Nowlive.eu

Registreren
 

*Sinterklaas*
gelezen 94644 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
oktober 13, 2014, 10:47:18
#99
Gedicht aan Zwarte Piet

Albert Heijn heeft vandaag via krantenadvertenties een brief aan Zwarte Piet gepubliceerd. In het schrijven in dichtvorm laat het supermarktconcern weten dat de metgezel van Sinterklaas nog volop in de schappen van de AH-winkels ligt en wordt ontkend dat hij verbannen zou zijn uit de winkels van het concern.


'Van dat bericht lieve Piet is helemaal niks waar. Je ligt volop in onze schappen, net als ieder jaar', staat in de brief gericht aan 'Lieve Piet'. 'Wij vinden je in zwart en andere kleuren reuze, maar laten aan heel Nederland de keuze.'

Vorige week ontstond commotie op sociale media toen bleek dat Albert Heijn er voor kiest om Zwarte Piet in bepaalde reclame-uitingen niet te laten terugkomen. Veel mensen plaatsten uit onvrede hierover een oproep om de super komende tijd te boycotten. Het concern liet toen ook al weten zich de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet aan te trekken, maar dat wel als vanouds pietenchocolaatjes, verkleedpakjes en schmink in de schappen liggen.

In een toelichting op de brief van maandag aan Piet zegt een woordvoerster van AH dat er na vorige week niks is veranderd in het beleid van het bedrijf. 'Maar er waren misverstanden ontstaan en die willen we wegnemen.'Bron:AD


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: *Sinterklaas*
« Reactie #99 Gepost op: oktober 13, 2014, 10:47:18 »

oktober 09, 2014, 18:29:58
#98
Sint-liedjes met kapoentje, zonder Zwarte Piet

AMSTERDAM - Hee zeg, Piet, wiedewiedewiet, Op een dag ging Piet fietsen en Dag Sinterklaasje, dag, dag, dag, dag lieve Piet. Deze liedjes staan samen met 22 anderen in het boek 'Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet - De sinterklaasliedjes van nu', dat vanaf donderdag met een bijbehorende cd in de winkels ligt.


Paul Passchier en Thedo Keizer, beiden cabaretier, tekstschrijver en muzikant, hebben de liedjes onder handen genomen. Ze vonden dat sommige 19e eeuwse aspecten van het sinterklaasfeest wel een opfrisbeurt konden gebruiken, zoals de manier waarop in die tijd tegen donkere mensen werd aangekeken. Zo was al bekend dat de term Zwarte Piet niet in het boek voorkomt. Passchier benadrukt echter dat het boek niet anti-Zwarte Piet is. „We maken geen keuze en laten iedereen vrij het sinterklaasfeest op zijn eigen manier te vieren.”

„Over het uiterlijk van Sinterklaas en zijn pieten valt volop te discussiëren en dat zal ongetwijfeld de komende jaren nog veel worden gedaan”, schrijven ze in het voorwoord. Maar het grootste probleem lag volgens het tweetal bij de liedjes. „Want die zitten vol afschrikwekkende zinnetjes en verwijzingen naar achterhaalde begrippen.” Ze doelen bijvoorbeeld op teksten als 'wees maar gerust, mijn kind, ik ben een goede vrind, want al ben ik zwart als roet, ik meen het wel goed'. Passchier en Keizer hebben dit veranderd in: 'wees maar gerust mijn kind, het is de goede Sint, hij is hier voor jou en mij, kom er maar bij'. Ook angstelementen als het wegvoeren in de zak en de roe zijn gesneuveld.

De schrijvers hebben zo'n 20 tot 25 procent aangepast. „In sommige liedjes maar 2 woorden, in anderen een paar zinnetjes. We hebben het meeste ouderwetse eruit gehaald, iedereen begrijpt de liedjes de komende tientallen jaren weer”, zegt Passchier. Zo komen teksten als 'twee kaatsenballen in een net' niet meer in het nieuwe boek voor. Maar niet alles is gemoderniseerd: Woorden als kapoentje, waarvan niemand weet wat het betekent, of 'makkers, staakt uw wild geraas' zijn intact gelaten. Passchier denkt dat het voor volwassenen lastiger is de nieuwe versies te leren dan voor kinderen. „Voor hen is het echt een fluitje van een cent.”

Het tweetal is zelf al jarenlang betrokken bij het sinterklaasfeest. Zo schreef Passchier de meeste edities van Het Feest van Sinterklaas in Ahoy en werd hij daarna adviseur bij het jaarlijkse Zpp-Sinterklaasfeest. Keizer schreef scripts voor verschillende Sinterklaas-televisieprogramma's voor de TROS en FoxKids.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 08, 2014, 19:07:16
#97
Sinterklaas op inventaris immaterieel erfgoed

 Het sinterklaasfeest komt binnenkort op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed vandaag bekendgemaakt. Het centrum coördineert de samenstelling van de lijst.


Het sinterklaasfeest is door het Pietengilde voorgedragen. In het gilde hebben zich sinterklazen en pieten verenigd. Met de voordracht wil het gilde de discussie rond Zwarte Piet niet uit de weg gaan. Het wil wel de angel uit de het debat halen: 'door het sinterklaasfeest te presenteren als een traditie die in het verleden zich altijd aangepast heeft aan de tijd en ook nu met zijn tijd zal meegaan'.

Nederland heeft sinds 2012 volgens het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed de plicht culturele gebruiken, tradities, verhalen en ambachtelijke vaardigheden te beschermen.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 08, 2014, 01:45:01
#96
Piet maakt zich volgende week bekend

 Heel Nederland zit er al maanden op te wachten, begin volgende week - waarschijnlijk dinsdag - wordt het uiterlijk van de Goudse Zwarte Piet bekendgemaakt.

Dat maakte burgemeester Milo Schoenmaker gisteravond bekend tijdens een stadsdebat over dit onderwerp in de bibliotheek.


De Goudse Piet is van groot belang, aangezien dit jaar de nationale intocht wordt gefilmd vanuit deze stad. Schoenmaker stelt de afgelopen maanden te hebben gesproken met tal van Gouwenaars vanuit verschillende invalshoeken. 'Iedereen tevreden stellen zal nooit lukken. Maar ik geloof wel dat deze Piet breed zal worden gedragen, juist omdat hij niet is opgedrongen en verzonnen door beleidsmakers, maar voortkomt uit de wensen vanuit de samenleving zelf.'Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 01, 2014, 16:25:49
#95

Zonder Zwarte Piet geen Sinterklaas-intocht Hilversum?


HILVERSUM - Als de Zwarte Pieten niet volledig geschminkt over straat mogen, gaat de Sinterklaas-intocht in Hilversum op 15 november mogelijk niet door. Het zal dan onmogelijk zijn genoeg Pieten te mobiliseren, meldt voorzitter Ron Bijlsma van organisator O.N.S. Bewonersvereniging.


"Als het aan mij ligt gaan we gewoon schminken", zegt Bijlsma. "Als we gaan strepen, om het maar zo te noemen, dan ben ik mijn Pieten kwijt. De mensen die zich nu hebben opgegeven werken in veel gevallen in het dagelijks leven ook met kinderen, bijvoorbeeld op de crèche. Als ze niet volledig geschminkt worden, zijn ze bang dat ze herkend worden." De oorringen zijn vorig jaar al geschrapt uit het uniform.

Morgenmiddag staat een gesprek gepland tussen de organisatie van de Hilversumse Sinterklaas-intocht en burgemeester Pieter Broertjes. "Ik hoop dat we het eens worden. Zo niet, dan is er een hele grote kans dat Hilversum geen Sinterklaas-intocht heeft dit jaar."

Sowieso is de organisatie van de intocht afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State over de figuur van Zwarte Piet. De rechtszitting staat gepland op donderdag 16 oktober. Het is de bedoeling dat de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

"Zonder Pieten heeft het feest geen zin, maar ik ben nog steeds zeer positief. We hebben al zo lang deze traditie. Het is gewoon een dag voor de kinderen", pleit Bijlsma.

Aan welke kant van de discussie sta jij? Is Zwarte Piet een traditie waar niet aan gemorreld mag worden? Of is het een racistisch fenomeen dat in deze tijd echt niet meer kan?
Bron:dichtbij.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 27, 2014, 13:57:49
#94
Ik vind dit echt de wereld op zijn kop zeg. Wordt ons nu alles afgenomen wat bij de Nederlandse cultuur hoort? Men ziet de Nederlanders in het buitenland al aankomen als wij in een ander land een heel "EIGEN" culturfeest van dat land om zeep willen hebben. Men ziet ons al aankomen zeg! Hier in Nederland kan zeker alles. Ook is Nederland TE tolerant denk ik en gaat men over ons heen lopen! Tot hier en niet verder zou ik zeggen.

Die moeder heeft zelf een groot probleem en adviseer ik om in therapie te gaan om van haar eigen discriminatie complex af te komen. Ik heb daar in ieder geval geen last van! Blank, zwart of geel alles is welkom, dus zwarte Piet mag ook bij mij komen! Afblijven van onze zwarte Piet, het is juist discriminerend als men hem weg wil hebben omdat hij zwart is.
« Laatst bewerkt op: september 27, 2014, 14:14:35 door Agnes »

Gelogd


september 27, 2014, 10:52:16
#93
Moeder wil Zwarte Piet niet meer op school zien

Een moeder die Zwarte Piet discriminerend vindt, wil dat een Utrechtse basisschool het hulpje van Sinterklaas geheel verbant uit het onderwijsaanbod.


Omdat het schoolbestuur weigert, is ze een procedure begonnen bij het College voor de Rechten van de Mens.

'De vrouw wil dat de school Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt,' bevestigt voorzitter Thea Meijer van schoolbestuur SPO Utrecht. 'We hebben gezegd dat aan zo'n beslissing eerst een uitgebreide dialoog vooraf gaat. Daar is ze het niet mee eens.'

Sinterklaasfeest
Door de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet denkt het Utrechte schoolbestuur wel na over veranderingen, zegt Meijer. 'Als een feest verandert, ga je mee. We zijn nu aan het aftasten hoe we met alle stromingen rekening kunnen houden. Het is logisch dat het sinterklaasfeest op school moet blijven aansluiten op de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal.'

De moeder heeft kinderen op de openbare Prof. Kohnstammschool in Utrecht-Oost. Verreweg de meeste kinderen zijn van Nederlandse afkomst.

Spelfouten
De vrouw wordt anoniem geciteerd op de antikapitalistische website Doorbraak.eu. Ze wil niet dat haar kinderen 'dag in dag uit worden blootgesteld aan een karikatuur die zwarte mensen kwetst en vernedert'. 'Kinderen krijgen taken op school als 'Corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet'. Zo wordt in de hoofden van de kinderen het beeld opgeroepen dat zwarte mensen dom, slordig en meer in het algemeen anders zijn.'

Het College voor de Rechten van de Mens toetst of er sprake is van overtreding van wetgeving over het gelijkheidsbeginsel. Er kan geen sanctie of boete worden opgelegd. De zitting is op 15 oktober. Een woordvoerder van het college noemt de procedure 'bijzonder'. 'We hebben niet eerder een zaak behandeld over Zwarte Piet.'Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 24, 2014, 10:43:07
#92
Ik denk dat die liedjes zo in je hoofd zitten dat de oude liedjes gewoon vanzelf gaan
Dan zou ik op mijn 70 ste nog moeten gaan  nadenken bij die liedjes .....dat werkt toch niet   #div_s02

Gelogd
leef het leven


september 12, 2014, 16:43:21
#91
Alle Sinterklaasliedjes worden herschreven

De sinterklaasliedjes gaan op de schop. Onder druk van de Piet-discussie worden de oerbekende teksten flink aangepast. Het nieuwe standaardwerk, bedoeld voor alle leerlingen op de basisscholen, verschijnt nog dit jaar. Zonder woorden als 'zwart' en 'knecht'.


Alle 1,5 miljoen leerlingen tussen 4 en 12 jaar kunnen de nieuwe teksten uit de bundel 'Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet', die begin oktober uitkomt, al dit jaar gaan zingen. Daar spreken de initiatiefnemers Paul Passchier en Thedo Keizer over met het ministerie van Sociale Zaken.

Er móést iets aan de teksten gebeuren, verklaart Passchier (51), die al zo'n 20 jaar kinderteksten schrijft (onder andere voor Sesamstraat, Disneyfilms en Woezel en Pip). 'Het feest is met de tijd meegegaan, maar aan sommige liedjes is sinds 1850 geen letter veranderd.'

Niet meer bang
Alles waar straf, zak of roe in voorkwam, moest er bijvoorbeeld uit. 'Op straat en op tv is het hele idee van Sint en Piet als boemannen er allang uit, maar in de liedjes bleef het hangen. Dat is niet meer van deze tijd: wij willen niet meer dat kinderen bang worden.'

Het doet misschien au. Maar het kan niet anders. Volgens de 51-jarige tekstschrijver Paul Passchier moeten die diepgekoesterde Sinterklaasliedjes -ook door het Pietendebat- al dit jaar op de schop. Hij lanceert een nieuw standaardwerk voor alle leerlingen op de basisschool.

Het is niet zomaar een boekje dat tekstschrijver en zanger Paul Passchier (51 jaar) samen met collega Thedo Keizer de eerste week van oktober de wereld instuurt. Het is niets minder dan een nieuwe blauwdruk voor de 25 bekendste Sinterklaasliedjes. Liedjes die -vindt hij- 'hoognodig' aan een opknapbeurt toe zijn. 'Het feest zelf is enorm met de tijd meegegaan maar aan sommige liedjes is sinds 1850 gek genoeg geen lettertje gesleuteld.'

Minister Asscher
Het idee is dat alle 1,5 miljoen kinderen op de basisscholen de oude teksten al dit jaar laten voor wat ze zijn en de nieuwe op het heerlijk avondje meegalmen. Daarover is Passchier, die al zo'n twintig jaar kinderteksten schrijft (onder andere voor Sesamstraat, Disneyfilms en Woezel en Pip), nu in onderhandeling met minister Asscher die ook dat veelbesproken 'Pietenoverleg' eind september organiseert.

Het is initiatief is al vóór verschijning omarmd door de Goudse burgemeester die de Nationale Intocht organiseert en door Erik van Muiswinkel ,'de woordvoerder' van de Hoofdpiet van het Sinterklaasjournaal. 'Van Muiswinkel wilde zich er eerst niet over uitspreken maar liet toen weten dat hij dit zo knap gedaan vond dat hij het steunt.' Of de liedjes dit jaar echt in het Journaal van Dieuwertje Blok zitten, blijft overigens tot de eerste uitzending geheim.

Al half jaar bezig
Passchier heeft zijn taak niet licht opgevat. Integendeel. Zes maanden was hij er samen met Keizer mee bezig. Honderden uren. Kauwend op elk oerbekend woord. Tobbend. 'Want we hebben het niet over zomaar iets hé. Dit is nationaal erfgoed. Levend erfgoed.  Iedereen heeft er intense herinneringen aan. Iedereen kent ze. Misschien zijn het wel de eerste liedjes en de laatste liedjes die we in ons leven uit ons hoofd kennen.'

Tot het laatst toe heeft hij getwijfeld. Over zo'n zin als 'vol verwachting klopt mijn hart'. 'Dat hadden we eigenlijk al in 'hoor, mijn hart klopt o zo blij' veranderd toen ik in de nacht van 1 op 2 september om vier uur wakker schrok. Opeens dat ademstokkende gevoel: dit kan niet. Ik heb de dag daarna de drukproeven en de cd, die al was ingezongen, nog als een haas aangepast. Want die ene zin zit in onze cultuur ingebakken. Hoe vaak mensen ook niet over dit liedjesboek hebben geroepen: 'vol verwachting klopt ons hart'.'

Praktisch
Sommige veranderingen die de streep wel haalden, zijn puur praktisch. Zoals de chocomunten in plaats van de kaatsenballen uit  'O, kom er eens kijken'. 'Want wie weet nog wat kaatsenballen zijn? Andere ouderwetse dingen hebben we wel laten staan, omdat ze gewoon te mooi zijn. Zoals: 'makkers, staakt uw wild geraas'. We wilden sowieso niet doorslaan naar het al te moderne. We hebben geen i-phone in de schoen gestopt. De teksten moeten de tand des tijd doorstaan.'

http://static2.ad.nl/static/asset/2014/voorbeeldteksten_Sinterklaasje_kom_maar_binnen_met_je_Piet_6326.pdf

http://www.youtube.com/v/nxNA_Ul-Xcs?hl=nl_NL&version=3&rel=0

Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 08, 2014, 10:35:46
#90
Piet-poppetje uit assortiment

Speeldgoedfabrikant Fischer-Price heeft een Zwarte Piet-figuurtje uit zijn assortiment gehaald. Het bedrijf besloot daartoe na klachten vanuit Nederland dat het poppetje racistisch zou zijn.


Het figuurtje maakt deel uit van een speciale Sinterklaas-versie van speelgoedserie Little People. ,,De figuurtjes zijn speciaal ontworpen voor de Benelux en zorgen voor veel Decemberplezier", meldt de vrolijke beschrijving nog op Bol.com. Maar na een klacht van het Nederlandse Twitter-account MAD Mothers NL, dat zich naar eigen zeggen inzet tegen discriminatie, trekt Fischer-Price het speelgoed terug.

,,We zijn ons bewust van de gevoeligheden en willen geen negatief stereotype bevestigen", zo stelt Fischer-Price op Twitter. Volgens de Amerikaanse speelgoedfabrikant is het poppetje ooit gemaakt omdat er veel vraag naar was onder consumenten. Maar blijkbaar weegt dat voor Fischer-Price minder zwaar dan de ophef die er in somige kringen is over Zwarte Piet. ,,We leveren de figuurtjes inmiddels niet langer aan de winkels", zo belooft het bedrijf.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 04, 2014, 10:50:27
#89
Doodsbedreiging om 'Zwarte Pietenprobleem'

AMSTERDAM - De discussie over Zwarte Piet leverde tot nu toe al duizenden haatmails en doodsbedreigingen op aan het adres van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Dat zegt directeur Ineke Strouken donderdagochtend.


Strouken zegt zo diep geraakt te zijn door de berichten dat ze meermaals aan aftreden dacht. "Ik heb minstens drie keer op het punt gestaan ermee te stoppen."

Ze ontving - naar eigen zeggen - duizenden scheldmails en enkele doodsbedreigingen. Toch gaat ze door met de aanpak van het 'Zwarte Pietenprobleem', zegt ze in het Brabants Dagblad. "Omdat er een prachtige kans ligt voor ons als kennisinstituut om in de discussie over Zwarte Piet informatie te verschaffen en ideeën aan te reiken."

Zo suggereerde Strouken onlangs om "iedereen tegemoet te komen" in de discussie een zogeheten roetpiet: de steun en toeverlaat van Sinterklaas zou met zwarte vegen geschminkt kunnen worden.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 31, 2014, 12:46:28
#88
'Sint moet groter gevolg en roetpiet krijgen'

 Om iedereen tegemoet te komen in de discussie rond Zwarte Piet, zou de steun en toeverlaat van Sinterklaas met zwarte vegen geschminkt kunnen worden. Dan ontstaat de zogeheten roetpiet. Ook zouden er veel meer historische figuren in het gevolg van Sinterklaas mee moeten lopen, zoals bijvoorbeeld matrozen, lakeien en soldaten. Dat was in het verre verleden ook het geval.


Dat stellen directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en Frits Booy, secretaris en sinterklaasdeskundige van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité. Booy maakte een essay onder de titel 'Het verhaal van Zwarte Piet Geschiedenis en betekenis'. Dat verschijnt volgende week.

Booy doet uitvoerig uit de doeken wat de herkomst van Zwarte Piet is en zet de feiten, beweringen en meningen op een rij. Tegelijkertijd vragen hij en Strouken om meer wederzijds begrip en verdraagzaamheid. 'We kunnen nu eenmaal niet allemaal in elk opzicht onze zin krijgen', aldus Booy.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 17, 2013, 13:00:11
#87
Sinterklaas aangekomen in de stad

Sinterklaas is zondagochtend rond 11.45 uur aangekomen in de stad. Bij het Scheepvaartmuseum werd de goedheiligman welkom geheten door burgemeester Eberhard van der Laan.


En natuurlijk ook door een grote groep kinderen en hun ouders. Vanaf het Scheepvaartmuseum zal Sinterklaas te paard naar de Stadschouwburg rijden voor de bekende balkonscene. Tussendoor zal de stoet waarin ook zo'n 500 pieten meelopen nog stoppen op de Dam.

Bij zijn onthaal bedankte Sinterklaas de burgemeester voor de feestelijke intocht: 'We hebben zwaar weer gehad, maar mijn pieten en ik zijn blij dat we hier nu zijn'.

Naar schatting zijn er zo'n 350.000 mensen op de intocht afgekomen. Kijk om 16 uur en 18 uur naar compilaties van de intocht op AT5.Kijk naar het filmpje:  http://www.at5.nl/artikelen/115686/sinterklaas-aangekomen-in-de-stadBron:AT5
« Laatst bewerkt op: september 12, 2014, 16:44:49 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 16, 2013, 11:20:32
#86
Intocht van Sinterklaas in Groningen 2013

 Vanaf 12.00 uur te zien op Nederland 3 en via deze link ->> http://sinterklaasjournaal.ntr.nl/#/homeGelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 05, 2012, 18:33:44
#85
En veel gezelligheid !!!!

Gelogd
Ik kijk naar de zon en laat de schaduw achter me!!


Nowlive.eu

Re: *Sinterklaas*
« Reactie #85 Gepost op: december 05, 2012, 18:33:44 »