Nowlive.eu

Registreren
 

Cyberaanvallen
gelezen 26335 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
april 26, 2013, 16:47:46
#6

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Cyberaanvallen
« Reactie #6 Gepost op: april 26, 2013, 16:47:46 »

april 25, 2013, 18:29:57
#5
Problemen met DigiD duren voort

DEN HAAG - Mensen die met DigiD willen inloggen op een site lopen donderdagmiddag nog steeds tegen problemen aan. De dienst is sinds woensdag slachtoffer van een zogenoemde DDoS-aanval. Deze is donderdagmiddag nog steeds niet volledig afgeslagen. „De site ligt niet voor 100 procent plat”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, „maar is wel moeilijk bereikbaar.”


Volgens hem zijn er „maatregelen genomen, waardoor velen er weer wel in kunnen, maar dat lukt niet altijd.” Het advies is: probeer het straks of morgen nog een keer.

Met een DigiD kan de overheid de identiteit van de burgers controleren. Die kunnen hiermee met gebruikersnaam en wachtwoord terecht bij meer dan 500 organisaties die overheidstaken uitvoeren, zoals de Belastingdienst en het Kadaster, maar ook bij gemeenten, provincies en waterschappen.

Dinsdag werd DigiD ook al aangevallen. Er is geen sprake van een inbraak; de persoonlijke gegevens van gebruikers blijven daarom geheim.

Het ministerie meldt dat nog niet duidelijk is wie er achter de aanval zitten en dat het Nationale Cyber Security Centrum op de hoogte is gesteld van de aanval en het ministerie ondersteunt.

Verder waarschuwt het ministerie dat tijdens storingen en aanvallen zoals deze het kan voorkomen dat cybercriminelen nepmails sturen om mensen privé-informatie te ontfutselen. Het ministerie vraagt zelf nooit om wachtwoorden of gebruikersnamen in mailtjes.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 24, 2013, 23:00:45
#4
Nieuwe cyberaanval op DigiD

 DigiD is woensdagavond weer getroffen door een cyberaanval. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld. Volgens het departement is er geen sprake van een inbraak en blijven de persoonlijke gegevens van gebruikers daarom geheim.

Het is de tweede aanval op DigiD in twee dagen. Van dinsdagavond tot woensdagochtend was er ook een zogeheten DDoS-aanval.

Bij een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid dataverkeer naar servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar worden. Het Nationaal Cyber Security Centrum is ingeschakeld door het ministerie. Het is niet bekend wie achter de aanvallen zitten.

De afgelopen weken waren verscheidene bedrijven in Nederland het slachtoffer van DDoS-aanvallen. De acties waren vooral tegen banken gericht. Zo was de website van de ING maandagmorgen nog kortstondig niet bereikbaar door een cyberaanval. Maar ook KLM kreeg onlangs te maken met een internetstoring door een DDoS-aanval.

Met een DigiD kan de overheid de identiteit van de burgers controleren. Zij kunnen hiermee met gebruikersnaam en wachtwoord terecht bij meer dan 500 organisaties die overheidstaken uitvoeren, zoals de Belastingdienst en het Kadaster, maar ook bij gemeenten, provincies en waterschappen.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 24, 2013, 13:45:21
#3
AIVD waarschuwt voor toename cyberaanvallen

DEN HAAG - Nederland is steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. De dreiging komt vooral van spionageaanvallen uit landen als China, Rusland en Iran. Nederlandse ambtenaren waren vorig jaar doelwit van een spionageaanval, mogelijk vanuit China. Daarbij werd geen informatie gelekt.


De geheime dienst AIVD schrijft dit in het jaarverslag over 2012 dat dinsdag is gepresenteerd. Het aantal digitale aanvallen neemt in de toekomst in aantallen en complexiteit toe en krijgen een grotere impact.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 24, 2013, 11:06:00
#2
Cyberaanvallen

1. Wat gebeurt er precies tijdens een cyberaanval?


Je hebt verschillende soorten aanvallen. Een paar voorbeelden: je hebt DDoS-aanvallen, een soort belletje trekken op grote schaal waardoor systemen tijdelijk onbruikbaar worden. Dan zijn er hackpogingen, waarbij je probeert binnen te komen in het systeem en het overneemt voor eigen doeleinden. Dat kost niet altijd veel moeite. Security-updates worden niet altijd op tijd geïnstalleerd. Deze niet geüpdate, gepatchte, zoals we het ook noemen, systemen kun je gewoon via Google vinden als je het versienummer intikt. Weer een ander type aanval is gericht op afluisteren. Hierbij wordt na het binnendringen het systeem niet verstoord, maar er wordt informatie verzameld.

2. Waarom worden deze aanvallen uitgevoerd?

Hier zijn ruwweg drie redenen voor: geld verdienen, spionage en sabotage. Geld verdienen is het motief van de criminelen die bijvoorbeeld spam versturen of internetbankieren aanvallen. Het kunnen ook criminelen zijn die de computers van mensen besmetten met een virus en ze dan een nep-antivirusprogramma aansmeren. In 2011 pakte de FBI een groep op die hiermee 75 miljoen dollar had verdiend. Soms is er sprake van spionage, waarbij men zoveel mogelijk te weten wil komen. Denk aan het verzamelen van bedrijfsgeheimen. Als laatste is er sabotage, de hacker valt een systeem aan om het te verstoren. Soms met politieke of militaire doeleinden, soms uit vandalistische motieven.

3. Wat zie je hiervan terug in Nederland?

Het is aan de orde van de dag. De AIVD waarschuwt bedrijven voor bedrijfsspionage. Ook zagen we recent nog de informatie die was weggesluisd door het Pobelka-botnet: zo’n 750 gigabyte. Daarnaast zijn er hacktivistische aanvallen. Denk aan Anonymous, maar ook aan andere zaken. Feyenoordsupporters die bijvoorbeeld een forum van Ajax-fans aanvallen.

4. Zitten we over een jaar of twintig in een cyberoorlog?

Dit is een hype. Het begrip cyberoorlog is overtrokken, een pure cyberoorlog is niet te verwachten. Wel zal het onderdeel uitmaken van gewapende conflicten, van het type met bommen en granaten. Daarnaast wordt cybercrime een steeds grotere tak van sport, samen met spionage en hacktivisme.

5. Wat kun je doen om je gegevens te beschermen?

Voor de gewone consument is het belangrijk om je een basishygiëne aan te leren met computers: voer je software-updates uit, houdt je virusscanner up-to-date, klik niet op alle links of bijlages. Ook is het verstandig om na te denken waar je je computer voor gebruikt. Doe bijvoorbeeld niet aan internetbankieren op dezelfde PC als waarop je aan filesharing doet.

Bron:Metro
« Laatst bewerkt op: november 14, 2014, 21:35:20 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 24, 2013, 11:04:20
#1
Cyberaanvallen


« Laatst bewerkt op: november 14, 2014, 21:34:17 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Cyberaanvallen
« Reactie #1 Gepost op: april 24, 2013, 11:04:20 »