Nowlive.eu

Registreren
 

*Sinterklaas*
gelezen 94636 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
mei 31, 2016, 01:14:40
Erik van Muiswinkel veilt pietenschoenen

Cabaretier Erik van Muiswinkel gaat zijn schoenen veilen die hij tien jaar lang heeft gedragen in zijn rol als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal. Aan tafel bij RTL Late Night vertelde Van Muiswinkel dat hij het handgemaakte schoeisel wil verkopen en de opbrengst aan een goed doel wil schenken.


Erik van Muiswinkel hoopt dat zijn schoenen minimaal tweeduizend euro opbrengen. Het verkoopbedrag wil de cabaretier schenken aan het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling tegen kanker.

Afscheid
Van Muiswinkel maakte vorige week bekend te stoppen als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal omdat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm.bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: *Sinterklaas*
« Reactie #129 Gepost op: mei 31, 2016, 01:14:40 »

mei 27, 2016, 18:00:43
Sinterklaasjournaal moet piet aanpassen

Ruim 100 schrijvers, acteurs en televisiemakers hebben in een open brief aan de NTR gevraagd of de omroep het uiterlijk van Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal wil veranderen. Volgens de briefschrijvers is Zwarte Piet in zijn huidige vorm een karikatuur die racisme uitdraagt.


Ruim honderd televisiemakers, acteurs, schrijvers en andere prominenten hebben in een open brief aan de NTR gevraagd of de omroep het uiterlijk van Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal wil veranderen: “Beste NTR: maak Sinterklaas weer speciaal voor iedereen!” Volgens de briefschrijvers is Zwarte Piet in zijn huidige vorm een karikatuur die racisme uitdraagt.


Onder de briefschrijvers zitten vele bekende namen als Arie Boomsma, Arnon Grunberg, Femke Halsema, Isa Hoes, Patrick Kluivert, Paul de Leeuw, Halina Reijn, Humberto Tan en Sylvana Simons.

De NTR verkondigt al een paar jaar het standpunt dat de pieten in het populaire tv-programma, dat in de aanloop van het Sinterklaasfeest wordt uitgezonden, niet van uiterlijk zullen veranderen, zolang de meerderheid van Nederland dit niet wil. Volgens de NTR is het niet zijn taak om een standpunt in de discussie hierover in te nemen. Een minderheid neemt aanstoot aan Zwarte Piet als uiting van racisme. Sinds een jaar of vier zijn er rond Sinterklaas demonstraties tegen Zwarte Piet.

De briefschrijvers stellen:

    Het Sinterklaasjournaal van de NTR speelt in dit debat een belangrijke rol: dit
    programma brengt immers de enige echte Sinterklaas in de huiskamers van Nederland. [...] De NTR lijkt niet in te zien dat ze juist wél een standpunt inneemt met het handhaven van een Zwarte Piet in zijn huidige vorm- ondanks de gefundeerde kritiek en roep om verandering. [...] Nu onttrekt de NTR zich aan haar verantwoordelijkheid als taakomroep en als spil in de Sinterklaasviering op een moment dat morele stellingname gevraagd wordt.


De brief komt daags na het vertrek van acteurs Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer, die respectievelijk Hoofdpiet en Pietje Paniek speelden. Van Muiswinkel liet weten dat de discussie rond Zwarte Piet de reden was. Hij vertelde vrijdag in de Volkskrant dat hij had voorgesteld om te vertrekken, om plaats te maken voor een Hoofdpiet met “een nieuw uiterlijk”. Volgens hem had de NTR hierop niet gereageerd. Eerder al sprak presentatrice Dieuwertje Blok zich uit tegen Zwarte Piet in zijn hudige vorm.

De leiding van de NTR wil er even goed over nadenken en maandag reageren.
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 23, 2016, 23:18:58
Van Muiswinkel weg om kwetsende Zwarte Piet

AMSTERDAM - Erik van Muiswinkel is gestopt als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal omdat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Dat heeft hij tegen het AD gezegd. ,,Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien.'


Van Muiswinkel vond de roetveegpieten in 2014 een goede zet. ,,Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage.'' Afgelopen februari werd het Sinterklaasjournaal van vorig jaar geëvalueerd. De cabaretier kreeg niet de indruk dat een verandering er daarna inzat. ,,Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken. We werden, zeg maar, 'aangehoord' maar kregen er weinig op terug.''

Ondanks zijn beslissing valt het afscheid na achttien jaar Van Muiswinkel zwaar. ,,Ik hield van die rol.''

Het vertrek van Van Muiswinkel en zijn collega Jochem Myjer, die zes jaar Paniekpiet speelde, werd eerder vandaag gemeld door de NTR en impresariaat Hekwerk. Daarbij werd de reden in het midden gelaten. De NPO en de NTR lieten weten het spijtig te vinden dat Van Muiswinkel en Myjer stoppen. ,,Gelukkig komt Sinterklaas ook dit jaar weer gewoon aan en kijken we vol verwachting uit naar de nieuwe Pieten'', zei netmanager Suzanne Kunzeler.
Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 30, 2015, 16:58:23

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 29, 2015, 15:25:12
Ik dacht altijd dat Nederland een tolerant, vrij, gelijkwaardige land was. Maar mensen met een andere kleur mogen niet meedoen.”


Waar maakt hij dat uit op ? omdat wij sint en piet vieren ?......denk dat sinterklaas met zwarte piet  bij ons nu zeker niet met racisme te maken heeft.....er is geen mens die heeft gedacht dat zwarte piet minderwaardig is

Wat wel racisme is als de zwarte mens om niks of niemendalletjes word dood geschoten omdat hij zwart is
Misschien daar eens n film over maken .... in Amerka is daar nog veel werk in te verzetten

Gelogd
leef het leven


november 29, 2015, 13:08:22
CNN maakt film tegen Zwarte Piet

Blackface De film over Zwarte Piet die Roger Williams maakte voor CNN is bewust subjectief: ‘Hoe kan ik hier objectief over zijn?’

„De eerste keer dat ik in Amsterdam Zwarte Piet zag, heb ik een foto van hem op Facebook gezet”, vertelt de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams (1962). „Mijn vrienden thuis in Amerika reageerden geschokt: een racistische blackface, gewoon op straat? Daar moet je een film over maken!”

Vanaf zondag is op de site van CNN de korte documentaire Blackface te zien, waarin voor een internationaal publiek Zwarte Piet wordt verklaard. Op de Universiteit van Amsterdam was gisteravond een voorvertoning, in aanwezigheid van de regisseur.

Williams, die in 2010 een Oscar won voor de documentaire Music by Prudence over een Zimbabwaanse zangeres, verwacht veel van de film: „Doordat een grote Amerikaanse nieuwszender dit toont, denk ik dat heel veel mensen hem gaan zien en het schandalig vinden. Andere landen zullen druk op Nederland uitoefenen om hier een einde aan te maken.” En de Nederlandse kijkers? „Ik hoop dat ze zich generen.”

Het publiek bij de voorvertoning bestaat uit studenten, anti-pietactivisten, mensen van Surinaamse afkomst en Amerikanen. Williams wordt als held onthaald. Op de vraag wie in de zaal vóór Zwarte Piet is, steekt niemand zijn hand op. De film, die een kwartier duurt, toont pieten op straat, pieten uit het archief, activisten, enkele pietkundigen en een slavernijkenner. Williams is zelf vaak in beeld en trekt geamuseerd verbijsterde gezichten. Op het eind maakt hij een sinterklaasbezoek mee bij een jong gezin. Op de salontafel staat een taart in de vorm van een karikaturale pietenkop waar het mes in gaat. Daarna zien we Williams met smaak een taartpunt opeten.

    Zwarte Piet is Holland’s dirty little secret.

Blackface is niet bedoeld als journalistiek verslag, stelt Williams. De strekking is duidelijk tegen Zwarte Piet, die volgens hem bij het slavernijverleden hoort. Een verleden, zo betoogt de film, dat andere koloniale landen beter hebben verwerkt dan Nederland: „Nederland zit aan de verkeerde kant van de geschiedenis.” Williams laat wel voorstanders aan het woord, maar die dienen volgens hem alleen voor comic relief: „Dit is een verslag van mijn persoonlijke ervaring met Zwarte Piet. Hoe kan ik hier objectief over zijn?”

Opvallend is dat Blackface geestig is. Door het uitgangspunt, dat Zwarte Piet uiteraard absurd schandalig is, komen de pietenbeelden en de verdediging van Piet over als hilarisch grove onzin. Williams: „Humor en amusement zijn de beste manieren om mensen te bereiken. Dat heb ik geleerd toen ik bij Comedy Central en TV Nation van Michael Moore werkte.”

Williams heeft inmiddels ondervonden dat Nederlanders dit onderwerp helemaal niet zo grappig vinden. „Toen ik in De Telegraaf Zwarte Piet ‘Holland’s dirty little secret’ noemde, kreeg ik veel haatmail. Ze schreven dingen als: ‘Eet een banaan, jij stomme zwarte aap’. Ik dacht: als Zwarte Piet niet racistisch is, waarom zeggen jullie dan die racistische dingen tegen mij? Toen ik een film maakte over hoe Oeganda homoseksuelen vervolgt en vermoordt, zeiden de Oegandezen ook: ja, maar dat is onze traditie, daar snap jij als buitenstaander niets van.”

Maandag zit Williams bij Humberto Tan in RTL Late Night om het aan het Nederlandse volk uit te leggen. „Ik dacht altijd dat Nederland een tolerant, vrij, gelijkwaardige land was. Maar mensen met een andere kleur mogen niet meedoen.”

Bron:NRC

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 19, 2015, 13:20:23
Ben het helemaal met Angela de Jong eens ,  zelf vier ik sinterklaas niet meer, .....maar maak me boos over inderdaad alle aanpassingen, en discussies
Ik vind het zo misselijk om n kinderfeestje te gaan gebruiken om racisme en ons slaven verleden onder de aandacht te brengen....ga naar scholen en ga het daar uitleggen
Nooit heeft iemand zwarte piet als n minderwaardig of slaafje van de sint gezien
Juist nu ga je  er zo naar kijken ,en vraag ik me af  of deze mensen zelf niet n groot probleem hebben  ....denk dat ze zichzelf vaak achtergesteld of gefrustreerd voelen dus zullen ze altijd iets aangrijpen om hun ongenoegen te ventileren

Gelogd
leef het leven


september 19, 2015, 11:27:05
Sinterklaas, ik vind er helemaal niets meer aan

AD's Angela de Jong, moeder van Fiene (8), Wisse (7) en Noor (1) vond Sinterklaas altijd het leukste feest van het jaar.


Ik heb afgelopen jaren één keer op het punt gestaan mijn broer aan te vliegen. Dat was toen hij voorstelde Sinterklaas eens níet met z'n allen te vieren. Alleen al het idee maakte me razend. Sinterklaas, dat was het hoogtepunt van het jaar.

Ik roep zelfs weleens dat ik per se een derde kind wilde vanwege die man in zijn rode tabberd. Nu de oudste van haar geloof is gevallen, zijn we door haar tenminste nog een paar jaar verzekerd van pure, onvervalste 5 december-pret. Dacht ik.

Want het is weg. Er is iets geknapt. Sinterklaas, ik vind er werkelijk niets meer aan. Ze hebben het voor elkaar, al de tegenstanders van Zwarte Piet, de gemeente Den Haag, de VN, de facebookactie voor witte pepernoten en noem ze allemaal maar op.

En dan gaat het er niet om dat Zwarte Piet van mij per se zwart moet zijn. Al moet ik bekennen dat mijn kinderen vorig jaar makkelijker meeveerden met al die rare stroopwafel-, kaas- en clownspieten dan ik. Maar het gaat me vooral om al die felle discussies. Al die meningen. Op tv, in de krant, op internet, op het schoolplein, op verjaardagen.

Op Curaçao en in België mogen Pieten zich blijkbaar zonder problemen zwart schminken. Maar in Nederland wordt mij het gevoel opgedrongen dat ik een racist ben. Terwijl ik Zwarte Piet oprecht niet zie als uitwas van ons slavernijverleden, maar gewoon als hulpje dat wel-eens door de schoorsteen kruipt. Maar ik wil me daar niet steeds voor hoeven verdedigen.

Ik heb er genoeg van. Het komt me de neus uit. Alle lol is weg.
Het liefst zou ik het feest overslaan dit jaar. Maar ik weet hoe het gaat: straks vallen de speelgoedgidsen weer op de mat. Gaat het span van mij, al pepernoten schransend, druk aankruisen wat er in de zak moet zitten. En breekt vooral de middelste het hoofd weer over de ene vraag: hoe krijgt Sinterklaas toch die pakjes in de schoen bij gebrek aan een schoorsteen in ons huis?


Ik wil er zo graag van genieten.

Daarom boven aan mijn verlanglijstje dit jaar: Stop met het gezeur.

 Laat Sinterklaas alsjeblieft gewoon weer leuk zijn.
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 28, 2014, 11:24:12
Sinterklaas bezuinigt flink op cadeaus

 Meer dan de helft (51 procent) van de hulpsinterklazen geeft dit jaar naar verwachting minder uit aan cadeaus dan vorig jaar. Slechts 8 procent zegt meer uit te geven. Dat maakte het economische bureau van ING bekend op basis van eigen onderzoek.


Gemiddeld slaan de hulpsinten voor 75 euro aan cadeautjes in dit jaar. Twee jaar geleden was dit nog 80 euro. Ruim een kwart zegt deze ronde meer dan 100 euro uit te geven.

Ruim de helft (52 procent) van de hulpjes van de sint geeft minder dan 50 euro uit aan presentjes. Bij ruim één van de drie respondenten (35 procent) komt Sinterklaas of de Kerstman zelfs helemaal niet langs dit jaar. Dat aandeel neemt de laatste jaren toe.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 24, 2014, 16:57:01
Dit jaar geen sinterklaasintocht

 De discussie over Zwarte Piet wordt nu ook in het buitenland gevoerd. Kinderen in de Zweedse hoofdstad Stockholm moeten als gevolg daarvan het dit jaar doen zonder feestelijke intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet. Het onthaal op Skeppsbron, midden in het centrum van de stad, stond op de rol voor 30 november maar is nu geschrapt.


De Hollandse club geeft daarmee naar eigen zeggen gehoor aan de oproep te stoppen met Zwarte Piet. 'We respecteren de gevoelens en opvattingen van verschillende groepen in de Zweedse samenleving en zullen Piet niet langer als een zwartgekleurd hulpje neerzetten', staat er verder op de website van de club.

De Afro-Zweedse Nationale Associatie had zich afgelopen week in een open brief aan de Nederlandse ambassadeur beklaagd over Zwarte Piet. Ook in Zweden wordt de vergelijking met slavernij en racisme gemaakt. 'Van wat wij hebben begrepen spreekt hij Nederlands met een dom accent, gedraagt hij zich kinderachtig en ondeugend zodat hij meer lijkt op een kind dan op een volwassene. Dit is natuurlijk onderdeel van de Europese racistische generalisering ten aanzien van zwarte mensen die wijdverbreid was, maar niet langer openlijk naar buiten mag worden gebracht.'Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 23, 2014, 13:46:13
Paard van Sinterklaas trapt in Naarden een kind

NAARDEN - Tienduizenden mensen waren zaterdagmiddag op de been in Naarden-Vesting. Zij wachtten vol verwachting op Sinterklaas. De intocht van de Spaanse vrienden is altijd een enorme happening in het vestingstadje. Ook nu zorgden de scholen in Naarden voor mooie praalwagens.


Er waren duidelijk minder Pieten dan in voorgaande jaren, merkt één van de toeschouwers op. Maar er was tijdens de rijtoer ook een zeer onrustig paard van Sinterklaas. 'Heel eng, en nog nooit eerder meegemaakt', vertelt een trouwe bezoeker uit Naarden.

'En dat werd zelfs zó erg, dat de schimmel op een gegeven moment een kind een trap gaf met de achterbenen. Op de Gansoordstraat was het paard nauwelijks meer in de hand te houden. Hij was duidelijk bang door alle drukte om hem heen. Het paard draaide alle kanten op en de ogen van het dier stonden erg wild. Er werd daarom gestopt. Aan het publiek werd door de politie en begeleiders gezegd zover mogelijk aan de kant te gaan staan, omdat het er naar uitzag dat het paard opnieuw om zich heen zou schoppen. Sinterklaas, die duidelijk niet op zijn gemak was, besloot daarom op de Gansoordstraat van de trouwe schimmel te stappen. Dat bleek een hele onderneming, want het paard bleef niet stil staan. De Goedheiligman zette zijn tocht te voet verder. Het paard werd door enkele mensen uit de route geleid, naar rustiger straten. Zij maakten een rondje om hem te kalmeren en later werd de schimmel bij Het Arsenaal weer in zijn wagen gezet. Het was even een spannende en ook best enge situatie tijdens deze Sinterklaasintocht in de Vesting', aldus de Naarder.

'Een vrouw die naast ons stond vertelde dat ze zelf paard rijdt en zij zou haar paard beslist niet in zo'n drukke optocht laten meelopen. 'Dat is om moeilijkheden vragen', zei ze. Volgens haar kan Sinterklaas volgend jaar beter met een open wagen naar Naarden komen óf in elk geval op een ervaren politiepaard, dat niet bang is voor drukke mensen, Pietenorkesten en Sinterklaasmuziek.Bron:dichtbij.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 19, 2014, 16:12:35
Gronings sinterklaasfeest gaat toch door


 Het jaarlijkse sinterklaasfeest in de Groningse wijk Beijum, dat werd afgelast uit angst voor ongeregeldheden, gaat toch door. Burgemeester Vreeman liet vandaag weten dat de gemeente ervoor zorgt dat het feest veilig kan verlopen.


De organisatie durfde de veiligheid van de kinderen niet te garanderen, omdat er in de multiculturele wijk veel discussie is over Zwarte Piet. ,,Kinderen mogen niet de dupe worden van een discussie onder volwassenen", zegt burgemeester Vreeman. ,,Het feest moet sowieso doorgaan."

Vreeman ging in gesprek met de organisatie en laat weten dat het feest nu een week later plaatsvindt op 3 december. ,,We zijn samen met de organisatie hard op zoek naar een geschikte locatie. Als we die niet kunnen vinden, dan houden we het feest voor de kinderen uit Beijum desnoods op het stadhuis", aldus Vreeman.

Maatregelen
De gemeente gaat maatregelen nemen om de veiligheid te garanderen, maar een woordvoerder van de gemeente wil niet zeggen aan welke maatregelen precies wordt gedacht. Het wijkfeest trekt jaarlijks ongeveer vierhonderd kinderen en volwassenen.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 15, 2014, 19:14:02
'Mama, ik wil naar huis'!!

De angst dat de Pietendiscussie de intocht van Sinterklaas in Gouda in een greep zou nemen, is bewaarheid. 90 arrestaties, een grimmige sfeer en opstootjes tekenden de sfeer.

'Mama, ik wil naar huis.' De 8-jarige Damian heeft het gehad. Overal politie. Boze blikken op zijn Pietenpakje. De schreeuwende Pietentegenstanders. 'Ik vind het niet meer leuk,' fluistert hij z'n moeder in zijn oor. 'Oké ventje, we gaan het verder wel lekker op de televisie kijken,' sust ze. Verbeten kijkt ze om zich heen. Een traantje wringt zich naar de ooghoek van Damian. Als de twee weglopen, glijdt de druppel over z'n wang. Het feest is voorbij.

De nachtmerrie van Gouda is zojuist bewaarheid. Jarenlang lobbyde de Kaasstad om de Nationale Intocht binnen te krijgen, maar de grootse Pietendiscussie die het land in een greep had, is nu tot ontploffing gekomen op de Markt in Gouda. Ging het even ervoor langs de grachten nog om kinderpret, plots is het voor het bordes van het stadhuis toneel van een botsing van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Protest
En die is niet mals. Tegenstanders van Zwarte Piet hebben even ervoor de jassen geopend om hun protest-t-shirts te tonen. Ze zijn verder stil, maar staan gearmd in een cirkel, heel nadrukkelijk pal tegenover het bordes waar de Sint zojuist is opgekomen. Dan ontrollen ze een groot spandoek ('Zwarte Piet is racisme). Het is de rode lap op een stier.

Een groepje jongens die duidelijk niets veranderd wil hebben aan Zwarte Piet houdt de pakweg 40 demonstranten met woedende blikken in de gaten. 'Ze komen eraan,' zegt er één, als hij z'n telefoon in zijn broekzak schuift.

Duwen en trekken
'Ze' blijken de meest militante leden onder de pro-Zwarte Pieten te zijn. Pontificaal gaan ze voor het spandoek staan. Dan begint het duwen en trekken. De politie grijpt in en voert de felste actievoerders, van beide zijden, af naar een straatje verderop.

En waar alle kinderen de blik op het bordes gericht zouden moeten hebben, waar de Sint inmiddels zijn entree heeft gemaakt, draaien alle hoofdjes om. Ze kijken niet naar de dansende pieten, zelfs niet naar handenvol strooigoed die worden uitgedeeld, maar naar de politie die ingrijpt. De Nationale Intocht, het toonbeeld van Hollandse kneuterigheid, heeft ineens het sfeertje als rond een voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. Rijtjes agenten en een grimmige sfeer, in niets lijkt er een kinderfeestje gaande.

Paarden
Dan wordt het zelfs nog dreigender. De politie drijft de anti-Pietengroep bijeen met hulp van agenten op paarden. Door de lompe bewegingen van de dieren, moeten enkele ouders hun kinderen opzij duwen. Ternauwernood kunnen ze de dieren ontwijken, als die zich een weg proberen te banen door de menigte.

Vader Rob (43) kan net op tijd zijn dochtertjes naar een veiliger deel brengen. 'Ik schrok me kapot. Dit is niet zoals een kinderfeest zou moeten zijn. Verschrikkelijk voor die kinderen. Ze zijn erg geschrokken, maar ik laat ze maar zoveel mogelijk naar het podium kijken. We blijven nog even, maar ik ben blij als we straks weer thuis zijn.'

Getwijfeld
Alle openlijke én onderhuidse woede die de Pietendiscussie opriep, is komen bovendrijven in het hart van Gouda. 'Dit is niet leuk meer,' zegt moeder Myrthe (34), haar zoontje van 4 jaar op de arm. 'Ik heb hevig getwijfeld of ik moest gaan met hem, maar dit doe ik nooit meer. Volgend jaar zoeken we een kleine gemeente op.'

Wanneer de grotere groep Anti-Pieten is afgevoerd,  gaat een gejuich op uit de menigte. De pro-Pieten vieren het als een overwinning.

Niet op TV
Op de grote schermen waar de tv-uitzending van de intocht op getoond wordt, is van de ongeregeldheden niets te zien, merken de toeschouwers. Behoedzaam stuurt de NTR met de opnames langs de nare gebeurtenissen.

Ondertussen bewaakt in een steeg achter de Markt een cordon van politie de arrestanten. Het gros lijkt uit het kamp van Anti-Pieten te zijn. Met bussen worden ze weggevoerd naar politiebureaus in de omgeving.

groeperingen
Dan sijpelen berichten door dat de intocht in Gouda een trekpleister is geworden van zowel extreemlinks als extreemrechtse groepen. De notoire extreemrechtse Paul Peters, vroeger van de neonazistische beweging Stormfront, zou zelfs gezien zijn. Hebben de 'beroepsdemonstranten' de boel verder doen escaleren?

Burgemeester Milo Schoenmaker hint er wel op, als hij even later in het stadhuis zijn persconferentie geeft. Hij meldt maarliefst 90 aanhoudingen. Later zullen het er zelfs 90 blijken. Ze hebben een boete van 220 euro gekregen, voornamelijk wegens het verstoren van de openbare orde. Het is nog onduidelijk wat zij verder voor straf krijgen. Burgemeester Schoenmaker zegt ook 'teleurgesteld' te zijn en noemt de sfeer 'grimmig'.

Schermutselingen
Op straat is de omschrijving nog steeds treffend, al zeggen ouders die vooraan hebben gestaan dat ze weinig hebben gemerkt van de schermutselingen. 'Nu ik zie hoe het hier verderop op het plein is, ben ik blij dat we vooraan stonden,' zegt een moeder.

Achter haar hangen beide partijen nog wat rond. Eén van de demonstranten is de dans ontsprongen tijdens de aanhoudingen. Haar naam wil ze niet zeggen. Dan heeft ze 'zo een doodsbedreiging' te pakken. 'Het is schandalig wat er gebeurt. We hebben vreedzaam geprotesteerd,' vertelt ze. 'En dan wordt je zomaar opgepakt en...' Ze kan haar zin niet afmaken. Een Pietenfan heeft het gesprek gevolgd. 'Joh, jullie hadden hier helemaal niet moeten zijn. Ga lekker rechtszaken voeren. Pleur op.' Ze beent weg. 'Ik ga zo niet in discussie,' zegt ze nog wel.

Anti-pieten
Te midden van het plein delen twee als Sinterklaas verkleedde Anti-Pieten rozen uit. Ze zijn tijdens hun rondje door de stad iedere honderd meter staande gehouden door de politie, zeggen ze. Iedere keer weer moesten ze uitleggen dat ze niet kwamen om onrust te stoken.

'Twee donkere mensen in een Sinterklaaspak, dat kan blijkbaar niet,' lacht de man. 'Maar we hebben een boodschap van liefde,' zegt hij. 'We willen geen ruzie, maar gewoon duidelijk maken dat het beeld van Zwarte Piet kwetsend is.'

'Oppleuren'
Met hun rode en witte rozen halen ze de kou uit de lucht, zo blijkt. Een man die driftig foetert dat alle 'anti-Pieten moeten oppleuren', accepteert zelfs een knuffel van de donkere Sint. 'Ja ach, vandaag is voor die kleintjes. Laten we het gezellig houden.'

Als de twee donkere Sinterklazen doorlopen, blijken twee toekijkende kinderen blind voor kleur, hoeveel er ook om te doen is. 'Hé mam, daar heb je Sinterklaas weer,' zegt er één.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 15, 2014, 19:08:07
NTR: We hebben intocht niet gecensureerd


 De NTR heeft de demonstraties -vandaag tijdens de Nationale Intocht- naar eigen zeggen 'niet bewust' buiten beeld gehouden. Volgens de woordvoerder zijn de planning en het draaiboek niet aangepast, toen bleek dat er op de Markt vandaag protesten en opstootjes waren.


"We hebben Sinterklaas, Pieten en burgemeester in beeld gebracht zoals we vooraf bedacht hadden." Voor tv-kijkers was het opvallend dat de demonstranten, de arrestaties en de spandoeken niet tijdens de live uitzending te zien waren.

Maar op de vraag of dat speciaal voor jeugdige kijkers gedaan is, antwoordt de NTR ontkennend. Bij het NOS Journaal, dat direct op de registratie van de Intocht volgde, waren de Anti-Piet-demonstranten wel vol in beeld.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 15, 2014, 19:06:40
Teleurgestelde burgemeester: 90 aanhoudingen verricht

 Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn vandaag 90 mensen aangehouden. Dat meldde burgemeester Milo Schoenmaker op een persconferentie. Of het gaat om voor- of tegenstanders van Zwarte Piet kon Schoenmaker niet zeggen. De burgemeester zei 'teleurgesteld' te zijn over incidenten en noemde de sfeer die daardoor ontstond 'grimmig'


Een vader en kinderen kwamen door opstootjes in het centrum in het gedrang, zei Schoenmaker. 'Een vervelend moment'. Ook riepen demonstranten beledigingen naar de politie en naar andere betogers.
Voor de intocht zijn volgens de burgemeester alle scenario's, ook met arrestanten, doorgenomen.

'Ik had het, ook met de kennis van nu, niet anders aangepakt', aldus Schoenmaker. Hij zei verder wel bedroefd te zijn dat het zo is gelopen en te hopen 'dat we snel van de discussie af zijn'.

Volgens AD-verslaggever Tobias den Hartog ontstonden er opstootjes en werden demonstranten door de politie naar de grond gewerkt. Sommige ouders met kinderen besloten daarop naar huis te gaan.

Stil protest
Anti-piet-demonstranten die stil met een spanddoek protesteerden, werden toegeschreeuwd door pro-piet-demonstranten. De sfeer werd grimmig en de politie greep in. Demonstranten werden door de politie naar de grond gewerkt en aangehouden. Ouders met kinderen gingen naar huis, want het is 'niet meer leuk'.

'Het is geen feest hier,' meldde Hartog. 'De kinderen moeten uitwijken voor de politie die de demonstranten afvoert.' De overige demonstranten zijn bij elkaar gezet achter De Waag, daar kan niemand bij ze. Inmiddels zijn er dusdanig veel aanhoudingen verricht dat er zelfs een touringcar wordt ingezet om de mensen te kunnen vervoeren. AD-verslaggevers ter plaatse spraken al van tientallen arrestanten.

Na de officiële ontvangst van Sinterklaas vertrokken veel mensen en werd het weer rustiger.

Meer aanhoudingen
Voorafgaand aan de feestelijkheden voor de Sinterklaasintocht werd ook al een aantal personen aangehouden. Het gaat om mensen die wilden demonstreren en zich niet hielden aan de daarvoor door de gemeente aangewezen locaties, zo liet een politiewoordvoerder weten.

Zij werden in het centrum van de stad opgepakt. Om hoeveel aanhoudingen het gaat kon de zegsman niet vertellen. 'Wij gaan met de mensen in gesprek en leggen ze de afspraken uit. Als ze zich daar niet aan willen houden, kunnen ze worden opgepakt.'

Gouda heeft eerder twee plekken aangewezen waar tijdens de landelijke intocht mag worden gedemonstreerd. Het gaat om het Schouwburgplein en het plein voor het Huis van de Stad, beide locaties buiten de zogenoemde centrumring. De groep Kick Out Zwarte Piet gaf zaterdagochtend aan toch naar het Marktplein in Gouda, in het centrum, te gaan.
 
Veel kinderen
Verder verloopt het wachten op de aankomst van de Sint gemoedelijk. Bij de plaats waar de stoomboot zou moeten aankomen en langs de route staan veel kinderen.

Op het plein bij de Goudse Schouwburg, waar het pro-pietenkamp zich heeft verzameld, was het in eerste instantie druk. Maar inmiddels trekt ook hier iedereen weg richting de Markt. De voorstanders van Zwarte Piet deelden bij het theater vlaggetjes en buttons uit, die grif aftrek vonden. Van de mogelijkheid om je kind te laten schminken wordt veel minder gebruik gemaakt. Van de gehoopte 2.000 kinderen zijn er nog geen 200 voorzien van schmink.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: *Sinterklaas*
« Reactie #115 Gepost op: november 15, 2014, 19:06:40 »