Nowlive.eu

Registreren
 

Zika - Virus
gelezen 13671 keer 0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.
november 01, 2016, 16:36:40
#24
Krimpende zaadballen bij muizen door zikavirus

Muizen die besmet zijn met het zikavirus hebben niet alleen verminderde vruchtbaarheid, hun sekshormonen dalen aanzienlijk en hun testikels krimpen tot negentig procent. Dit ontdekten onderzoekers aan de Washington University School of Medicine. Mogelijk heeft dit ook consequenties bij mannen.


De effecten van het virus zijn hoogstwaarschijnlijk blijvend, aldus de onderzoekers. ,,Het onderzoek gaat natuurlijk wel over muizen, maar de studie is gedaan om te begrijpen wat de consequenties zijn van het zikavirus bij het mannelijke geslacht", zegt co-auteur en hoogleraar Michael Diamond van het centrum voor Human Immunology and Immunotherapy Programs tegen CNN.

De onderzoekers weten niet of zika hetzelfde effect heeft bij mannen. ,,Het suggereert wel dat het hormoon testosteron om het libido hoog te houden bij mannen vermindert en dat het aantal zaadcellen afneemt na een zika-infectie te hebben opgelopen", aldus Diamond.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Zika - Virus
« Reactie #24 Gepost op: november 01, 2016, 16:36:40 »

augustus 18, 2016, 14:14:03
#23
Tijgermuggen ontdekt in woonwijk Veenendaal

DEN HAAG - In een woonwijk in Veenendaal is een aantal Aziatische tijgermuggen, die ziekten als het zikavirus kunnen overdragen, aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de exotische muggen uit voorzorg bestrijden, maakte de autoriteit donderdag bekend.


Daarmee moet worden voorkomen dat de muggen zich in Nederland vestigen. Het is nog onduidelijk hoe de tijgermuggen in Veenendaal terecht zijn gekomen. De NVWA onderzoekt nu of er nog meer Aziatische tijgermuggen zitten. Daarom zijn muggenvallen geplaatst in de woonwijk Dragonder-Noord. De direct omwonenden zijn door de gemeente en de NVWA per brief geïnformeerd.

Volgens de NVWA is de kans te verwaarlozen dat de tijgermuggen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, zullen overdragen. „Dit gebeurt wel in tropische regio’s van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze virussen voorkomen. Het risico op verspreiding van deze ziekten in Veenendaal is momenteel redelijkerwijs uitgesloten”, aldus de toezichthouder.

Beten

De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen wel ’hinderlijk’ zijn.

De bestrijding van de muggen vindt plaats in een gebied van 500 meter rond de plek waar de muggen zijn aangetroffen. Muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. De betreffende muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juli 28, 2016, 10:59:03
#22
Zika kan ook botten van foetus aantasten

Het zikavirus tast niet alleen babyhersenen aan, maar kan al vroeg in de zwangerschap ook opduiken in botten en gewrichten. Dat ontdekte het Erasmus MC.


Ze publiceren hun bevindingen bij de elf weken oude foetus vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine. Besmettingen met het zikavirus zorgen momenteel voor veel onrust in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Bij zwangerschap kan de infectie het zenuwstelsel aantast, waardoor baby's geboren kunnen worden met een abnormaal kleine schedel (microcefalie) of een ernstige spierziekte (Guillain-Barré Syndroom).

Onderzoek richt zich daarom tot nu toe vooral op de hersenen en het ruggenmerg. Maar bij de foetus van de Nederlandse vrouw is het virus nu ook aangetroffen buiten het centrale zenuwstelsel, in andere weefsels van de placenta. ,,De vondst van het virus zo vroeg in de zwangerschap en buiten het zenuwweefsel is een belangrijke stap in het onderzoek om meer zicht te krijgen op het hele spectrum van ziekten die het zikavirus kan veroorzaken'', zegt Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC.

Hartslag
De getroffen zwangere vrouw (31) uit haar onderzoek was 3,5 week in Suriname geweest. Kort na thuiskomst, begin dit jaar, kreeg ze gezondheidsklachten. Artsen stelden een besmetting met het zikavirus vast. De vrouw herstelde na een week, maar haar baby had geen hartslag meer. Bij onderzoek op de foetus na de miskraam bleek het zikavirus aanwezig in cellen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van botten en gewrichten. Hersenonderzoek was nog niet mogelijk gezien het prille stadium.

Bij andere onderzoeken naar het zikavirus zijn bij foetussen wel kromme gewrichten ontdekt. ,,Maar daarbij dacht men aan verkramping als gevolg van neurologische infecties. Nu blijkt dat het dus ook kan komen door een infectie van het bindweefsel van gewrichten'', zegt Koopmans. Zij vindt het te vroeg voor harde conclusies, bijvoorbeeld over zika als oorzaak van een miskraam.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juli 26, 2016, 01:39:48
#21
’Tienduizenden baby’s met microcefalie’

PARIJS - Tienduizenden baby’s zullen mogelijk geboren worden met aan het zikavirus gerelateerde microcefalie. Dat voorspellen wetenschappers in het tijdschrift Nature Microbiology.


Microcefalie is een afwijking van het centrale zenuwstelsel die een te kleine schedelomvang en achterblijvende ontwikkeling van de hersenen veroorzaakt.

De onderzoekers hebben berekend dat uiteindelijk ongeveer 94,3 miljoen mensen besmet zullen worden met het zikavirus. Daaronder bevinden zich zo’n 1,65 miljoen zwangere vrouwen.

Tachtig procent van de mensen die het virus oplopen, hebben geen ziekteverschijnselen. Maar voor baby’s met microcefalie kan de ziekte verwoestend zijn. Het beeld dat de wetenschappers schetsen is een ’doemscenario’, vertelt één van hen aan AFP. „Maar het is wel realistisch.”Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 14, 2016, 00:30:17
#20
Experts: Zikavirus oorzaak van afwijkingen bij baby's

Gezondheidsexperts zeggen dat er geen twijfel meer bestaat over het verband tussen het Zikavirus en de oorzaak van geboorteafwijkingen. Het Amerikaanse Center for Disease Control, de epidemiologische dienst, heeft genoeg medisch bewijs dat Zika de veroorzaker is van microcefalie en andere hersenafwijkingen, zo meldt persbureau AP.


Tot nu toe waren de experts terughoudend om een definitieve link te leggen tussen het virus en een golf van geboorteafwijkingen bij baby's in Brazilië. De kinderen werden geboren met een te kleine schedel, tengevolge van een onderontwikkelde hersenen. Dit in combinatie met een te laag geboortegewicht, hersenafwijkingen, slechte bloedtoevoer naar de hersenen en een acuut tekort aan vruchtwater.

Het Zikavirus wordt overgedragen via muggen. Het is het eerste door muggen overgedragen virus dat geboorteafwijkingen veroorzaakt. Woordvoerders van het CDC zeggen dat het advies zwangere vrouwen niet wijzigt. Hen wordt afgeraden naar gebieden te reizen waar Zika rondwaart, vooral Latijns Amerika en de Cariben.

Game changer
In maart toonde een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het medische vakblad 'The New England Journal of Medicine', al overduidelijk aan dat de afwijkingen van ongeboren kinderen direct gelinkt kunnen worden aan het Zikavirus. Het virus richt, aldus de publicatie, nog veel meer schade aan dan gedacht. Medici noemen het 'een echte game changer'.

De onderzoeksresultaten zijn erg verontrustend. Zelfs als vrouwen besmet worden wanneer ze al hoogzwanger zijn, dan nog lopen de foetussen ontwikkelingsachterstand op. ,,Hoe meer we te weten komen over zika tijdens de zwangerschap, hoe bezorgder we worden", concludeerde Tom Frieden, directeur van het CDC.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 05, 2016, 01:42:09
#19
Eerste baby's met afwijking door zika-virus geboren in Colombia

Voor het eerst zijn er in Colombia baby's geboren die het zika-virus bij zich zouden dragen. De kinderen werden namelijk geboren met een afwijking die met het virus in verband wordt gebracht. Dat meldt de website van Nature.


In september dook het zika-virus voor het eerst op in Colombia. Daarvoor werden in Brazilië baby's ontdekt met een geboorte-afwijking.

In Colombia worden zwangere vrouwen echter veel grondiger gevolgd dan in Brazilië. Colombiaanse onderzoekers proberen de omvang van de epidemie in kaart te brengen.

Noodsituatie
Een maand geleden werd bekend gemaakt dat het aantal pasgeborenen in Brazilië met een abnormaal klein hoofd als gevolg van het zika-virus is gestegen naar 4074 gevallen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de uitbraak van het zika-virus toen als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid.

bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 12, 2016, 13:31:25
#18
'Nog 1,5 jaar wachten op testen zikavaccin'


GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties denkt dat het nog achttien maanden kan duren voordat mogelijk werkzame vaccins tegen het zikavirus op mensen kunnen worden getest. Dat heeft Marie-Paule Kieny, assistent-directeur-generaal van de WHO voor Gezondheidssystemen en Innovatie, vrijdag gezegd.

Twee middelen, een Amerikaans DNA-vaccin en een product uit India, maken volgens Kieny de meeste kans te worden ingezet voor een test.

Het virus wordt in verband gebracht met twee neurologische aandoeningen, microcefalie of een onvolledige ontwikkeling van de hersenen bij foetussen, en de ziekte van Guillain-Barré, een aandoening van het motorische zenuwstelsel.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 11, 2016, 16:27:39
#17
'Vrij een maand veilig na terugkeer uit zika-gebied'

Wie in een gebied is geweest waar het zikavirus heerst, kan na terugkeer het beste een maand lang veilig vrijen. Dat advies heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag verspreid.


Het zikavirus is vorig jaar opgedoken in Zuid-Amerika. De ziekte is vastgesteld bij 23 mensen in Nederland. Zij hebben het allemaal opgelopen in Suriname. Ook zijn er vier gevallen gevonden op Curaçao en vier op Aruba. Twee van hen zijn besmet op Curaçao, de anderen in het buitenland. Het RIVM wil niet zeggen of onder de patiënten zwangere vrouwen zijn.

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om binnen een maand na terugkeer in Nederland naar een dokter te gaan. Die kan hun bloed of hun urine testen om te kijken ze ziek zijn geweest. Als blijkt dat ze het zikavirus hebben opgelopen, kunnen artsen de baby extra in de gaten houden.

Lang niet iedereen wordt ziek van zika, benadrukt het RIVM. ,,Driekwart heeft überhaupt geen klachten na besmetting. Een kwart krijgt wel klachten, maar die zijn over het algemeen mild. Ze zijn een of twee dagen lang wat koortsig, hebben hoofdpijn en gewrichtspijn. Als je er wat aan wilt doen, is paracetamol voldoende.''

Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 08, 2016, 19:54:42
#16
Obama vraagt congres om 1,8 miljard dollar in strijd tegen zika

Hij wil het geld bijvoorbeeld gebruiken om sneller een vaccin te ontwikkelen. Obama wil ruim 1,8 miljard dollar vrijmaken voor de bestrijding van het zikavirus. Hij heeft dat bedrag aan het congres voorgelegd.


De Amerikaanse president wil het geld gebruiken voor muggenbestrijdingsprogramma’s, om sneller een vaccin te ontwikkelen en voor steun aan zwangere vrouwen met lage inkomens.

Het zikavirus komt in het zuiden en midden van Amerika voor, en wordt door muggen verspreid. De meeste geïnfecteerden merkten niets van de besmetting. Anderen krijgen griepachtige verschijnselen: zoals lichte koorts, hoofd- en spierpijn en ontstoken ogen.

Microcefalie

Braziliaanse autoriteiten sloegen eind vorig jaar alarm, nadat ineens opvallend veel kinderen geboren werden met microcefalie. Bij die aandoening zijn de hersenen ernstig verschrompeld. Het verband met het zikavirus is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Ook in de VS komen muggen voor die biologisch gezien het het zikavirus kunnen verspreiden, daarom loopt het land risico om besmettingshaard te worden. Dinsdag werd bekend iemand in Texas het virus kreeg na seksueel contact met een reiziger die Venezuela had bezocht. Het was het eerste bewijs dat het virus ook seksueel overdraagbaar is.


Wat is het zikavirus? Waar zijn er mensen besmet door zikamuggen? En wat zijn de symptomen? In onderstaande slideshow zie je het in onze infographicsBron:NRC

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 06, 2016, 02:27:49
#15

Eerste doden door zika-virus, Virus kan spierziekte veroorzaken'


BOGOTA - Drie patiënten die in Colombia leden aan het zika-virus zijn daar indirect aan overleden. Volgens het nationale gezondheidsinstituut bewijzen de gevallen dat het virus dodelijk kan zijn.

De patiënten liepen na hun besmetting de spierziekte Guillain-Barré op, wat hen uiteindelijk fataal werd. Al langer werd onderzocht of er een causaal verband bestaat tussen het Zika-virus en de spierziekte. Dit blijkt nu het geval te zijn, zeggen de Colombiaanse autoriteiten zonder dat verder toe te lichten.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 05, 2016, 14:22:18
#14
Twintig Nederlanders besmet met zikavirus

Het aantal mensen in ons land dat besmet is met het zikavirus is opgelopen tot twintig. Dat meldde minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen, voegde ze eraan toe.

De mensen hebben de besmetting opgelopen in Suriname, aldus de bewindsvrouw. Vorige week lag het aantal besmettingen nog op dertien. De gelekoortsmug die het zikavirus overbrengt, komt niet in ons land voor.

Reisorganisatie TUI heeft sinds de uitbraak van het virus tientallen vakanties omgeboekt. "Wij brengen veel mensen naar het Caribisch gebied, maar vooral zwangere vrouwen gaan daar nu liever niet heen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Daarom hebben we aardig wat vakanties omgezet naar een vakantie binnen Europa."

Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 04, 2016, 20:58:49
#13
Spaanse besmet met zikavirus

MADRID - Een zwangere Spaanse vrouw is besmet met het zikavrius. Het is voor zover bekend de eerste zwangere vrouw in Europa die het virus heeft opgelopen.


Het ministerie van Gezondheid in Spanje heeft laten weten dat de vrouw onlangs is terug gekomen uit Colombia, waar ze vermoedelijk is geïnfecteerd. In Spanje zijn nu tien dragers van het virus geregistreerd, meldden Spaanse media.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het zikavirus maandag bestempeld als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Het door muggen overgebrachte virus verspreidt zich snel en zou bij ongeboren kinderen kunnen leiden tot hersenafwijkingen.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 04, 2016, 02:44:27
#12
Ministers Latijns-Amerika in crisisoverleg over zikavirus

 De ministers van Volksgezondheid van Latijns-Amerika hebben in Montevideo crisisberaad gehouden over de uitbreiding van het zikavirus. De conferentie is georganiseerd door Brazilië dat met 1,5 miljoen verdachte gevallen het meest getroffen is door het virus.


Brazilië heeft veel kritiek gekregen, onder meer van de Verenigde Naties, omdat het niet genoeg bloedstalen en data ter beschikking stelt om de evolutie van het virus te kunnen onderzoeken.

In de hoofdstad van Uruguay kwamen de vertegenwoordigers van de tien landen uit Zuid-Amerika samen, net als Mexico, Costa Rica en de Dominicaanse Republiek en de directeur van de pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa Etienne.

Het zikavirus zou bij zwangere vrouwen een afwijking kunnen veroorzaken bij de foetus. Dat verband is echter nog niet met honderd procent zekerheid vast te stellen. Wel is de afgelopen weken het aantal baby's met hersenafwijkingen onrustbarend gestegen in Brazilië. Er is echter nog geen betrouwbare test om uit te maken of iemand besmet is met het zikavirus en er is ook geen vaccin.

Uitwisselen van informatie
De gezondheidsministers spraken woensdag af om over de nationale grenzen heen actie te ondernemen. Wetenschappelijke informatie zal worden uitgewisseld en ook de bestrijding van de mug die het virus verspreidt zal grensoverschrijdend gebeuren. Omdat veel afhangt van de voorzorgsmaatregelen die de bevolking neemt, zullen de informatiecampagnes worden uitgebreid.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 03, 2016, 18:56:42
#11

WHO: Europa loopt risico op zika


Europa moet nu maatregelen nemen om te voorkomen dat het zika-virus zich ook hier zal verspreiden. 'Elk Europees land met Aedes-muggen loopt risico', zegt Zsuzsanna Jakab, directeur van de Europese tak van de Wereld Gezondheidsorganisatie.


Landen kunnen bijvoorbeeld de bestrijding van muggen intensiveren en de bevolking adviseren hoe ze zich beter kunnen beschermen tegen muggenbeten. Een infectie met het zika-virus lijkt risicovol voor de ongeboren vrucht: sinds de uitbraak van het zika-virus in Zuid- en Midden-Amerika zijn er opvallend veel meldingen van pasgeboren baby's met kleine schedels en neurologische afwijkingen. Voor niet-zwangeren zijn de risico's beperkt: vier op de vijf geïnfecteerden merkt niks. Een op de vijf krijgt klachten als huiduitslag en gewrichtspijn, die meestal binnen een week overgaan.

In Zuid-Europa leeft de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus), die daar eerder zorgde voor kleine uitbraken van tropische infectieziekten en waarvan wetenschappers vermoeden dat die ook zika kan overdragen. De tijgermug duikt ook al jaren op in Nederland, bij bedrijven die tweedehands autobanden importeren uit Azië. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) monitort en bestrijdt de muggen, met vallen en biologische bestrijdingsmiddelen.

Aziatische bosmug

De tijgermug heeft zich nog niet kunnen vestigen in Nederland, maar een familielid, de Aziatische bosmug (Aedes japonicus) lukte dit wel. Deze mug - waarvan onbekend is of ze zika kan verspreiden - vestigde zich in een groter gebied in Lelystad en wordt tot in de volkstuinen bestreden. Een woordvoerder van de NVWA noemt het risico op verspreiding van ziektes door deze mug 'zeer laag'.

'Daar zou ik dan eerst maar eens onderzoek naar doen', reageert Bart Knols, muggenexpert van het Wageningse onderzoeksbureau In2Care. 'Misschien kan de bosmug toch wel zika verspreiden, we weten het nu gewoon niet.' Knols vreest bovendien dat de tijgermug - een bekende drager van veel virusziekten - zich ook zal vestigen in Nederland. 'Als het de bosmug lukt via de bandenbedrijven, waarom de tijgermug dan niet? Blijkbaar is de monitoring en bestrijding niet waterdicht.'

Ook seksuele overdracht van zika is een scenario om rekening mee te houden. Gisteren maakte het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention bekend dat iemand in Texas zika opliep na seks met iemand die in Venezuela geïnfecteerd raakte met het zika-virus.Bron: VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 03, 2016, 02:14:56
#10
'Bewijs voor zika-overdracht via seks geleverd in Dallas'

n Dallas (Texas) heeft iemand het zika-virus opgelopen door seksueel contact met een besmet persoon die onlangs in Venezuela was geweest. Dat meldt de lokale gezondheidsautoriteit DCHHS. Daarmee is volgens de DCHHS bewezen dat het virus seksueel overdraagbaar is. De mug die het virus verspreidt, is nog niet in Texas aangetroffen.


Over de geïnfecteerde is uit privacy-overwegingen niets bekendgemaakt. Als het om een zwangere vrouw gaat, bestaat er een risico op afwijkingen bij de baby.

Tot nu toe waren er pas twee gevallen bekend waarbij het zika-virus zou zijn overgedragen door seksueel contact. In 2013 was er een anonieme man uit Tahiti die het virus in zijn sperma had. Vijf jaar eerder was een bioloog uit Colorado met zika teruggekomen uit Senegal. Hij zou het virus hebben overdragen aan zijn vrouw.

n Engeland werd eerder al gewaarschuwd voor mogelijke seksuele overdraagbaarheid van het virus. Britse mannen die in een land zijn geweest waar het zika-virus heerst, krijgen het advies bij thuiskomst een maand lang condooms te gebruiken.

Het virus verspreidt zich snel door Latijns-Amerika. Vandaag kwam de eerste melding van een infectie in Chili, bij iemand die in het buitenland was geweest.

In Nicaragua is het aantal geïnfecteerden opgelopen tot vijftien. Twee patiënten zijn in verwachting. Het virus wordt in verband gebracht met een te kleine schedel en hersenafwijkingen bij baby's.
Bron: NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Zika - Virus
« Reactie #10 Gepost op: februari 03, 2016, 02:14:56 »