Nowlive.eu

Registreren
 

Medisch Nieuws
gelezen 103302 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
januari 26, 2012, 12:00:36
#10
Stichter van borstimplantaten PIP opgepakt

Jean-Claude Mas, de oprichter en baas van de Franse implantatenfabrikant Poly Implant ProthŤse (PIP), is vanochtend aangehouden. Dat hebben politiebronnen laten weten. De politiebron zei dat Mas en een zakenpartner zijn aangehouden in het huis van de compagnon. De borstimplantaten van PIP raakten de afgelopen maanden in opspraak omdat ze ondeugdelijk zouden zijn gemaakt en daardoor mogelijk risico's voor de gezondheid van de drager vormen.


Mas was spoorloos sinds het bedrijf in maart vorig jaar werd stilgelegd. Toen was uitgekomen dat hij een niet-goedgekeurde gel had gebruikt. In oktober heeft Mas tegen speurders uit Marseille toegegeven dat zijn bedrijf met borstprothesen heeft geknoeid. Hij zei op de hoogte te zijn geweest van "welbewust knoeien" sinds 1993 bij de aanmaak van borstimplantaten.

Sinds 2008 hebben meerdere artsen scheurtjes in de prothesen vastgesteld, waardoor hun levensduur zou dalen van 10 tot 15 jaar naar zes maanden tot twee jaar. De protheses worden nu ook in verband gebracht met kanker. Honderdduizenden vrouwen wereldwijd kunnen de betreffende implantaten in hun borsten bij zich dragen. Frankrijk heeft de circa 30.000 Franse vrouwen met PIP-implantaten aangeraden die te laten verwijderen.

Eind december gelastte Interpol de opsporing en arrestatie van Mas op verzoek van de politie in Costa Rica.Bron:HLN

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Medisch Nieuws
« Reactie #10 Gepost op: januari 26, 2012, 12:00:36 »

januari 17, 2012, 11:17:05
#9
Reumafonds begint Meldpunt Fysiotherapie

Het Reumafonds opent een meldpunt voor mensen met reuma die geen fysiotherapie meer vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Het Reumafonds wil zo te weten komen hoeveel patiŽnten wegens de kosten met therapie zijn gestopt en wat de gevolgen zijn voor hun gezondheid.


 In Nederland hebben ongeveer 2,3 miljoen mensen reuma (inclusief artrose). Ruim 1 miljoen mensen heeft ernstige klachten en gaat naar de fysiotherapeut. Sinds begin dit jaar worden voor een aantal reumatische aandoeningen geen vergoedingen meer uit het basispakket gegeven.

Het Reumafonds zegt dat 44 procent van de mensen met reuma een inkomen heeft van maximaal 1700 euro netto. Het is maar de vraag is of die de extra kosten voor fysiotherapie kunnen betalen.

De organisatie denkt dat honderdduizenden mensen, vooral in de laagste inkomensgroepen, getroffen zijn door de maatregelen. Als deze groep mensen met ernstige reumatische klachten geen fysiotherapie meer volgen, zal de druk op de gezondheidszorg verschuiven en zullen patiŽnten een groter beroep doen op de tweedelijnszorg, vreest het Reumafonds.

Bron:VK


http://www.reumafonds.nl/actueel/nieuwsoverzicht/reumafonds-opent-meldpunt-fysiotherapie
« Laatst bewerkt op: januari 17, 2012, 11:18:56 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


* januari 15, 2012, 21:59:44
#8
ĎSchade MS kan verholpen worden door jong bloedí

AMSTERDAM Ė Met een stroom jonge bloedcellen kan de schade die ontstaat door ziektes als Multiple Sclerose gekeerd worden.

Dat blijkt uit een onderzoek met muizen aan de Universiteit van Cambridge, meldt NewScientist.

Als de ziekte MS zich bij iemand ontwikkelt, wordt de stof myeline in het centraal zenuwstelsel aangetast. Daardoor worden boodschappen moeilijker doorgestuurd.

Uit stamcellen kunnen nieuwe myeline genererende cellen geproduceerd worden, maar dat proces wordt door veroudering minder effectief.

Bloedstromen
Onderzoeker Julia Ruckh van de Universiteit van Cambridge en haar collegaís hebben een manier gevonden om dat effect te verminderen. Ze verbinden de bloedstromen van jonge muizen met die van oudere muizen die myelineschade hebben.

Blootstelling aan het jeugdige bloed bleek een stimulatie voor de myelineproductie in de stamcellen van oudere muizen. Witte bloedcellen van de jonge muizen verzamelden zich bij de 'gaten' die door myelineschade zijn ontstaan.

Realistischer
Volgens Neil Scolding van de Universiteit van Bristol, die niet bij het onderzoek betrokken is, zou het reactiveren van verouderde stamcellen een realistischer aanpak zijn voor de behandeling van MS dan het transplanteren van stamcellen van een donor.

Bron: Nu.nl

Gelogd


december 10, 2011, 17:29:54
#7
Zo gemakkelijk: de bloedtest die borstkanker opspoort

Wat als... je door eenvoudigweg bloed te laten trekken al na 7 minuten met (op dit moment) 91 procent zekerheid kan weten of je borstkanker hebt of niet? Deze doorbraak in het veld van de borstkankeropsporting werd geforceerd door de Belgische onderzoeker Kurt Baeten. Dat schrijft De Tijd.


 Daarmee zouden mammografieŽn, de huidige dominante zoekmethode om borstkanker op te sporen, wel eens naar de achtergrond kunnen verdwijnen.

Toch hoeven vrouwen, over het algemeen geen fans van de mammografie, nog niet onmiddellijk te juichen want de techniek heeft ťťn groot voordeel: mammografieŽn zijn zowat zes keer goedkoper dan de bloedtest.

Maatschappelijke kost verantwoord?
De bloedtest kost de maatschappij zo'n 360 euro, de mammografie 'slechts' 60. Aangezien het aantal geteste vrouwen elk jaar honderduizenden bedraagt, wordt dat prijsverschil een extra belasting op de gezondheidszorg.

Een veld dat al onder druk staat en waarvoor nu al af en toe stemmen opgaan om dure behandelingen niet aan te bieden bij terminale patiŽnten, zoals dokter Jean-Jacques Cassiman enkele weken terug al deed.

3 redenen
Volgens de Nederlandse marketeer Teun Grooters is die meerkost wel gerechtvaardigd: de test is efficiŽnt, gebruiksvriendelijk en risicovrij.

Februari
Grooters en Baeten richtten samen het bedrijf Mediaspec op om de bloedtest zo snel mogelijk te lanceren op de Belgische en Nederlandse markt. De mannen zien het groot: als ze slagen, ligt de test al in februari in de winkel.

8 seconden versus 7 minuten
De bloedtest is niet enige 'snelle' borstkankermethode die onlangs is ontwikkeld. Gebruik makend van antilandmijntechnologie zou borstkanker zelfs na 8 seconden kunnen ontdekt worden.

Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak bij vrouwen, met in Europa alleen al jaarlijks 129.000 sterfgevallen. Tegelijkertijd is borstkanker een van de best geneesbare kankers, zekers als de tumoren snel kunnen opgespoord worden.Bron:HLN

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


* november 18, 2011, 09:40:53
#6
'Deuropening passeren veroorzaakt geheugenverlies'

BAARN - Professor Gabriel Radvansky van de University of Notre Dame denkt dat het passeren van een deuropening geheugenverlies veroorzaakt.

Radvansky liet proefpersonen geheugentaken doen terwijl ze een kamer doorkruisten en terwijl ze weggingen door een deuropening. Als ze door een deuropening liepen maakten ze meer fouten dan wanneer ze binnen de ruimte bleven, ongeacht de afgelegde afstand. 

"Naar binnen komen of weggaan door een deur trekt een grens in je gedachten die activiteiten van elkaar scheidt en opslaat. Je herinneren wat je ging doen is lastig, omdat je die beslissing in een andere ruimte maakte. De actie is in een ander hokje opgeslagen.", legt Radvansky uit.

Omgevingsfactoren
Uit eerder onderzoek bleek al dat omgevingsfactoren het geheugen beÔnvloeden. Informatie kun je makkelijker terughalen wanneer je in dezelfde ruimte bent als waar je de informatie geleerd hebt.

Bron: Nu.nl

Gelogd


* november 01, 2011, 10:14:09
#5

Foto: ANP

Nieuw:huisbezoek van SOS-arts voor 70 euro

DEN HAAG - Je kind ligt met een nare hoest en koorts op bed maar daarvoor komt de huisarts vaak niet meer langs. Vanaf vandaag kan in dit soort gevallen 24 uur per dag de freelance SOS-arts gebeld worden. Na afloop wel even zeventig euro contant afrekenen.

Vandaag is het zijn eerste werkdag. Huisarts Erwann Letort staat paraat om op elk belletje van een zieke patiŽnt in de regio Amsterdam af te gaan. Het is voor het eerst dat er in Nederland een arts privť te bestellen is voor een huisbezoek. De SOS-arts begint in de regio Amsterdam, waar nu een team van acht huisartsen klaarstaat, maar binnen twee jaar moet het door heel Nederland worden uitgerold.

Letort is van oorsprong Frans en heeft, voor hij in Nederland als huisarts kwam werken, ook drie jaar als SOS-arts in Frankrijk gewerkt.

Aanvulling
Het idee is afkomstig van de Nederlandse ondernemer Arnold Verhoeven. Zijn vrouw runt een hotel in Zuid-Frankrijk en daar kwam hij met de SOS-artsen in aanraking. De artsen zouden vooral een aanvulling moeten zijn op de huisartsenposten, die 's avonds en in het weekend de taken van de eigen huisarts waarnemen.

Selectie

Huisartsenposten hanteren een speciaal geautomatiseerd selectiesysteem om te bepalen of een patiŽnt in aanmerking komt voor visite van de huisarts of dat de patiŽnt zelf naar de post moet komen. "Deze dienst is er voor mensen die per se willen dat er een arts langs komt."

Eerste Hulp
Voor veel ziektebeelden geldt volgens Verhoeven dat je die pas herkent als je de patiŽnt ziet. "En de visites van huisartsen zijn sinds 2006 met ruim zes miljoen teruggelopen." Gevolg? "Mensen gaan steeds vaker dan maar zelf naar de Eerste Hulp, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Daarnaast bestaat de doelgroep uit mensen die vanwege efficiency geen zin hebben om uren op zo'n huisartsenpost te zitten wachten."

PatiŽntendossier

Verhoeven denkt dat vooral mensen met kinderen en ouderen belang zullen hebben bij de SOS- artsen. Critici wijzen erop dat de SOS-arts geen inzage heeft in het patiŽntendossier.

Een bezoek van de SOS-arts kost overdag 70 euro en 's avonds en in het weekend 105 euro. Betaling kan contant of via de mobiele pin die de dokter op zak heeft. Er is ťťn zorgverzekeraar die het consult deels vergoedt.

Bron: De Stentor.

Gelogd


* oktober 27, 2011, 09:58:01
#4


Blauwe inkt legt darmkanker bloot

APELDOORN - 3cc blauwe inkt. Dat is de doorbraak in de behandeling van darmkanker waarop chirurg Edwin van der Zaag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Met de inkt wordt de lymfeklier zichtbaar die het meest in verband staat met de tumor en daardoor de meest voorspellende gaven heeft op uitzaaiingen.

Net zoals bij borstkanker worden lymfeklieren in de buurt van de tumor weggehaald bij de darmoperatie. Dat zijn er wel een stuk of 15 ŗ 20. Ze worden onderzocht omdat ze een voorspellende gave hebben in het wegblijven van de kanker. "Bij borstkanker is de 'schildwachterklier' ondertussen een bekend begrip. Maar wij hebben aangetoond dat die ook in de lymfeklieren bij de darmen bestaat, en daadwerkelijk voorspellend is voor het eventuele terugkeer van kanker.''

Zijn onderzoek krijgt ook nog veel kritiek. Want altijd al worden alle lymfeklieren in de buurt van de tumor weggehaald. "Maar juist als je de schildwachter als patholoog nog nauwkeuriger onderzoekt kunnen we beter bekijken of er uitzaaiingen zijn.'' Tot nu toe worden alle klieren in de buurt enkelvoudig doorgesneden. Als daar niks gevonden wordt, is de conclusie dat er geen kankercellen zijn. "Maar als je de schildwachter nauwkeurige onderzoekt en op verschillende plekken bekijkt, kun je nauwkeuriger conclusies trekken.''

Darmkanker is tot nu toe een kanker die in een vergevorderd stadium ontdekt wordt. Pas als mensen klachten krijgen melden ze zich. "Zestig procent van de mensen heeft daardoor sowieso chemotherapie nodig. Daar zijn uitzaaiingen. Nu heeft veertig procent van de geopereerde mensen geen chemo nodig: zij hebben geen kankercellen in de lymfeklieren. "Maar van die groep komt dertig procent uiteindelijk terug en blijkt toch weer kanker te ontwikkelen. Ik ben op zoek gegaan naar een methode om die dertig procent nog beter te voorspellen. Als je die er uit kunt filteren, kun je die ook chemo geven en de overlevingskans mogelijk vergroten.''

Sinds 2006 wordt daarom onderzoek gedaan in Gelre naar de indicatoren. De uitkomst is voor Van der Zaag zo klaar als een klontje. "Maar er is kritiek. Bij dertig procent van de 'schone' mensen komt de kanker terug. Ik heb in mijn onderzoek ook 30 procent van de 'schone' groep gefilterd die wel kankercellen in de schildwachterklier hebben. Dat vinden critici te toevallig. Bovendien zouden de aantallen die je er uit kunt filteren te laag zijn. Procentueel wellicht waar. Maar je hebt het wel over 14.000 mensen per jaar die darmkanker krijgen. Dus in die aantallen zijn het wel veel mensen. Maar daarom moet er ook meer onderzoek gedaan worden. Dat juich ik alleen maar toe. In Amerika en Oxford worden momenteel bijvoorbeeld zelfdesoortige onderzoeken gedaan. Wij hebben alleen onze patiŽnten al langer gevolgd.''

Het onderzoek werd samen met het AMC uitgevoerd. "We zijn een topklinischzorg ziekenhuis en leiden chirurgen op. Bij dit soort onderzoeken heb je een academisch ziekenhuis als het AMC nodig. Al was het maar om geloofwaardigheid te verhogen bij bijvoorbeeld de Amerikanen. "Apeldoorn, where is that?'', lacht Van der Zaag.

Op 4 november verdedigt hij zijn onderzoek in Amsterdam, ten overstaan van vijf professoren. "Spannend'', lacht de Apeldoornse chirurg. "Iedereen feliciteert me nu al, maar ik verwacht toch hele kritische vragen. Ten overstaan van collega's en familie is dat toch spannend.''

Bron: De Stentor.

Gelogd


* oktober 26, 2011, 15:11:27
#3
Dodelijke resistente schimmelstam in opkomst

NIJMEGEN Ė Per jaar overlijden ongeveer 50 mensen een ernstige longinfectie die veroorzaakt wordt door een resistente stam van de schimmel Aspergillus fumigatus.

Deze stam kwam voor 2000 nog niet voor in Nederland, maar is door gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen (azolen) in de land- en tuinbouw aan een opmars bezig.

"Het is vermoedelijk een onbedoeld bijeffect van middelen die in het milieu worden gebruiktĒ, aldus arts-microbioloog Paul Verweij van het UMC St. Radboud.

Onderzoek
Verweij deed onderzoek naar de resistente schimmel. "We vermoeden dat per jaar 200 tot 400 patiŽnten ernstig ziek raken door de schimmel, tientallen van hen overlijden.Ē Alleen maar mensen die al ziek zijn, kunnen extra ziek worden van de resistente schimmel.

"Het komt in de natuur veel voor, iedereen ademt de schimmels iedere dag in. Maar als je al verzwakt bent, word je er extra ziek door en kan je er zelfs aan overlijdenĒ, aldus Verweij.

De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft het ministerie al geadviseerd om nader onderzoek te doen naar het gebruik van azolen in de land- en tuinbouw en in huishoudelijke producten zoals zeep, desinfecteermiddelen en verf.

Bron: De Stentor.

Gelogd


* oktober 23, 2011, 12:40:08
#2

Een diabetespatiŽnt prikt zichzelf in haar buik met een insulinespuit. Foto: ANP

'Diabetes is een sluipmoordenaar'

AMERSFOORT Ė In Nederland sterven net zo veel mensen aan diabetes (suikerziekte) als aan borstkanker, namelijk ongeveer 3000 per jaar. Dat stelt het Diabetes Fonds aan het begin van een voorlichtingscampagne over de gevaren van suikerziekte.

Veel mensen weten niet dat ze aan de ziekte lijden, terwijl hun lichaam wel wordt aangetast. DiabetespatiŽnten hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en nierfalen.

Ook kunnen ze blind worden, sneller dement, of moeten ze amputaties ondergaan. Ongeveer 7000 mensen sterven per jaar aan vervolgziekten die ze hebben opgelopen via diabetes.

Suikerziekte
Het Diabetes Fonds schat dat in totaal een miljoen Nederlanders suikerziekte hebben: driekwart weet het, maar een kwart nog niet. Het aantal patiŽnten groeit' deskundigen schatten dat er per dag 200 patiŽnten bij komen.

De groei komt onder meer door het feit dat steeds meer mensen te dik zijn. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om suikerziekte te krijgen.

Het Diabetes Fonds wil geld inzamelen voor meer wetenschappelijk onderzoek.

De campagne gaat maandag van start.

Bron: De Stentor.

Gelogd


december 15, 2010, 08:28:00
#1
« Laatst bewerkt op: november 14, 2014, 21:09:29 door Bobbie »

Gelogd


Nowlive.eu

Medisch Nieuws
« Reactie #1 Gepost op: december 15, 2010, 08:28:00 »