

8. Opkomst wederom laag
Net als vijf jaar geleden kwam dit jaar zo'n 37 procent van de circa 13 miljoen stemgerechtigde Nederlanders opdagen voor de Europese verkiezingen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 gingen twee keer zoveel mensen stemmen. Een ding is na donderdag in elk geval duidelijk: bij het overgrote deel van de Nederlanders is de interesse voor de Europese politiek ver te zoeken. De partijen weten er ieder wel een draai aan te geven. Zo zei Pechtold van D66 dat Nederland voor Europa heeft gekozen. PVV-leider Wilders wierp terug dat Nederland niet minder anti-Europees is geworden, maar dat de kiezer gewoon niet is komen opdagen. Of partijen nu winnen of verliezen, de lage opkomst maakt de resultaten toch net even wat minder sprankelend of pijnlijk.

9. Het is nog afwachten
Alle prognoses van vanavond zijn onder voorbehoud. Pas zondagavond als alle EU-lidstaten hebben gestemd wordt de werkelijke uitslag bekend. Dan moet blijken hoe de uitslag zich precies vertaalt in zetels, of de SP werkelijk groter is geworden dan de PvdA, of de PVV echt fors inlevert en of 50Plus en de Dieren echt naar Brussel kunnen. Dan wordt ook duidelijk hoe in de rest van Europa is gestemd en wat dat betekent voor de Europese familiefracties.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Europa Kiest
« Reactie #15 Gepost op: mei 23, 2014, 00:26:06 »

mei 22, 2014, 23:17:59
#14
Stilte bij de PVV na forse klap

   De PVV lijkt een verrassende verliezer bij de Europese verkiezingen. Volgens de exitpoll van Ipsos gaat de partij van Geert Wilders van 17,0 naar 12,2 procent van de stemmen en is ze verwikkeld in een nek-aan-nekrace om de derde plaats met de VVD.


De Europese verkiezingen in 2009 brachten de doorbraak van de PVV, toen de partij vanuit het niets op 5 zetels kwam. Daarvan blijven er nu 3 over.

Toen de exitpoll bekend werd, werd het stil in cafť Nelson in Scheveningen, waar de PVV'ers bijeen zijn. Wilders heeft nog niet op de exitpoll gereageerd.
Gunstiger

In de peilingen van de laatste weken stond de PVV er aanzienlijk gunstiger voor. Ook in een peiling die Ipsos vandaag hield, scoort de PVV veel beter: 15,6 procent. Dat dit er bij de Europese verkiezingen niet uitkomt, heeft mogelijk te maken met de lage opkomst.

Voor de internationale persbureaus is het verlies van Wilders het nieuws van de verkiezingen in Nederland. Persbureau Reuters spreekt van een verrassende nederlaag en een grote tegenvaller voor Wilders. Ook het Duitse persbureau DPA valt vooral op dat de PVV 'slechts' de derde of vierde partij is geworden.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 22, 2014, 18:48:40
#13
De verkiezingsavond bij de NOS

   Op radio, televisie en internet besteedt de NOS vanavond volop aandacht aan de Europese verkiezingen.


Zodra de stembureaus zijn gesloten om 21.00 uur presenteert onderzoeksbureau Ipsos een exitpoll op basis van een onderzoek onder 40.000 stemmers. Vanavond is alleen die prognose bekend: de daadwerkelijke uitslag van de verkiezingen komt pas zondagavond laat.
TV

De speciale tv-uitzending Nederland Kiest: Het Stemmen begint om 20.30 op Nederland 1 en duurt tot 22.00 uur. Presentator is Rob Trip en Chris Ostendorf en Dominique van der Heyde duiden de prognose en doen verslag van de eerste reacties van politieke partijen.
Radio

Lara Rense presenteert tussen 21.00-22.00 uur een extra Radio 1 Journaal. Joost Vullings duidt de exitpoll van Ipsos en correspondent Tijn Sadťe doet verslag vanuit Brussel. Ook wordt geschakeld naar de hoofdkwartieren van de politieke partijen voor een reactie.
Online

In een liveblog op NOS.nl leest u vanavond het laatste nieuws in tekst, foto's, video's en tweets. Ook is de uitslagenavond op tv en de radio via onze site te volgen.

Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 22, 2014, 17:49:59
#12
Opkomst om 15.30 uur: 19%

   Om 15.30 uur had 19 procent van de stemgerechtigden gestemd voor het Europees Parlement. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos op basis van een peiling.


Daarmee is de opkomst lager dan bij de vorige verkiezingen in 2009. Toen had 22 procent zijn stem uitgebracht.

Vanochtend om 10.30 uur lag de opkomst met 8 procent ook lager dan vijf jaar geleden. Toen had rond die tijd 9 procent van de kiezers gestemd.

Om 13.30 uur had 15 procent van de stemgerechtigden gestemd voor het Europees Parlement. Dat was 1 procent lager dan vijf jaar daarvoor.
Exitpoll

De opkomstcijfers worden berekend op basis van exitpolls. Interviewers van Ipsos staan bij 44 stemlokalen verspreid over Nederland.

De opkomst bij de Europese verkiezingen is doorgaans laag. In 2009 bracht uiteindelijk 36,75 procent van de kiesgerechtigden een stem uit. Ter vergelijking, bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar stemde 53,8 procent.
Haagse kopstukken

Ook de Haagse politieke kopstukken gingen vanochtend naar de stembus. Premier Rutte en Geert Wilders (PVV) deden dat in Den Haag, Alexander Pechtold (D66) in Wageningen, Sybrand Buma (CDA) in Voorburg en Diederik Samsom (PvdA) in Amsterdam. De Haagse fractieleiders staan bij deze Europese verkiezingen overigens niet op het stembiljet.
Geen rijen

De stembusgang verloopt vooralsnog soepel. Op veel stembureaus is het niet echt druk. De vrijwilligers van de stembureaus twitteren geregeld foto's waarop te zien is hoe ze wachten op een kiezer.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 22, 2014, 17:46:39
#11
"Let op: uw stem is geheim"

   In alle stemhokjes in Nederland hangt vandaag een mededeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "U hoeft aan niemand bekend te maken op wie u heeft gestemd. Ook niet door het maken van een foto."


Aanleiding is de selfie-zaak, die na de gemeenteraadsverkiezingen in maart speelde. Veel mensen maakten toen een foto van zichzelf in het stemhokje, een zogenoemde stemfie. De vraag was of dit in strijd was met het stemgeheim.

Minister Plasterk twitterde op de verkiezingsdag dat hij niet opriep om een stemfie te maken. "Maar het mag wel."
Stemmenronselaars

De tweet leidde tot een kort geding, aangespannen door onder andere de Stichting Bescherming Burgerrechten. Die vreesde dat mensen door stemmenronselaars gedwongen zouden kunnen worden om een foto van hun stemformulier te maken, als bewijs dat zij op de 'juiste' partij hadden gestemd.

De rechter gaf de minister gelijk, maar stelde wel dat de eisers terecht op de nadelen van stemfies hadden gewezen.

Bij de volgende verkiezingen moesten kiezers erop worden geattendeerd dat niemand hun mag dwingen om bekend te maken wat ze hebben gestemd.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 22, 2014, 17:42:43
#10
NL bijt spits EU-verkiezingen af

   Bijna 13 miljoen Nederlanders kunnen vandaag stemmen voor het Europees Parlement. Nederland heeft daar 26 van de 751 zetels te verdelen. De meeste stembureaus zijn sinds 7.30 uur open en sluiten om 21.00 uur.


Inwoners van Maastricht konden direct na middernacht al stemmen. Op een studentenfeest was een stemlokaal open tot 3.00 uur. Burgemeester Hoes was de eerste Nederlander die zijn stem uitbracht.

Het eerste stembureau op een station ging om 5.00 uur open. In totaal kan op 50 stations worden gestemd. Kiezers kunnen alleen in hun eigen gemeente stemmen, tenzij ze hun stempas hebben laten omzetten in een kiezerspas.
Exit Poll

Naar verwachting zal de opkomst ongeveer gelijk zijn aan die van vijf jaar geleden, toen 36,5 procent van de kiesgerechtigden een stembureau bezocht.

Ook in Groot-BrittanniŽ zijn vandaag Europese verkiezingen. Daar gingen de stembussen om 8.00 uur (Nederlandse tijd) open. De andere 26 lidstaten van de Europese Unie stemmen de komende dagen, het overgrote deel op zondag.

De uitslag wordt zondagavond, na het sluiten van alle stemlokalen, bekend. De NOS brengt vanavond om 21.00 uur wel een exit poll van onderzoeksbureau Ipsos onder 40.000 Nederlandse kiezers.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 22, 2014, 10:45:02
#9
Politieke kopstukken brengen stem uit

 Verschillende politieke kopstukken stemmen vandaag voor de Europese verkiezingen. In hun woonplaatsen gaan de lijsttrekkers, ministers en partijleiders voornamelijk in de ochtend al naar het stemlokaal.


Toine Manders (50PLUS), Lilianne Ploumen en Paul Tang (beiden PvdA) waren er erg vroeg bij. In respectievelijk Asten en Amsterdam stemden zij al voor 9.00 uur voor het Europees Parlement.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 22, 2014, 00:54:55
#8

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 21, 2014, 22:41:49
#7
Kamer vol vragen over EU-lijst Rutte

   De Tweede Kamer wil opheldering van premier Rutte over zijn lijstje met 5 prioriteiten voor de Europese Unie. Maar van de coalitiepartijen VVD en PvdA hoeft dat niet voor de Europese verkiezingen van morgen. Dat leidt tot wrevel bij de andere partijen.


"Ik wil vanmiddag voor 16.00 uur van het kabinet horen of wat premier Rutte heeft gezegd ook echt kabinetsbeleid is. Daar moet dus ook de handtekening van minister Timmermans onder", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.
Campagne

Het CDA denkt dat het lijstje meer met de campagne te maken heeft dan met een nieuw kabinetsstandpunt over Europa. Omtzigt wilde daarom vandaag een brief van het kabinet. Maar zonder de steun van VVD en PvdA is daar geen meerderheid voor.

"En dat terwijl ook PvdA fractievoorzitter Samsom er vraagtekens bij zet." Omtzigt doelt hiermee op de kritische reactie van Samsom op Rutte's lijstje.
Vergezichten

D66-leider Pechtold deed nog een poging de fracties van VVD en PvdA over de streep te trekken. "Rutte vertikt het al jaren een visie op Europa neer te leggen. En dan een dag voor de verkiezingen komt hij met zo'n lijstje."

"In deze zaal wil hij het nooit hebben over 'Europese vergezichten' en nu ineens wel", zegt GroenLinks-Kamerlid Klaver. "Zegt hij dit nu als premier of als VVD-leider?", wil Klein van 50Plus weten.

Omdat er dus geen meerderheid is, blijft het onduidelijk of het kabinet nog vanmiddag met een verklaring komt. Pechtold: "Ik wil de garantie dat de premier dinsdag niet naar Brussel gaat met alleen dit lijstje. Als er om 16.00 uur geen brief is dan komen we hier weer bij elkaar."

Premier Rutte heeft inmiddels laten weten dat hij deze week een brief naar de Kamer stuurt, maar dus niet voor de verkiezingen van morgen. De Tweede Kamer moet daar nog op reageren.Bron:NOS
« Laatst bewerkt op: juni 24, 2016, 16:43:55 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 21, 2014, 22:37:47
#6
Rutte: hooguit vijf taken voor EU

   Premier Rutte wil dat 'Brussel' zich de komende vijf jaar beperkt tot vijf kerntaken. In een interview met een aantal regionale kranten zegt hij dat de Europese Unie terug moet "naar de kern".


Volgens Rutte moet Europa zich alleen bezighouden met een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, ťťn energiemarkt en de aanpak van misstanden op de Europese arbeidsmarkt.

"Mensen maken zich zorgen over hun baan en de toekomst van hun kinderen: krijgen die wel werk?", zegt hij. "En intussen wil Europa zich met pensioenen en vrouwenquota gaan bemoeien."
Diner

De VVD-leider wil zijn prioriteitenagenda volgende week voorleggen aan Europese regeringsleiders. Zij hebben dinsdag, twee dagen na de uitslag van de EU-verkiezingen, een diner. Hij hoopt dat er op de Europese top in juni een akkoord kan worden gesloten.

"Ik wil absoluut voorkomen dat we na de verkiezingen doorgaan alsof er niets is gebeurd. Europa kennende lukt dat niet in ťťn vergadering, maar ik wil die avond een aantal piketpalen slaan."Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 21, 2014, 00:26:00
#5
Veel afhakers voor debat bij NOS: Wilders, Roemer en Pechtold

Na Emile Roemer en Geert Wilders heeft ook Alexander Pechtold afgezegd voor het debat rond de Europese verkiezingen dat de NOS morgen in Rotterdam organiseert. Dat liet de NOS dinsdag weten. In een eerder stadium waren premier Mark Rutte en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra niet op de uitnodiging ingegaan.


Wij hebben Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem uitgenodigd vanwege de functies die zij bekleden', zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws. Naast de minister-president en de minister van FinanciŽn kregen ook de fractievoorzitters van de grootste zes partijen in de Tweede Kamer een uitnodiging, net als alle Europese lijsttrekkers.

Niet in evenwicht
Volgens de NOS-hoofdredacteur wil de leider van D66, net als zijn collega's van SP en de PVV, niet dat Dijsselbloem, van PvdA-huize, aan het debat meedoet. Volgens de drie fractievoorzitters is het programma op die manier niet in evenwicht en zou de PvdA te veel ruimte krijgen.

Na de afzeggingen van Roemer, Wilders en Pechtold blijven alleen CDA-leider Sybrand Buma, PvdA-leider Diederik Samsom en Dijsselbloem over. De Europese lijsttrekkers van alle partijen die zijn uitgenodigd, doen woensdag wel gewoon mee.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 21, 2014, 00:11:34
#4
Ja natuurlijk ga ik stemmen en mijn stem gaat zo als altijd naar de SP.

Gelogd


mei 20, 2014, 23:45:39
#3
Europese verkiezingen: hoe en wat?

   Nederland gaat weer naar de stembus, dit keer voor de Europese verkiezingen. Hieronder vindt u de antwoorden op de meestgestelde vragen:
Wanneer kunnen we stemmen?

Op donderdag 22 mei om 07.30 uur gaan de stembureaus in Nederland open. Ze sluiten weer om 21.00 uur 's avonds.
Hoe kan ik stemmen?


Van de gemeente heeft u per post een stempas gekregen. Met die stempas en uw identiteitsbewijs (paspoort, id-kaart of rijbewijs) kunt u in elk willekeurig stembureau in uw gemeente stemmen. Als u buiten uw gemeente wilt stemmen, heeft u een kiezerspas nodig.
Op wie kunnen we stemmen?

Aan de Europese verkiezingen doen negentien partijen mee:

1. CDA - Esther de Lange

2. PVV - Marcel de Graaff

3. PvdA - Paul Tang

4. VVD - Hans van Baalen

5. D66 - Sophie in 't Veld

6. GroenLinks - Bas Eickhout

7. SP - Dennis de Jong

8. ChristenUnie-SGP - Peter van Dalen

9. Artikel50 - DaniŽl van der Stoep

10. IQ, de Rechten-Plichten-Partij - Gunther Niessen

11. Piratenpartij - Matthijs Pontier

12. 50Plus - Toine Manders

13. De Groenen - Jolanda Verburg

14. Anti EU(ro) Partij - Arnold Reinten

15. Liberaal Democratische Partij - Sammy van Tuyll

16. JEZUS LEEFT - Joop van Ooijen

17. ikkiesvooreerlijk.eu - Michel van Hulten

18. Partij voor de Dieren - Anja Hazekamp

19. Aandacht en Eenvoud - Abraham de Kruijf
Hoeveel zetels in het Europees Parlement krijgt Nederland?

Na de verkiezingen zijn er 26 zetels te verdelen onder de Nederlandse partijen uit een totaal van 751 EuroparlementariŽrs.
Hoe hoog was de opkomst verkiezingen in 2009?

Ruim een derde van de kiezers in Nederland bracht bij de vorige verkiezingen zijn of haar stem uit. De opkomst in 2009 was 36,8 procent. Dat is de laagste opkomst bij Nederlandse verkiezingen van de afgelopen jaren. De opkomst was wel weer hoger dan het dieptepunt bij de Europese verkiezingen in 1999, toen net geen 30 procent van de kiezers ging stemmen.
Wat is er anders aan deze verkiezingen?

Dit zijn de eerste verkiezingen voor het Europees Parlement sinds de inwerkingtreding van het verdrag van Lissabon in 2009. Daardoor heeft het EP nieuwe bevoegdheden gekregen. De belangrijkste is dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders bij de keuze voor de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie "rekening moeten houden met de verkiezingsuitslag". Dit heeft ertoe geleid dat de Europese politieke families kandidaten naar voren hebben geschoven voor deze invloedrijke positie.

Deze kandidaten gaan in aanloop naar de verkiezingen met elkaar in debat. Dat is echt nieuw. De christen-democraten hebben de Luxemburger Juncker tot hun boegbeeld benoemd, de sociaal-democraten hebben de Duitser Martin Schulz naar voren geschoven en voor de liberalen is de Belg Guy Verhofstadt de kandidaat-voorzitter. Overigens wil dit niet zeggen dat ťťn van deze kandidaten ook daadwerkelijk de nieuwe voorzitter wordt. De EU-leiders kunnen een andere kandidaat voorleggen aan het Europees Parlement. Premier Rutte heeft dat met zoveel woorden al gezegd.

Dit spel gaat direct nŠ de verkiezingen spelen. Op dinsdag 27 mei, om 11.30 uur komen de leiders van de politieke groepen in het Europees Parlement bij elkaar om de verkiezingsuitslag te bespreken. 's Avonds komen alle 28 EU-regeringsleiders bijeen voor een informeel diner om hetzelfde te doen.
Wanneer stemt de rest van Europa?

De Europese verkiezingen duren van donderdag 22 mei tot en met zondag 25 mei. Verreweg de meeste van de 28 EU-lidstaten stemmen op zondag:

Donderdag 22 mei: Groot-BrittanniŽ.

Vrijdag 23 mei: Ierland, TsjechiŽ (ook 24 mei).

Zaterdag 24 mei: Letland, Malta, Slowakije.

Zondag 25 mei: BelgiŽ, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, ItaliŽ, KroatiŽ, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, RoemeniŽ, SloveniŽ, Spanje, Zweden.
Wanneer komt de uitslag?

Pas na sluiting van de stembureaus op zondagavond worden de uitslagen bekendgemaakt. De EU is bang dat anders de uitslagen uit bijvoorbeeld Nederland de kiezers in BelgiŽ zouden beÔnvloeden. De laatste stembureaus gaan in ItaliŽ dicht, om 23.00 uur. Daarna worden de uitslagen gepubliceerd. Overigens geeft de NOS op donderdagavond wel een prognose van de Nederlandse uitslag op basis van een exitpoll.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 20, 2014, 23:42:20
#2
Wat doen ze in het Europarlement?

   Op 22 mei kiezen we de 26 Nederlandse EuroparlementariŽrs. Samen met 725 collega's uit de 27 andere EU-lidstaten zitten zij straks in het Europees Parlement. Maar hoe werkt dat parlement eigenlijk en hoeveel macht hebben de (Nederlandse) EuroparlementariŽrs?
Wat doet het Europees Parlement?


Het parlement is een van de drie EU-instellingen met een wetgevende taak. De andere twee zijn de Europese Commissie (dagelijks bestuur EU) en de Europese Raad (staatshoofden en regeringsleiders).

Het Europarlement heeft drie hoofdtaken:

1. Bespreekt Europese wetten en geeft goedkeuring, samen met de Raad.

2. Waakt over de andere EU-instellingen, met name de Commissie, om te garanderen dat deze democratisch te werk gaan.

3. Behandelt de EU-begroting en moet deze samen met de Raad goedkeuren.

De Commissie doet de voorstellen (op initiatief van zichzelf of de raad) en de Raad en het Europarlement beoordelen ze. De commissie en de EU-lidstaten voeren de voorstellen uit en de Commissie ziet erop toe dat lidstaten die wetten doorvoeren in nationale wetten en die daadwerkelijk uitvoeren.

Op een aantal gebieden, zoals milieu, landbouw en interne markt en begroting, heeft het parlement de macht om voorstellen goed te keuren, te verwerpen of te wijzigen. Bij mededinging en belastingen kan het parlement alleen een advies uitbrengen.
Wat zijn de belangrijkste successen van het parlement?

- Bankenunie: in maart sprak het parlement met de Europese minister van FinanciŽn af dat banken voortaan vooral zelf voor hun problemen moeten opdraaien. De belastingbetaler hoeft een failliete bank daardoor niet meer overeind te houden. Onder zware druk van het parlement werd de rol van de ministers kleiner gemaakt, zodat er minder nationale invloed is bij het failliet laten gaan van een bank. De Europese Centrale Bank moet nadrukkelijker toezicht houden.

- Consumentenrechten: Bellen en internetten in andere EU-landen is waarschijnlijk vanaf eind volgend jaar even duur als in Nederland. Begin april stemde het parlement in met het afschaffen van de zogenoemde roamingkosten.

- Voedselveiligheid: In 2011 werden er strenge regels voor voedseletiketten ingevoerd. Fabrikanten moeten sindsdien duidelijk op het label zetten wat ze in hun producten stoppen.
D66 en VVD zitten bij elkaar in een fractie. Hoe kan dat?

D66 en de VVD, beide liberale partijen, zitten in de op twee na grootste fractie: de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Ze stemmen in 92 procent van de gevallen hetzelfde, blijkt uit onderzoek van VoteWatch Europe en de NOS.

Europese politici van min of meer dezelfde stroming vormen in het Europarlement samen een fractie. Dat doen ze om meer macht uit te kunnen oefenen: de grootste fractie is in een debat als eerste aan de beurt en krijgt de meeste spreektijd.

Van oudsher hebben de christen-democraten (EVP) en de sociaal-democraten(S&D) het voor het zeggen in het Europarlement: samen hebben ze meer dan de helft van de stemmen en dat zal volgens de peilingen na de verkiezingen zo blijven.
De PVV zit niet in een fractie. Wat kan die partij dan wel/niet?

Op dit moment zijn er 33 leden in het Europees Parlement niet verbonden aan een groep of fractie. Behalve de leden van de PVV zijn ook leden van Front National (Frankrijk), Lega Nord (ItaliŽ), Vlaams Belang (BelgiŽ) en FP÷ (Oostenrijk) niet aangesloten bij een groep.

Er zijn 25 leden nodig om een groep of fractie te kunnen vormen en daarin moeten zeker zeven lidstaten zijn vertegenwoordigd. Zijn er genoeg leden, dan kunnen de leden een fractie oprichten naar politieke gezindheid.

Niet-fractiegebonden leden hebben een andere positie in het Europees Parlement. Omdat ze niet georganiseerd zijn, hebben ze bijvoorbeeld minder spreektijd en als individueel lid is het vrijwel onmogelijk om tot rapporteur gekozen te worden. Ook is het veel ingewikkelder om toegang te krijgen tot bepaalde stukken omdat niet-fractiegebonden leden niet automatisch kunnen steunen op een secretariaat. Kortom: de slagkracht van niet-fractiegebonden leden is beperkter.
Hebben de Nederlandse partijen wel invloed?

Dat is maar helemaal de vraag. De 26 Nederlandse EuroparlementariŽrs zijn maar een kleine afvaardiging op het totaal van 751. Bovendien zitten ze dus in fracties en uit onderzoek blijkt dat de partijen over het algemeen de fractielijn steunen. Zo kan het gebeuren dat het CDA voor een salarisverhoging van EU-ambtenaren stemt, terwijl die partij dat eigenlijk niet wil. En dat partijen als VVD en D66, die in Nederland inhoudelijk heel erg van elkaar verschillen, toch samen in ťťn fractie zitten en daardoor vrijwel gelijk stemmen.

Individuele EuroparlementariŽrs kunnen overigens wel het verschil maken. Corien Wortmann (CDA) speelde bijvoorbeeld een hoofdrol in de totstandkoming van de bankenunie.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 20, 2014, 23:40:15
#1
Europa Kiest


Op 22 mei kunnen de Nederlanders stemmen voor de 26 Nederlandse vertegenwoordigers in het Europees Parlement.


In de meeste andere EU-landen wordt op zondag 25 mei gestemd.

« Laatst bewerkt op: juni 24, 2016, 16:45:11 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Europa referendum 2016
« Reactie #1 Gepost op: mei 20, 2014, 23:40:15 »