Nowlive.eu

Registreren
 

Johan Cruijff R.I.P.
gelezen 27173 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
februari 21, 2018, 11:20:52
#45
Amsterdamse Stadionplein wordt Johan Cruijffplein

AMSTERDAM - Johan Cruijff krijgt een eigen plein in Amsterdam. Het college van B&W heeft besloten het Stadionplein in Amsterdam-Zuid te vernoemen naar de legendarische voetballer, die op 24 maart 2016 overleed.


Reden zijn Cruijffs grote verdiensten voor Nederland en Amsterdam in het bijzonder, aldus het college. De keus viel op het Stadionplein vanwege de historische binding met Johan Cruijff. Op 28 september 1972 won hij met Ajax in het Olympisch Stadion de Wereldbeker.

Reden zijn Cruijffs grote verdiensten voor Nederland en Amsterdam in het bijzonder, aldus het college. De keus viel op het Stadionplein vanwege de historische binding met Johan Cruijff. Op 28 september 1972 won hij met Ajax in het Olympisch Stadion de Wereldbeker.

Cruijffs echtgenote Danny zegt „blij en vereerd” te zijn. „Johan had veel met het Olympisch Stadion en het gebied eromheen. Vroeger kwam hij er vaak voor belangrijke wedstrijden van Ajax en het Nederlands Elftal, later ook voor zijn Institute en Foundation die er kantoor hebben. Daarnaast woonden we er in de buurt”, aldus Danny Cruijff.

Wanneer de naamswijziging ingaat, wordt binnenkort bekendgemaakt. De bewoners hebben al een brief van de gemeente gekregen.

Niet alleen het Stadionplein gaat Cruijffs naam dragen, ook de Amsterdam ArenA wordt naar de voetballer vernoemd. Dat zou ergens dit jaar zijn beslag moeten krijgen.
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Johan Cruijff R.I.P.
« Reactie #45 Gepost op: februari 21, 2018, 11:20:52 »

juli 22, 2017, 13:32:35
#44
De Johan Cruijff Arena gaat er komen...

Het leek een uitgemaakte zaak: de Arena moest naar Johan Cruijff gaan heten. Maar zo eenvoudig lag het niet. Waarom het dertien maanden duurde eer het burgemeester Eberhard van der Laan lukte.


Op 24 maart 2016 trekt een siddering door het Nederlandse voetbal en ver daarbuiten: Johan Cruijff is dood. Terwijl de televisie oude beelden van hem vertoont en mannen die hem nog zagen voetballen hun tranen drogen, weet Eberhard van der Laan wat hem te doen staat. Nog diezelfde middag, even na vijven, betuigt de Amsterdamse burgemeester zijn medeleven aan de familie. De e-mail maakt deel uit van de correspondentie over de totstandkoming van de Johan Cruijff Arena. De Volkskrant heeft die opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

'Ik weet dat jullie een hechte familieband hebben', schrijft Van der Laan. Hij roemt de grote betekenis die Cruijff voor de stad en de inwoners van Amsterdam heeft gehad en noemt hem 'misschien wel de beste voetballer ooit'. Toch is hij 'altijd heel sympathiek, en gewoon heel Amsterdams gebleven. En daar is de stad trots op'.

Van der Laan sluit zijn e-mail af met een gebaar: mocht er iets zijn, dan kan de familie altijd bij hem aankloppen.

Voor veel Ajacieden is het een uitgemaakte zaak. Het wordt hoog tijd dat de Amsterdam Arena de naam gaat dragen van de beste speler uit de clubhistorie. Van der Laan en zijn wethouders kennen de hunkering - ze hebben het er op het gemeentehuis al vaker over gehad.

'Discussie meteen losgebarsten. Arena moet Johan Cruyff Arena (sic) gaan heten', mailt Kajsa Ollongren, een dag na de dood van het icoon uit Betondorp. De wethouder heeft in haar portefeuille alle 24 deelnemingen waarvan de gemeente aandeelhouder is, zoals Schiphol, theater Carré en sinds 1996 ook de Amsterdam Arena.

Wat vindt de gemeente van een naamsverandering? Heeft Amsterdam er als certificaathouder überhaupt iets van te vinden? Ollongren wil zo snel mogelijk duidelijkheid. 'Vanavond is er een wedstrijd Ned - Fra in de ArenA en voor die tijd moeten we het eens zijn met Ajax en (Arena-directeur, red.) Henk Markerink.'

Het idee van een Johan Cruijff Arena bezorgt Van der Laan een warm gevoel. Hij is al zijn hele leven fanatiek Ajacied. Als jongen van 11 verleidde hij zijn vader ertoe mee te gaan naar stadion De Meer. In 1966 was hij getuige van de legendarische mistwedstrijd tegen Liverpool en bijna dertig jaar later zat hij in Wenen op de tribune toen Ajax de Champions Leaguefinale won van AC Milan dankzij een puntertje van Patrick Kluivert.

Clubliefde

Op het stadhuis weten ze hoe chagrijnig Van der Laan kan zijn als zijn club heeft verloren. Toen hij nog PvdA-raadslid was, liep hij ooit tijdens een werkbezoek aan New York al na een paar minuten weg uit een vergadering, om ergens in een kroeg naar een Champions Leaguewedstrijd van Ajax te kunnen kijken.

Het is dat hij op zaterdagen altijd wel een opening moet verrichten, en zich op zondagen standaard door stapels dossiers moet ploegen, anders zou hij veel vaker naar Ajax gaan. Nu profiteren vooral zijn vijf kinderen van de twee seizoenskaarten die het gezin bezit.

Niet dat zijn clubliefde hem blind heeft gemaakt. Zo wijst hij Ajax er openlijk op dat de gemeente altijd opdraait voor de kosten als een wedstrijd in ongeregeldheden ontaardt. En als in 2011 na zeven titelloze jaren de huldiging voor het kampioenschap op het Museumplein uit de hand loopt, is hij onverbiddelijk. Dus vindt de huldiging het jaar erop plaats naast de Arena.

Het liefst zou Van der Laan de naam van Cruijff eigenhandig aan de gevel van het stadion hangen. Over het draagvlak in de stad hoeft hij niet in te zitten. Vanwege zijn natuurlijke gezag, en omdat hij geen blad voor de mond neemt, is hij er razend populair.

Als begin 2017 blijkt hoe ziek hij is door uitgezaaide longkanker, nemen bekende en onbekende Amsterdammers filmpjes op. Daarin beloven ze zijn erfenis voort te zetten als hij er straks niet meer is.

Van der Laan weet ook dat hij omzichtig te werk moet gaan. Hij vindt van zichzelf dat hij de regie moet nemen bij de onderhandelingen en bruggen moet slaan tussen de partijen die elk iets anders willen met de Arena. Tegelijk handelt hij namens de gemeente, die een certificatenpakket ter waarde van miljoenen euro's bezit en dus ook iets te eisen heeft.

Geduld is een schone zaak, weet Van der Laan, ook al hebben Ajax-supporters het hoofd van Cruijff al verwerkt in het clublogo en op de Arena gephotoshopt. Wat Amsterdam wil, of Ajax, of de Arena, is even niet belangrijk. De familie van Cruijff is aan zet en die wil eerst in alle rust zijn dood verwerken voordat ze iets vindt van een naamswijziging. 'Afgesproken is dat de familie aangeeft wanneer zij hierover verder wil praten', mailt iemand namens het kabinet van Van der Laan aan een collega op het stadhuis. De burgemeester heeft dat zelf ook al gehoord van Carole Thate, die als voormalig directeur van de Cruyff Foundation het woord voert namens de familie.

De gemeente wacht af en blijft 'op de achtergrond', zo spreken de wethouders af. Journalisten die informeren naar de Johan Cruijff Arena, krijgen twee dingen te horen: Amsterdam staat in contact met de familie Cruijff en de stad denkt na over een blijvende herinnering. Dat kan een brug, een plein of een straat zijn, maar ook een voetbalstadion met 55 duizend plaatsen.

Van der Laan en zijn wethouders weten met welke gevoeligheden het dossier is omkleed. De Arena is twintig jaar oud en dat geldt ook voor de eigendomsstructuur van het stadion. Certificaathouders als Ajax en de gemeente hebben een deel van de Arena in handen, maar er zeggenschap aan ontlenen kunnen ze niet. De macht ligt voor een groot deel bij de STAK, de Stichting Administratiekantoor van de Arena, die zich vooral op de achtergrond begeeft.

Allemaal willen ze dat Ajax goed voetbalt en de Arena zo veel mogelijk winst maakt. Maar ze verschillen van mening over de kant die het op moet met het stadion, dat ook na twintig jaar nog toekomst heeft en vanwege het EK in 2020 voor 50 miljoen euro wordt verbouwd.

De Arena wil dat het stadion multifunctioneel blijft, zodat er ook popconcerten kunnen blijven plaatsvinden. Bovendien vreest directeur Markerink dat de deur voor buitenlandse bedrijven wagenwijd openstaat als de gemeente zich terugtrekt. Amsterdam wil van de deelneming af, maar kan door te blijven juist controle houden over het nieuwe supportershome dat in de parkeergarage van het stadion komt te liggen. Ajax wil op zijn beurt het gemeentelijke deel wel overnemen, maar eist dat het meer zeggenschap over het stadion krijgt.

Ajax beschouwt het vernoemen van de Arena niet als een halszaak. De club zou liever het nieuwe jeugdcomplex en het voetbalmuseum naar Cruijff vernoemen, omdat Ajax daarover zelf de regie kan voeren. Ook voor de familie Cruijff is een naamswijziging in eerste instantie geen hartgrondige wens. Toch beseffen alle partijen dat het nu of nooit is.

Gemachtigd door de familie nodigt Van der Laan de betrokkenen tot vier keer toe uit in zijn ambtswoning aan de Herengracht. De 18de-eeuwse burgemeesterskamer op de eerste verdieping, met uitzicht op de gracht, ademt een en al grandeur. Namens Ajax zijn algemeen directeur Edwin van der Sar en operationeel directeur Rutger Arisz bij de gesprekken aanwezig. Markerink en STAK-voorzitter Hans Zwarts vertegenwoordigen de Arena.

Er gaat geen tijd verloren tijdens de gesprekken. Van der Laan houdt volgens betrokkenen de wind eronder. 'Die man laat geen minuut liggen, zelfs zijn tanden poetst hij efficiënt', zegt een van hen. Maar aan de meningsverschillen kan hij onmogelijk voorbijgaan. Zo wil de Arena aanvankelijk helemaal niets veranderen aan de governance, terwijl dat voor Ajax en Amsterdam een absolute voorwaarde is om verder te onderhandelen.

De Arena eist compensatie voor de naamsverandering: de kosten ervan worden geraamd op 500 duizend tot 1 miljoen euro. Die rekening ligt in de eerste 'concept-intentieovereekomst' alleen op het bord van gemeente. Uiteindelijk spreken de Arena (officieel: Stadion Amsterdam NV), Ajax en Amsterdam af om de kosten gezamenlijk en 'naar rato' van certificatenbezit te betalen.

Daarbij moet ook een oplossing worden gevonden voor het geval een sponsor zich meldt die zijn naam aan de Arena wil verbinden. Het is voor een bedrijf stukken minder aantrekkelijk om samen met Cruijff het naamsponsorschap te delen. De Johan Cruijff Arena powered by Heineken - lekker bekt het niet.

Toch komt die bepaling wel in de eerste intentieovereenkomst te staan. Een concept, dat Van der Laan rondstuurt als hij terug is van de paasvakantie die hij met zijn gezin doorbrengt. Het is 19 april 2017 en de eerste symbolische datum om het nieuws bekend te maken is al gemist: 24 maart, een jaar na Cruijffs overlijden. Rest nog een mogelijkheid: 25 april, zijn geboortedag.

Maandag tekenen en dan dinsdag op 25 april het nieuws aankondigen - zo ziet Van der Laan het voor zich: 'Mijn verwachting is wel dat het zal lukken maandag ieders handtekening te verkrijgen.' Toch blijft het spannend tot het eind. 'De brief van Arena zal op inhoud grotendeels van tafel moeten om morgen intentieverklaring te kunnen tekenen', mailt Ollongren op 24 april, tegen half elf 's avonds.

In een brief verstuurd op 6 april, en met twee logo's op papier, hebben de gemeente en Ajax de standpunten van de Arena al afgeschoten. Ze houden vast aan hun eisen, zoals een meerkoppige statutaire stadiondirectie met bestuurders die ontslagen en benoemd kunnen worden. 'De huidige vorm is niet in overeenstemming met moderne eisen van 'good governance', schrijven ze.

Op zijn beurt blijft Arena-directeur Markerink steggelen over de hoogte van de vergoeding die de naamswijziging met zich meebrengt. En Amsterdam benadrukt nogmaals bij Ajax dat het een marktconforme vergoeding wil voor de certificaten - de gemeente wil niet in de knel komen met de Europese regels voor staatssteun.

'Meeting geschorst tot 16u', mailt Ollongren dinsdagochtend om 11.19 uur. 'We gaan er nog steeds van uit dat het een intentie ovk (intentieovereenkomst, red.) met Ajax en stadion wordt op alle punten (governance, naam en overdracht). Houden je op de hoogte.'

Tegen zessen die avond hebben duizenden lopers zich in het Olympisch Stadion verzameld voor de Cruyff Run, die onder meer voert langs de buurt waar Johan Cruijff opgroeide. De finish had niet op een symbolischer plek getrokken kunnen worden: de Amsterdam Arena.

Terwijl de lopers zich warmhouden voor de start, kan de gemeentelijke woordvoerder om 19.05 uur eindelijk op de verzendknop drukken. Het persbericht bevat de nodige mitsen en maren en benadrukt dat het nog maar een intentieverklaring is. Het is het hoogst haalbare gebleken voor Van der Laan, dertien maanden na de dood van zijn voetballende held. Maar hij weet ook dat de partijen niet meer terug kunnen, nu ze zich aan de naamsverandering hebben verbonden.

De Johan Cruijff Arena gaat er komen, met dank aan de burgemeester. Of, zoals operationeel directeur Rutger Arisz van Ajax het zegt: 'De heer Van der Laan was de aanjager van het initiatief om de Arena te hernoemen. Hij doorzag dat bepaalde onderwerpen met elkaar vervlochten waren, dat was belangrijk voor het proces. Hij nam duidelijk de rol op zich om tot overeenstemming te komen, waarbij hij ook als voorzitter en als gastheer fungeerde.'
Bron:VK   Door: Mark Misérus

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 25, 2017, 19:48:53
#43

Amsterdam Arena wordt Johan Cruijff Arena


De Amsterdam Arena gaat de naam van Johan Cruijff dragen. Op de dag dat de legendarische nummer 14 70 jaar zou zijn geworden, is vanavond eindelijk duidelijkheid over de naamsverandering van het stadion van Ajax.


Het bestuur van de Amsterdam Arena, de directie van Ajax en de burgemeester en wethouders Sport en Deelneming van de gemeente Amsterdam hebben in een intentieovereenkomst afgesproken om de naam van de Arena te wijzigen in de Johan Cruijff Arena.

Met de naamswijziging willen de drie partijen de beste voetballer die Amsterdam en Nederland heeft gekend een waardig eerbetoon geven, staat in een verklaring. Zoon Jordi Cruijff heeft namens de familie laten weten ,,verheugd en vereerd te zijn met de intentieovereenkomst om de naam te wijzigen'', aldus de verklaring.

Vorige week werd al duidelijk dat de gesprekken tussen Ajax, de Arena en de gemeente Amsterdam over de naamsverandering in een stroomversnelling waren geraakt. Dertien maanden na het overlijden van Cruijff is de kogel dan eindelijk echt door de kerk.

Al direct na het overlijden van Cruijff in maart vorig jaar werd gesproken over het omdopen van de Arena, maar de familie zei daar toen nog niet aan toe te zijn. Na de zomer vorig jaar gaf de familie aan het een eer te vinden.

In december leek een akkoord om het stadion te noemen naar oud-Ajacied al dichtbij. Het enige obstakel was toen dat de familie liever niet ziet dat in de toekomst het stadion naast de naam van Johan Cruijff óók die van een grote sponsor draagt. De familie heeft daar echter geen bezwaar (meer) tegen.

FC Barcelona, de Spaanse club die Johan Cruijff als speler en coach naar grote successen voerde, nam eerder al een besluit genomen over een permanent eerbetoon. De club gaat het nieuw te bouwen stadion voor de jeugdspelers vernoemen naar Cruijff.


Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 07, 2016, 15:57:56
#42
Plannen voor 'Johan Cruijff Arena' voorlopig uitgesteld

 De Amsterdam Arena zal niet op korte termijn worden vernoemd naar Johan Cruijff. De familie van de pas overleden voetballegende zit in een rouwperiode en vraagt om rust.

Dat meldde burgemeester Eberhard van der Laan vanmiddag in de commissie Algemene Zaken. Na het overlijden van de het voetbalicoon gingen al gauw de stemmen op om de Amsterdam Arena de naam van Johan Cruijff te laten dragen. Ruim zestigduizend mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend voor de nieuwe naam. Ook de gemeente steunde de naamsverandering, als de familie achter de plannen zou staan.

De familie heeft laten weten nu vooral rust te willen. De plannen voor een naamswijziging gaan daarom voorlopig de ijskast in en zullen later worden besproken.

Bron:AT5

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 03, 2016, 19:09:10
#41


Kijk de mars ---->>>    http://www.at5.nl/video/127116

Bron:at5
« Laatst bewerkt op: april 06, 2016, 16:09:09 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 03, 2016, 19:06:21
#40


Bron:AD

« Laatst bewerkt op: april 03, 2016, 19:09:37 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


* april 03, 2016, 15:36:04
#39
zeer indrukwekkend

Gelogd


april 03, 2016, 15:24:44
#38
Zoveel supporters, die zingen, Johan , Johan.....

Zo indrukwekkend om te zien...

grote kerels die zingen en meedoen, met tranen in de ogen....

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 03, 2016, 14:17:41
#37
Inmiddels 3½ duizend supporters die mee lopen in de mars....

« Laatst bewerkt op: april 03, 2016, 14:20:57 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 03, 2016, 14:00:33
#36

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 03, 2016, 13:41:03
#35
Vuurwerkshow, voor het ouderlijk huis in betondorp...


1500 mensen.....1500 fakkels.....Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 03, 2016, 13:22:09
#34
R.I.P.  Johan

 De verwachting is dat zo´n 1500 tot 2000 man zondag meelopen met de mars ter nagedachtenis van Johan Cruijff. De fans zullen om 13.00 uur verzamelen bij het oude stadion de Meer en om 13.30 uur richting de Arena lopen.


Het is een kleine drie uur lopen. De mars is een initiatief van de verschillende supportersgroeperingen: iedereen is welkom. 'We hebben heel goed met elkaar overleg, ook dit weekend nog. Alles moet in goede banen lopen. Er zit best een grote organisatie achter. Daarnaast hebben we een eigen veiligheidsdienst zodat het een gedenkwaardige, maar ook rustige tocht gaat worden', zegt Sander Huisman van AFCA.Kijk live mee op --->>>>   http://www.at5.nl/


"Johan...Johan.... zingen ze in koor

Heel veel vuurwerk en op weg naar ouderlijk huis en daarna stadion...« Laatst bewerkt op: april 03, 2016, 13:30:21 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 02, 2016, 23:39:29
#33
Adembenemend eerbetoon aan Cruijff bij start El Clásico

Johan Cruijff is zaterdag op indrukwekkende wijze geëerd voorafgaand aan de 'Clásico', de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid. Waar het stadion kolkt voor en tijdens de wedstrijd, was het een minuut lang zo goed als stil voor de anderhalve week terug overleden voetballer.


Cruijff maakte zich als speler en trainer onsterfelijk bij de Catalaanse club en daar werd voorafgaand aan de kraker in Spanje bij stilgestaan. 'Gracies Johan' (Bedankt Johan) werd door de supporters over de volle breedte van de tribune gespeld met kartonnen borden. Daarnaast, eveneens met een mozaïek, een shirt met het nummer 14 erop.

Direct voor het eerste fluitsignaal stonden de spelers van de aartsrivalen tegenover elkaar op de middencirkel, en waren ze samen met het 78.000 man sterke publiek een minuut stil. Op de tribune zweeg zoon Jordi Cruijff mee.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 01, 2016, 23:56:31
#32

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 30, 2016, 23:00:33
#31
Supporters houden mars wegens overlijden Johan Cruijff

 Ter nagedachtenis van de vorige week overleden Johan Cruijff roept supportersvereniging AFCA alle Ajax-supporters op om zondag van Betondorp naar de Arena te lopen.


Alle supporters, dus niet alleen leden van de AFCA, worden om 13.00 uur verwacht bij het oude Ajax-stadion De Meer aan de Middenweg. 'Wij roepen iedereen op die de legendarische nummer 14 een warm hart toedraagt, mee te lopen in de mars', aldus een woordvoerder van de supportersclub.

De stoet zal vanuit de Watergraafsmeer lopend de gang maken naar de Arena. Ze komen onder meer langs de Randweg, de Rijksstraatweg en de Anderensingel. Om 15.45 uur arriveren ze  op de eindbestemming, waar een uur later de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma staat.

Ook Ajax staat uitgebreid stil bij het overlijden van Cruijff. Zo zal er voor het duel een minuut stilte worden gehouden, dragen de spelers rouwbanden en treden ze aan in een wedstrijdshirt met een speciale badge. Bij de opkomst van de spelers ligt er een groot Ajax-shirt met nummer veertien in de middencirkel.

AT5 zendt de hele mars zondagmiddag rechtstreeks uit op televisie en via de livestream op internet.Bron:AT5

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Johan Cruijff R.I.P.
« Reactie #31 Gepost op: maart 30, 2016, 23:00:33 »