Nowlive.eu

Registreren
 

Vegetarisme
gelezen 3487 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
augustus 29, 2016, 02:35:50
#7
Vegetariërs en veganisten

Vegetariërs zijn mensen die geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte eten. Zo’n 4,5% van de Nederlanders eet volledig vegetarisch. Daarnaast zijn er ook veel mensen die regelmatig vegetarisch eten: de ‘parttime’ vegetariërs.Bij een goed samengestelde vegetarische maaltijd is het mogelijk om zonder vlees of vis alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar er zijn wel een paar aandachtspunten. Dit zijn vitamine B12 en ijzer.

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Daarom moeten vegetariërs dagelijks zuivel (en eieren) gebruiken. Plantaardig ijzer wordt moeilijker opgenomen dan dierlijk ijzer. Daarom ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor ijzer bij vegetariërs anderhalf keer hoger dan bij mensen die wel vlees eten. Maar er zijn voldoende plantaardige ijzerbronnen om in de behoefte te voorzien. Bovendien wordt geadviseerd om bij elke maaltijd vitamine C te eten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam ijzer uit plantaardige producten beter opneemt. Koffie, thee, rode wijn, oxaalzuurrijke groenten en fytinezuur remmen de ijzeropname. Deze kun je als vegetariër dus beter niet in combinatie met ijzerrijke plantaardige voedingsmiddelen eten.

Naast ijzer en vitamine B12 is vlees ook een belangrijke leverancier van eiwit, zink en verschillende B-vitamines. Een goede vervangende bron van deze voedingsstoffen is bij vegetariërs belangrijk.


Vegetariërs hoeven in principe geen extra vitamines of mineralen te gebruiken, mits ze voldoende en gevarieerd genoeg eten.Veganisten zijn mensen die helemaal geen dierlijke producten eten. Dus naast het vlees en de vis, laten ze ook bijvoorbeeld melk en eieren staan.
Voeding voor veganisten

De adviezen die voor vegetariërs gelden, gelden in principe ook voor veganisten. Maar omdat veganisten helemaal geen producten van dierlijke afkomst eten, kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Vitamine B12 is belangrijk voor het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Kant-en-klare vegetarische burgers zijn verrijkt met vitamine B12, maar vleesvervangers als tofu en tempé bevatten geen vitamine B12. Ook wordt van zeewieren en algen beweerd dat dit goede plantaardige bronnen van vitamine B12 zouden zijn. Deze producten bevatten wel een vorm van vitamine B12, maar deze vorm is voor de mens niet functioneel.

Verder kan een veganistische voeding gemakkelijk te weinig calcium (kalk) en vitamine B2 bevatten, voedingsstoffen die in het Nederlandse voedingspatroon vooral door zuivelproducten worden geleverd.

Het risico op een tekort aan calcium, vitamine B2 en B12 kan opgevangen worden door het gebruik van een (multi-vitamine) supplement.

Bronnen:

Nederlandse Vegetariërsbond: www.vegetariers.nl
Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Vegetarisme
« Reactie #7 Gepost op: augustus 29, 2016, 02:35:50 »

augustus 29, 2016, 02:33:53
#6
Melk moet?


Melk moet niet! Als ik deze stelling naar voren breng, dan hoor ik bijna altijd als reactie, met zelfs een zekere angst in de stem: 'Ook al geen melk meer? Maar daar hoeft een koe toch niet voor dood?' Dat dit iets genuanceerder ligt, zal ik u uitleggen.


De koe die goed melk geeft, hoeft nog niet dood. Zij is nog te productief. Maar, oh wee, als haar melkproductie niet meer rendabel is. Dan wacht haar maar één lot... het slachthuis! Zonder bedankje of enig respect wordt moeders genadeloos een pin in haar kop geschoten en opgetakeld aan eng rammelende ketttingen . De hals wordt opengesneden. Met grote bolle rollende ogen in haar kassen van angst en verbazing over zoveel onrecht. Alleen al in ons land worden wekelijks tienduizenden koeien vermoord. Ik zeg vermoord, omdat het woord geslacht de werkelijkheid van de gruwelijke daad camoufleert. Voor de koe melk kon geven, moest ze eerst een kalf krijgen. Door mensenhanden werd ze onsmakelijk bevrucht. Dat heet kunstmatige inseminatie.

Het kalfje dat daarna geboren wordt, is een koetje of een stiertje. Het stiertje heeft maar één bestemming: de dood voor zijn vlees. Als dat al snel gebeurt, heet dat kalfsvlees. Of er wordt nog een tijd doorgemest, dat heet dan vetmesten, met al het leed waarmee dat gepaard gaat. Als het kalf een koetje is, wordt het meestal grootgebracht voor de melkproductie. En zo kom ik dan weer bij de melkkoe waarmee dit drama m

Waarom niet? Melk komt van een moederzoogdier en dus ook van een moedermens om haar jong c.q. kind mee te voeden. Het bevat allerlei stoffen om de baby snel kracht te geven. Groei, kracht en weerstand om de basis te leggen om, zodra dit kan, op vast voedsel over te gaan en door te groeien.

Melk bevat dus alles dat nodig is voor een zuigeling tot peuter. Als volwassenen melk of melkproducten consumeren, nemen ze dus overgeconcentreerd voedsel tot zich. Bovendien reageert het volwassen lichaam natuurlijk (in de dubbele betekenis van dit woord) op dat dunne voedsel dat voor een baby is bedoeld. Mogelijke gevolgen zijn onder meer darmkanker, diarree, slijmvorming in de luchtwegen, vetzucht, exceem en oorontstekigen.Bron:veganisme.nl/Adriaan.htm

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 29, 2016, 01:58:59
#5
EI

Honderden miljoenen dieren sterven jaarlijks een veel te vroege dood na een miserabel leven, vanwege het feit dat mensen dieren uitbuiten voor hun voedsel en gebruiksartikelen. Exploitatie van dieren maakt altijd inbreuk op hun geestelijke en lichamelijke integriteit en gaat doorgaans zeker gepaard met mishandeling en het doden van dieren.


Ook worden op jaarbasis 30 miljoen haantjes vergast of zelfs levend versnipperd als bijproduct van de ei-productie.
U weet wel, van die schattige kleine kuikentjes ...Als de legkip na een jaar is uitgelegd, volgens het criterium van de pluimvee-industrieel, dan wordt zij daarna als "soepkip" alsoud vuil behandeld en gedood (omdat zij dan nog nauwelijks wat opbrengt).

Ook bij dierproeven en bij gebruik van andere dierlijke producten worden zeer veel dieren mishandeld en gedood, zoals bijv. bij dons. Veel mensen staan daar niet bij stil.


Dons in uw dekbed of in uw jas, ja grote kans dat dit gestolen is van levende
gansjes (meest) of van eendjes, zulke aandoenlijk diertjes die ons zo vertederen als we met de kindertjes de diertjes brood gaan voeren. Het vele dons laat niet zomaar los. Het is de mens die de gansjes hun dons uit hun lichaampjes rukt, LETTERLIJK!

De diertjes ondergaan dit met grote stress en hebben tijdens en daarna uiteraard flink pijn! Bovendien zijn ze direct veel kwetsbaarder voor ziektes en voor kou. De dieren ondergaan dit in hun tere leventje zo ongeveer om de 7 weken tot een maximum van 3 a 4 keer. Dan doen de diertjes geen 'dienst' meer omdat er dan meer veren gaan groeien dan dons. Veren zijn te hard voor een dekbed en bovendien zijn die niet zo luchtig als dons.

De diertjes kunnen vertrekken en worden dus afgemaakt.Wol - industrie

Zo zijn er meerdere voorbeelden te noemen hoe dieren worden misbruikt waar mensen geen weet van hebben zoals ook bij wol worden de speciale "wol"- dieren gigantisch mishandeld.(niet alleen schapen worden voor wol gebruikt) Schapen -mishandeling tegen myiasis, mishandeling tijdens vervoer en tijdens het doden. Daarnaast zijn er zelfs speciale wwol-lammetjes die gedood worden voor hun wolpels, een heel bijzondere zachte wolpels hebben zij. Dit gebeurt als ze 1 dag oud zijn...sterker er zijn mensen die nieteens wachten tot deze bijzondere lammetjes geboren worden maar snijden ze zo uit de buik van hun zwangere moeders! Zoveel leed voor wol dat zo 'fantastisch' schijnt te zijn.

Armoede, honger en klimaat

Armoede en honger in ontwikkelingslanden wordt o.a veroorzaakt doordat rijke landen waardevolle grond in deze landen ter plaatse gebruiken om veevoer te verbouwen voor het Westen. Regenwouden worden grootschalig gekapt voor de verbouw van veevoer of het laten grazen van runderen ten behoeve van zuivel en vlees.

De vee-teelt verbruikt enorm water en energie. De dierlijke productie vindt grotendeels plaats in de bio - industrie. Meer dan 90% van de soja in de wereld wordt gevoerd aan deze dieren. Daarnaast veroorzaakt de dierlijke mest verzuring van de grond, terwijl plantaardige bemesting alle andere mest zou kunnen vervangen. Bovendien treedt er grote verspilling op bij de omzetting van plantaardig naar dierlijk voedsel. Dieren verbruiken veel meer voedsel dan ze zelf opleveren als "product" ten gunste van de mens. (let wel: deze dieren zijn door de mens gecreëerd telkens opnieuw vindt K I plaats. Deze vele dieren zouden nooit hebben bestaan als de mens zich niet met hun voortplanting had bemoeid).

Van de hoeveelheid grond die in gebruik is voor één persoon met een dierlijk menu kunnen drie tot vier vegetariërs of maar liefst twaalf tot veertien veganisten leven.Bron:http://isis-veganisme.nl/wat-is-veganisme.htm

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 29, 2016, 01:47:02
#4
Veganisme


Kort samengevat kun je zeggen dat veganisten er naar streven zoveel mogelijk andere wezens te respecteren zoals mens en dier, en met grote zorg proberen om te gaan met milieu en klimaat.


Dit houdt in dat men dagelijks probeert een levensstijl aan te houden, waarin er bij gebruik van bijv.voeding, kleding ed. steeds nagedacht wordt of hiermee geen nadelige gevolgen zijn (of waren) voor mens, dier en klimaat/milieu. Elke veganist trekt hierbinnen zijn/haar eigen grens. Niet iedere veganist zal uitsluitend plantaardige fairtradeproducten kunnen bekostigen bijvoorbeeld.
Binnen het veganisme ligt de nadruk op (ethische) moraal. Gevolg hiervan is o.a het streven naar een zo plantaardig mogelijke levensstijl (liefst 100%).

Voor de overgrote meerderheid van de maar liefst 450 miljoen dieren die in Nederland gedood worden, geldt dat ze een zwaar en naar leven hebben geleid en slechts kort geleefd hebben, meestal niet ouder werden dan hun prille baby/kleuter/jeugd waarin zij de volwassenheid niet eens gehaald hebben zoals de dieren in de
bio-industrie.

Maar ook andere dieren die niet in de bio-industrie leefden die in de natuur wel tegen en voorbij de 20 jaar oud konden worden.
(schapen en koeien) worden in het eerste jaar of slechts na een paar jaar al gedood.

Alle dieren die door de mens gebruikt worden, leven slechts zeer korte tijd van wat hun normale levensduur zou zijn.

Niet alleen dieren die voor het vlees worden gehouden worden uitgebuit en gedood.

Zuivel - industrie

Ook in de zuivel- en ei-industrie worden er dieren gedood.
Koeien moeten regelmatig een kalfje krijgen om melk te blijven geven.

De melkveehouder maakt de koe zwanger middels K I (kunstmatige inseminatie).
Een koe krijgt dus geen melk in haar uier omdat ze gras eet zoals sommige mensen denken!

Een koe wordt door deze behandeling van de melkvee -houder vele malen vaker zwanger dan ze zou worden als ze gewoon in een kudde zou leven onder natuurlijke normale omstandigheden met een stier erbij.
Bovendien selecteert de melkvee -houder de koe ook op erfelijke eigenschappen wat betreft melk -gift. Daarom zie je nu ook zoveel koeie n met enorm gevulde uiers.

Als de koe niet meer zwanger te maken valt of als zij uier- of pootontstekingen krijgt en de geneesmiddelen "te duur"zijn voor de melkveehouder, dan brengt de koe meer op als ze gedood wordt, hetgeen dan ook plaatvindt.

De melk die ontstaat doordat de koe zwanger is, wordt niet aan het kalfje gegeven maar aan de mens. Het kalfje , vooral het stierkalfje is dus eigenlijk een "overbodig bijproduct" van de melkvee-houderij.


Jaarlijks worden er in dit land honderdduizenden van deze ‘overbodige’ stierkalfjes vermoord.
Utopia- Bender is een kalfje wat gered is, nu 8 weken en is al een echte speelse 'stier'...

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 29, 2016, 01:32:20
#3
---->>>>   http://veganisme.startpagina.nl/


.[video=580,385]//www.youtube.com/embed/AquTem13VZ0?rel=0[/video]

« Laatst bewerkt op: augustus 29, 2016, 01:33:51 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 29, 2016, 01:29:52
#2
Vegetarisme/Veganisme

Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte), vis, schaaldieren en insecten eet, of voedsel waarin deze voedingsmiddelen zijn verwerkt.[1] Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel in kaas, kwark ed. en gelatine, worden ook uit de voeding weggelaten.


 Vegetarisch stremsel wordt wel toegestaan en dit wordt op het etiket vermeld. In plaats van vlees en vis eet men plantaardig voedsel als fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten, eventueel aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren.

Mensen kiezen voor een vegetarisch dieet uit ethische of religieuze overwegingen. Ook kan gezondheid of het milieu een rol spelen in de overweging.

De term vegetarisme gaat terug op het Engelse woord vegetarian, waarvan het eerste deel is afgeleid van vegetable, wat "groente" betekent

Bron: WIKI

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 29, 2016, 01:28:14
#1

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Vegetarisme
« Reactie #1 Gepost op: augustus 29, 2016, 01:28:14 »