Nowlive.eu

Registreren
 

Medisch Nieuws
gelezen 103302 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
januari 21, 2016, 16:48:26
Tien Nederlanders geÔnfecteerd met zika-virus

In Nederland zijn inmiddels tien mensen geÔnfecteerd met het zika-virus, dat momenteel vooral grote delen van Zuid- en Midden-Amerika teistert. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Al deze mensen pikten het virus op in Suriname. De ziekte, die wordt verspreid door muggen, tast mogelijk de hersenen van ongeboren baby's aan.


Onder de Nederlandse zieken zijn geen zwangere vrouwen. Het is niet bekend hoe het met de patiŽnten gaat.

De kans is erg klein dat het virus zich hier verspreidt, aldus het RIVM, aangezien het wordt overgedragen door een steekmug die hier niet voorkomt.

Het virus, in de vorige eeuw voor het eerst ontdekt in Uganda, is niet gevaarlijk voor volwassenen. De symptomen - koorts, huiduitslag en gewrichtspijn - zijn meestal na een week over. Bovendien heeft slechts een op de vier mensen met het virus last van die verschijnselen. Het is niet verplicht je te melden bij het RIVM als je het virus hebt.

Verstandelijke beperking
Baby's van vrouwen met het virus worden vaak geboren met een te kleine schedel en onderontwikkelde hersenen. Dat kan leiden tot verstandelijke beperkingen of een vroege dood.

Vooral in BraziliŽ, het centrum van de huidige uitbraak, is dit een groot probleem. Sinds oktober vorig jaar werden daar zo'n 3.900 baby's geboren met een te kleine schedel en een verstandelijke beperking. Normaal gaat het om 150 kindjes in een heel jaar.

Wat kun je er tegen doen?
Er is op dit moment nog geen vaccinatie voor het virus.

Wie in Zuid- of Midden-Amerika verblijft, kan uit voorzorg het best 'reguliere' anti-muggenmaatregelen nemen, zoals bedekkende kleding dragen. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC adviseert zwangere vrouwen om voorlopig niet naar de getroffen gebieden te gaan.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Medisch Nieuws
« Reactie #130 Gepost op: januari 21, 2016, 16:48:26 »

januari 15, 2016, 21:15:13
Wat is er gedaan tegen dreigend tekort van schildkliermedicijn?

In de Tweede Kamer is forse kritiek op Aspen Pharma Trading, nu 350.000 schildklierpatiŽnten zonder medicijnen komen te zitten. CDA en D66 willen weten of de fabrikant het probleem wel op tijd gemeld heeft, en of de toezichthouders voldoende hebben gedaan om dit te voorkomen.


De partijen vragen minister Edith Schippers (volksgezondheid) om opheldering.

Vorige maand staakte fabrikant Merck Sharp en Dohme (MSD) met de productie van Thyrax-Duotab-pillen in Oss. Aspen Pharma Trading verhuist de productie naar Duitsland. De nieuwe locatie kampt met technische problemen waardoor de productie nu stil ligt.

De voorraad Thyrax, waar de meeste schildklierpatiŽnten gebruik van maken, raakt binnenkort op. De patiŽnten moeten overstappen naar een ander medicijn, maar dat zorgt voor veel praktische en gezondheidsproblemen.

Zorgelijk
De Kamerleden Hanke Bruins Slot (CDA) en Pia Dijksta (D66) spreken van een 'zorgelijke situatie'. ,,Het kost veel moeite om patiŽnten op andere geneesmiddelen te zetten en dit gaat gepaard met vervelende en belemmerende bijwerkingen'', zegt Bruins Slot. ,,Dat heeft verstrekkende gevolgen voor hun dagelijks leven.''

Volgens de Geneesmiddelenwet zijn fabrikanten verplicht om voldoende medicijnen voorradig te hebben. Als de productie of levering stopt, moet dat minimaal 2 maanden van tevoren gemeld worden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). ,,Het lijkt alsof ze door dit nieuws overvallen zijn. Het CBG hoort dit al veel eerder te weten en actie te ondernemen.''

Aspen Pharma Trading zegt al sinds begin 2014 in overleg te zijn met het CBG over de verplaatsing van de productie naar Duitsland. Het college is al eerder geÔnformeerd over de technische problemen, zegt woordvoerster Judith Dijkstra.

Eerst artsen
,,Medio vorig jaar hebben we ook al signalen afgegeven dat als dit zou voortduren, er problemen met de voorraad zouden komen. Kort voor kerst werd duidelijk dat dit het geval is. We hadden patiŽnten eerder willen informeren, maar de instructies van het CBG waren duidelijk: eerst moesten artsen worden ingelicht.''

Dijkstra weet niet waarom er geen noodvoorraad is opgebouwd. ,,Het gaat om 100.000 verpakkingen per maand.'' Wel is gekeken of Portugal - het enige andere Europese land dat produceert - extra Thyrax kon leveren, maar de capaciteit daar is te beperkt. ,,Een jaarvoorraad daar is een maandvoorraad in Nederland.''Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 17, 2015, 18:06:36
MS-medicijn vergoed in het basispakket

 Het medicijn Fampyra voor MS-patiŽnten wordt komend jaar voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte donderdag bekend dat het medicijn vanaf 1 april 2016 voor twee jaar wordt vergoed in het basispakket voor volwassenen die slecht kunnen lopen door MS.


Ook de behandeling van clusterhoofdpijn door zenuwstimulatie aan het achterhoofd wordt vanaf 1 januari voorlopig voor vier jaar vergoed. Het gaat om chronische hoofdpijn die niet met medicijnen is te behandelen.

Veelbelovend
Beide behandelingen worden door Schippers gezien als veelbelovend, hoewel nog niet is bewezen dat ze ook goed resultaat hebben. Dat moet de komende tijd duidelijk worden.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 05, 2015, 15:15:37
Getreuzel met vaccins'

-HERTOGENBOSCH - De Unie KBO, Nederlands grootste ouderenorganisatie, eist van het kabinet dat vaccins voor 60-plussers uiterlijk in 2017 deel uitmaken van het Rijksvaccinatieprogramma.


Het gaat om belangrijke vaccins tegen onder meer longontsteking (pneumonie) en gordelroos (herpes zoster). Elk jaar worden tienduizenden oudere Nederlanders door dergelijke aandoeningen getroffen. Toch wordt deze preventieve bescherming nog altijd niet vergoed, stelt de bond.

Artsen weigeren daarom de vaccins voor te schrijven aan ouderen, apotheken rekenen soms zeer uiteenlopende bedragen is de ervaring van mensen die een vaccin willen aanschaffen. "Ouderen krijgen regelmatig nul op het rekest bij de huisarts, als ze om een vaccin tegen bijvoorbeeld gordelroos vragen", zegt Arno Heltzel, woordvoerder van de Unie KBO.

Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft de besluitvorming rond ouderenvaccins onlangs opnieuw uitgesteld. De minister had toegezegd nog voor het einde van dit jaar met een advies te komen, maar heeft dit inmiddels doorgeschoven naar komend (voor)jaar. "Dit getreuzel is ons een doorn in het oog",reageert de bond.

Hoewel de vaccins in principe wel geleverd kunnen worden, zijn de voorschrijvers en verstrekkers van vaccins terughoudend zolang er geen duidelijkheid is over de vergoeding. "De apotheker kan een middel onmogelijk uit eigen zak gaan betalen", zegt woordvoerster MariŽl Croon van de apothekersorganisatie KNMP. "Als een vaccin niet op de vergoedingenlijst voorkomt, is er inderdaad een probleem."

"Wij ontvangen steeds meer klachten van ouderen die van het kastje naar de muur worden gestuurd, zodra zij zelf vragen om vaccinatie tegen gordelroos en dit ook zelf willen betalen", signaleert Unie KBO-woordvoerder Heltzel. "'U bent gezond en komt niet in aanmerking', is een veel gehoorde opmerking van de huisarts. Tot en met apothekers die 800 euro schijnen te vragen voor een vaccin tegen het pneumokokkenvirus." Volgens KNMP zijn de kosten van medicijnen vastgelegd. Zo kost het gordelroosvaccin 144,54 euro.

Veel ouderen voelen zich gedwongen te 'shoppen' bij kostbare alternatieven zoals bureaus voor reizigersvaccinatie of andere commerciŽle organisaties om gevaccineerd te kunnen worden. "Maar dan zullen vooral die ouderen ervan profiteren die het kunnen betalen. Dit typeert het falend preventiebeleid bij ouderen," zegt de Unie KBO.

Recent onderzoek van het UMC Utrecht toont aan dat 70 procent van de Nederlanders van 65 jaar en ouder lijdt aan chronische aandoeningen en daardoor extra vatbaar is voor infectieziekten. Tijdige vaccinatie leidt tot halvering van de ziekenhuisopnamen door longontsteking, stelt het UMC-U.

De ouderenorganisatie verbaast zich er over dat het vaccinatieaanbod voor ouderen in Nederland nog altijd zeer beperkt is. Woordvoerder Arno Heltzel: "Zeker wanneer dit wordt vergeleken met de situatie in ons omringende landen. Zo bevreemdt het ons dat in Verenigd Koninkrijk wel een vaccin tegen pneumokokken en gordelroos aan ouderen verstrekt wordt. Ook in andere omliggende landen wordt uitgebreider gevaccineerd dan hier."Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 04, 2015, 15:43:42
mevr Schipper is al vaker verweten dat ze heel slecht onderhandeld

Ja en dan betaal je de hoogste prijs , maar dan niet roepen dat onze zorg zo duur word .....maar aan je eigen onkunde

Gelogd
leef het leven


december 04, 2015, 11:59:49
Kankermedicijnen in Nederland veel duurder


 In Nederland zijn nieuwe kankergeneesmiddelen vaak veel duurder dan in andere Europese landen. De verschillen kunnen oplopen tot 58 procent. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam, dat vrijdag in vaktijdschrift The Lancet Oncology wordt gepubliceerd.


Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil nog niet op het onderzoek reageren, zo schrijft de Volkskrant. Binnenkort publiceert ze haar geneesmiddelenvisie, waarin ze zal ingaan op de betaalbaarheid en de prijzen van medicijnen, aldus een woordvoerder.

Voor het onderzoek werden negen medicijnen in vijftien Europese landen onderzocht. Nederland staat zeven keer in de top drie van landen die het meest betalen voor een specifiek geneesmiddel. De gemiddelde prijs van medicijnen tegen kanker ligt in ons land acht procent hoger dan het Europees gemiddelde.

Volgens het Antonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis kan het onderzoek de prijsverschillen niet verklaren.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 01, 2015, 19:28:45
Een nieuwe Ďrisicogroepí voor hiv: vrouwen

Een groeiende groep vrouwen laat zich anoniem testen op het aidsvirus hiv. Ze doen dat in het ziekenhuis omdat ze bij hun huisarts geen test krijgen, en wel risico lopen op besmetting.


Kees Brinkman, internist en infectioloog bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, maakt zich zorgen: ĄVeel huisartsen reageren spastisch emotioneel als het over hiv gaat. Een patiŽnte verzocht haar huisarts tot driemaal toe om een hiv-test af te nemen. Hij wilde niet, ze liet zich testen in het ziekenhuis en bleek hiv-positief.Ē

Vandaag is het Wereldaidsdag. In verschillende ziekenhuizen kunnen mensen zich deze week gratis en anoniem op hiv laten testen. Het OLVG doet voor het zevende jaar op rij mee. Traditioneel lieten vooral homoseksuele mannen, drugsverslaafden en prostituees zich zo testen, nu groeit ook de groep vrouwen die niet in deze risicocategorieŽn valt. Een hiv-test duurt kort, binnen enkele minuten weet de patiŽnt de uitslag van het bloedonderzoek.

In het OLVG hebben de laatste jaren een paar honderd vrouwen zich gratis en anoniem laten testen. Ze zijn tussen de 30 en 50 jaar oud en kregen de test bij hun huisarts niet omdat ze Ąbuiten de risicogroepĒ vallen. Ook ontwijkt menig huisarts, volgens infectiologen, de test of een gesprek over hiv. De huisarts zou vaak moeite hebben diepgaand over het seksuele leven van de patiŽnt te praten.

Ook in het Radboudumc Nijmegen melden zich vrouwen die Ąworden afgewimpeld door de huisartsĒ, zegt hiv-verpleegkundige Marjolein Bosch. Het zijn vrouwen die zich zorgen maken over de Ąonbeschermde seksuele contactenĒ die ze hebben gehad, zegt Bosch. Als ze buiten de risicogroep vallen, wuift de huisarts het verzoek om een hiv-test weg. Bosch: ĄAls een vrouw zich wil laten testen op hiv, moet dat natuurlijk gewoon kunnen.Ē

Volgens hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten Andy Hoepelman, verbonden aan UMC Utrecht, wordt in Nederland te weinig getest op hiv. Of huisartsen moedwillig eigen patiŽnten weigeren, weet Hoepelman niet, Ąmaar we merken wel dat patiŽnten die hiv-verschijnselen vertonen, vaak niet worden gecontroleerd op het virusĒ. Dit maakt de drempel voor controle nog hoger, zegt de hoogleraar. ĄJe moet het toejuichen als een patiŽnt zich wil laten testen.Ē De afname van een hiv-test via de huisarts kost rond de vijftig euro en is opgenomen in het basispakket.

Door bezuinigingen worden bij de GGD ook alleen de traditionele risicogroepen nog getest, zegt OLVG-internist Brinkman: ĄDe afgewezen vrouwen zijn op hun huisarts aangewezen.Ē Ook heerst volgens hem nog een taboe op hiv: ĄSommige mensen denken dat je hiv krijgt als je iemand een hand geeft. Door testen af te wijzen, werken huisartsen aan dit taboe mee.Ē

Het NHG laat weten Ągeen informatieĒ te hebben over huisartsen die weigeren een hiv-test af te nemen. ĄHet al dan niet verrichten van onderzoek doet een huisarts in overleg met de patiŽnt. Daarbij gebruikt hij richtlijnen zoals de NHG Standaard. Een huisarts kan gemotiveerd afwijken van die richtlijnen.Ē

In Nederland zijn naar schatting ruim 22.000 mensen besmet met hiv. Hun aantal groeit jaarlijks met 1.100, van wie meer dan de helft een homoman is. Nederland telt zevenentwintig hiv-behandelcentra, voornamelijk ziekenhuizen met een hiv-afdeling. Een geneesmiddel bestaat niet, maar met hiv-remmers kan het virus goed onderdrukt worden en kan de patiŽnt een normaal leven leiden.Bron:NRC

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 20, 2015, 12:05:17
Onderstaand verhaal is lang, maar lees het.... het is aangrijpend maar ook een eyeopener....

Iedereen kan het gebeuren/ overkomen, wil hiermee zeggen.....Wees Alert!
.....Ik ga niet dood aan kanker, ik sterf aan medische nalatigheid.....

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 20, 2015, 12:02:31
ĎIk sterf aan medische nalatigheidí

UMC Utrecht Twee jaar lang blijft Adrienne Cullen (55) onwetend over haar kanker, hoewel de alarmerende labuitslag al die tijd in haar dossier zat. De inspectie werd, tegen de regels, niet ingelicht over de fout. Hoe kon dit gebeuren?


Adrienne Cullen zit achter haar bureau bij reissite Booking.com op de Amsterdamse Herengracht, als haar telefoon gaat. Tot haar verbazing heeft ze de gynaecoloog aan de lijn die haar twee jaar eerder behandelde. Ze verloor vocht, waarna hij haar onderzocht in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Er was niets aan de hand, zei hij. Ze kon naar huis.

Ook nu, deze donderdagochtend 4 april 2013, klinkt hij kalm. Een wetenschapper is bij toeval op een oude labuitslag van haar gestuit, zegt hij. Of ze langs wil komen voor een afspraak. Ze begrijpt het niet helemaal. Natuurlijk komt ze. Maar eerst gaat ze met haar echtgenoot op vakantie naar Frankrijk.

Terug uit de Dordogne blijkt haar werk zich te hebben opgestapeld. Als ze de afspraak nog eens wil uitstellen, drukt hij haar op het hart vooral snel te komen. Zijn toon is nu zo ernstig dat ze bezorgd raakt.

Terecht, blijkt.

De labuitslag uit 2011 is alarmerend. Misschien wel kanker, luidt de conclusie. ĄGaarne herhaling van het onderzoek.Ē Haar gynaecoloog zegt dat hij de uitslag destijds heeft gemist.

Het is het begin van een nachtmerrie. Er zijn uitzaaiingen. Ze gaat dood.

Medisch specialisten behandelen tal van patiŽnten, elke dag weer. Natuurlijk maken ze soms een fout. De vraag is dan of het ziekenhuis adequaat reageert. Er alles aan doet om te voorkomen dat het nog eens gebeurt. Het slachtoffer goed informeert over wat mis ging. Haar begeleidt. Snel de inspectie inlicht. Compassie toont. Op eigen initiatief een gesprek aangaat en ruimhartig schuld erkent.

In Cullens geval is het antwoord op al deze vragen: nee.

Ze zijn razend op het ziekenhuis, Cullen en haar man. ĄIk ga niet dood aan kanker, ik sterf aan medische nalatigheid.Ē Hoe kon het zo misgaan? En heeft het ziekenhuis ervan geleerd?
Sterke en eigenzinnige vrouw

Adrienne Cullen (1960) is een sterke en eigenzinnige vrouw. Ze is zorgzaam en heeft een heldere stem waarmee ze hard lacht om grappen over ernstige zaken. Geboren in Sligo in het westen van Ierland groeit ze op als dochter van een farmaceut. Haar moeder stierf op haar zestigste aan kanker.

Cullen studeert filosofie en sociologie aan de universiteit van het Ierse Cork. Daar leert ze in 1982 Peter Cluskey kennen. Hij wordt correspondent voor de Ierse staatstelevisie. Zij schrijft een boek over de Roemeense adopties onder Ceausescuís ijzeren bewind. Het staat weken in de Ierse bestsellerlijst.

In 2002 emigreren ze naar Frankrijk, waar ze zes jaar wonen voor ze in Nederland terechtkomen. Hun leven raakt verstoord als zij last krijgt van aanhoudend vochtverlies. Incontinentie, hoort ze als ze zich meldt bij een gespecialiseerde privťkliniek. Tot het vocht na onderzoek geen urine blijkt te zijn. Haar klachten verergeren. De kliniek stuurt haar door naar UMC Utrecht.

Als ze in april 2011 na drie eerdere testen voor een routine-ingreep onder narcose gaat, neemt haar arts voor de zekerheid wat weefsel diep in de baarmoedermond af. Dat stuurt hij op naar het laboratorium.
Niks verteld over weefselafname

De testen leverden niets bijzonders op, vertelt hij haar telefonisch en tijdens een gesprek op zijn kamer op 19 mei 2011. Hij stelt haar gerust. Er is geen reden om aan te nemen dat er een gynaecologisch probleem is. Hij kan niets voor haar doen.

Als ze zijn kamer uitloopt baalt ze, maar ze is ook opgelucht dat het niets ernstigs is. Hij heeft haar niet verteld dat hij weefsel heeft afgenomen. Dat is gek. Een arts hoort zijn patiŽnt te vertellen wat hij doet. Als hij dat had gedaan, had ze naar de uitslag kunnen vragen.

De klachten houden aan. Cullen probeert ermee te leven en richt haar aandacht op haar werk. Met succes. In 2012 komt ze bij de reissite Booking.com te werken. En dan volgt dat telefoontje van haar arts op de dag voor haar vakantie in april 2013.

Hij zit met de door hem gemiste labuitslag in zijn maag. ĄOm eerlijk te zijn, ik voel me ongemakkelijk bij de situatieĒ, mailt hij na haar vakantie op 22 april. Volgens hem kan de labuitslag op iets onschuldigs wijzen, maar ook op kanker. Daarom moet ze nu snel onderzocht worden. De arts stelt zich zeer welwillend op. ĄIk houd mijn agenda voor morgenochtend vrij voor het geval je besluit om te komen.Ē

Hoe hij de labuitslag heeft kunnen missen, is hem nog onduidelijk, mailt hij. ĄHet komt naar alle waarschijnlijkheid door de overgang van papieren naar elektronische patiŽntendossiers waar we in zaten in mei 2011.Ē Hij is naar eigen zeggen druk bezig uit te zoeken wat precies is misgegaan, Ązodat ik je er over kan informerenĒ.
Labuitslag staat gewoon in dossier

Vier dagen later treffen arts en patiŽnt elkaar in Utrecht. Hij is en voelt zich verantwoordelijk, benadrukt hij volgens haar in dat gesprek. Vervolgonderzoeken vinden plaats.

Vanaf dan kan het echtpaar de weg naar Utrecht dromen. Bij ťťn van hun bezoeken vragen ze een andere arts wat er in 2011 is misgegaan. Hij vertelt dat de zo cruciale uitslag van het laboratorium destijds gewoon in haar dossier is opgenomen. Drie weken vůůr haar behandelend arts haar in zijn kamer geruststelde.

Hoe is het mogelijk, denkt Cullen. Het was dus niet ťťn fout, maar een reeks fouten. De arts vertelde haar niet dat hij het weefsel afnam en opstuurde, zag de in haar dossier opgenomen labuitslag over het hoofd, maar vroeg ook niet na bij het lab waar de uitslag bleef. En dat terwijl ook in het operatieverslag duidelijk staat dat er weefsel naar de afdeling pathologie is gestuurd.

Ze krijgt haar arts opnieuw te spreken. Maar nog altijd kan hij haar niets wijzer maken. Het spijt hem wat haar overkwam. Er valt een lange stilte.

Op 13 juni 2013 hoort ze dat ze baarmoederhalskanker heeft, ondanks haar reguliere controles elke paar jaar. De MRI laat zien dat de tumor zo groot is als een pingpongbal.

De ziekenhuisdirectie laat niets horen. Cullen: ĄBij elk bezoek dachten we: nu komt iemand met ons praten om ons uitleg te geven. Maar dat gebeurde maar niet.Ē Personeel lijkt van niets te weten. Als een zorgzame verpleegkundige haar gerust wil stellen Ė ĄMaakt u zich geen zorgen. Ik weet zeker dat ze er vroeg bij zijnĒ Ė barst ze in tranen uit. Ze kan het niet meer opbrengen naar UMC Utrecht te gaan. Ze schakelt een letselschadeadvocaat in die haar een second opinion adviseert. Zo komt ze bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC).

Na de nodige ingrepen, bestralingen en chemotherapie daar, knapt Cullen in de loop van 2013 wat op. Ze gaat weer parttime werken, tuiniert veel.
Brief van juridische afdeling

En er komt post van de juridische afdeling van UMC Utrecht. ĄDe uitslag is door de behandelaar niet gezien, terwijl deze wel beschikbaar was.Ē Voor de gevolgen daarvan Ądient UMC Utrecht aansprakelijkheid te erkennenĒ, schrijft de jurist op 10 februari 2014. Een bedrijf gespecialiseerd in ĄpersonenschadeĒ gaat contact met haar opnemen. ĄVoor overleg over bevoorschotting, schade-inventarisatie et cetera.Ē

Het is niet helemaal de brief waarop ze had gehoopt. De erkenning komt laat, is afgedwongen, zakelijk van toon, het ziekenhuis toont opnieuw geen medeleven en er is nog altijd geen duidelijkheid over wat er misging. Ze besluit zelf dan maar een gesprek met het ziekenhuisbestuur aan te vragen. Cullen kampt met chronische vermoeidheid en is onder behandeling bij een psycholoog.

Op 10 oktober 2014 treft ze op het kantoor van Beer advocaten in Amsterdam het hoofd patiŽntveiligheid van UMC Utrecht Kit Roes en afdelingshoofd gynaecologie Arie Franx. De laatste zegt volgens Cullen en haar advocaat ĄashamedĒ te zijn over hoe ze door het ziekenhuis is behandeld.

Ook zij beantwoorden haar vragen over de toedracht niet. Met de belofte dat het ziekenhuis lering trekt uit de fouten, gaan ze uiteen.

In mei 2015 komt het gevreesde nieuws. Er zijn uitzaaiingen. En er is niks meer aan te doen. De gemiddelde levensverwachting van patiŽnten in haar situatie is acht tot dertien maanden.

Het verband tussen de gemiste uitslag en haar naderende dood staat vast. Een onafhankelijke expert, gynaecologisch oncoloog Roy Kruitwagen van de universiteit van Maastricht, schrijft er een gedetailleerd rapport over. Als de uitslag niet was gemist, zou ze nu niet sterven, is de conclusie.
ĎDe patiŽnt uit de helí

Cullen is furieus. Ze steekt nu al haar energie in de juridische strijd met het ziekenhuis. De situatie maakt haar naar eigen zeggen Ąthe patient from hellĒ.

Pas dan, als onomstotelijk vaststaat dat ze ongeneeslijk ziek is, ze dreigt de publiciteit te zoeken en haar advocaat er voor een tweede keer op aandringt, licht het bestuur van UMC Utrecht de Inspectie voor de Gezondheidszorg in.

Twee jaar te laat, zegt de Inspectie in een reactie. ĄEen melding in 2013 was op zijn plaats geweest.Ē Een ziekenhuis is verplicht calamiteiten direct bij de inspectie te melden.

Het relaas van Cullen past volgens hoogleraar privaatrecht Arno Akkermans aan de Vrije Universiteit in een patroon. Hij is gespecialiseerd in de afhandeling van letselschade. ĄIn Nederland is veel aandacht voor het voorkomen van fouten maar veel te weinig aandacht voor wat te doen als een fout eenmaal is gemaakt.Ē

Volgens Akkermans is het van belang dat een ziekenhuis fouten erkent, vertelt wat is misgegaan, medeleven toont en ernaar handelt. Psychologen spreken volgens hem van ĄhelingĒ. ĄDat helpt de patiŽnt bij de verwerking en maakt het voor juristen makkelijker tot een regeling te komen.Ē
Gesprek met de hoogste baas

Cullen vraagt om een gesprek met de hoogste baas van het ziekenhuis, Jan Kimpen. Ze wil nu eindelijk antwoord op haar vragen. Wat ging er exact mis in 2011? Zijn er meer labuitslagen gemist? Had het ziekenhuis een systeem om belangrijke uitslagen dwingend onder de aandacht van de arts te brengen? En zo ja, hoe kan de arts die dan gemist hebben?

Kimpen ontvangt haar op donderdag 2 juli 2015 op zijn werkkamer. Ook de twee leidinggevenden die ze eerder sprak, schuiven aan. Ze toont vakantiefotoís ter illustratie van het leven dat haar is afgenomen. Ze kijkt Kimpen aan. ĄIk ga niet dood aan kanker, maar aan medische nalatigheidĒ, zegt ze.

Het ziekenhuis neemt de zaak hoog op, hoort ze. Maar nog altijd kan niemand haar vertellen hoe alles zo mis kon gaan. Cullen vraagt naar de overgang van papieren naar elektronische patiŽntdossiers, wat haar arts haar vertelde. Kimpen wijst dit volgens haar resoluut af en zegt dat geen enkel systeem kan voorkomen dat een arts vergeet dat hij iets heeft opgestuurd.
Vergoeding omhoog door publiciteit

Ze is terug bij af. Het ziekenhuis biedt haar een paar weken later 180.000 euro smartengeld. Voor haar man is 192.000 euro compensatie gereserveerd. Een klap in het gezicht voor het echtpaar. Het voelt als een fooi. Ze sturen een woedende e-mail naar Kimpen. De verhoudingen zijn definitief verstoord. Het ziekenhuis wil alleen nog praten via advocaten. Tot overeenstemming komen die niet.

Wanneer deze krant in de herfst van 2015 lucht krijgt van de zaak en navraag doet bij UMC Utrecht, verhogen die het aanbod. Nuisance value, noemt Akkermans dat, als het beperken van de schade voor het ziekenhuis een rol gaat spelen in de hoogte van de claim. Het echtpaar wijst het aanbod af.

Toeval of niet, als deze krant begin november aangeeft te gaan publiceren, verhoogt UMC Utrecht opnieuw het bod.

DrieŽnhalve ton smartengeld bieden ze. Het hoogste bedrag dat ooit is uitgekeerd in Nederland. Met de compensatie voor Cullens man komt het op een totaalbedrag van 545.000 euro. Het echtpaar stemt in.

Wat blijft is de ergernis over de opstelling van UMC Utrecht. ĄWe zijn boos over wat Adrienne is overkomenĒ, zegt haar man Peter. ĄMaar wat ons echt kwaad heeft gemaakt, is dat we voortdurend zijn genegeerd. Dat is niet zoals een ziekenhuis zich hoort op te stellen.ĒBron:NRC

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 29, 2015, 18:14:39
VUmc kan kanker opsporen met ťťn druppel bloed

Onderzoekers van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam hebben een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om kanker in een vroeg stadium op te sporen. Alles wat de wetenschappers nodig hebben is ťťn druppel bloed, dat werd donderdag bekend.


Huidige opsporingsmethoden voor kanker, zoals scans en klassieke weefselbiopten, kosten veel tijd, zijn moeilijk uit te voeren en duur. Ook is het afnemen van weefsel voor patiŽnten zwaar, terwijl met ct-scans alleen vrij grote tumoren op te sporen zijn, stellen de onderzoekers. Met de nieuwe test, waarmee kanker uit het bloed wordt 'gelezen', is de uitslag binnen een dag bekend. De techniek wordt 'liquid biopsies' genoemd.

Volgens de onderzoeksgroep vervullen zogeheten bloedplaatjes, die normaal zorgen voor de stolling van het bloed, ook een belangrijke rol in tumorgroei en uitzaaiing van kanker. De bloedplaatjes bevatten kopieŽn van delen van het DNA van de tumor. Aan de hand van de bloedplaatjes kunnen gezonde mensen dus met 96 procent zekerheid onderscheiden worden van kankerpatiŽnten.

Orgaan
Met de test kan ook vastgesteld worden in welk orgaan de kanker is ontstaan: in het orgaan waarin het ontdekt is, of dat het een uitzaaiing is. De bloedplaatjesprofielen kunnen ook helpen welke therapie het beste is.

,,De nieuw ontwikkelde techniek is getest op de meest voorkomende tumortypes en is daarmee breed toepasbaar'', zegt onderzoeker Tom WŁrdinger. De nieuwe bloedtest is nog in ontwikkeling en is naar verwachting binnen vijf jaar beschikbaar voor de eerste patiŽnten.

KWF verheugd
KWF Kankerbestrijding is verheugd met de nieuwe ontwikkeling. ,,Een fantastische ontdekking die grote impact kan hebben op de huidige kankerdiagnostiek. We hopen dat deze kennis in de nabije toekomst leidt tot een breed toepasbare diagnostische test. Als dat lukt, dan verwachten wij een enorme winst voor zowel de patiŽnt als de kankerbestrijding in het algemeen.''Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 29, 2015, 12:51:16
Live kijkje in de OK bij twee uur durende borstoperatie

Hoe gaat een borstsparende operatie nu echt in zijn werk? BorstkankerpatiŽnten en andere geÔnteresseerden krijgen daar donderdagmiddag rond 13.00 uur antwoord op tijdens een interactieve live-operatie in het ZGT-ziekenhuis in Hengelo. Het is de derde chirurgische operatie die het ziekenhuis via een livestream uitzendt. Het motto daarbij: voorlichting met beeld is vollediger beeld dan teksten op Google.


We willen patiŽnten en hun dierbaren zo goed mogelijk inlichten over wat er bij operaties komt kijken'', vertelt woordvoerster Kim Peters van Zieknhuisgroep Twente (ZGT). ,,Een folder of website met tekst en plaatjes of een uitleg van een arts is niet altijd toereikend. Vooral als het gaat om de complexe ingrepen zoals bij deze operatie.''

Het ziekenhuis zendt om die reden vanaf 13.00 uur live een borstsparende operatie uit. Oncologisch chirurg DaniŽlle de Leeuw zal het kankergezwel in de borst van patiŽnt verwijderen waarna plastisch chirurg Yvonne Smulders verantwoordelijk is voor de reconstructie. De hele operatie zal ruim twee uur in beslag nemen en begint om 14.00 uur na een voorlichting.

Anoniem
De patiŽnte blijft anoniem dus bij het betreden van de OK zullen de kijkers dan ook even een zwart scherm zien. Dit is ook het geval mochten er complicaties optreden. ,,Het is een standaardoperatie die we heel vaak doen, maar je weet nooit wat je aantreft in een lichaam. Het kan natuurlijk gebeuren dat de uroloog even in alle rust wil kijken. Dan gaan we er even tussenuit voor de kijker.''

Peters vervolgt: ,,Wat gebeurt er met mijn dierbare op de operatietafel? Dat is waar kijkers een antwoord op zullen krijgen. We geven als het ware een kijkje achter de schermen.'' En dat voorlichtingsconcept slaat aan. De prostaatoperatie in september is door 25.000 mensen bekeken. Ook de 'DIEP-flap operatie' eerder dit jaar werd door duizenden mensen bekeken. Ongeveer twee keer per jaar wil ZGT voorlichting geven in de vorm van een live-operatie. Omdat oktober dankzij Pink Ribbon is omgedoopt tot borstkankermaand is er nu een derde operatie live te volgen.


Kijk mee --->>>   http://livestream.com/accounts/8992491/events/4443357Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 16, 2015, 22:35:52
Nathalie liet haar borsten preventief verwijderen

 In de maand van de borstkanker liet Nathalie de Jong (27) vorige week haar borsten preventief verwijderen. Met een tietenfeest, waarop een tietentaart werd aangesneden, nam ze afscheid van haar borsten. ,,Ik zie het niet als een groot verlies, ik geef mezelf juist de kans op een nieuw leven.''


Daarmee wil de Utrechtse niet zeggen dat het een gemakkelijke keuze was om haar borsten weg te laten halen en te laten vervangen door siliconen exemplaren. ,,Het is een moeilijke keuze omdat je nog niet ziek bent. Maar sinds ik weet dat ik drager ben van het erfelijke borstkanker-gen, heb ik wel altijd het gevoel gehad dat ik er iets aan moest doen.''

Met het gen in haar lichaam had De Jong 60 tot 80 procent kans om borstkanker te ontwikkelen. Nu ze haar borsten weg heeft laten halen, is die kans nog maar ťťn procent. ,,Dat is nog minder dan bij vrouwen die niet belast zijn met het gen! Ik voel me bevoorrecht dat ik de keuze had.''

Het gen werd pas in 1994 ontdekt en dus is de wetenschap dat borstkanker erfelijk kan zijn pas relatief kort en onder niet heel veel mensen bekend. Pas toen filmster Angelina Jolie in 2013 liet weten dat ze haar borsten om dezelfde reden als Nathalie had laten verwijderen, kwam het onderwerp echt aan de oppervlakte.

Siliconenborsten
,,Ik wil er in de maand van de borstkanker nog maar eens aandacht voor vragen,'' zegt De Jong. ,,Toevallig ben ik ook deze maand geopereerd, dus dat komt wel mooi uit. Ik wil mensen erop wijzen dat veel vrouwen die met siliconenborsten rondlopen, dat niet altijd doen om alleen maar grotere borsten te krijgen. Soms is het bittere noodzaak. Ik hoop dat mensen zich dat realiseren als ze me volgende zomer in bikini op het strand zien. Dat ze  niet meteen denken dat ik 'gewoon' grotere tieten wilde. Ik was juist heel tevreden met mijn borsten.''

Nathalie de Jong doet haar verhaal in haar nieuwbouwhuis in Leidsche Rijn, dat ze onlangs samen kocht met haar vriendin Eline van Hoof (26). Ze is nog bij aan het komen van de operatie en moet nog zeker zes weken thuis blijven voor ze weer aan het werk mag op het kinderdagverblijf in Montfort. ,,Ik vond het ontzettend belangrijk dat er iemand achter me zou staan als ik dit ging doen. Als ik vrijgezel was geweest, had ik het nog niet gedaan. In je eentje zoiets doen, is veel te zwaar.  Nu zitten we in de situatie dat we samen ons eigen huis hebben, er zijn nog geen kinderen en we kunnen het samen aangaan.
Meteen na de operatie zei Eline ook nog: 'Het ziet er nu al echt heel mooi uit.' Dat helpt natuurlijk enorm.''

Erfelijk
Nathalie weet al sinds haar twaalfde dat ze het erfelijke en explosieve gen voor borstkanker bij zich draagt. Toen haar moeder destijds borstkanker kreeg, werd al snel duidelijk dat Nathalie en haar zus ook allebei drager van dat gen zijn. ,,Mijn moeder is alweer 15 jaar schoon, dat hebben we pas nog gevierd.'' Vanaf haar 25e zou Nathalie elk jaar een mri-scan krijgen om te controleren of er zich al kanker had geopenbaard.

Ook elke keer als ze iets voelde, kon ze meteen in het ziekenhuis terecht. ,,Ik heb nogal onrustige borsten, dus ik voelde wel vaak iets dat loos alarm bleek te zijn. Maar ik was er vorig jaar al heel erg mee bezig om de grote stap te zetten, al waren er toen nog veel twijfels.''

Toen Nathalie vanuit Schoonhoven met haar vriendin naar Utrecht verhuisde, veranderde ze ook van ziekenhuis en kwam ze bij het UMC terecht. ,,Ik voelde me hier zo goed  behandeld, dat ik in juni de knoop heb doorgehakt en mezelf op de wachtlijst heb laten zetten. En nu is het al achter de rug, het is erg snel gegaan.''

De keus om haar borsten weg te laten halen was helemaal van Nathalie zelf, maar haar vriendin Eline steunt haar in die keus. ,,Op seksueel gebied verwacht ik geen verschil, het ziet er eigenlijk allemaal doodnormaal uit. En ik heb liever een gezonde vriendin dan iemand die elk moment ziek kan worden.'' De keus van Nathalie inspireerde ook haar zus, die ook twijfelde over de rigoreuze ingreep, om de operatie binnenkort te ondergaan. Ze staat inmiddels op de wachtlijst. ,,Dat geeft me een mooi en trots gevoel.''

Fotoshoot
Vlak voor de operatie liet Nathalie nog een fotoshoot maken van haar lichaam door een professioneel fotograaf. ,,Ik wil me altijd kunnen herinneren hoe mijn lichaam eruitzag voor de operatie. Zo was mijn lichaam en dat mag gezien worden. Ik wil het zelf ook kunnen zien.''

Vlak voor de operatie hield Nathalie nog een 'tietenfeestje'. ,,Er zijn best veel mensen die heel heftig reageerden op mijn verhaal. 'Och meisje, wat verschrikkelijk voor je'. Zo wil ik het niet beleven en zo voel ik het ook niet. Daarom heb ik alle mensen die dicht bij me staan uitgenodigd voor een feestje. We hebben het mes gezet in een grote taart die uit twee tieten bestond. We hebben geproost op mijn nieuwe borsten.''

De slingers met de tekst celebrate life hangt nog in de woonkamer. ,,We wilden het niet te zwaar en te emotioneel maken. We hebben het leven gevierd. Ik moet blij zijn dat ik deze keuze heb kunnen maken.'' En, ťťn voordeel hebben de nieuwe siliconenborsten straks in ieder geval wel. ,,Ik heb op mijn tachtigste nog geen hangtieten.''Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 24, 2015, 13:08:19
'Kankermedicijn werkt beter met cola dan met water'

 Het veelgebruikte medicijn tegen longkanker erlotinib kan beter worden ingenomen met cola dan met water. Met die frisdrank wordt het medicijn beter in het bloed opgenomen, omdat de maag tijdelijk zuurder wordt, zo stellen wetenschappers verbonden aan het Erasmus MC.


De pil kan pas in het bloed worden opgenomen, wanneer die eerst uiteen valt en oplost in de maag. Zuur helpt bij het oplossen van de pil. ,,Maar patiŽnten met kanker gebruiken tegelijkertijd ook vaak zogenoemde maagbeschermers. Helaas is dat niet bevorderlijk voor de opname van erlotinib, omdat de maagbeschermer de zuurgraad van de maag verlaagt waardoor erlotinib slechter wordt opgenomen'', zegt internist-oncoloog Ron Mathijssen.

Cola
Gewone cola, dus geen light, blijkt de hoogste zuurgraad te hebben en het meest effectief. Door het drinken ervan wordt de maag tijdelijk zuurder en zou de opname van het betreffende medicijn in het bloed, bij patiŽnten die ook een maagbeschermer gebruiken, gemiddeld met bijna 40 procent toenemen.

Bij sommige patiŽnten nam de opname in het bloed met cola zelfs met 100 procent toe. Bij patiŽnten die geen maagzuurbeschermer gebruikten, was de opname van erlotinib ook beter met cola dan met water, maar het effect was daar minder groot.

Ontdekking
Mathijssen deed zijn ontdekking volgens de Volkskrant samen met ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen. Ze lieten 28 patiŽnten erlotinib een week lang innemen met water en een week lang met cola. De helft van hen slikte maagzuurremmers.

Mathijssen, die samen met zijn collega-onderzoeker de bevindingen dit weekend presenteert op een internationaal kankercongres, stelt tegenover het dagblad dat de ontdekking grote gevolgen kan hebben. Omdat andere studies met het medicijn zijn gedaan met water, moeten deze deels geactualiseerd worden. Mogelijk werkt erlotinib - met de hulp van cola - beter dan gedacht. Als dan ook lagere doseringen gebruikt kunnen worden, scheelt dat weer enorm in de kosten.

Jus d'orange
Of andere zure drankjes zoals jus d'orange een zelfde effect als cola hebben is nog onbekend. Ook is nog niet bewezen of de betere opname in het bloed ook betekent dat het middel de longkanker langere tijd onder controle zal houden.

Dat anti-schimmelmiddelen beter werken als ze worden ingenomen met een koolzuurhoudende drank als cola was al bekend. Volgens de onderzoekers gelden de gevonden resultaten waarschijnlijk ook voor andere geneesmiddelen in tabletvorm.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 10, 2015, 17:15:50
'Probleem met levering van antibiotica in Nederland'

Diverse soorten antibiotica tegen onder meer longontsteking, syfilis en infecties van huid, spieren en pezen, zijn niet meer te krijgen in Nederland. Fabrikant Astellas was de enige die hier 'smalspectrum' antibiotica leverde, dat is penicilline waar bacteriŽn minder snel resistent tegen raken. Het tekort zou komen door 'productieproblemen', laat de fabrikant weten.


Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) noemt het terkort 'uitermate zorgwekkend'. ,,Doordat deze penicillines niet meer beschikbaar zijn, zal uitgeweken worden naar zogeheten 'breedspectrum' antibiotica. Dit staat haaks op het streven om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan.''

Het CBG wil overleggen met de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) over oplossingen. In het buitenland wordt gebruik gemaakt van smalspectrum penicilline van andere fabrikanten, maar deze zijn hier nog niet goedgekeurd. ,,Op artsenverklaring kunnen alternatieve producten geÔmporteerd worden, maar we zoeken naar een permanente oplossing'', aldus een woordvoerder.
Bron:utopiatv.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 09, 2015, 19:17:47
Longkankermedicijn niet beschikbaar voor elke patiŽnt

 Veel patiŽnten met uitgezaaide longkanker die in aanmerking komen voor een nieuw veelbelovend middel, krijgen het medicijn niet. Van de twaalf ziekenhuizen die zijn aangewezen om het medicijn te verstrekken, doen maar drie dat, zo meldt de NOS.


Het gaat om het middel nivolumab. Op dit moment geven drie centra het middel: het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het VUmc in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam. Ziekenhuizen als het UMC Groningen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Atrium Ziekenhuis in Heerlen geven het medicijn nog niet, uit geldgebrek of om logistieke problemen.

Er zijn jaarlijks 3000 tot 4000 patiŽnten die voor het middel in aanmerking komen. Het gaat om patiŽnten met zogenoemde niet-kleincellige longkanker. Deze vorm van longkanker kenmerkt zich door hele kleine, kwetsbare cellen die zich bijzonder snel delen.

Nivolumab is een vorm van immuuntherapie. Dat geeft een krachtige stimulans aan het immuunsysteem om kankercellen aan te vallen. Het medicijn kost 50.000 tot 60.000 euro per jaar per patiŽnt.

Politiek
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zegde de Tweede Kamer in juli toe dat ,,geen patiŽnten om budgettaire redenen de toegang tot dure geneesmiddelen wordt ontzegd". Zij stelt dat als een zorgaanbieder in individuele gevallen financieel echt niet in staat is om een geneesmiddel te leveren, dat dan de zorgaanbieder hierover met de betreffende verzekeraar het gesprek moet aangaan.

Op dit moment gebeurt het dus nog wel dat dure geneesmiddelen worden ontzegd. Een deel van de ziekenhuizen die zijn aangewezen om het middel te verstrekken doet dat niet. De ziekenhuizen die wel nivolumab voorschrijven, doen dat alleen aan patiŽnten in de regio waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

Behandelkosten
Een woordvoerder van het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam zegt dat de centra het medicijn nog niet willen aanbieden, omdat de vergoeding onduidelijk is. Het gaat dan om bijkomende kosten voor bijvoorbeeld onderzoek, het infuus, opnamekosten en de behandeling van bijwerkingen en complicaties, zo meldt hij de NOS.

,,Die kunnen oplopen tot 10.000 euro per patiŽnt per jaar", zegt de AVL-woordvoerder. Opmerkelijk is dat het Erasmus MC in Rotterdam zegt de kosten wel vergoed te krijgen. Andere ziekenhuizen noemen hogere bedragen voor de bijkomende kosten.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Medisch Nieuws
« Reactie #116 Gepost op: september 09, 2015, 19:17:47 »