Nowlive.eu

Registreren
 

Veilig internetten
gelezen 79978 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
juli 28, 2017, 16:08:02
Ben jij gehackt? Controleer het nu zelf

De politie heeft een nieuw middel om cybercrime tegen te gaan: een database met ruim zestigduizend e-mailadressen. Denk je gehackt te zijn, dan kun je gemakkelijk checken of jouw gegevens inderdaad in handen van criminelen zijn.


Typ je e-mailadres, klik op ‘zoek’ en wachten maar. Zo werkt de nieuwe database van de politie. Komt het door jouw ingevulde e-mailadres in de database van de politie voor, dan ontvang je een e-mail met bevestiging en advies wat je nu het beste kunt doen.

Tijdens onderzoeken neemt de politie zo nu en dan servers vol data in beslag, waar ook e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden tussenzitten. „Criminelen achterhalen die door in te breken in computers en websites. Dat gebeurt onder meer via speciale computernetwerken – de zogenaamde botnets”, vertelt Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie. 

Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld phishing of het platleggen van websites. Vanwege privacyredenen mag de politie de data niet openbaar maken, en daarom informeert de politie burgers niet actief. Met de nieuwe database kunnen burgers nu zelf controleren of hun gegevens in criminele handen zijn.

Regelmatig checken

De database bevat zeker zestigduizend e-mailadressen, en zal regelmatig worden aangevuld. De Milde adviseert dan ook de database herhaaldelijk te checken. „Mensen vinden het doodnormaal om regelmatig de bandenspanning en het oliepeil van hun auto te controleren. Het zou mooi en vooral heel nuttig zijn als burgers met dezelfde vanzelfsprekendheid om de zoveel tijd checken of hun internetgegevens wellicht in verkeerde handen zijn gevallen.”


--->>>     https://www.politie.nl/themas/controleer-of-mijn-inloggegevens-zijn-gestolen.html

Bron:metronieuws.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Veilig internetten
« Reactie #139 Gepost op: juli 28, 2017, 16:08:02 »

juli 19, 2017, 21:52:24

Lidl en Bol.com waarschuwen voor nepberichten


SPAMHeb jij toevallig ook een appje op je telefoon ontvangen, waarin staat dat je mee kunt doen aan een winactie met waardebonnen van de Lidl? Pas dan op, want het is een nepbericht, waarschuwt het supermarktconcern. Ook Bol.com waarschuwt, voor nepmails.


Het volledige bericht: 'Hey Lidl geeft waardebonnne van €250 weg. Ik het de mijne gekregen. Claim er één zolang het nog kan. Je mag me later bedanken.'

De herkomst van het bericht is nog niet bekend. Volgens Lidl is er geen sprake van een actie. Het bedrijf adviseert ontvangers met klem om niet met de nepactie mee te doen en niet op de link te klikken. Mocht dat al gebeurd zijn, dan lijkt het niet direct schadelijk: de link leidt naar een pagina met een online enquête die privégegevens probeert te bemachtigen. Ook daarvoor geldt: niet doen, want er valt bij deze 'actie' alleen iets te verliezen.

Bol.com

Ook Bol.com roept mensen op alert te zijn voor nepberichten, die in hun geval worden verspreid via e-mail. De Fraudehelpdesk en de internetwinkel waarschuwen voor een mailtje met een pdf-bijlage, waarin potentieel schadelijke malware is verstopt. Als je dit bestand zou openen, kan er een kwaadaardig virus op de computer worden verspreid. Het advies is: weggooien.

Bron:AD


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 22, 2016, 22:57:32
Criminelen gijzelen computers via nepmails Ziggo

Wees alert bij mails van Ziggo. Niet ieder mailtje dat van de grootste aanbieder van kabeltelevisie in Nederland lijkt te zijn, is ook echt van het bedrijf. Er zouden nepmails in omloop zijn die computers blokkeren en vervolgens losgeld eisen.

De criminelen zouden de laatste weken druk bezig zijn geweest met het versturen van mails die zogenaamd van Ziggo komen. In de digitale brief staat dat er nog een factuur openstaat bij Ziggo en dat je die moet betalen. Dat kun je doen via een link.

Losgeld

Klik die link echter niet aan! Als je dit wel doet, wordt de computer vergrendeld.

Pas als je losgeld betaalt, wordt de computer weer vrijgegeven.

Eigenlijk is de computer vanaf dat moment gegijzeld door de criminelen achter dit plan
.


Beveiliger Fox-IT uit Delft waarschuwt mensen voor deze nepmails van 'Ziggo', want de hoeveelheid neemt snel toe. Er zijn nog geen cijfers bekend over het aantal mensen dat tot nu toe de dupe is geworden van de computerblokkade.

PostNL

De criminelen die de mails sturen, gebruiken een ransomware die TorrentLocker wordt genoemd. Dit is dezelfde gijzelingssoftware die twee jaar geleden werd gebruikt om nepmails uit naam van PostNL te sturen. Toen zouden mensen via die link zogenaamd op een site komen waar ze konden zien of hun bestelling al onderweg was.
Snelle verspreiding

TorrentLocker is een soort epidemie onder computers. De ransomware gijzelt namelijk niet alleen de computer, maar heeft ook toegang tot alle adresboeken op het apparaat. Deze gegevens steelt hij dan ook, om vervolgens weer mails te kunnen sturen naar die adressen.

Na elke aangeklikte link krijgen de daders dus gegevens van andere mensen die ze dan weer kunnen duperen. Daardoor verspreiden de mails zich razendsnel.Bron:Metronieuws.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 25, 2016, 15:58:28
Onder de 16 geen Facebook, geen Twitter, geen Instagram

Wie jonger is dan 16 jaar, mag zonder toestemming van zijn ouders geen sociale media gebruiken. Dat heeft het Europees Parlement beslist. In 2018 wordt het wet. Nederland mag afwijken van de regels.


Tot op vandaag bestaat er geen aparte wet over de leeftijd waarop je als kind een account mag hebben op sociale media zoals Facebook, Twitter of Instagram. Algemeen wordt 13 jaar als de leeftijdsgrens beschouwd, omdat de meeste sites jongere kinderen weigeren. In een verordening over privacy- en gegevensbescherming - die in 2018 wetgeving wordt - heeft het Europees Parlement die grens nu op 16 jaar vastgelegd.

,,Wereldvreemd", zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. ,,Waarom er opeens drie jaar bijtellen? Je kan een 15-jarige toch niet plots aan zijn moeder laten vragen of hij Facebook nog wel mag gebruiken?" Het Kinderrechtencommissariaat hoopt dan ook dat ons land de grens van 13 jaar bewaart - een optie die de EU-lidstaten zouden hebben.

In hoeverre er toezicht zal zijn op de nieuwe Europese regelgeving is nog maar zeer de vraag. Met een leugentje bij het opgeven van de geboortedatum omzeilt een kind heel simpel de leeftijdscontrole. Europa wil dat internetbedrijven extra inspanningen leveren om te checken of gebruikers over hun leeftijd liegen. Hoe ver een website daarin moet gaan, is onduidelijk. Enkel een controle met elektronische identiteitskaart is sluitend, maar zo'n plan is onrealistisch.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


* februari 10, 2016, 21:42:00
Wow héé super link dus, je zou er zo intrappen pff lekker hoor tegenwoordig.

Gelogd


februari 10, 2016, 21:33:36
Er gaan ook e mails van ziggo uit van niet betaalde rekeningen. Allemaal nep.

Gelogd


februari 10, 2016, 20:30:19
Pas op voor de pop-up tijdens internetbankieren

Een pop-up die tijdens het internetbankieren opduikt, maar toch niet van je bank is. Met deze nieuwe vorm van 'phishing' wordt het wel heel moeilijk om nep van echt te onderscheiden.Jou kan niets gebeuren, denk je. Voordat je inlogt heb je drie keer gecheckt dat je op de site van je bank zit. Je hebt zelf het adres in de browser getikt en je ziet een slotje en 'https' voor de url staan.

Je logt in, ziet je account en met een gerust hart ga je internetbankieren. En opeens: een pop-up. In de huisstijl van je bank. Met de vraag om je bankpas op te sturen. Of op een link te klikken.Doe het niet, want ook deze mededelingen zijn niet van je bank.


,,Maar dat je de neiging hebt om zo'n pop-up voor een echte mededeling aan te zien, begrijp ik prima'', laat Sander van Voorst, securityredacteur bij techsite Tweakers desgevraagd weten. ,,Dat er nu pop-ups verschijnen terwijl je op de echte site zit, daar had ik eerlijk gezegd nog niet van gehoord.''

De Rabobank waarschuwt haar klanten op de eigen site. 'Sinds kort blijkt dat er tijdens internetbankieren ook een pop-up scherm verschijnt, waarin u gevraagd wordt om op een link te klikken. Doe dit niet!' Het probleem doet zich waarschijnlijk bij alle grote banken voor. Ook het programma Opgelicht maakte dinsdag in de uitzending melding van de nieuwe vorm van phishing.

Malware in de browser

De popups zijn dus nieuw, de techniek erachter is al jaren bekend. Het gaat om malware (kwaadaardige software) die je browser overneemt. Het is dus niet de site van de bank die besmet is, maar de browser (Firefox, Chrome, Internet Explorer, etc.) op je computer. Van Voorst: ,,Je computer moet dus al geïnfecteerd zijn, anders zul je nooit zo'n pop-up krijgen.''

Bij de Betaalvereniging Nederland, die onder meer namens de banken het betalingsverkeer bevordert, zijn ze bekend met het fenomeen. Berend Jan Beugel: ,,We worden niet overspoeld met meldingen. De klanten zullen allereerst bij hun eigen bank aankloppen. Of het bij alle banken voorkomt weten we niet, maar de drie grootste (ABN, Rabo, ING, red.) zijn in elk geval een geliefd doelwit voor dit soort praktijken.''

Hoeveel computers in Nederland besmet zijn met deze (of andere) malware is niet te zeggen. Uit gegevens die Eurostat, het statistisch bureau van de EU, gisteren vrijgaf, blijkt dat in Nederland vorig jaar 6% van de computers getroffen zijn door een virus of andere narigheid. Er is een aantal manieren om besmetting te voorkomen.

De belangrijkste is het up to date houden van je browser (internetcriminelen gebruiken foutjes in de software om toegang te krijgen), van je besturingssysteem (zeker geen Windows XP meer gebruiken en liever geen Vista) en altijd (gratis) anti-malwaresoftware gebruiken, bijvoorbeeld Malwarebytes.     

Geen pop-up maar sms


Er is ook nog een variant in omloop waarbij er sprake is van een sms die je ontvangt tijdens het internetbankieren. Zo plaatste ING onlangs deze waarschuwing op het inlogscherm van zijn klanten.

'Er zijn op dit moment fraudeurs actief die, bijvoorbeeld via besmette websites, malware op uw PC installeren. Vervolgens ontvangt u na het inloggen op Mijn ING een SMS-bericht waarin gevraagd wordt om 'beveiligingssoftware' te installeren op uw mobiele telefoon. In werkelijkheid is deze software nieuwe malware die de berichten op uw telefoon doorstuurt naar de fraudeur.'

De oorzaak van de pop-ups ligt dus bij de gebruiker thuis.

De banken bekijken wel of ze van hun kant iets kunnen doen om de pop-ups tegen te houden. Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging: ,,Bij twijfel: bel je bank. De vuistregel blijft 'banken vragen je nooit je pasje op te sturen'. Of je nu een mail, sms, belletje of pop-upbericht krijgt.''Bron: AD
« Laatst bewerkt op: februari 10, 2016, 20:34:29 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 02, 2016, 12:43:21
Digitale schandpaal bedreigt rechtsstaat

Het gebeurt volgens mediadeskundigen steeds vaker dat gedupeerden sociale media gebruiken om daders op te sporen. Volgens Jan van Groesen, voorzitter van de stichting Media-Ombudsman, wordt hiermee 'de bijl gelegd aan de wortels van onze rechtsstaat'. Hij reageerde daarmee op de succesvollge facebookactie van restaurant Bouvigne Paradijs in Breda tegen gasten die waren vertrokken zonder te betalen.


Het Bredase restaurant plaatste zondag beelden op Facebook van vier gasten die die avond niet hadden afgerekend. De actie had snel succes. Maandag is 'een dame' uit het gezelschap de rekening alsnog komen betalen. ,,Met fooi'', lachte de eigenaar van het Chinees-Japanse eethuis.

,,De eigenaar is blij met zijn publiciteitsactie, het publiek kan het waarschijnlijk ook waarderen, maar het is eigenlijk een schande'', zegt Van Groesen tegen BN DeStem. ,,Onze normen over privacy zijn echter zo verlaagd, dat niemand zich er nog druk over maakt.'' Hij vindt dat de vier gasten wiens - vervaagde - beeltenis door het restaurant op Facebook is gezet, aangifte zouden moeten doen.

Bang voor slechte publiciteit
Van Groesen: ,,Dat kan op basis van de grondwet en het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Maar niemand durft dat nog. Het ontbreekt de meeste mensen aan persoonlijke moed.'' Volgens de voorzitter zijn slachtoffers van zulke acties bang voor nog meer slechte publiciteit, zelfs als ze niks misdaan hebben.

,,Mede onder invloed van de media is er bovendien zo'n vals beeld van onveiligheid geschapen in Nederland, dat er een atmosfeer is ontstaan waarin burgers kennelijk bereid zijn hun privacy op te offeren.''

Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 31, 2016, 20:50:10
Oplichters vinden steeds sluwer de weg naar je geld

Oplichters hebben een nieuwe manier gevonden om mensen in de val te lokken. Via valse e-mails betichten internetfraudeurs ontvangers van autoschade na een aanrijding. Of u maar even wil dokken. De nationale Fraudehelpdesk heeft sinds begin deze week inmiddels meer dan 250 meldingen uit heel het land binnen. De zwendel blijkt hardnekkig.


'Vanochtend heeft u mijn auto geraakt met uitparkeren, waardoor de linker zijkant van mijn auto beschadigd is. Gelukkig heeft de buurman het gezien. Daarna bent u weggereden. De schade is aanzienlijk, het gaat bij elkaar bijna 250 euro kosten. U gaat dit vergoeden, of ik bel alsnog de politie.'

Oplichters weten precies op het gevoel in te spelen met hun nieuwste truc. Het gevaar schuilt in de link naar een facebookpagina of webadres, die de bluffers meesturen. ,,Daarin zit een malware verstopt die je computer kan vergrendelen of die op het eerste oog onzichtbaar is. Daarmee kan bijvoorbeeld meegekeken worden tijdens het internetbankieren", verklaart woordvoerster Ellen Prummel van de Fraudehelpdesk.

Lucratief
De Fraudehelpdesk spreekt van een nieuw fenomeen op het gebied van internetfraude. ,,E-mails met een verhaal over autoschade hebben we nog niet eerder gezien. Eerder waren het mails van banken, in december van winkelketens die een prijs uitloofden, nu zijn het autoschades. Het werkterrein wordt steeds uitgebreid."

Zat een mail een paar jaar terug vol taalfouten, nu word je in goed Nederlands aan het twijfelen gebracht. ,,Daardoor is het steeds lastiger om dit soort mails te herkennen. Soms is het zelfs aan jou persoonlijk gericht, bijvoorbeeld aan mevrouw Jansen."

Daar trap ik toch niet in, zul je denken. ,,Veel mensen weten wel dat deze e-mails nep zijn. Toch is er een klein percentage dat er wel intrapt en op de link klinkt", aldus Prummel. ,,Ook die mensen hebben zich bij ons gemeld. Het is nog steeds lucratief, anders zouden oplichters er wel mee stoppen."

De politie blijft waarschuwen: let op en denk na. Volgens een woordvoerder wordt er een onderzoek ingesteld, zodra er aangifte wordt gedaan.

Hoe ben je de internetoplichters te slim af?

1. Open nooit, maar dan ook nooit de bijgevoegde link of bijlage.
Daar zitten vermoedelijke malware in verstopt. Malware is een verzamelnaam voor allerlei soorten kwaadaardige en schadelijke software. Ongevraagd en onopgemerkt slaagt die erin zich op jouw computer te installeren.

Een infectie met malware kan vervelende en verstrekkende, gevolgen hebben. Verspreiders van malware kunnen bijvoorbeeld proberen om je bank- en inloggegevens te bemachtigen of de hand te leggen op privacygevoelige informatie, zoals het nummer van je creditcard. Maar ook is je identiteit te bemachtigen via malware, waarna er identiteitsfraude kan worden gepleegd. De financiële gevolgen zijn dan niet te overzien

2. Ga zorgvuldig met je e-mailadres om
Heb je een dergelijke phishingmail gekregen? Dan sta je jammer genoeg op de lijst van internetfraudeurs. Of je dat nu wil of niet, van de lijst af komen is onmogelijk. ,,We hebben geen idee wie die lijst allemaal hebben en wie daar gebruik van maken. Daar hebben we geen zicht op. Zorg daarom dat je überhaupt niet op de lijst terecht komt. Zorg ervoor dat je mail niet ergens op internet staat, bijvoorbeeld via je sportvereniging. Via een zoeksysteem worden in een handomdraai alle e-mailadressen van het web afgeplukt.

3. Voorkom besmetting
Om veilig te internetten zonder dat criminelen toegang krijgen tot je computer is een goede computerbeveiliging noodzakelijk. Zorg dat je de laatste updates van je besturingssysteem op je computer hebt geïnstalleerd. Controleer of je werkt met de recentste versie van je internetbrowser. En dat het beveiligingsniveau hoog genoeg is. Dit kun je controleren bij de opties van je browser.

4. Meld het
Een verdachte e-mail gekregen? Maak er melding van bij de politie of via Fraudehelpdesk.nl.
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 26, 2016, 13:01:47
'Sinterklaas' licht ING-klanten op

AMSTERDAM - Sommige klanten van ING hebben een opmerkelijke oplichtingsmail gekregen. Ze ontvingen een officieel lijkend bericht van de bank. De mail was ondertekend door een 'medewerker', maar de zwierige handtekening, waarschijnlijk door de oplichters van internet geplukt, was die van iemand anders. Van Sinterklaas, namelijk, met de staf als letter t in de naam van de goedheiligman.


De waarschuwing is voor oplichtingsmails in heel behoorlijk Nederlands opgesteld. In de mail staat dat de bankrekening van de klant verloopt en dat hij op een link moet klikken om in te loggen bij internetbankieren. Wie dat doet, geeft de gegevens aan de criminelen, die snel geld kunnen wegsluizen.

De ING heeft een paar meldingen gekregen. "We adviseren klanten altijd om hier niet op in te gaan en geen actie te ondernemen. Wij vragen nooit om inlogcodes of bankrekeningnummers", laat een woordvoerster weten.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 25, 2016, 22:29:13
Waarschuwing voor oplichtingsmail nep-aanrijding

BORNE - De politie waarschuwt voor een nieuwe oplichtingstruc waarbij mensen een e-mail krijgen waarin staat dat ze een aanrijding hebben veroorzaakt en moeten betalen.


De politie in Borne (Overijssel) kreeg dit weekend meerdere meldingen binnen en ook elders in het land dook de mail op. In het bericht staat dat degene tegen een auto van de verstuurder is aangereden en dat de schade betaald moet worden, anders wordt de politie ingeschakeld. De berichten worden ondertekend met Nederlandse namen zoals Rob Geuskens of Rob van der Meulen.

In sommige gevallen worden slachtoffers ook gebeld door de oplichters, laten lezers van De Telegraaf weten. De beller beschikte alleen over een kenteken en belde uit naam van de politie, zo werd gezegd.

De politie waarschuwt mensen om niet zomaar geld over te maken en bij twijfel met de politie te bellen.

Ook enkele 3FM-dj's kregen een mail van de oplichter:Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 02, 2015, 17:12:40
Mijn Kind Online: Denk kritisch na voor je kind

 Ouders moeten hun kinderen in de gaten houden als ze weten dat die spelletjes spelen op internet. Dat stelt Remco Pijpers van de website Mijn Kind Online woensdag.


Bij de hack van VTech, de fabrikant van educatief elektronisch speelgoed, zijn woensdag gegevens van Nederlandse kinderen en hun ouders buitgemaakt. Mogelijk zitten daar ook foto's, chatgesprekken en geluidsfragmenten bij. ,,Bedrijven als VTech hebben veel gegevens van kinderen en hun ouders die de hackers hebben gestolen, vaak helemaal niet nodig'', aldus Pijpers.

Hij noemt de hack bij VTech zorgelijk. ,,Het bewijst maar weer dat kinderen op steeds jongere leeftijd commercieel worden gevolgd. Tegenwoordig spelen kinderen spelletjes online. Dat is kennis voor de spelletjesfabrikanten en die kennis is voor hen weer handel. Die kennis over internetgebruik van jonge kinderen zou zo veel mogelijk uit handen van bedrijven moeten blijven.''

Een woordvoerder van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) zegt tegenover RTL Nieuws dat de organisatie de ogen openhoudt voor dit soort datalekken. ,,Wij zien dit als een flinke deuk in het vertrouwen van de ouders die dit speelgoed hebben gekocht. Je mag van leveranciers verwachten dat ze knappe koppen in huis hebben die deze producten maken, maar ook ervoor zorgen dat de persoonsgegevens veilig worden opgeslagen."

Niet overal toestemming voor geven
Een tip voor de ouders is om niet overal toestemming voor te geven als er gegevens van kinderen worden gevraagd. ,,Denk heel kritisch na voor je kind. Ouders zouden meteen wantrouwig moeten zijn zodra een kind een spel speelt dat verbonden is met internet. Gebruik verschillende mailadressen, nepnamen en leeftijden.''

Toch benadrukt hij dat deze hack geen ramp is. ,,Ouders krijgen wat meer spam met kinderaanbiedingen misschien, maar er moet wel wat gebeuren. De Europese Commissie werkt aan strengere regelgeving. Die bepaalt dat ouders nog nadrukkelijker toestemming moeten geven, mochten bedrijven gegevens van kinderen willen. Dat is hard nodig."Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 02, 2015, 17:09:04
125.000 Nederlandse kinderen dupe hack VTech

 Bij de hack van de Chinese fabrikant van educatief elektronisch speelgoed VTech zijn ook gegevens van bijna 125.000 Nederlandse kinderen en hun ouders buitgemaakt. Volgens het bedrijf gaat het om de naam, het geslacht en de geboortedatum van kinderen en accountgegevens van ruim 100.000 Nederlandse ouders. Bij die accounts gaat het onder meer om naam, e-mailadres, IP-adres en wachtwoord. De hacker beweert zelf ook foto's, audio-opnames en chatgesprekken in handen te hebben.


VTech maakt onder meer tablets en smartphones voor kinderen. De hacker zou ook foto's, audio-opnames en chatgesprekken tussen kinderen en hun ouders hebben buitgemaakt, meldt Tweakers. Het bedrijf onderzoekt dit nog. Het zegt er wel bij dat die informatie in principe versleuteld moet zijn. Volgens het bedrijf is er geen creditcardinformatie gestolen.

Wereldwijd zijn 6,4 miljoen profielen van kinderen en 5 miljoen volwassenen in handen gekomen van de hacker. Aanvankelijk werd gedacht dat alleen namen, geslacht en geboortedata zijn buitgemaakt, maar de hacker zegt ook in het bezit te zijn van onder andere foto's en chatlogs. Die zijn volgens de hacker ook nog eens te herleiden tot de gebruikers.

In totaal zou het gaan om maar liefst 190GB aan materiaal, waaronder waarschijnlijk tienduizenden foto's en gesprekken van eind vorig jaar tot aan november dit jaar. De meeste gedupeerden komen uit de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Het zou het op vier na grootste datalek aller tijden zijn.

Ziek
De hacker heeft op de site Motherboard 3832 geanonimiseerde foto's gedeeld om zijn gelijk te bewijzen. Hij beweert geen kwade bedoelingen te hebben met de hack en zegt de foto's niet te publiceren of verkopen. Hij wil vooral laten zien dat het een eitje was om aan alle gegevens te komen. ,,Het maakt me ziek dat ik in staat was om dit allemaal te bemachtigen.''

VTech zegt tegen Tweakers nog niet te kunnen bevestigen of de hacker inderdaad ook foto's en chatgesprekken heeft buitgemaakt. Het bedrijf beweert deze bestanden goed te hebben versleuteld.

Er werd ingebroken in de database van Learning Lodge. Dat is het onlineportaal waar de apps, e-books en spelletjes kunnen worden gedownload voor de apparaten van VTech. Volgens het bedrijf kon de diefstal plaatsvinden omdat ,,de database helaas niet zo veilig was als had gemoeten''. VTech heeft laten weten dat het inmiddels maatregelen heeft genomen tegen toekomstige aanvallen. De website ligt woensdag nog plat.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 14, 2015, 14:18:39
Rabobank waarschuwt voor nieuw virus

UTRECHT - De Rabobank waarschuwt gebruikers voor een nieuw virus bij internetbankieren. Het is niet duidelijk om welk virus het gaat, maar volgens de bank hebben criminelen het specifiek gemunt op de Rabobank.


Gebruikers kunnen op het scherm een mededeling te zien krijgen dat Rabobank een nieuwe betaalpas introduceert. Vervolgens moet de kleurcode gescand worden en daarmee een vervangende bankpas worden aangevraagd. De gebruiker zou in het vervolgscherm als 'extra beveiligingsmaatregel' een pincode moeten invoeren.

Rabo benadrukt dat de bank nooit om pincodes vraagt in e-mails of tijdens het internetbankieren.Bron: Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 05, 2015, 21:31:35
Mannen prooi van sexy webcamoplichtster

 Verscheidene Nederlandse mannen zijn afgelopen weken het slachtoffer geworden van een internetoplichtster.

Een zichzelf Sabrina de Hann noemende vrouw uit Rotterdam spoort mannen aan om uit de kleren te gaan voor de webcam. Wie niet ingaat op haar geldeisen, vindt zichzelf online terug.

De rondborstige Hann stuurt haar slachtoffers via vriendensite Facebook een vriendschapsverzoek. Is er eenmaal een vertrouwensband, dan nodigt ze de mannen uit voor een erotisch videogesprek. Daarbij gaat ze zelf ook uit de kleren. Daags na de chat confronteert ze de mannen met het heimelijk opgenomen filmpje. Blijft betaling uit, dan zet ze de opnames op filmpjessite Youtube en post die op de facebookpagina van vrienden van het slachtoffer. Ze suggereert in de titel dat haar slachtoffer zichzelf bevredigt voor de ogen van een minderjarige, waardoor het lijkt alsof niet zij maar hij de slechterik is.

Bas Ketelaars van de Stichting Stop Internetoplichting spreekt van een 'oude truc in een nieuw jasje'. ,,Bekend waren al de praktijken van zogenaamd zielige meisjes uit Afrika die om geld vragen voor hun familie. Deze truc is wel heel erg geraffineerd, zeker ook omdat de oplichtster een perfect chantagemiddel in handen heeft. De drempel om aangifte te doen is bovendien hoog: mensen stappen nu eenmaal niet zo snel naar de politie met de mededeling dat er een intiem filmpje van hen op internet circuleert.''

Bij een aantal politiekorpsen zijn aangiftes binnengekomen van mannen die door de appetijtelijke dame in het ootje zijn genomen. Die worden onderzocht. Hann houdt zich onbereikbaar voor commentaar.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Veilig internetten
« Reactie #125 Gepost op: september 05, 2015, 21:31:35 »