Nowlive.eu

Registreren
 

Economie/Eurocrisis
gelezen 154676 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
maart 20, 2017, 17:05:57

Grieken willen de euro houden


Een meerderheid van de Grieken vindt dat het land lid van de eurozone moet blijven. Ongeveer 56 procent van de Grieken denkt namelijk dat het loslaten van de euro geen oplossing biedt voor de financiŽle problemen.


Bijna een derde (31 procent) van de bevolking meent dat afschaffing van de euro de problemen wťl oplost. Het conservatieve dagblad Eleftheria in Athene publiceert vandaag de uitkomsten van de peiling.

Ondertussen vinden de schuldeisers van Griekenland dat er hardere maatregelen zijn vereist. Met name de spaarcenten van de Griekse consument zouden met belastingmaatregelen aangepakt moeten worden. Momenteel wordt er gesproken over het verlagen van het belastingvrije spaargeld van 8636 tot onder de 6000 euro.

De regering zegde in 2015 belangrijke hervormingen toe, in ruil voor een omvangrijk steunpakket. Daartoe behoren naast de aanpak van belastingvoordelen ook beperking van het stakingsrecht en versnelde doorvoering van de privatisering. Hoe verder de regering van premier Tsipras daarmee gaat, des te sneller slinkt zijn populariteit. Ook dat bleek uit de peiling.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Economie/Eurocrisis
« Reactie #405 Gepost op: maart 20, 2017, 17:05:57 »

februari 20, 2017, 15:35:34

Grieken betalen 2 miljard terug aan noodfonds


Griekenland heeft vandaag een lening van 2 miljard euro afgelost die in 2015 was verstrekt door het ESM. Dat is het permanente noodfonds dat de eurolanden hebben opgetuigd om bij te springen als een land in geldnood komt.


De Grieken ontvingen destijds 5,4 miljard euro, bedoeld om een aantal noodlijdende banken van extra kapitaal te voorzien. In het geval van de Nationale Bank van Griekenland (NBG) werd daarbij de eis gesteld dat die een dochteronderneming zou verkopen en de opbrengst zou gebruiken om de lening af te lossen.

Dat dit nu gebeurd is, beschouwt het ESM als een positief signaal. ,,De snelle terugbetaling toont aan dat Griekenland een betrouwbare contractpartner is. Het is ook een teken dat de herstructurering van de Griekse bankensector goed vordert'', aldus directeur Klaus Regling.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 10, 2017, 00:58:57

Nieuw Grieks drama dreigt


Stort Griekenland zichzelf opnieuw in een crisis, en trekt het en passant de hele EU mee? Dat vraagt men zich niet alleen in Athene af, maar ook in andere Europese hoofdsteden. De hervormingen lopen immers weer ver achter op het schema.


Wat zeker niet helpt, is dat de internationale geldschieters, die Griekenland al sinds 2010 op de been houden, niet op ťťn lijn zitten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), een van die geldschieters, bestempelt de Griekse staatsschuld in een uitgelekt rapport als 'onhoudbaar en explosief'. Die zou oplopen tot 275 procent van het bruto binnenlands product in 2060.

Als vuistregel geldt dat een land een schuld van meer dan 180 procent nooit meer zal kunnen terugbetalen. Het IMF wil dan ook dat de eurolanden Griekenland een deel van de schuld kwijtschelden. Dan is het land minder kwijt aan aflossingen, en kan het investeren in de economie; daar profiteren uiteindelijk ook andere landen van.

Zonder kwijtschelding dreigt het IMF zijn handen van het laatste steunprogramma af te trekken. Maar de eurolanden peinzen er niet over zomaar schulden weg te strepen. Economisch mag het verstandig zijn, het is aan kiezers van bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Frankrijk niet uit te leggen dat hun belastinggeld onder de Griekse zon verdampt. En laten die landen nou net allemaal binnenkort naar de stembus gaan, te beginnen met Nederland in maart.De landen eisen nog strengere hervormingen en bezuinigingen zodat Griekenland netjes kan blijven aflossen. Tegelijkertijd willen de eurolanden het IMF er wel bij houden, omdat de instelling als geen ander weet hoe je moet hervormen. ,,Uitbetaling van leningen kan alleen als het IMF deelneemt", zo stelde Klaus Regling, directeur van het steunfonds voor eurolanden, vorige week. En zo heeft iedereen elkaar in de houdgreep.

Intussen ligt Griekenland ook weer te ver achter met bezuinigen en hervormen om in aanmerking te komen voor nieuwe leningen uit het pakket van 86 miljard euro, dat in de zomer van 2015 werd afgesproken. Nog maar een derde van de maatregelen die nodig zijn, zijn uitgevoerd, gaf de minister van FinanciŽn onlangs toe. En nu eist het IMF dat er ook nog eens extra wordt ingegrepen in pensioenen, en dat de belastingvrije voet omlaag gaat.

Premier Alexis Tsipras heeft gezegd dat hij daar niet over peinst. Hij is nu ruim twee jaar aan de macht, maar zijn populariteit is in een vrije val terechtgekomen omdat ook hij, ondanks beloften het allemaal anders te zullen doen, niet onder bezuinigen uitkomt. In de laatste peilingen verliest hij ongeveer de helft van zijn aanhang en ligt de grootste oppositiepartij met zo'n tien procentpunt voor.
Informele deadline

Financieel kan Griekenland het nog wel even uitzingen. Pas in juli moet Athene weer een lening aflossen. Maar de informele deadline ligt op 20 februari. Dan komen de ministers van FinanciŽn van de eurolanden bij elkaar onder leiding van Jeroen Dijsselbloem. Vlak daarna begint de verkiezingskoorts in de EU. En die eindigt pas in september als de Duitsers hun parlement kiezen. Zolang dat niet achter de rug is, lijkt de kans op compromissen klein.


Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 07, 2016, 16:43:25
'Praat met Grieken over schuldenverlichting'

De landen van de eurozone moeten met Griekenland gaan praten over schuldenverlichting. Daarvoor pleit de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel. Volgens de nummer twee van de Duitse regering slaat het nergens op om de eerste tekenen van economisch herstel in Griekenland de kop in te drukken met nieuwe bezuinigingsmaatregelen.


De minister van financiŽn van de eurolanden komen 9 mei weer in Brussel. Onderwerp van gesprek zijn de Griekse schulden en een reeks nieuwe maatregelen die de Grieken zouden moeten doorvoeren om in 2018 bepaalde economische doelstellingen te halen. Maar volgens Gabriel is het tijd om de vicieuze cirkel van de afgelopen jaren te doorbreken. ,,Iedereen weet dat deze schuldenverlichting er op enig moment zal moeten komen. Het slaat nergens op om daar keer op keer voor terug te deinzen,'' aldus de vicekanselier in een verklaring aan persbureau Reuters.

Gabriel weet zich gesteund door onder meer het Internationaal Monetair Fonds, dat al langer aandringt op schuldenverlichting voor Athene. Gabriel en het IMF vinden in dit pleidooi echter telkens de Duitse minister van financiŽn Wolfang SchaŁble op hun weg, die meent dat een korting op de Griekse schuldenlast nergens voor nodig is.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 07, 2016, 21:18:09
Einde steunprogramma Cyprus in zicht

 Het Europese steunprogramma voor Cyprus loopt aan het einde van de maand af. De steun van het Internationaal Monetair Fonds aan het eiland stopt maandag al. Cyprus heeft in de afgelopen jaren orde op zaken gesteld en staat er economisch veel beter voor.


Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem complimenteerde maandag dan ook de Cypriotische autoriteiten met de prestatie. Vooral de hervorming van de bankensector is indrukwekkend. ,,Cyprus is terug op het pad van duurzame groei.''

In 2012 moest Cyprus aankloppen bij de andere eurolanden en het IMF. Het land kon rekenen op een steunprogramma van in totaal 10 miljard euro, waarvan 1 miljard euro via het IMF. Uiteindelijk werd 6,3 miljard euro uitgekeerd van het Europees steunpakket, zo verklaarde de baas van het Europees noodfonds Klaus Regling. Volgens Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische zaken) is de Cypriotische economie dankzij het programma versterkt.

Cyprus is het vierde land na Ierland, Portugal en Spanje dat een steunprogramma succesvol afrondt.Bron:AD


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 02, 2015, 22:27:05
Is wel erg prettig voor europa , goed nieuws

Alleen hoe staat het met de bevolking van Griekenland, ? want alles draait weer om de banken

Gelogd
leef het leven


december 02, 2015, 18:26:52
Dijsselbloem: minder miljarden voor Griekse banken

Griekenland heeft minder noodhulp nodig van Europa dan gedacht. Dat zei minister van FinanciŽn en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag in de Kamer.


Athene kreeg in de zomer maximaal 86 miljard euro toegezegd door de landen van de eurozone voor de komende drie jaar. Er is minder geld nodig omdat onder meer de grote Griekse banken ,,veel minder" steun nodig hebben. Deze financiŽle instellingen halen meer geld op dan verwacht bij particulieren en beleggers.

Mogelijk komt de hulp aan de Grieken uit op ongeveer 70 miljard euro. Dijsselbloem hoopt dat 'gaandeweg het programma' dit bedrag nog verder omlaag zal gaan.

Voor kapitaalversterking van de Griekse banken is in het Europese hulppakket maximaal 25 miljard euro beschikbaar. Dat zal volgens de bewindsman 'aanmerkelijk' lager worden. Het komt 'waarschijnlijk' zelfs onder de 10 miljard uit.Bron: VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 22, 2015, 12:28:53
Dijsselbloem: opnieuw miljardenlening voor Griekenland

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. De Griekse regering heeft in ruil voor financiŽle steun onder meer bezuinigingsmaatregelen genomen.


Volgens Dijsselbloem heeft Griekenland genoeg vooruitgang geboekt om een nieuwe lening te krijgen. De Eurogroepvoorzitter zegt dat dat de weg vrijmaakt om maandag formeel akkoord te gaan met een lening van 2 miljard euro.

Griekenland moest aan een aantal voorwaarden voldoen om de 2 miljard te krijgen, zo moest het bestuur bij de banken zijn aangepast en moesten er privatiseringen en hervormingen in de steigers staan.

Kritiek

In september uitte de Algemene Rekenkamer nog kritiek op de noodsteun aan Griekenland en andere probleemlanden. Het zou onvoldoende duidelijk zijn waar het aan noodlijdende landen geleende geld terechtkomt.

Griekenland heeft inmiddels 256 miljard geleend, daar komt nu weer 2 miljard bij. Waaraan die noodsteun feitelijk heeft besteed, is onbekend, zegt de Rekenkamer. Alleen is duidelijk dat 18 miljard euro is uitgekeerd aan de Griekse banken. Voor het overige kan de Rekenkamer niet achterhalen waaraan de miljarden worden besteed en of dat rechtmatig en doelmatig gebeurt.
Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 28, 2015, 21:37:10
Rijken mogen niet klagen in Nederland

 Rijken mogen graag klagen over de belastingdruk in Nederland. Maar per saldo zijn vermogenden in Nederland het beste af van alle EU burgers. Om toch voldoende geld binnen te halen is de belasting op arbeid en consumptie juist hoog. En dat heeft nadelige gevolgen voor de economie, stelt het Centraal Plan Bureau (CPB), de rekenmeesters van het kabinet.


Kapitaalbelastingen zijn een ingewikkelde lappendeken met allerlei nadelige effecten blijkt uit de studie van het CPB.  Een drastische vereenvoudiging is aan te raden. En kapitaal kan ook best zwaarder belast worden vanuit draagkrachtbeginsel vindt het CPB.

Werkenden betalen 42 tot  52 procent belasting over hun loon. Vermogenden hoeven gemiddeld maar 14 procent belasting te betalen over het rendement dat ze op hun vermogen maken. In Europa is dat gemiddeld 24 procent. Het CPB pleit voor een verhoging van het Nederlandse tarief.

Vermogen
Het huidige belastingsysteem geeft ook verkeerde prikkels, vanuit economisch perspectief. Zo steken huishoudens zich diep in de schulden voor een huis. Vanwege de renteaftrek lijkt dat voordelig, zegt het CPB. Maar het betekent wel dat het vermogen in stenen zit en niet kan worden uitgegeven of geÔnvesteerd in een eigen bedrijf bijvoorbeeld. Dat is weer nadelig voor de economische groei. Het CPB pleit voor geleidelijke afschaffing van de fiscale voordelen, zodat kopen niet meer kunstmatig bevoordeeld wordt boven huren. Dat levert de overheid ook nog eens gemiddeld 11 miljard euro aan belastinginkomsten op.

Het fiscaal stimuleren van pensioensparen moet ook minder worden. Want ook hierdoor wordt  veel vermogen opgepot en loopt de overheid jaarlijks al 6 miljard euro aan belastinginkomsten mis.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 28, 2015, 20:23:07
Vechtpartij Dijsselbloem en Varoufakis voorkomen'


BRUSSEL - De gemoederen liepen hoog op tijdens de onderhandelingen over de Griekse crisis. Zo hoog zelfs, dat een vechtpartij tussen Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem en de toenmalige Griekse minister van FinanciŽn Varoufakis ternauwernood verkomen kon worden.


Dat beweert althans Eurocommissaris Moscovici, die naar eigen zeggen tussenbeide kwam en zo een handgemeen voorkwam.

De bijna-ruzie zou hebben plaatsgevonden tijdens een voorbereidend overleg voor de Eurogroep in februari. "Aan het begin van het overleg was er een moment van fysieke spanning tussen Dijsselbloem en Varoufakis, ze dreigden te gaan vechten", zegt Moscovici tegen de Franse journalist Jean Quatremer, die aan een documentaire over de Griekse crisis werkt. Z"e noemden elkaar 'leugenaar'. Ik moest tussenbeide komen."

Volgens Moscovici was de relatie tussen de twee politici daarna totaal bedorven. "Daarna hebben ze nooit echt meer met elkaar gepraat."

Minister Dijsselbloem ontkent tegenover de NOS dat er sprake was van een dreigende fysieke confrontatie. "Ik vind het wel een hele geruststellende gedachte dat hij klaar stond om zo nodig zich ertussen te werpen. Dat is een fijn idee."Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 20, 2015, 11:18:06
Griekenland lost ECB-miljarden af

Griekenland heeft een bedrag van Ä3,2 miljard aan de ECB afgelost. De aflossing was cruciaal om niet failliet te gaan. Het geld voor de aflossing kwam uit het derde steunpakket van Ä86 miljard, waar de eurolanden net mee hebben ingestemd.


Dat meldt persbureau Reuters op basis van een mederwerker van de Griekse overheid.

Gisteren stemden beleidsbepalers van het Europese noodfonds ESM  in met het nieuwe steunpakket. Ook gaven de ministers van FinanciŽn van de negentien eurolanden hun goedkeuring aan een eerste betaling van Ä26 miljard.

Voor Griekenland zijn de problemen nog niet achter de rug. Bijna een derde van de partij van premier Tispras weigerde afgelopen vrijdag in te stemmen met de loodzware bezuinigingseisen.

Tsipras gaat het parlement een vertrouwensvraag stellen, die waarschijnlijk een inleiding vormt voor nieuwe verkiezingen in september. De kans is groot dat er dan een nieuwe regering komt, die alsnog de harde maatregelen uit moet voeren.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 19, 2015, 14:54:04
http://home.nowlive.eu/nieuws/46773


.[youtube=580,385]//www.youtube.com/embed/AQa51viHZ6o[/youtube]

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juli 16, 2015, 00:15:38
Dijsselbloem: Griekse schuld valt mee

 De staatsschuld van Griekenland is door de lange looptijden van leningen en de beperkte rentelasten relatief laag. Dat stelt minister van FinanciŽn Jeroen Dijsselbloem woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.


Daarin reageert Dijsselbloem op een rapport waarin het IMF juist waarschuwt voor de enorme verslechtering in de Griekse economie, waardoor de Griekse schuld de komende jaren veel hoger uitvalt dan eerder werd verwacht.

Om de schuld houdbaar te maken, zouden de eurolanden veel meer schuldverlichting moeten verlenen dan waar men nu toe bereid is. Het IMF baseert zijn stelling op de verhouding tussen de schuld en de omvang van de Griekse economie.

Betere maatstaf
Volgens Dijsselbloem heeft het IMF bij het crisisoverleg van de eurogroep zondag echter nog aangegeven dat de zogeheten bruto financieringsbehoefte van het land een betere maatstaf is.

,,De schuldenlast die daaruit voortvloeit is, door de lange looptijd en de lage rente van de Griekse publieke schuld, relatief laag'', aldus Dijsselbloem.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juli 14, 2015, 17:32:59
aldus het IMF. Als dat klopt, zullen de geldschieters een groot deel van de leningen sowieso niet meer terugzien. De schuld is voor Griekenland niet te behappen. De Griekse economie is te klein om rente en aflossing op alle schuld te betalen.

Dat had ik ze met mijn boeren verstand nog wel kunnen vertellen

Gelogd
leef het leven


juli 14, 2015, 16:36:08
Geheim IMF-rapport: Griekenland kost eurolanden veel meer geld

De Griekse staatsschuld is veel problematischer dan de laatste weken is aangenomen door de Europese instanties.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een geheim rapport, dat is ingezien door persbureau Reuters.


In het akkoord dat maandagochtend vroeg met Griekenland is gesloten is wel wat ruimte voor het kwijtschelden van Griekse schuld. Maar uit het geheime IMF-rapport, dat maandagavond naar de regeringen van de eurolanden is gestuurd, zou blijken dat er veel meer op de Griekse schuld moet worden afgeschreven.
Bijstorten

Dat betekent dat Griekenland de eurozone nog veel meer geld zal kosten. Volgens het IMF zou Griekenland de komende dertig jaar niets hoeven terugbetalen en moet de looptijd van de leningen enorm worden verlengd, om de schuld houdbaar te maken. Een andere mogelijkheid is dat de overige eurolanden jaarlijks geld overmaken naar Griekenland, op kosten van de belastingbetalers van die landen. Ook zou er nu al flink kunnen worden afgeschreven op de Griekse staatsschuld.

Zonder dat soort maatregelen is de Griekse schuld onhoudbaar, aldus het IMF. Als dat klopt, zullen de geldschieters een groot deel van de leningen sowieso niet meer terugzien. De schuld is voor Griekenland niet te behappen. De Griekse economie is te klein om rente en aflossing op alle schuld te betalen. De staatsschuld gaat nu richting 200% van het bruto binnenlands product.

Volgens het IMF is de situatie de laatste weken dramatisch verslechterd, als gevolg van het sluiten van de Griekse banken en de kapitaalcontrole. De schade daarvan voor de Griekse economie loopt in de miljarden.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Economie/Eurocrisis
« Reactie #391 Gepost op: juli 14, 2015, 16:36:08 »