Nowlive.eu

Registreren
 

Medisch Nieuws
gelezen 103235 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
oktober 17, 2017, 13:53:46
Ordinair machtsspel om vergoeding medicijn tegen taai slijm

Zoín 750 patiŽnten met taaislijmziekte krijgen een verlichtend medicijn niet vergoed, omdat de fabrikant en het ministerie van Volksgezondheid verstrikt zitten in schimmige prijsonderhandelingen. Die gesprekken ontaardden afgelopen week zelfs in een ordinair politiek machtsspel. Terwijl doodzieke mensen heen en weer worden geslingerd tussen hoop en vrees.

Het is maandagochtend als zorgminister Edith Schippers in Van der Valk Hotel Hilversum de Witte Bergen een vertrouwelijke ontmoeting heeft met de Benelux-baas van farmaceut Vertex Pharmaceuticals, Arno Dirkx. Deze Amerikaanse partij wil een medicijn in Nederland slijten dat patiŽnten met taaislijmziekte (cystic fibrosis) beter laat ademen. De onderhandelingen hierover zijn echter de afgelopen maanden al meermaals stukgelopen op de hoge prijs. Het middel, Orkambi, wordt daardoor niet opgenomen in het zorgpakket.

Schippers blijkt tijdens het gesprek bereid 46 miljoen euro per jaar te betalen als alle 750 patiŽnten het middel krijgen. Bij een strengere selectie, waarbij 444 patiŽnten in aanmerking komen, wil ze 34 miljoen neertellen. Het gaat om een meerjarige deal met een ruime winstopslag voor de fabrikant. Het gesprek wordt enkele keren geschorst, de mensen van Vertex plegen telefoontjes en slaan het voorstel uiteindelijk af. De partijen gaan uiteen met de afspraak dat het ministerie de patiŽnten zal informeren.Als de ambtenaren 's middags bellen met de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting blijkt die via de fabrikant al te weten van het stukgelopen overleg. De stichting gooit onmiddellijk de nare boodschap op de website, voordat het ministerie van Volksgezondheid met een eigen mededeling kan komen. ,,Dit besluit komt onnoemelijk hard aanĒ, staat er. De PVV haast zich om minister Schippers naar de Tweede Kamer te roepen en Twitter stroomt vol met verdrietige patiŽnten.

Zieken hebben namelijk hun hoop gevestigd op het nieuwe Ďwondermiddelí. Zij zouden daardoor minder taai slijm aanmaken, waardoor ze meer lucht krijgen, minder infecties oplopen en een betere conditie opbouwen. Het medicijn wordt al vergoed in Ierland, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en de VS. Een land als AustraliŽ weigert vooralsnog mee te gaan in de torenhoge prijs.

Ook maandagmiddag ontvangt VVD-Kamerlid Arno Rutte een mail van Vertex-lobbyist Kevin Zuidhof. Daarin staat: ,,Het besluit van de minister Ė een unicum in Nederland Ė is bijzonder slecht nieuws voor patiŽnten. Vertex kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de minister kort voor haar vertrek vooral een politiek statement lijkt te willen maken, waarvan patiŽnten nu de dupe worden.Ē Zuidhof is niet bereikbaar voor een toelichting op deze mail.
Gekke situatie

Dinsdag, de dag van de presentatie van het conceptregeerakkoord, ontstaat er een gekke situatie tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Minister Schippers vertelt op verzoek van PVV-Kamerlid Fleur Agema waarom zij geen akkoord kon bereiken met Vertex. Dan doet de bewindsvrouw iets uitzonderlijks: ze besluit haar miljoenenbod aan de Amerikanen openbaar te maken en inzicht te geven in de onderhandelingen met de farmaceut.

Ineens loopt PVV'er Karen Gerbrands naar de microfoon: ,, Het zal niemand hier verbazen dat de fabrikant uiteraard meeluistert. Hoe kan het dat wij nu het bericht krijgen dat Vertex het aanbod met de bandbreedte van tussen de 35 en 43 miljoen heeft geaccepteerd? En hoe kan het dat er dan toch geen akkoord is?Ē

Schippers is verbijsterd. Medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid bellen gelijk naar Vertex. Stemmen ze dan toch in met de prijs? Maar die partij ontkent het bestaan van een deal. Diezelfde avond gaat de lobbyist van Vertex weer op oorlogspad. Zuidhof zendt meerdere Kamerleden een mail waarin staat dat de fabrikant wel degelijk akkoord gaat met Ďeen budget cap die binnen deze bandbreedte ligtí. Dat zou ook tegen de minister zijn gezegd.

Op haar beurt stuurt de minister van Volksgezondheid een brief aan Benelux-baas Dirkx waarin ze het Amerikaanse Vertex Ďvan harteí uitnodigt haar voorstel aan te nemen. 's Avonds zegt de woordvoerder van Vertex echter tegen persbureau ANP dat Ďandere aspectení dan geld een deal in de weg staan. Op het departement heeft niemand enig idee wat daarmee wordt bedoeld. Toch ziet PVV-Kamerlid Fleur Agema aanleiding om op donderdag een Kamerdebat aan te vragen.

De partij van Wilders verwijt de minister daar Ďeen smerig spelletjeí te spelen. De rest van de Kamerleden is echter woedend op de fabrikant. ,,Stop met dit cynische spel over de rug van patiŽntenĒ, zegt de VVD. Het CDA doet er nog een schepje bovenop. ,,Voorzitter, er wordt hier een schandalig spel gespeeld, over de rug van heel veel doodzieke mensen, door een farmaceut, een cowboy. Ik vind het heel triest dat mevrouw Agema zich blijkbaar voor dat karretje laat spannen."Uiteindelijk komt er geen meerderheid voor een Kamerdebat. Laat die avond ontvangt deze krant, na enkele mislukte pogingen om contact te krijgen met Vertex Pharmaceuticals of de lobbyist, ineens een mail van een ingehuurd communicatiebureau. ,, Op dit moment kunnen we bevestigen dat er nog geen overeenkomst is met het ministerie van VWS over de vergoeding van Orkambi.Ē

Vertex Pharmaceuticals laat verder weten zich bewust te zijn van de verwarring die in de media is ontstaan door speculatie. ,,We hebben verzoeken ontvangen voor aanvullende informatie waar we op willen reageren. We staan open om de minister of haar opvolger waar dan ook te ontmoeten, met het doel om dit te bespreken om tot een positief resultaat te komen voor patiŽnten en hun familiesĒ, aldus de farmaceut.

Vooral de opmerking Ďde minister of haar opvolgerí wordt in Haagse kringen gezien als wederom een poging van de fabrikant om tijd te rekken. Wellicht valt er met de volgende minister van Volksgezondheid beter te onderhandelen, zou de gedachte zijn. ,,Dat is onderdeel van het ranzige spelĒ, klinkt het onder ingewijden.
PatiŽnten de dupe

Een spel op het hoogste politieke niveau, waarbij de fabrikant zelfs heeft geprobeerd om via een lobbyist Kamerleden te manipuleren. Van de huidige bizarre patstelling, louter veroorzaakt door geld, zijn 750 patiŽnten met taaislijmziekte de dupe. Zij zitten misschien nog wel maanden in onzekerheid, zonder de garantie dat het medicijn dat hun ademhaling verlicht uiteindelijk Łberhaupt vergoed zal worden.
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Medisch Nieuws
« Reactie #145 Gepost op: oktober 17, 2017, 13:53:46 »

september 15, 2016, 19:05:02
Zo houdt u de overheid voorgoed bij uw organen weg, in 6 simpele stappen


Dankzij DigiD houdt u vandaag nog de D66-organenrovers voor eeuwig uit uw lichaamVandaag werd de toch al zo bemoeizuchtige Nederlandse dwang- en betutteloverheid nog een stukje bemoeizuchtiger waardoor de vrijheid in Nederland verder in het geding is gekomen. Dankzij de niet aflatende ijver van het crypto-fascistoide D66 (gekscherend ook wel eens Ďliberaalí genoemd) staat het u als burger niet langer vrij zelf te bepalen of en wanneer u over orgaandonatie denkt. Vanaf heden bent u automatisch orgaandonateur, tenzij u specifiek aangeeft dat niet te willen zijn.


Oftewel: uw lichaam en uw organen zijn vanaf heden automatisch staatseigendom, tenzij u zichzelf daarvan actief vrijpleit. Wat in de praktijk betekent dat de overheid u dwingt over zaken na te denken waarover u zelf misschien helemaal niet wilt nadenken.

Inderdaad, een overheid die bepaalt waarover u moet denken.

Omdat u geen slaaf bent, ook niet na de dood, en omdat u ook geen oogklepdragend schaap in de deugende kudde van moralistische volgzame burgerschaapjes bent, wilt u direct voorkomen dat uw lichaam na uw dood zal dienen als honeypot waaruit de overheid naar believen kan wegscheppen wat zij wil.

Hoe eerder u voorkomt dat uw lichaam bezit is van de overheid hoe beter, want de dood kan immers elk moment intreden. (En wilt u werkelijk dat uw huilende nabestaanden te horen krijgen dat ze even ergens anders moeten gaan zitten rouwen omdat de overheid het lijk wil leegtrekken nu het nog warm is en slechts hersendood dus misschien stiekem toch nog wel in leven? Nee toch?)

Middels de nu volgende simpele stappen houdt u uw lichaam voor eeuwig vrij van overheidsstruikroverij. En het zijn ook nog eens online stappen dus u hoeft er de deur niet voor uit.

Hoe mooi is dat? Uw vrijheid voor eeuwig en altijd vastleggen zonder ook maar op te hoeven staan? Het enige dat u nodig heeft zijn uw DigiD gegevens.

 

STAP 1:

Ga naar www.donorregister.nl

 

Stap 2:

Klik op Ďleg uw keuze vastí.

 

 

Stap 3:

Klik op ĎUw keuze wijzigení.
Stap 4:

Klik op ĎNee, ik geef geen toestemmingí.*

 Stap 5:

Klik op Ďregistratie bevestigení. 
Stap 6:

Gefeliciteerd! Uw lichaam en organen zijn nu voor eeuwig vrij van overheidsbemoeienis of enge D66-deugdoenerij!


Bron:  http://politiek.tpo.nl

 

* = U kunt er natuurlijk ook voor kiezen de beslissing aan uw nabestaanden te laten.

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 13, 2016, 16:36:11
Kamer stemt in met donorplan

DEN HAAG - Het fel omstreden D66-plan om meer orgaandonoren te krijgen is dinsdag nipt aangenomen in de Tweede Kamer. De stemming was bijzonder spannend met 75 voor en 74 tegen. In het aangenomen voorstel moeten mensen kiezen of ze wel of geen donor willen zijn. Bij geen keuze worden zij geregistreerd als donor.


Donderdag nog leek tijdens een debat over de zogenoemde actieve donorregistratie dat er niet genoeg steun zou zijn. D66 had het voorstel van tevoren nog aangepast om genoeg partijen over de streep te trekken.

De fractie van de VVD benadrukte tijdens het debat dat het voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra ,,het belangrijke recht om niet te kiezen'' zou aantasten. De VVD-Kamerleden werden echter vrijgelaten om ieder individueel te kiezen. Dat zorgde ervoor dat het plan toch werd aangenomen.

In het aangepaste voorstel van D66 worden mensen die geen keuze maken niet langer in het donorregister geregistreerd als 'ja, ik wil donor zijn' maar als 'ik heb geen bezwaar gemaakt'. In de praktijk zal dat niet veel verschil maken: ook bij 'geen bezwaar' wordt iemand geregistreerd als orgaandonor.

Het verschil is vooral gemaakt voor het geval de wet uiteindelijk toch niet goed blijkt te functioneren. De vrees was dat dan iedereen opnieuw geregistreerd zou moeten worden, omdat achteraf niet meer duidelijk zou zijn wie geen keuze had gemaakt.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 05, 2016, 18:21:56
Aangifte tegen natuurgenezer Klaus Ross

De Inspectie voor de gezondheidszorg in het Duitse Viersen heeft aangifte gedaan tegen Klaus Ross. Volgens de Inspectie heeft de natuurarts doodzieke patiŽnten op de verkeerde manier behandeld en daarnaast verzuimd om een dokter te alarmeren toen zij er slecht aan toe waren.


Ross gaf de patiŽnten een vitamine-injectie en stuurde ze naar huis, in plaats van een arts in te schakelen, zo meldt de Inspectie. Drie patiŽnten, onder wie twee Nederlanders, overleden daarna. Het Klaus Ross Centrum zei 'in shock' te zijn door dat nieuws.

Volgens de Inspectie is er een verband tussen de behandelingsmethode en de dood van de patiŽnten. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel wat dat verband precies is. De kliniek schreef eerder daarover: ,,Er is de laatste dagen media-aandacht geweest rond onze mogelijke betrokkenheid bij een tragische dood. De politie onderzoekt de zaak en wij geven volledige medewerking aan dat onderzoek.''

Aangifte
De kliniek van Ross is vorige week vrijdag doorzocht in opdracht van het Openbaar Ministerie. Daarbij zijn onder meer patiŽntendossiers bekeken. De Viersense Inspectie besloot na die doorzoeking aangifte te doen.

Klaus Ross is een technicus die eerder ziekenhuisapparatuur verkocht. Hij liet zich omscholen tot natuurarts en nam in de zomer van 2015 een kliniek voor alternatieve kankerbehandelingen in Bracht over. Inmiddels hebben zich tientallen mensen bij de Duitse politie gemeld die behandeld zijn in de kliniek. 

Oproep
De Inspectie wil dat de licentie van de natuurgenezer wordt ingetrokken. Klaus staakt zijn werkzaamheden tijdens het onderzoek. De Nederlandse politie verzoekt mensen die behandeld zijn in de Klaus Ross Kliniek dringend contact op te nemen met het Landelijk Meldpunt Zorg.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 05, 2016, 15:26:20

Gevaarlijk virus ontdekt dat door teken wordt overgebracht


De natuur wordt steeds gevaarlijker. Nee, er zijn geen wolven of andere roofdieren gesignaleerd, maar een nieuwe, veel geniepiger vijand: een virus dat door teken wordt overgebracht.


Voor het eerst is in Nederland iemand ziek geworden door het teken-encefalitisvirus, opgelopen tijdens een wandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Besmetting kan leiden tot griepachtige verschijnselen, maar in tien procent van de gevallen ook tot hersenvliesontsteking, of nog ernstiger: aantasting van het hersenweefsel. Een behandeling is er niet, uitzieken is de enige optie. Wel bestaat er een vaccin tegen de ziekte. Jaarlijks sterven er in Europa enkele tientallen mensen aan dit virus; ook houden sommige patiŽnten er blijvend hersenletsel aan over.
Kwaad daglicht

Teken staan al jaren in een kwaad daglicht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekten wetenschappers dat deze bloedzuigers een bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Buitenmensen wordt daarom aangeraden bij thuiskomst direct een lichaamscontrole uit te voeren. Snel weghalen van een teek heeft zin: het duurt soms een dag voordat die de Lyme-bacterie in zijn slachtoffer spuit. Om besmetting met de nieuwe ziekteverwekker te voorkomen, is de tekentang echter veel minder effectief. Soms dringt het virus al binnen minuten met het tekenspuug het lichaam binnen.

Meestal zal het immuunsysteem de indringer opruimen, vertelt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. In ongeveer een derde van de gevallen krijgt het slachtoffer griepachtige klachten met hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Na aanvankelijk herstel volgt een week later - in een derde van de gevallen met griepverschijnselen - een tweede ziekteperiode met hersen(vlies)ontsteking, neurologische problemen en hoge koorts. Ziekenhuisopname is dan nodig. Vijftigplussers lopen de meeste kans op complicaties.

Tot nu toe was het teken-encefalitisvirus bekend uit onder meer Zweden, Midden-Europa en Rusland. In dat laatste land zijn er jaarlijks zo'n tienduizend geregistreerde ziektegevallen. Dit voorjaar bleek bij een screening van bloed van geschoten reeŽn dat het virus ook al in Nederland rondwaart. De reeŽn worden zelf niet ziek, maar in hun bloed laat de besmetting door het tekenvirus wel sporen na. 'Dat was bij enkele reeŽn geschoten op de Sallandse Heuvelrug het geval', aldus Van Dissel. 'Nader onderzoek wees uit dat circa een op de duizend teken daar met het virus is besmet.'

Het ziektegeval op de Utrechtse Heuvelrug - inmiddels is de patiŽnt herstellende - toont aan dat de waarneming in Salland geen geÔsoleerd geval is. Van Dissel: 'Het RIVM onderzoekt nu hoe groot de verspreiding ťn de kans op besmetting is in Nederland. Dat is nodig om de risico's in te schatten. Hopelijk weten we aan het eind van het jaar meer. Daarna volgt een beoordeling of er moet worden gevaccineerd. In Europa heeft alleen Oostenrijk een nationaal vaccinatieprogramma voor deze ziekte.'

Lopen Nederlanders gevaar die daar of elders in Midden-Europa op vakantie gaan? 'Van de jaarlijks 2.000 tot 3.000 ziektegevallen in Europa zijn er maar 30 tot 60 van toeristen. Vaccineren wordt alleen geadviseerd als je zeer intensief contact zoekt met de natuur.'

Bij Staatsbosbeheer zijn alle buitenmedewerkers geÔnformeerd over de nieuwe ziekteverwekker. De organisatie vertrouwt op de standaard maatregelen tegen teken, zoals met DEET-bewerkte en goed afsluitende kleding. 'Als het RIVM met nieuwe adviezen komt, zullen we die ogenblikkelijk opvolgen', aldus een woordvoerster.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


augustus 03, 2016, 00:17:02

Spiraaltje inzetten kan zomaar 400 euro duurder zijn


Prijzen ziekenhuizenZorgverzekeraar CZ heeft als eerste verzekeraar de tarieven van ziekenhuisingrepen gepubliceerd. Wat opvalt na een snelle vergelijking? De verschillen in prijzen die ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra rekenen voor hun ingrepen zijn nu en dan groot. Zo kan het inbrengen van een spiraaltje, een kleine ingreep zou je denken, ruim 400 euro verschillen.


In het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes kost het inbrengen van een spiraaltje bijvoorbeeld 156 euro, terwijl in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft zo'n ingreep 580 euro kost.

Waar een meerderheid van de ziekenhuizen voor 1 of 2 polikliniekbezoeken bij verminderde vruchtbaarheid van de man 196,14 euro rekent, kan dat in het Medisch Centrum Kinderwens B.V. in Leiderdorp voor 131,18 euro gebeuren. De tarieven in de universitaire ziekenhuizen in Maastricht (206,96 euro) en Utrecht (203,99 euro) liggen dan weer hoger.

Kijkoperatie
En verder: een kijkoperatie in de baarmoeder bij hulpverlening in verband met de voorplanting varieert van 621,58 euro in het Academisch Ziekenhuis Maastricht tot 1.449,18 euro in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Drie of meer operaties bij urineverlies/verzakking kost bij het Sint Annaziekenhuis in Geldrop 2.541,68 euro. De Stichting Spaarne Gasthuis in Hoofddorp rekent daarvoor 645,59 euro.

CZ geeft in eerste instantie inzicht in de tarieven die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro. Het verplichte eigen risico is 385 euro. ,,Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs ťn kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken", meldt de zorgverzekeraar op zijn website. Andere tarieven zullen de komende tijd in vervolgstappen bekend worden gemaakt.

Oproep
Met de publicatie van de tarieven reageert CZ op de oproep van de Consumentenbond om zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. De bond wil dat alle zorgverzekeraars dat doen, zodat consumenten vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling kost en de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken.

,,Wij eisen verbetering in een brief aan ziekenhuizen en zorgverzekeraars en we roepen consumenten op deze oproep te ondersteunen. Zo kunnen we samen de druk op beide partijen verhogen", aldus directeur Bart Combťe van de Consumentenbond bij die eerdere oproep.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juli 22, 2016, 13:29:33
Vier patiŽnten UMC blind na ooginfectie

Vier van de zes patiŽnten die vorig jaar een ooginfectie opliepen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn aan ťťn oog blind geworden. Zij hebben het academische ziekenhuis aansprakelijk gesteld. Dat bevestigde het UMC, naar aanleiding van berichtgeving van onderzoeksprogramma ZEMBLA.Het ziekenhuis heeft de vier patiŽnten ,,een financiŽle tegemoetkoming'' aangeboden. ,,De patiŽnten moeten echter leven met de gevolgen van de infectie. De financiŽle tegemoetkoming helpt wellicht om dat leed te verzachten'', aldus het ziekenhuis. De hoogte van dit bedrag en of de patiŽnten hiermee akkoord gaan is niet bekend.

Het UMC moest vorig jaar twee operatiekamers sluiten, nadat patiŽnten ernstige ooginfecties hadden opgelopen. De oorzaak van de ontstekingen is volgens het ziekenhuis onbekend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet hier nog onderzoek naar.

Verscherpt toezicht
Het Utrechtse ziekenhuis werd eerder dit jaar al onder verscherpt toezicht gesteld door de inspectie. Daarvoor hield de IGZ het UMC al nauwlettend in de gaten, naar aanleiding van een aantal ernstige medische missers op de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) en hoofd-hals chirurgische oncologie (HHCO).Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 30, 2016, 15:11:17
Abortuspil straks ook via huisarts te krijgen

Huisartsen mogen als het aan het kabinet ligt de abortuspil gaan voorschrijven in de vroegste fase van de zwangerschap. Dat staat in een brief die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

De benodigde wetswijzigingen moeten rond de jaarwisseling worden ingediend.


De pil zou vorig jaar al op voorschrift van de huisarts via de apotheek beschikbaar komen, maar de christelijke partijen kwamen daartegen in het geweer. Het besluit werd opgeschort in afwachting van medisch en juridisch onderzoek.

Vertrouwd
Vrouwen krijgen met deze wijziging een nieuwe optie om naast een abortuskliniek of ziekenhuis, te kiezen voor de huisarts. Daar zijn vrouwen volgens Schippers vaak meer vertrouwd mee.

Uit onderzoek van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) blijkt dat tijdens de vroegste fase van de zwangerschap (zestien dagen overtijd) de abortuspil veilig en effectief kan worden gebruikt. In de weken daarna (tot negen weken zwangerschap) wordt de kans op complicaties iets groter en neemt de effectiviteit iets af.

Intensief debat
Schippers voorziet een intensief parlementair debat. SGP en CU zijn tegen de aanpassing van de abortuswetgeving, terwijl de PVV, SP en het CDA er sceptisch tegenover staan. De VVD, PvdA, D66 en GroenLinks staan er echter achter. Die partijen hebben een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer.

De ChristenUnie reageert kritisch. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber: ,,Het gaat hier veelal om kwetsbare jonge meiden. Moet een jonge vrouw in een tienminutengesprek met haar huisarts over de toekomst van haar kind en zichzelf beslissen? Onmogelijk. En hoe wordt zij begeleid na het afbreken van haar zwangerschap? Een overtijdbehandeling klinkt technisch en verdoezelt dat het gaat om beginnend mensenleven.''Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 29, 2016, 14:13:29
Deze Noord-Hollandse artsen staan op de zwarte lijst

 NOORD-HOLLAND Op de zwarte lijst van Nederlandse artsen en andere zorgverleners staan negentien Noord-Hollanders. Zij mogen hun beroep nooit meer uitoefenen.

Vandaag liet minister Schippers (Volksgezondheid) weten blij te zijn met de Europese zwarte lijst van artsen. Sinds januari van dit jaar zijn er uit twaalf Europese landen al ruim 3700 meldingen binnengekomen.


Register
De lijst is in het leven geroepen om te voorkomen dat gestrafte dokters nog wel in het buitenland aan de slag gaan. "Een mooie eerste stap waarmee we patiŽnten beschermen tegen zorgverleners die niet goed functioneren", aldus de minister.

Uit een inventarisatie blijkt dat er negentien Noord-Hollandse zorgprofessionals zijn berispt. Onder hen zijn artsen (8), verpleegkundigen (5), tandartsen (2), psychologen (2), een fysiotherapeut en een psychotherapeut. Ze komen uit Amsterdam, Bergen, Hoorn, Haarlem, Oterleek, Hilversum, Hoorn, Alkmaar, Heemstede, Vijfhuizen, Purmerend en Diemen.

Voor deze zorgverleners geldt dat hun registratie in het BIG-register - het landelijke systeem voor medisch personeel - is geschrapt op grond van een uitspraak van de tuchtrechter. Daarmee zijn ze hun titel kwijtgeraakt en mogen ze hun beschermde beroepstitel niet meer voeren. Details over de redenen waarom ze op de vingers zijn getikt, worden niet vermeld.

Het gaat om de volgende zorgverleners:

- Anna Christina Alblas, psychotherapeut (Bergen)

- Johannes Jan Baaij, verpleegkundige (Hoorn)

- Christiaan Robert Bel, arts (Haarlem)

- Simon Klaas Boerboom, arts (Amsterdam)

- Johan Daniel Busť, arts (Oterleek)

- Raymond Francis Dap, arts (Amsterdam)

- Cornelus Adrianus Dionysius Maria van Dijk, psycholoog (Haarlem)

- Hendrik Frederik Dankmeijer, arts (Hilversum)

- Edward Franciscus Hillenaar, psycholoog (Hoorn)

- Eric Kroese, verpleegkundige (Alkmaar)

- Mohamoud Osman Dualeh, arts (Hoorn)

- Henny Petra Carola van Reijsen, verpleegkundige (Heemstede)

- Cornelis Petrus Antonius Ruijten, verpleegkundige (Vijfhuizen)

- Petronella Jannetje Tabak, fysiotherapeut (Purmerend)

- Sian Hwie Tan, tandarts (Diemen)

- Rudolf Cornelis Willem Vermeulen, arts (Amsterdam)

- Franciscus Freerk Hendrik Versteeg, arts (Amsterdam)

- Bernard Walters, tandarts (Amsterdam)

- Gosse van Woudenberg, verpleegkundige (Amsterdam)Bron: RTVNH.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 23, 2016, 11:06:14
'Ziekenhuizen volgen patiŽnten met cookies'

DEN HAAG - Bij bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen wordt informatie van bezoekers van de ziekenhuiswebsites doorgegeven aan derde partijen via zogeheten tracking cookies. Dit is in strijd met de privacywetgeving, concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens na onderzoek.


,,Als iemand de webpagina over de afdeling cardiologie bezoekt, dan heeft hij het recht vervolgens niet her en der benaderd te worden als mogelijk hartpatiŽnt. PatiŽnten moeten erop kunnen vertrouwen dat informatie over hun bezoek van een ziekenhuiswebsite niet bij andere partijen terechtkomt. Dat is nou eenmaal vast onderdeel van goede zorg'', zegt vice-voorzitter Wilbert Tomesen van de privacywaakhond.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft 39 ziekenhuizen en de brancheorganisaties van de ziekenhuizen NVZ en NFU inmiddels gewezen op de overtredingen.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 21, 2016, 21:41:14
Laserbehandelingen alleen nog met diploma

Onderzoek van het RIVM toonde risicoís bij laserbehandelingen aan, dus wil minister Schippers de beroepsgroep beschermen.


Alleen bevoegde zorgverleners mogen in de toekomst ontharen of tatoeages weghalen met laserbehandelingen. Daartoe heeft minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) besloten nadat een recent onderzoek van het RIVM uitwees dat er aan laserbehandelingen risicoís kleven.

De minister wil daarom rond de zomer een wetswijziging indienen in de Tweede Kamer. In de nieuwe situatie mogen alleen artsen en huistherapeuten die de juiste opleiding hebben gevolgd en die zijn geregistreerd in het zogenaamde BIG-register nog zelfstandig laseren. Dat betekent dat schoonheidsspecialisten en tatoeŽerders dit niet meer mogen doen, tenzij ze dit in opdracht doen en onder de verantwoordelijkheid vallen van iemand met een diploma.

De Nederlandse vereniging van huidtherapeuten (RVH) reageert verheugd op het nieuws. Voorzitter Sabine Uitslag:

    ďDe minister geeft hiermee gehoor aan de noodkreet van de NVH voor wet- en regelgeving omtrent cosmetische en medische huidzorg. Er is al te veel mis gegaan. Kwaliteit moet voorop staan, zowel qua deskundigheid als voor wat betreft het gebruik van de juiste medische apparatuur.Ē
Bron:NRC.nl
Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 09, 2016, 13:00:18
bij mijn huisarts heb ik al zoiets ....ik moet inloggen met mijn digid en na n veiligheids- code die ik op mijn telefoon krijg kan ik in mijn dossier,
de huisarts heeft alles in gevoerd wat ik mankeer en gemankeerd heb , zelf kan ik dingen toevoegen of dingen weghalen....recepten aanvragen dingen opschrijven die ik niet wil vergeten
De VU is nu ook met zoiets bezig, en is het de bedoeling dat uiteindelijk  in welk ziekenhuis of specialist of huisarts  je ook bent met jou toestemming ze daar in kunnen kijken  en jijzelf ook

Gelogd
leef het leven


maart 08, 2016, 17:19:06
Medische gegevens op eigen profielpagina'

UTRECHT - edere Nederlander heeft over een paar jaar zijn eigen profielpagina op internet, met daarin zijn eigen medische gegevens. Dat is het idee achter een dinsdag gelanceerd project. ,,Mensen zien dan zelf hoe hun gezondheid zich ontwikkelt. En hoeven niet bij elke behandelaar opnieuw hun hele medische verleden te vertellen'', aldus patiŽntenfederatie NPCF, een van de initiatiefnemers.


Het is de bedoeling dat patiŽnten zelf kunnen bijhouden wat ze doen en wat ze voelen. ,,De meeste mensen vertrekken van een doktersbezoek en bedenken dan wat ze nog hadden willen zeggen. In zoín profiel kun je bijvoorbeeld schrijven: ik heb gisteren gesport en voelde me veel slechter met deze medicijnen. Als je het bijhoudt als een soort dagboek, weet je het als je de volgende keer naar de dokter gaat'', zegt een woordvoerder van de NPCF.

Volgens de organisatie gaan de profielen een stap verder dan het elektronisch patiŽntendossier en andere 'gezondheidsdossiers'. ,,Sommige ziekenhuizen hebben al persoonlijke dossiers, maar we moeten kijken hoe we die veilig op elkaar kunnen aansluiten. Dit staat of valt met het vertrouwen van mensen dat het veilig is. Je gegevens moeten echt van jou zijn en van niemand anders. De Nederlandse overheid en ict vormen geen goed huwelijk, daarom trekken wij de kar'', laat de NPCF weten.

Eerst worden afspraken gemaakt over die randvoorwaarden, zoals de beveiliging. Daarna moet het project verder worden uitgewerkt en moet duidelijk worden wie opdraait voor de kosten.

De NPCF werkt samen met onder meer de verenigingen voor apothekers, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, ziekenhuizen, gemeenten, de GGZ en het ministerie van Volksgezondheid. Rond 2020 zou het online moeten gaan. ,,Je bepaalt zelf wat je er in wilt opnemen. Het zijn jouw gegevens. Je kunt ook beslissen: ik wil het niet, ik vind het niet veilig en niet leuk. Dan doe je niet mee'', aldus de NPCF.
Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 04, 2016, 16:30:56
16 miljoen euro voor aanpak antibioticaresistentie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende zes jaar 16 miljoen euro extra uit voor onderzoek naar antibioticaresistentie. Schippers maakte dat donderdag bekend.


Steeds meer bacteriŽn worden ongevoelig voor antibiotica. Een van de oorzaken daarvan is overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica in de zorg en in de veehouderij. Eenvoudig te genezen ziektes als blaasontsteking kunnen daardoor weer levensbedreigend worden en het kan grote gevolgen hebben voor de gezondheidszorg.

Het bestrijden van antibioticaresistentie is een van de prioriteiten van Schippers tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland. Volgende week organiseert de bewindsvrouw, met staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), er een conferentie over. Het is voor het eerst dat Europese bewindslieden van zorg en landbouw zich gezamenlijk over het probleem buigen.

Samenwerking
De 16 miljoen euro die de minister nu aankondigt, komt bij de 9 miljoen euro die ze eerder beschikbaar stelde. Schippers deed haar aankondiging bij de opening van het onderzoeksinstituut NCOH (Netherlands Centre for One Health), een samenwerkingsverband van vijf universitaire centra en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Antibioticaresistentie is een van de uitdagingen waar het samenwerkingsverband een antwoord op moet proberen te vinden.

De komst van dat centrum is volgens de bewindsvrouw een belangrijke stap. Het toont aan dat ,,we onze krachten op het gebied van gezondheidsonderzoek, diergezondheid en milieu kunnen verenigen''.

Waarschuwen
Het ministerie begon onlangs een campagne om te waarschuwen voor de gevolgen van overmatig gebruik van antibiotica. Via radiospotjes, video's op verschillende websites en folders en posters vraagt de overheid aandacht voor het groeiende probleem van resistentie tegen antibiotica. Als het wordt voorgeschreven, gebruik het dan zoals de arts heeft aangeven, is het advies.

Naar schatting sterven er jaarlijks 25.000 mensen in Europa wegens resistentie tegen antibiotica. ,,Als we niks doen zal dit aantal enorm oplopen. Daarom neemt de overheid maatregelen op alle terreinen waar de gezondheid van mensen wordt bedreigd door resistente bacteriŽn'', aldus het ministerie.

Uit eerder onderzoek blijkt dat Nederlanders, samen met Zweden, de minste antibiotica van heel Europa gebruiken. Per duizend inwoners ligt het gebruik in landen als BelgiŽ en Frankrijk twee keer zo hoog.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 28, 2016, 19:32:13
Duur longkankermedicijn nivolumab voortaan vergoed

 Het medicijn nivolumab voor de behandeling van longkanker wordt per 1 maart via het basispakket vergoed. Minister Edith Schippers (VWS) heeft dat donderdag besloten na onderhandelingen met de fabrikant over een lagere prijs dan aanvankelijk de bedoeling was.


Die prijsafspraak is ook van toepassing op de behandeling van huidkanker (melanoom) en andere toepassingen die de komende vier jaar te verwachten zijn. Het Zorginstituut adviseerde Schippers in december dat de effectiviteit van het middel in verhouding tot de kosten ,,zeer ongunstig'' was. De kosten per gewonnen levensjaar werden toen op 134.000 euro begroot. Door prijsonderhandelingen vallen de totale zorguitgaven aan nivolumab veel lager uit.

Schippers zegt in een toelichting dat zij het advies van het Zorginstituut heeft gerespecteerd bij haar besluit. De minister is ,,tevreden over de maatregelen die de artsen nemen voor het gepast gebruik''. Volgens Schippers biedt het resultaat ,,patiŽnten meer perspectief in hun strijd tegen kanker".

KWF Kankerbestrijding hoopt dat deze maatregel de weg vrijmaakt om andere innovatieve en dure medicijnen in het basispakket te krijgen. Door medisch-technologisch onderzoek komen immers meer nieuwe kankergeneesmiddelen op de markt. Hierdoor verbeteren behandelingen en hebben kankerpatiŽnten meer uitzicht op overleving, een langer leven en/of een betere kwaliteit van leven, aldus KWF. ,,Daarom zet minister Schippers met de forse prijsdaling een zeer belangrijke stap voor kankerpatiŽnten.''
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Medisch Nieuws
« Reactie #131 Gepost op: januari 28, 2016, 19:32:13 »