Nowlive.eu

Registreren
 

Economie/Eurocrisis
gelezen 154462 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
juli 06, 2015, 13:05:41
Merkel zichtbaar gebroken

berlijn - De eurocrisis is ook Angela Merkel niet in de koude kleren gaan zitten. De Duitse bondskanselier arriveerde maandagochtend na een waarschijnlijk zeer kort nachtje dodelijk vermoeid bij de bondskanselarij in Berlijn om daar te vergaderen over de gevolgen van het Griekse 'nee' tegen verdere bezuinigingen.

Voorlopig krijgt Merkel ook geen rust. Later vandaag vliegt ze naar Parijs om de situatie met de Franse president Hollande te bepraten. Beide leiders willen morgen een Europese top over de crisis.

In Brussel en Berlijn zit men met de handen in het haar. Immers, het europroject werd zestien jaar geleden gestart als voor de eeuwigheid en nu moet wellicht het eerste land al afhaken. Daarmee wordt de deur opengezet voor meerdere zwakke broeders. Hollande wil nog steeds de Griekse premier Tsipras binnen boord houden.

Merkel staat nu voor de keus om daarin mee te gaan of de stekker uit Griekenland te trekken. Dan wordt zij degene die aan de wieg staat van de eerste íexití uit de eurozone. Die druk weegt zwaar, zo is te zien.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Economie/Eurocrisis
« Reactie #375 Gepost op: juli 06, 2015, 13:05:41 »

juli 06, 2015, 12:08:44
Griekse minister van FinanciŽn Varoufakis stapt op

De gewone Griek heeft gesproken: het is een massief 'nee' (oxi) tegen de voorstellen van de Europese geldschieters geworden. En de eerste kop rolde maandag al: minister van FinanciŽn Yanis Varoufakis stapte op. Dat maakt de toch al uiterst moeizame gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers er niet eenvoudiger op. Wat zijn de gevolgen van dit referendum?


Een meerderheid van de Grieken steunde premier Alexis Tsipras zondag in zijn afwijzing van het reddingsplan voor het land. Na het tellen van de stemmen, bleek dat nee-stemmers ruim in de meerderheid waren. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben 61 procent van de stemmers tegen de voorstellen van de internationale geldschieters gestemd.

Het is nagenoeg ondenkbaar een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd, zegt de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel. Premier Alexis Tsipras heeft gezegd bereid te zijn te praten over nieuwe hervormingen.

'Zinloze manier omgaan met crisis'
Het lijkt Tsipras makkelijker dat te doen zonder zijn minister van FinanciŽn Varoufakis, die onder de kopstukken in Europa alles behalve een graag geziene gast zou zijn. Daarom stapte Varoufakis maandag op. ,,Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht'', schreef Varoufakis op zijn blog.

Hij paste ook meteen zijn biografietekstje op Twitter aan en greep de gelegenheid aan om een sneer uit te delen. ,,Schreef jarenlang academische teksten, totdat hij op het publieke toneel werd gegooid door de zinloze manier waarop Europa omging met een onvermijdelijke crisis.''

Gaat Griekenland nu uit de euro?
Zowel Griekenland zelf als de andere 18 eurolanden gaan alles doen om dat te voorkomen, maar duidelijk is dat het Griekse volk, en dan ook nog met een groter dan voorspelde meerderheid, een flinke stap in die richting heeft gezet.

Ook al ging het referendum strikt genomen enkel over de laatste voorstellen van de schuldeisers, leidende Europeanen zeiden dat het referendum wel degelijk meteen ook een ja of nee tegen de euro was.

,,Bij een nee keert Griekenland Europa en de eurozone de rug toe,'' aldus Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bijvoorbeeld. Een Grexit heeft voor beide partijen zulke rampzalige gevolgen dat iedereen nog wel twee keer nadenkt alvorens onomkeerbare stappen te zetten - de Europese verdragen voorzien er zelfs niet in - maar er in alle opzichten rekening mee houden is vanaf nu geboden.

 Zit de regering nu sterker in het zadel?
Zeker. Een Grieks ja tegen voorstellen die de regering zelf 'buitengewoon schadelijk', 'absurd' en 'vernederend' noemde was niet minder dan een motie van wantrouwen geweest, waarna de regering had moeten aftreden.

In plaats daarvan heeft ze nu opnieuw het vertrouwen gehad. Dat is fijn voor thuis, het snoert Syriza-tegenstanders in Griekenland de mond, maar het zal Tsipras in Brussel niet helpen. Hij denkt dat hij met het nieuwe vertrouwensvotum verdergaande concessies kan afdwingen, maar de schuldeisers en 18 andere eurolanden hebben allemaal met hun eigen achterban te maken. Zij zullen in de referendumuitslag geen enkele aanleiding voor concessies zien.

Wat betekent deze uitslag voor het steunplan voor Griekenland?
Er is geen steunplan meer, het oude is vorige week dinsdag om middernacht afgelopen. De zelfs nog niet volledig uitonderhandelde voorstellen waarover het referendum ging, waren op dat inmiddels niet meer bestaande steunplan gebaseerd.

Het meest voor de hand ligt een broodnodig overbruggingskrediet van enkele maanden en tussentijds onderhandelingen over een nieuw steunplan, maar dat wordt ongelooflijk moeilijk.

De visies van de Griekse regering en de schuldeisers staan op belangrijke punten nog steeds diametraal tegenover elkaar, partijen zullen zich alleen maar dieper ingraven of de referendumuitslag moeten aangrijpen voor een uiterste poging het alsnog eens te worden. In afwachting van een nieuw steunplan liggen de hervormingen stil.

 En tussentijds?
Stormt Griekenland in volle vaart verder op de afgrond af. De banken zijn dicht of verstrekken maar mondjesmaat geld, Griekenland zelf heeft al een openstaande schuld van 1,6 miljard aan het IMF en moet op 20 juli ook nog eens 3,6 miljard aan de ECB aflossen.

De Europese Centrale Bank zal waarschijnlijk op Grieks verzoek haar reddingslijn (de emergency liquidities assistance) openhouden, maar ook niet meer dan dat.

Geruchten gisteravond in Athene dat de regering de ECB om verhoging van de steunplafonds wil vragen en eerder dat Grieken hun spaartegoeden dreigen kwijt te raken duiden op acute problemen.

De schuldeisers zullen hun verlangen om de eurozone bijeen te houden in klinkende munt moeten omzetten, de Grexit wacht om de hoek. Wie dacht dat we al maanden met een Griekse crisis te maken hadden, zal zijn mening moeten herzien: die begint pas.

Eurogroep bijeen
Komende dinsdag overleggen de leiders van de negentien eurolanden in Brussel over de uitkomst van referendum. Europees president Donald Tusk heeft zondagavond laten weten dat de eurotop om 18.00 uur begint. Hij reageerde daarmee onder meer op een verzoek van bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en president FranÁois Hollande van Frankrijk, die dat eerder op de dag hadden voorgesteld.

Merkel en Hollande belden met elkaar, nadat bleek dat de Grieken met een grote meerderheid tegen de voorstellen van de Europese geldschieters hebben gestemd. De twee regeringsleiders komen maandag al bijeen in Parijs om te praten over de uitslag.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juli 05, 2015, 21:09:14
Peilingen: meer Grieken stemden 'nee'

 Halverwege de telling van de stemmen bij het referendum in Griekenland zijn de nee-stemmers nog steeds ruim in de meerderheid. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben zo'n 61,26 procent van de stemmers tegen de voorstellen van de Europese geldschieters gestemd. De cijfers zijn van 20.52 uur (Nederlandse tijd).


Het ging om peilingen zondag van verschillende bureau's. OfficiŽle exit polls zijn er niet. De officiŽle uitslagen komen vanaf 20.00 uur (21.00 uur in Griekenland) binnen.

De links-radicale Griekse premier Alexis Tsipras kondigde het referendum 26 juni plotseling aan, net toen de conflicten tussen Athene en zijn schuldeisers bezworen leken te worden met een nieuw akkoord. Tspiras riep de bevolking op in de stembusgang tegen dat akkoord te stemmen. Zonder nieuwe afspraken over noodkrediet kan Griekenland 20 juli de Europese Centrale Bank geen 3,5 miljard euro terug betalen. Het zou kunnen leiden tot de stopzetting van steun van de ECB aan wankele Griekse banken.

Als blijkt dat de meerderheid 'ja' heeft gestemd over de akkoorden, zou dat kunnen leiden tot val van de regering Tsipras. Dat zou de kans op nieuw krediet voor Athene sterk vergroten. De Griekse minister van FinanciŽn, Yanis Varoufakis, spreekt later op zondag met Griekse bankiers. Het is de vraag of de banken Łberhaupt nog middelen hebben om het tot 20 juli uit te zingen. Het wordt dan feitelijk een land zonder de euro. Een regeringswoordvoerder zei zondag dat het land om meer steun van de ECB vraagt en niet over een andere munteenheid piekert.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, suggereerde zondag dat Brussel noodhulp aan Grieken kan bieden om te overleven. In de visie van Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) is de afwijzing in het referendum van de laatste voorstellen van de Europese geldschieters geen afwijzing van onderhandelingen. Die zouden snel kunnen worden hervat en in 48 uur kunnen worden afgerond, zei een regeringswoordvoerder zondag in Athene.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt maandag in Parijs de Franse president FranÁois Hollande over de kwestie. Duitsland is de grootste geldschieter in deze affaire en in toenemende mate boos over de manier waarop Tsipras te werk gaat. Tsipras stelt dat de geldschieters het land afpersen en door bezuinigingen op de knieŽn dwingen.

Eurogroep

De ministers van FinanciŽn van de landen in de eurozone zijn niet van plan om maandag al bijeen te komen om over de uitkomst van het referendum in Griekenland te praten. Dat heeft een anonieme bron binnen de eurogroep laten weten.

Op de vraag of er een vergadering van de eurogroep stond gepland voor maandag, antwoordde de bron: ,,Nee, zeker niet. Ik zou niet weten wat we moeten bepraten.''

Net als de eurogroep is ook de G7 niet van plan direct actie te ondernemen. De zeven belangrijkste wereldeconomieŽn gaven zondag aan op zijn vroegst maandag met een verklaring te komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf zondag aan maandag wel te gaan praten met de Franse president FranÁois Hollande over de uitkomst van de volksraadpleging.
Restricties banken

Als de voorstellen van de Europese geldschieters worden afgewezen, betekent dat niet dat de Grieken weer bij hun geld kunnen. Nadia Valavani, de Griekse vice-minister van FinanciŽn, benadrukte zondag dat de restricties op banken van kracht blijven. Griekenland heeft de banken gesloten en ervoor gezorgd dat mensen nog maximaal 60 euro per dag op kunnen nemen bij de pinautomaten. De overheid hoopt daarmee te voorkomen dat banken leeg raken, omdat mensen massaal hun geld op zouden willen nemen. Ook Grieken die geld in kluizen van banken hebben liggen, moeten zich neerleggen bij deze restricties.
Politieke reacties

D66-leider Alexander Pechtold: ,,Hoewel een grote minderheid wel een akkoord wil, heeft premier Tsipras zijn zin en Griekenland geÔsoleerd. Die uitslag moeten we respecteren. Tsipras moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen om Griekenland uit de crisis te loodsen. Het is onzeker wat er nu gebeurt, maar belangrijk is dat de sociale noden van de Grieken per direct worden gelenigd. De vraag is hoe de Griekse regering zich gaat opstellen richting de Europese partners. De noodzaak tot hervormen blijft immers onverminderd groot. De afgelopen weken hebben we vaak gehoord dat regeringspartij Syriza niet uit de EU en de euro wil. Dat is ook de inzet van D66, dus ik ben benieuwd wat de Griekse regering nu wil. De bal ligt bij hen."Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juli 02, 2015, 19:01:12
IMF: 50 miljard nodig voor Grieken


Griekenland heeft nog eens Ä50 miljard nodig ťn schuldafschrijving. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een analyse van de houdbaarheid van de Griekse schuld die vandaag is gepubliceerd.


ĄAl met al, onder het door de instellingen aan de Griekse autoriteiten voorgestelde pakket, worden de financiŽle behoeften geraamd op circa Ä50 miljard vanaf oktober 2015 tot eind 2018, waarbij nieuw Europees geld minstens Ä36 miljard zal zijn over een periode van drie jaarĒ, zo stelt het IMF.

In deze analyse wordt verondersteld dat het IMF nog altijd bereid is eenderde van de leningen te verstrekken. En de financiering tot oktober moet komen van gelden die al waren toegezegd. Omdat het huidige programma op 30 juni is verlopen, is dat inmiddels problematisch.

Griekenland heeft verslechterde economische vooruitzichten en achterblijvende bezuinigingen. Dat komt bovenop de versoepelingen die de geldschieters hebben voorgesteld. Dit alles leidt tot een slechtere schuldpositie. Volgens het IMF is kwijtschelding onontkoombaar. In de analyse wordt een schuldsanering van 30% van het bbp genoemd.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juli 02, 2015, 12:59:27
'Geen plaats in de eurozone voor Griekenland bij nee'

Als de Griekse bevolking zich tijdens het referendum van zondag uitspreekt tegen het Europese reddingsplan, is er 'geen plaats in de eurozone' voor Griekenland. Dat heeft minister van FinanciŽn en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem donderdag gezegd in de Tweede Kamer, schrijft RTL Nieuws. Ook zei hij dat een 'nee' de Grieken in een buitengewoon lastig parket zal brengen; een 'ja' biedt 'meer perspectief' om te praten.


Als het nee-kamp wint, betekent dat overigens niet per definitie een 'Grexit'. Dijsselbloem gaf wel aan dat een 'oxi' (nee) niet zal leiden tot een beter hulppakket. ,,Eťn ding moeten de Grieken weten: het is een illusie om te denken dat ze een betere deal krijgen als ze 'nee' stemmen'', zei hij volgens RTL.

Dijsselbloem haalde hard uit naar de Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras, die campagne voert voor een nee bij het referendum. ,,De suggestie van de Griekse regering dat de toekomst van het land er bij een nee-stem veel makkelijker uit zal zien, is geen eerlijk verhaal voor de Griekse kiezer.''

Als de kloof met Griekenland niet wordt beslecht dan is het maar de vraag of het land in de eurozone kan blijven, aldus Dijsselbloem. Hij noemde de situatie in Griekenland 'buitengewoon ernstig'.

Ontslag
Daarmee staat Dijsselbloem in een rechte lijn tegenover zijn Griekse compagnon, Yanis Varoufakis. De minister van FinanciŽn stapt op bij een 'nai' (ja) op de voorwaarden die aan de noodsteun voor Griekenland worden gesteld. Dat zei hij donderdag in een interview met persbureau Bloomberg.

Varoufakis benadrukte dat de eisen die de Europese Commissie, het IMF en de ECB stellen de problemen van Griekenland alleen maar verlengen. ,,Daar teken ik niet voor'', stelde hij. Zijn aftreden bij een overwinning van het ja-kamp hoeft echter niet het einde te beteken van de huidige Griekse regering, bleek uit zijn woorden. Die zal zich 'eventueel met andere mensen' achter de wil van het volk scharen, aldus Varoufakis.

Opiniepeilingen in Griekenland wijzen vooralsnog op verdeeldheid onder de bevolking. Een duidelijke meerderheid voor ja of nee bij het referendum lijkt er nog niet te zijn, waardoor de uitkomst nog zeer onvoorspelbaar is.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 30, 2015, 21:45:59
Eurolanden wijzen Grieks verzoek af

 De eurolanden hebben het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden afgewezen. Dinsdagavond vergaderden de ministers van FinanciŽn van de eurolanden (de eurogroep) telefonisch met elkaar.


Ook een verlenging van het nog tot middernacht lopende programma is niet meer mogelijk, lieten meerdere ministers na afloop van het gesprek via Twitter weten. Voor een verlenging was de goedkeuring nodig van een aantal parlementen, waaronder het Duitse en Nederlandse. Dat was op deze korte termijn niet meer te regelen. ,,Het programma is over om middernacht'' twitterde de Slowaakse minister Peter Kazmir.

Een woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet weten dat er woensdagochtend een nieuwe telefonische vergadering zal zijn. Er komt een nieuwe brief van de Griekse regering.

Griekenland had dinsdag als laatste poging een ,,technisch bankroet'' te voorkomen, gevraagd om een tweejarig reddingsplan via het permanente noodfonds ESM. De Griekse premier Alexis Tsipras vroeg ook om een herstructurering van de enorme schuldenberg.

De kans dat de ministers ook zouden instemmen was klein. De geldschieters hebben altijd gezegd niet te willen praten over een derde of nieuw pakket maatregelen in ruil voor steun als het lopende programma niet is afgerond.

Het referendum over het reddingsplan voor het land dat de Griekse regering mťt een negatief stemadvies aankondigde, is de geldschieters in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Het vertrouwen is gebroken'', klinkt het in Brussel.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 30, 2015, 11:15:13
Live: Griekenland uren verwijderd van miljardenschuld

Alle onderhandelingen van de afgelopen weken hebben het niet kunnen voorkomen: dinsdag is het zwarte dieptepunt van de Griekse tragedie. Vanaf middernacht dinsdagavond heeft Athene een schuld van 1,8 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds. En op hetzelfde moment loopt het tweede leningenprogramma dat het land overeind hield af.

Volg alle ontwikkelingen hier live.---->>>  http://www.ad.nl/ad/nl/34040/Griekenland/article/detail/4091358/2015/06/30/Live-Griekenland-uren-verwijderd-van-miljardenschuld.dhtml


11:00 uur: De Oostenrijkse minister van FinanciŽn Hans Joerg Schelling meldt dat er pogingen worden gedaan om Griekenland terug aan de onderhandelingstafel te krijgen. Griekse media melden tegelijkertijd dat premier Alexis Tsipras het initiatief heeft genomen om toch verder te onderhandelen.

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 30, 2015, 01:30:46
Tsipras: 'Griekenland wordt niet uit euro gegooid'

 Griekenland zal niet uit de eurozone worden gegooid, want de kosten van een vertrek van een lid van de muntunie zijn enorm. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras maandag gezegd.


Volgens Tsipras is een Grieks vertrek dan ook niet de opzet van de schuldeisers. Maar hun voorstellen komen neer op een ultimatum aan de Grieken en is een deal geboden die geen oplossing biedt voor de crisis, aldus Tsipras. Griekenland heeft volgens hem alles gedaan om een overeenkomst te bereiken.

Het referendum over de voorstellen van de schuldeisers moet de Griekse onderhandelingspositie versterken, aldus de premier. Hoe sterker de afwijzing door de Griekse bevolking, hoe sterker de Grieken staan in de onderhandelingen, meldde Tsipras. Het uiteindelijke doel is om de onderhandelingen voort te zetten.

Fout
Maar met die uitspraak van Tsipras is EU-president Donald Tusk het verre van eens. ,,Als iemand meent dat de Griekse overheid een sterkere onderhandelingspositie heeft bij een 'nee', dan zit die fout. Ik ben bang dat zo'n resultaat zorgt voor nog minder onderhandelingsruimte.

Het referendum vindt zondag plaats. De regering heeft de Grieken opgeroepen 'nee' te stemmen tegen de voorstellen van de schuldeisers.

Tsipras verklaarde verder dat dit een kritiek moment is in de Griekse geschiedenis. Volgens de premier zal Griekenland overleven, ook als er geen schuldendeal komt. Hij zal premier blijven zolang hij de steun van de Grieken heeft, verklaarde Tsipras.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 29, 2015, 20:58:18
Griekenland gaat 1,6 miljard aan IMF niet afbetalen

Griekenland zal de leningen van in totaal bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die dinsdag afgelost moeten worden niet betalen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering gezegd.


De leningen moeten dinsdag om middernacht Washington-tijd worden afgelost. Dat is woensdagochtend 06.00 uur Nederlandse tijd. Het IMF heeft eerder al aangegeven dat er geen sprake zal zijn van een verlenging van de deadline.

Als de leningen niet op tijd worden afbetaald, zal Griekenland bij het IMF formeel te boek staan als wanbetaler.

Twijfels
Er waren al grote twijfels of Athene wel de financiŽle middelen heeft om de leningen aan het IMF af te lossen. IMF-directeur Christine Lagarde heeft aangegeven dat ze hoopte dat de Grieken wel over de brug zouden komen met het geld.

Dinsdagavond om middernacht verloopt ook het miljardenpakket waarmee de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het IMF) Griekenland de afgelopen jaren overeind hebben gehouden.

Nog gereserveerd geld, onder meer voor de Griekse bankensector, komt dan te vervallen en Griekenland moet dan financieel op eigen benen staan.

Beperkt
De gevolgen van de huidige crisis in Griekenland voor de Nederlandse economie zijn beperkt. Dat zei premier Mark Rutte maandag na kabinetsberaad met een aantal ministers en met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de Griekse schuldencrisis.

Het overleg was volgens Rutte bedoeld om de situatie rond Griekenland door te spreken. ,,We hebben met elkaar vastgesteld dat de situatie in Griekenland buitengewoon moeilijk is. En dat raakt in de eerste plaats de Griekse bevolking zelf, die elke dag de gevolgen ervaart en we realiseren ons dat dat zwaar is."

Hij vervolgt: ,,We hebben ons ook afgevraagd wat dit betekent voor Nederland. De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt, een half procent. Dus de directe gevolgen voor de Nederlandse economie van de situatie op dit moment zijn beperkt.''

Schulden
Volgens Rutte is Nederland zijn geld niet kwijt als Griekenland uit de eurozone stapt. De Griekse schulden komen dan op tafel in de zogeheten 'Club van Parijs', die failliete landen helpt met het afhandelen van schulden.

Rutte zei ook dat de eurozone en de euro er een stuk sterker voor staan dan vier jaar geleden. Sindsdien is onder meer een bankenunie opgetuigd, zijn banken en staten niet meer zo aan elkaar verbonden en zijn de meeste economieŽn versterkt door hervormingen en bezuinigingen.

Europa is altijd bereid om verder te praten met Griekenland, zei Rutte. Maar feit is wel dat het huidige programma dinsdagavond om middernacht afloopt. Wil Griekenland verder praten, dan zal het toch moeten kiezen voor ,,zware bezuinigingen en moeilijke hervormingen''.

Andere landen
Andere landen die momenteel in gebreke zijn bij het nakomen van hun financiŽle verplichtingen aan het IMF zijn Sudan, SomaliŽ en Zimbabwe.

Het Witte Huis liet maandag weten dat Griekenland zijn verplichtingen aan het IMF moet nakomen en dat alle partijen er belang bij hebben een oplossing te vinden voor de Griekse crisis. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Franse collega FranÁois Hollande hadden maandag telefonisch overleg over Griekenland.Bron:AD


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 29, 2015, 00:08:48
'Griekse banken blijven dagen dicht'

De Griekse banken blijven tot en met volgende week maandag dicht. Pinautomaten functioneren maandag niet, waarna er vanaf dinsdag slechts 60 euro per dag kan worden opgenomen. Dat meldde persbureau Reuters zondagavond op basis van een betrokkene bij de besluitvorming over de Griekse financiŽle sector.


Eerder maakte de topman van Piraeus Bank al bekend dat de banken in ieder geval maandag de deuren gesloten houden. De limiet van 60 euro geldt volgens de bron van Reuters voor Griekse rekeninghouders. Voor buitenlanders blijven de limieten gelden die hun banken hanteren.

Griekse banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Afgelopen maanden haalden Grieken al tientallen miljarden euro's van hun rekeningen. Dit weekeinde nam de uitstroom verder toe door de mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden over verdere noodsteun voor het land.

Buffer
Het besluit om de banken een tijd te sluiten volgt op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de noodsteun die aan de Griekse banken kan worden verleend niet verder wordt uitgebreid. Die steun is noodzakelijk om de enorme uitstroom bij de banken te compenseren. Door de grote bedragen die worden weggesluisd, hebben de banken die buffer echter al zo goed als volledig opgesoupeerd.

Premier Alexis Tsipras zei in een toespraak op de Griekse televisie zondagavond dat de Griekse centrale bank zich door het besluit van de ECB gedwongen zag maatregelen te nemen. Daarbij is volgens hem besloten de banken voorlopig gesloten te houden en restricties voor banktransacties in te stellen. Hij ging verder niet concreet in op de maatregelen die worden genomen om de financiŽle sector overeind te houden. De aandelenbeurs in Athene houdt volgens ingewijden maandag ook de deuren gesloten.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 28, 2015, 12:39:16
ECB staakt steun aan Grieken'

ATHENE/FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zondag naar verwachting een einde aan de noodsteun voor Griekse banken. Dat stelde de BBC zondagochtend op basis van een ingewijde.


Het ECB-bestuur neemt naar verwachting later op de dag een besluit over de steun aan Griekse banken. Die zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) wordt met goedkeuring van de ECB verstrekt door de Griekse centrale bank. Door het aflopen van het steunprogramma van de eurolanden voor Griekenland zou er nu echter ook een einde aan de bankensteun komen.

Volgens de BBC blijven de Griekse banken maandag dicht, in afwachting van maatregelen die het kapitaalverkeer in Griekenland aan banden leggen. Dat kan onder meer betekenen dat de hoeveelheid geld die bij banken kan worden opgenomen wordt beperkt.

Franse hoop

De Franse premier Manuel Valls zei zondagochtend juist erop te rekenen dat de ECB de steun aan de Grieken niet zal intrekken. ,,De ECB is onafhankelijk, maar zal zijn verantwoordelijkheid ongetwijfeld nemen'', zei hij op de Franse radio. ,,Met andere woorden: ik denk niet dat ze hun steun kunnen staken.''

Ook de Griekse staatssecretaris van FinanciŽn sprak zondagochtend nog de verwachting uit dat de ECB de steun zal doorzetten, ondanks het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden.
Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 28, 2015, 10:51:31
Griekenland geeft groen licht voor referendum

Het Griekse parlement heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingestemd met een voorstel van de regering om een referendum te houden. Op 5 juli mogen de Grieken in dat referendum aangeven of ze akkoord gaan met het reddingsplan dat de schuldeisers het land hebben voorgelegd.


Het voorstel werd door een ruime meerderheid van de parlementariŽrs goedgekeurd. Er werd 178 keer voor het referendum gestemd, 120 parlementariŽrs waren tegen.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn landgenoten opgeroepen tegen het ,,beledigende'' reddingsplan te stemmen. Volgens de premier geeft een 'nee' zijn land een sterkere onderhandelingspositie. ,,Het referendum zal plaatsvinden, of onze partners dat willen of niet'', zei de premier.

De eerste opiniepeilingen wijzen er volgens Griekse media op dat het nee-kamp vooralsnog geen meerderheid heeft. De grote vraag is echter welke waarde een ja of nee op 5 juli nog heeft. Het huidige steunprogramma voor Griekenland verloopt dinsdag 30 juni.

Verrassing
De plotse aankondiging van het referendum en het negatieve stemadvies van de Griekse regering leidde zaterdag al tot ophef in Brussel. Athene vroeg om een verlenging van het steunprogramma, dat dinsdag om middernacht afloopt, totdat de uitslag van de volksraadpleging bekend was. De eurolanden bleken daar niets voor te voelen.

Niet alleen de geldschieters van het noodlijdende land werden verrast door het plan van Tsipras. Ook de Griekse onderhandelaars in Brussel werden volgens een EU-functionaris compleet overvallen door het nieuws, dat via Twitter binnenkwam. Kort daarna verlieten de Grieken het overleg met vertegenwoordigers van de EU en het IMF.

Integriteit
EU-president Donald Tusk wil voorkomen dat de Grieken de eurozone moeten verlaten. 'Griekenland is lid van de eurozone en moet dat blijven', schreef hij zondag op Twitter.

Tusk zei te overleggen met regeringsleiders om 'de integriteit te waarborgen van een eurogebied met negentien landen'. Doordat de onderhandelingen tussen Athene en de eurogroep zaterdag vast zijn gelopen, lijkt een definitief vertrek van de Grieken uit de eurozone dichterbij te komen. Hoe dit scenario zou moeten verlopen is echter volledig onduidelijk.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 27, 2015, 20:33:20
Geen akkoord Griekenland; steunpakket stopt


http://home.nowlive.eu/nieuws/46307

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 27, 2015, 15:59:33
Tijd tikt voor Griekenland: wat zijn de breekpunten?

De slepende tragedie rondom het noodlijdende Griekenland krijgt vanavond een extra en waarschijnlijk laatste hoofdstuk. De Eurogroep, oftewel de ministers van FinanciŽn van de eurolanden, gaan nog ťťn keer om de tafel. Als er maandag geen akkoord is, moet Athene een schuld van 1,8 miljard euro ophoesten aan het Internationaal Monetair Fonds. De Griekse premier vindt dat die deadline verschoven moet worden, maar van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem moet het vandaag gebeuren. Wie wil nu eigenlijk wat aan de onderhandelingstafel?


De onenigheid in Brussel is in elk geval al begonnen voordat het overleg van start is gegaan (zaterdag om 17:00 uur). Tsipras wil de deadline van maandagavond uitstellen, omdat hij zijn volk volgende week middels een referendum wil laten beslissen over het wel of niet accepteren van het laatste voorstel van de schuldeisers dat nu op tafel ligt.

De regering in Athene stelt zich allerminst neutraal op in de discussie. Tsipras heeft de Grieken opgeroepen tegen te stemmen, maar zegde toe de plannen bij een ja-stem wel te zullen uitvoeren. Het Griekse parlement beslist in de nacht van zaterdag op zondag of het referendum er ook echt komt.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem betreurt het gedrag van Tsipras en maakt eruit op dat de deur bij de Grieken gesloten is. ,,Ik ben teleurgesteld over de negatieve beslissingen van de Griekse regering'', zei Dijsselbloem. ,,Blijkbaar heeft Athene besloten de voorstellen van de geldschieters af te wijzen en met dit negatief advies een referendum te vragen.''

Breekpunten
Volgens Griekse media is de regering in Athene bereid tot dusver heilige huisjes omver te schoppen om ook na 30 juni financiŽle hulp te krijgen van zijn schuldeisers. Zo zou het vervroegde pensioen grotendeels worden afgeschaft, komt er een btw-verhoging en kunnen rijke Grieken een extra belastingaanslag verwachten.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 27, 2015, 11:36:26
Er moet dringend een pakket maatregelen komen dat het Zuid-Europese land weer op de been brengt

Hoe lang blijft griekenland met iedereen spelen.....dit horen we nu al maanden ,jaren ,griekenland je krijgt nog n week de tijd, de tijd dringt, we moeten er nu uitkomen ,
Krijg niet echt het idee dat Griekenland eruit wil komen , maar heel veel geld van europa (brussel ) wil krijgen

Gelogd
leef het leven


Nowlive.eu

Re: Economie/Eurocrisis
« Reactie #361 Gepost op: juni 27, 2015, 11:36:26 »