Nowlive.eu

Registreren
 

Economie/Eurocrisis
gelezen 154462 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
oktober 12, 2011, 14:11:37
#15
Hoe het komt dat Nederland profiteert van de crisis

Door de financiŽle crisis zijn de rentes op staatsleningen historisch laag. Een meevaller voor de schatkist.

Hoe komt het dat de staat rentevoordeel heeft?


Simpel. Door de eurocrisis zijn de rentes voor zowel staatsleningen als voor kortlopende leningen (schatkistpapier in jargon) de afgelopen jaren fors gedaald. Als de rente lager is, hoeft de staat ook minder rente te betalen over de staatsschuld. Zoveel is duidelijk. Het precieze rentevoordeel valt op veel meerdere manieren te berekenen. Bij het bedrag van de 7,6 miljard is de betaalde rente op alle 237 uitgegeven staatsleningen in de jaren 2009, 2010 en 2011 vergeleken met de gemiddelde rente uit 2007, het laatste jaar voor de crisis. De staat maakt nog wel extra kosten om zich in te dekken tegen rentestijging. Deze kosten bedragen circa 1,2 miljard euro, zodat per saldo een bruto rentevoordeel van dik 6 miljard resteert.

De economische crisis is toch ook kostbaar voor de overheid?

Jazeker, de Nederlands staat is door de crisis meer geld gaan lenen. Door de economische tegenwind komt er minder belastingen binnen en moet de overheid meer uitgeven. Bovendien was de staat bij de kredietcrisis genoodzaakt om voor vele miljarden ABN Amro en Fortis te redden. Ook daarvoor is geld geleend en moet jaarlijks extra rente worden betaald. Het bruto rentevoordeel wordt daardoor volledig gebruikt om al deze extra kosten te betalen. Indien de rente niet was gedaald, was de staat in drie jaar tijd dus 7 miljard euro extra kwijt geweest aan rentekosten. Dankzij de rentedaling zijn de rentebetalingen voor Nederland slechts nipt gestegen. Die meevaller - of beter gezegd: het voorkomen van een fikse tegenvaller van 7 miljard - is grotendeels te danken aan de Griekse crisis.

Maar de Griekse crisis kost Nederland toch geld?

Op termijn bestaat zeker de verwachting dat de Nederlandse overheid geld kan gaan verliezen op Griekenland. Maar zover is het nog niet. Op dit moment betaalt Griekenland (en ook Ierland en Portugal) nog elke maand zijn rente. Nederland gaat pas geld kwijtraken als de leningen niet meer worden afbetaald. FinanciŽle kenners houden er rekening mee dat een aanzienlijk deel van de lening niet terugkeert.

Op dit moment heeft Nederland 2,5 miljard van de toegezegde 4,7 miljard uitgeleend aan Griekenland. Als een deel daarvan niet terugkomt, is het behaalde bruto rentevoordeel dus nog altijd hoger dan het gevaar op geldverlies. Uiteraard lopen de Griekse leningen de komende maanden en jaren verder op en daarmee ook het gevaar op geldverlies. Maar zolang de rente laag blijft, zullen de voordelen ook verder oplopen. Aangezien een deel van de staatsleningen een langere periode beslaan van 3, 5 of 10 jaar, zal het rentevoordeel van miljarden euro nog zeker jaren aanhouden.

Is de Griekse crisis daarmee gunstig voor de staatskas?

Zolang de crisis voortwoekert is de eindafrekening niet te maken. Het intrigerende is wel dat het rentevoordeel voor de Nederlandse staat al wel is behaald, terwijl het Griekse verlies aan het uitgeleende geld nog moet optreden. Voor het rentevoordeel is weinig aandacht. De gerealiseerde rentewinsten verbleken immers tegen de achtergrond van de bezuinigingen van dit kabinet, terwijl de Griekse risico's in het politieke debat wel alle aandacht trekken.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Economie/Eurocrisis
« Reactie #15 Gepost op: oktober 12, 2011, 14:11:37 »

oktober 07, 2011, 11:51:22
#14
5 vragen over 100 miljard, Nederlandse bijdrage aan noodfonds

Gisteravond werd, vrij geruisloos, ingestemd met een verhoging van het bedrag waarvoor Nederland garantstaat in het Europese noodfonds (ESFS). Dat bedrag is nu bijna 100 miljard euro. Wat zijn de gevolgen hiervan? Hoeveel risico loopt Nederland? Vijf vragen.


Moet Nederland nu in ťťn klap 100 miljard overmaken naar een rekening in Brussel?

Nee, dat hoeft Nederland niet. Nederland staat garant voor 98 miljard euro. Dat betekent dat ons land niet dat bedrag overmaakt naar Brussel, maar dat ons land belooft om dit bedrag te betalen, mocht bijvoorbeeld Griekenland zijn lening niet kunnen terugbetalen.

Zolang alle landen aan hun betalingsverplichtingen blijven voldoen, hoeft er dus geen euro naar het noodfonds. Want dat fonds zelf haalt zijn geld van de kapitaalmarkt: het leent bijvoorbeeld geld bij banken en pensioenfondsen.

Wie beslist over het noodfonds en waar al die miljarden heen gaan?

Dat beslissen we volgens Europese traditie met z'n allen. Bij belangrijke zaken moeten alle eurolanden instemmen. Van de 17 eurolanden moeten nu alleen Malta en Slowakije nog instemmen. Het groene licht van Slowakije is echter uiterst onzeker, omdat een coalitiepartij tegen is. Maar de Slowaakse premier heeft minister De Jager van FinanciŽn verzekerd dat er een parlementaire meerderheid is.

Tot nu toe hebben alleen Portugal en Ierland een beroep gedaan op het noodfonds. Ook het tweede reddingspakket voor het noodlijdende Griekenland zal hieruit komen. Mochten andere landen hulp nodig hebben, dan zijn het opnieuw de eurolanden die met z'n allen beslissen. Zodra een land begint met lenen, kan het niet meer bijdragen aan het noodfonds.

Kan Nederland al dat geld kwijtraken?

Zeg nooit nooit, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat Nederland de complete 100 miljard zal verliezen. Het noodfonds heeft een looptijd van dertig jaar. Dat betekent dat landen dertig jaar lang geld kunnen lenen van dat noodfonds. En dus ook dertig jaar lang rente moet betalen (het totale rentebedrag is na dertig jaar vaak hoger dan het geleende bedrag).

Nederland moet pas geld betalen als een land zijn lening niet terugbetaalt. Bij elke euro die wel wordt terugbetaald, loopt Nederland een euro minder risico. Honderd miljard euro is daarmee uitgesloten, maar het kan wel zijn dat Nederland een kleiner verlies loopt. Mochten alle landen trouwens netjes aan hun betalingsverplichtingen voldoen, dan maakt het noodfonds zelfs 'winst', dankzij alle berekende rente. Dan zou Nederland nog kunnen profiteren.

Blijft het bij deze 100 miljard?

Dat weet je tegenwoordig nooit. Deze verhoging was nodig om daadwerkelijk te kunnen voldoen aan al het gevraagde geld uit het noodfonds. Er is namelijk 440 miljard aan garanties nodig. Eerder bleek dat er maar 250 miljard euro echt beschikbaar was.

Maar eerlijk is eerlijk. Het zijn economisch turbulente tijden en we hebben al vaker gehoord dat dit 'echt de laatste keer was'. De euro moet worden beschermd en de eurolanden zullen tot het uiterste gaan om dit te doen. Eerder deze maand werd bekend dat er al weer wordt nagedacht over de volgende verhoging van het noodfonds. Want mochten landen als Spanje en ItaliŽ ook in de problemen komen, dan is er weer meer geld nodig.

Waarom was er gisteravond zo weinig commotie over dit enorme bedrag?

Een buitenstaander zou wellicht denken '100 miljard euro van mijn belastingcenten, daar moet minstens drie dagen keihard over worden gedebatteerd.' De waarheid ligt anders.

Het kwam bepaald niet als een verrassing dat er gisteren ingestemd zou worden met die verhoging. Minister De Jager had de verhoging al een tijd geleden aangekondigd, en het was duidelijk dat er ook voor deze verhoging een ruime parlementaire meerderheid zou zijn. Gisteren heeft de Kamer met 96 stemmen voor en 44 stemmen tegen ingestemd met die verhoging. Alleen de SP, ChristenUnie, SGP en gedoogpartner PVV stemden tegen.

Dat wil niet zeggen dat de rest van de politiek staat te juichen. Er heerst grote scepsis in de Kamer. Over het vermogen van Griekenland om aan zijn verplichtingen te voldoen en over de dreiging van nieuwe economische rampspoed. Maar de meeste partijen menen nog steeds dat 'niets doen geen optie is'.   


Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 05, 2011, 12:27:47
#13
Landelijke staking in Griekenland

Honderdduizenden Griekse ambtenaren staken vandaag uit protest tegen de ingrijpende bezuinigingen, verwachten Griekse vakbonden. Vliegtuigen blijven aan de grond, treinen staan stil en belastingkantoren gaan dicht. Ook enkele openbare scholen sluiten de deuren, en ziekenhuizen hebben alleen nooddiensten paraat.


Het is de eerste landelijke staking tegen de loonsverlaging en ontslagen die de Europese Unie en IMF onlangs hebben afgedwongen. De overheid had juist gevraagd de bezuinigingen te steunen om een bankroet te vermijden.

Een deel van de betogende ambtenaren, studenten en gepensioneerden komt samen voor demonstraties op het centrale Syntagmaplein in Athene, aldus de organiserende vakbonden ADEDY en GSEE. Ook de vakbonden voor politie, brandweer en kustwacht doen mee.

De bonden zeggen dat de verlagingen van de lonen en pensioenen de economie nog verder in de put duwen. Bovendien treffen ze vooral de armen, menen de bonden.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 04, 2011, 01:29:27
#12
Griekenland heeft noodlening nog niet nodig

De Griekse minister van FinanciŽn Venizelos heeft zijn collega's uit de eurozone gisteravond verzekerd dat Griekenland niet in acute betalingsproblemen verkeert. Het land zou het nog tot en met november kunnen uitzingen. Daardoor is een besluit over het verstrekken van de volgende Europese bijdrage van 8 miljard euro uitgesteld.


Dat zei de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de besprekingen, na afloop van de bijeenkomst. Het onderpand dat Finland verlangt in ruil voor zijn bijdrage aan de Griekse lening, was daar het voornaamste onderwerp van gesprek.

Over die kwestie zei Juncker in zijn toelichting dat de voorwaarden daarvoor zo gecompliceerd zijn, dat andere landen ervan zullen afzien een soortgelijk onderpand te vragen. Juncker is de onderhandelingstafel rondgegaan met de vraag of er nu al landen zijn die wat zien in de maatregel. Nee, luidde het antwoord. 'Dit is exclusief voor Finland.'

Afgesproken is dat Griekenland geld op een rekening van de Finse staat zal storten in ruil voor de lening. Dit geld zal Finland, via een tussenpartij, investeren in veilige obligaties van andere AAA-landen. Kan Griekenland de leningen niet terugbetalen, dan kan Finland het verkregen onderpand houden.


De Luxemburgse premier Juncker (rechts) hoort dinsdag de Griekse minister van FinanciŽn Venizelos aan

Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 03, 2011, 19:44:48
#11
EU-ministers bijeen over Griekenland

De ministers van FinanciŽn van de zeventien eurolanden zijn opnieuw bijeen in Luxemburg om te praten over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. Gisteren werd bekend dat het Griekenland niet is gelukt om het begrotingstekort voldoende terug te dringen. Het tekort komt dit jaar hoger uit dan de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hadden geŽist.


Daardoor is het onzeker of Griekenland kan rekenen op een nieuwe lening van 8 miljard euro. Die lening is onderdeel van het steunpakket van 110 miljard euro dat vorig jaar is afgesproken met de EU en het IMF. De regering voert onder druk van Brussel en het IMF een programma uit met forse bezuinigingen en economische hervormingen. Veel maatregelen stuiten op verzet van de bevolking.

Nog geen drie maanden geleden kreeg Griekenland nieuwe steun toegezegd uit Europa, omdat toen al duidelijk was dat het land niet zelfstandig zijn schulden zou kunnen afbetalen. Terwijl die nieuwe steunoperatie nog door alle Europese parlementen geloodst moet worden, blijken de vooruitzichten van afgelopen juli alweer achterhaald.

In plaats van dat de Griekse economie dit jaar met 3,9 procent krimpt, blijkt de recessie veel dieper en krimpt de economie met 5,5 procent. De recessie houdt ook langer aan. Terwijl men een paar maanden geleden nog dacht dat de Griekse economie volgend jaar alweer zou groeien met 0,6 procent, wordt nu nog altijd een krimp verwacht van 2,2 procent.

Minder groei betekent ook minder belastinginkomsten. Daarmee loopt het begrotingstekort in Griekenland dus ook veel minder snel terug. Het begrotingstekort komt uit op 8,5 procent, ťťn procent meer dan was geŽist. Ook volgend jaar wordt het tekort met 6,8 procent hoger dan het IMF en de EU willen.

De beurzen in Europa en AziŽ zijn onder invloed van de Griekse zorgen met forse verliezen aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook de waarde van de euro is verder gedaald. Voor een euro moet 1,33 dollar worden betaald, het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds januari.
Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 02, 2011, 21:38:47
#10
Griekenland bevestigt missen begrotingsdoelen

Griekenland heeft bevestigd dat het de doelstellingen voor de begrotingstekorten voor dit jaar en 2012 niet zal halen. Het Griekse ministerie van FinanciŽn bracht cijfers naar buiten nadat het kabinet instemde met de ontwerpbegroting voor 2012.


De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds stelden bij het verstrekken van noodsteun doelen op van een begrotingstekort van 7,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar en 6,5 procent in 2012. Het ministerie bevestigde, zoals bronnen eerder op de dag al meldden, dat het tekort dit jaar 8,5 procent zal bedragen, gevolgd door 6,8 procent volgend jaar.

'Drie kritieke maanden resteren dit jaar en de definitieve schatting van 8,5 procent van het bbp kan worden waargemaakt als de staat en de bevolking zich daar naar gedragen', aldus het ministerie.


De Griekse vice-president en minister van FinanciŽn Evangelos Venizelos

Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 01, 2011, 00:18:58
#9
Eurozone houdt extra vergadering over Griekenland

De zeventien landen van de eurozone houden zo snel mogelijk in oktober een extra vergadering in verband met de Griekse schuldencrisis. Zij moeten dan beoordelen of Griekenland recht heeft op een volgende 8 miljard euro steun.
 Dat maakte de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vanavond bekend.


De ministers van FinanciŽn uit de eurozone komen maandag ook al bijeen in Luxemburg. Zij krijgen dan een tussentijds verslag van de situatie in Griekenland door de zogenoemde trojka (deskundigen van de Europese Centrale Bank, Europese Commissie en Internationaal Monetair Fonds).

De delegatie van ECB, Europese Commissie en IMF was gisteren weer naar Griekenland vertrokken om te beoordelen of de Grieken voldoende en doeltreffende maatregelen nemen om hun enorme schuldenberg terug te brengen. De trojkafunctionarissen braken hun inspectie eerder deze maand af toen bleek dat Griekenland nog te weinig vorderingen had gemaakt met de beloofde hervormingen en bezuinigingen.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 29, 2011, 23:33:22
#8
Geen 2.000 miljard: Nederland vindt Noodfonds groot genoeg

Het Europese noodfonds is groot genoeg. Een verhoging ervan is voor het kabinet 'nu niet aan de orde'. Dat stelde staatssecretaris Frans Weekers (FinanciŽn) vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de crisisaanpak in Europa. Weekers verving daar minister Jan Kees de Jager (FinanciŽn).


De afgelopen dagen werd er gespeculeerd over een verhoging van het eurozonedeel van het noodfonds van 440 miljard naar 2000 miljard euro. Volgens het kabinet biedt een hoger noodfonds geen structurele oplossing. Wat volgens Weekers wel helpt is dat landen met financiŽle problemen hun overheidsfinanciŽn op orde brengen.

Het kabinet is ook tegen een voorstel van voorzitter Josť Manuel Barroso van de Europese Commissie voor een financiŽle transactietaks. 'Ik vind het helemaal niks, althans in deze vorm', zei Weekers.


Staatssecretaris Frans Weekers

Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 27, 2011, 20:45:20
#7
Frankrijk komt met plan tegen crisis

Frankrijk komt met nieuwe voorstellen om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden. De Franse premier FranÁois Fillon liet weten de plannen pas te presenteren, als donderdag het Duitse parlement heeft ingestemd met aanpassingen aan het noodfonds EFSF, die al eerder door Europese leiders waren afgesproken.


De plannen moeten de eurozone 'beschermen tegen speculatieve aanvallen', aldus de premier. Bronnen rond de Franse regering meldden dat Parijs omvangrijke voorstellen zal doen om zowel Griekenland te helpen als de Franse bankensector te ondersteunen.

Op de aandelenbeurs in Parijs reageerden de financiŽle fondsen dinsdag al verheugd op de nog onduidelijke plannen van de regering. De koersen van de 'financials' schoten vandaag omhoog.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 27, 2011, 12:58:28
#6
Weer een cruciale dag voor Griekenland en de euro

Het is alweer een cruciale dag, een cruciale week, en zelfs een cruciale maand voor de euro. Vanmiddag stemt het Griekse parlement over een uiterst impopulaire belastingwet en spreekt de Griekse premier George Papandreou met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Donderdag stemt het over de versterking van het euronoodfonds. Maar ook bij een Duits 'Jawohl' is de euro nog niet gered.


Eerst vandaag; naar verwachting stemt het Griekse parlement straks in met een nieuwe onroerendgoedbelasting. Deze maatregel is niet populair bij de Grieken, en wordt mede daarom gezien als een belangrijke test voor de Griekse regering. Is zij in staat om de maatregelen door te voeren die de 'troika' van IMF, EU en Europese Centrale Bank van haar verlangt? Niet voor niets zei een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren dat 'het moment van de waarheid' voor Griekenland is gekomen. Wanneer de Grieken niet genoeg doen, komt de nieuwe lening - die in oktober moet worden overgemaakt - in gevaar. Het niet over de brug komen met de extra miljarden zou het faillissement voor Griekenland betekenen.

De Griekse premier Papandreou doet er dan ook alles aan om de buitenwereld ervan te overtuigen dat de Grieken op de goede weg zijn. Vanochtend zei hij, voorafgaand aan zijn ontmoeting met Merkel later vandaag, dat de Grieken aan alle verplichtingen zullen voldoen. Hij en zijn landgenoten 'zullen terugvechten naar groei en voorspoed'. Zijn land heeft 'groot potentieel' en 'leent om terug te kunnen betalen'.
Ondertussen ligt het openbaar vervoer in zijn land stil door een nieuwe staking. Papandreou: 'Heel veel mensen in Griekenland vragen mij: is het alle pijn waard, gaan we het redden? Mijn antwoord is: ja, we kunnen het.' Als Papandreou Merkel kan overtuigen van al deze beweringen, dan volgt er donderdag opnieuw een spannende dag. Dan stemt het Duitse parlement over de versterking van het noodfonds. Afgelopen weekeinde hamerden Amerikaanse, Chinese maar ook Europese politici op de noodzaak van nog verdergaande aanpassingen aan het noodfonds. De financiŽle vuurkracht daarvan zou verdubbeld of misschien zelfs verdrievoudigd moeten worden tot meer dan 2.000 miljard euro, oftewel twintig keer de EU-begroting.

De financiŽle markten geloven niet dat de huidige omvang (750 miljard euro) afdoende is. Portugal, Ierland en Griekenland kunnen ermee geholpen worden, maar als ItaliŽ en Spanje in problemen komen, schiet het tekort. Sinds de oprichting van het fonds (mei 2010) klinkt de roep - onder andere van de Europese Commissie - om verruiming ervan. De eurolanden hebben dit maar mondjesmaat gedaan. 'Te weinig en te laat' volgens Washington en Peking, die een nieuwe wereldwijde crisis vrezen door het weifelende optreden van Europa.

Maar dat ligt met name in Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk politiek zeer gevoelig. Hoewel de eurolanden feitelijk alleen maar garant staan voor het fonds - ze maken geen miljarden over - is er een financieel risico als een van de lenende landen toch failliet gaat. Nederland staat nu al garant voor 100 miljard euro, een verviervoudiging daarvan vergt veel uitleg aan kiezers.

Maar ook bij een Duits 'jawohl' donderdag is het nog niet gedaan. Komende weken zullen er nog veel meer 'slimme opties' op tafel komen die ťťn ding gemeen hebben: het huidige noodfonds wordt opgetuigd tot een soort 'eurobank' of Europees Monetair Fonds. Geen losse flodders maar echte vuurkracht is het doel. Een nieuwe stap op weg naar verdere Europese integratie.

Of dat realistisch is? Veel zaken die tot voor kort onbespreekbaar waren - noodfonds, miljardenboetes voor landen die hun begroting laten ontsporen en Europees toezicht op banken - zijn nu werkelijkheid. Nood breekt wetten. Medio oktober komen de regeringsleiders van de EU bijeen - bij uitstek het moment om verreikende beslissingen te nemen.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 20, 2011, 21:39:49
#5
Griekenland overweegt referendum over eurozone

De Griekse premier Papandreou overweegt een referendum te houden waarin Grieken zich kunnen uitspreken voor of tegen het verlaten van de eurozone. Dat meldt het Griekse dagblad Kathimerini op zijn website. Met de uitslag in de hand denkt Papandreou zijn bezuinigingsmaatregelen meer kracht te kunnen bijzetten.


Eerder had Papandreou nog aangegeven gekant te zijn tegen het houden van een referendum. Zijn kabinet is verdeeld: verschillende ministers dringen aan op draconische maatregelen, inclusief vervroegde verkiezingen, terwijl anderen een referendum en nieuwe verkiezingen vooralsnog liever mijden.

Van alle kanten staat de Griekse regering onder druk om een dreigend bankroet tegen te gaan door middel van grootschalige bezuinigingen. Al maandenlang worden in Griekenland demonstraties georganiseerd van mensen die zich verzetten tegen het regeringsbeleid.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 19, 2011, 22:51:51
#4
Spoedoverleg Athene morgen verder

Griekenland heeft vanavond overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), de zogenoemde trojka. Athene liet na afloop van de bespreking weten dat de gesprekken 'productief en inhoudelijk' waren geweest.


Het overleg zal dinsdagavond worden voortgezet. Daaraan voorafgaand zal het team van technische deskundigen dat in Athene namens de trojka aanwezig is enkele afspraken verder uitwerken, aldus Griekenland.

Een Griekse bron rond de besprekingen liet maandagavond weten dat 'Wij dicht bij een akkoord zijn, maar dat er nog wel wat werk verzet moet worden'. De beurzen in de VS reageerden positief op de mededeling.

De Europese ministers van FinanciŽn besloten afgelopen weekeinde de uitbetaling van de volgende tranche aan hulp voor Griekenland uit te stellen tot oktober. In de tussentijd moet Athene meer en strengere maatregelen nemen de inkomsten te vergroten en de uitgaven te verminderen.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 19, 2011, 11:44:02
#3
'Grieks faillissement kost Nederland 80 miljard'

Als Griekenland ongecontroleerd failliet gaat kost dat Nederland minimaal 80 miljard euro. Dat bedrag is ons land kwijt om te voorkomen dat ook Portugal, Spanje en Ierland door een Grieks bankroet in de problemen komen.
Om deze landen in het zadel te houden, moeten de andere lidstaten van de eurozone een bestaand noodfonds van 750 miljard euro uitbreiden, tot tussen de 1500 en 2000 miljard euro. Dat meldt de zender RTL Z, die vertrouwelijke notities van het ministerie van FinanciŽn heeft kunnen inzien.

Nederland moet hierbij dan garant staan voor 80 tot 120 miljard euro, aldus de ambtenaren van FinanciŽn.


Wat een Grieks faillissement precies kost, is bijzonder moeilijk te voorspellen. Maar in mei van dit jaar probeerden ambtenaren van FinanciŽn er al wel ideeŽn over te formuleren. Als het echt fout loopt, loopt de som razendsnel, volgens berekeningen die de ambtenaren van financiŽn net voor de zomer maakten. Bij zo'n ongecontroleerd faillissement slaat de Griekse crisis over naar andere 'gevaarlijke' eurolanden, zoals Ierland, Portugal, en misschien zelfs Spanje.

In het doemscenario dat ItaliŽ ook aan de rand van de afgrond komt te staan, moet er zelfs met nog meer geld over de brug gekomen worden. De mogelijkheid van een Italiaans reddingsplan, hadden de ambtenaren voor de zomer nog niet bedacht.Als ze dat inmiddels wel hebben gedaan, betekent dit dat de miljardenrisico's voor de Nederlandse belastingbetaler alleen maar groter zijn geworden. De Tweede Kamer krijgt later vandaag de verschillende scenario's voor het verdere verloop van de eurocrisis te horen, op voorwaarde dat ze belooft er verder met niemand over te praten.

Premier Mark Rutte heeft vandaag dan weer telefonisch overleg gehad met EU-president Herman Van Rompuy. Rutte lichtte in het gesprek de Nederlandse plannen toe voor een strengere aanpak van landen die zich niet houden aan de Europese begrotingsafspraken.
Daarnaast heeft de premier aangekondigd dat hij over een aantal weken met voorstellen komt om het groeivermogen van de Europese economie te verhogen en belemmeringen op de interne markt weg te halen.

Rutte en minister Jan Kees de Jager (FinanciŽn) gebruiken deze weken hun contacten met Europese collega's om de
Nederlandse voorstellen voor begrotingsdiscipline onder de aandacht te brengen. Daarin is onder meer sprake van een aparte
eurocommissaris met de bevoegdheid om met sancties op te treden tegen eurolanden die zich niet aan de afspraken houden.

Een gedwongen vertrek uit de eurozone ziet het kabinet als een ultieme consequentie.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 17, 2011, 18:44:11
#2
Eurotop in Polen levert weinig op

De top van Europese ministers van FinanciŽn in Polen heeft bijna niets opgeleverd. Centraal in het overleg stonden de aanpak van de eurocrisis en verdere steunmaatregelen voor Griekenland. Het enige punt waarover iedereen het eens was, is dat de financiŽle positie van de banken versterkt moet worden. Maar hoe dat dan moet gebeuren, is onduidelijk gebleven.


Banken moeten nog beter voorbereid zijn op toekomstige crises, vinden de ministers. Acht Europese banken, waarvan vijf Spaanse, zakten in juli nog voor een tweede stresstest. Duitsland, Frankrijk en BelgiŽ hebben op de top in de Poolse stad Wroclaw tevergeefs gepleit voor een wereldwijde bankentaks op financiŽle transacties. Een aantal landen vindt dat er te veel haken en ogen aan zitten. De bankentaks komt opnieuw ter sprake op de top van de G-20 die in november in Cannes wordt gehouden.

Gisteren was voor het eerst een Amerikaanse minister van FinanciŽn aanwezig bij de top. Minister Geithner drong er bij zijn Europese collega's op aan om meer eenheid uit te stralen. De meningsverschillen tussen de lidstaten geven de financiŽle markten weinig vertrouwen, zei hij.

Verder besloten de EU-ministers gisteren om pas volgende maand een besluit te nemen over het uitkeren van een nieuwe noodlening aan Griekenland.

Behalve de ministers van FinanciŽn hadden ook zo'n tienduizend demonstranten zich vandaag in Wroclaw verzameld. Ze protesteerden tegen het in hun ogen lakse optreden van de EU tegen de banken.


Onder politiebegeleiding komen politici aan bij de EU-top in Wroclaw

Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 16, 2011, 12:09:25
#1
Altijd maar bezuinigen... is dat wel verstandig?« Laatst bewerkt op: november 14, 2014, 11:50:49 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Economie/Eurocrisis
« Reactie #1 Gepost op: september 16, 2011, 12:09:25 »