Zwarte Piet blijft op school nog fier overeind
Het leeuwendeel van de scholen die de organisatie van Sinterklaas al rond hebben, viert het als vanouds met Zwarte Pieten. Slechts 2,2 procent gaat het feest onder invloed van de racismediscussie aanpassen. Dat is de uitkomst van een grote AD-enquête, in samenwerking met de vakbond CNV Onderwijs onder ruim 4000 onderwijzers en schoolleiders. Zelfs bijna alle zwarte scholen laten bij het sinterklaasfeest dit jaar alles bij het oude. Van de scholen die weten wat ze gaan doen, verandert 10 procent van de zwarte scholen het feest, 4,5 procent van de gemengde en 3 procent van de witte.
Scholen die niks veranderen, en dat is de grote groep, geven aan dat de discussie bij hen niet speelt (44 procent). Of dat Zwarte Piet niet racistisch is (29 procent) of dat ze niet aan de traditie willen tornen (25 procent).
Regionale verschillen
Er zijn regionale verschillen. Zo zijn de provincies Noord-Holland en Utrecht het meest in voor verandering (10 procent) en Zeeland, Limburg en Drenthe het minst. Ook is er onderscheid tussen het type scholen. Zo zien openbare en bijzonder openbare scholen (de Montessori-scholen bijvoorbeeld) verandering iets vaker zitten dan christelijke scholen.
Als het feest wordt aangepast, is het vooral om 'met de tijd mee te gaan' (53 procent) of 'ouders niet voor het hoofd te stoten' (28 procent). Slechts 11 procent doet het omdat Zwarte Piet 'beledigend is voor de zwarte medemens'. De veranderingsgezinde scholen kiezen meestal voor de optie Zwarte Pieten met 'andere' Pieten te mixen (70 procent).
Dat maar een miniem percentage iets verandert, verklaart voorzitter Helma van den Berg van CNV Onderwijs vanuit het feit dat scholen zich niet 'met het debat mee willen laten slepen'. ,,Zij willen helemaal geen verband leggen tussen racisme en het feest dat ze al jaren met ontzettend veel plezier vieren. Want veranderen is toch erkennen dat er iets mis mee is, terwijl veel scholen dat niet zo ervaren.''
Ouders
Hetzelfde gaat volgens haar op voor zwarte of gemengde scholen. ,,Ik heb zelf jaren op een gemengde school gewerkt en daar werd het ook op een traditionele manier gevierd. Dat heeft nooit tot enig probleem geleid.'' Van den Berg kan zich wel voorstellen dat scholen in actie komen als ouders ermee zitten. ,,Ook hier spelen ouders natuurlijk een belangrijke rol: scholen zullen zeker naar hen luisteren.''
Of het kleine aantal scholen dat 'nieuwe' Pieten introduceert als trendsetters moet worden gezien, durft Van den Berg niet te zeggen. ,,Of veel andere scholen de komende jaren volgen, hangt af van het debat. Is het volgend jaar weer zo heftig? En natuurlijk hoe de rechtszaak afloopt.'' De Raad van State komt woensdag met een oordeel.
Zelf bepalen
Van den Berg hoopt van harte dat scholen het in de toekomst zelf mogen blijven bepalen. ,,Scholen kunnen zelf het beste aanvoelen wat er onder ouders en kinderen leeft.'' Premier Rutte (VVD) heeft eerder tegen de buitenlandse pers gezegd niks aan Piet te willen veranderen ('Black Pete is black'), maar minister Asscher (PvdA) vindt dat tegenstanders serieus genomen moeten worden.
Ruim 40 procent van de scholen geeft in de peiling aan nog geen besluit te hebben genomen. Dat kan volgens CNV betekenen dat ze gewoon nog met andere zaken bezig zijn of wachten op het Sinterklaasjournaal van de NTR dat dinsdag begint.
Dat journaal gaat aandacht besteden aan het debat, maar hoe is nog onduidelijk. Er lekte via deze krant wel een foto uit van NTR-opnames in Gouda. Daarop was een witte Piet te zien.
Scholen willen helemaal geen verband leggen tussen racisme en het feest dat ze al jaren met ontzettend veel plezier vieren. Want veranderen is toch erkennen dat er iets mis mee is, terwijl veel scholen dat niet zo ervaren.
Helma van den Berg, CNV Onderwijs
Bron:AD