Nowlive.eu

Registreren
 

De tandarts
gelezen 30091 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
maart 14, 2016, 23:33:05
#75
Arme mensen mijden steeds vaker dure tandarts

 Mensen met een laag inkomen gaan veel minder vaak naar de tandarts dan mensen uit de hoge inkomensgroepen. Tandartsen zijn bezorgd: hun zorg dreigt een luxe product te worden.


Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vandaag verschijnt, blijkt een duidelijk verband tussen inkomen en tandartsbezoek. Van mensen in de laagste inkomensgroepen gaf liefst 30 procent aan vorig jaar niet naar de tandarts te zijn geweest. In de hoogste inkomensgroep is dat maar 10 procent.

De samenhang is anders dan die tussen inkomen en andere vormen van zorg, stelt het CBS: mensen met een lager inkomen bezoeken juist vaker de huisarts, specialist of psycholoog dan mensen met een hoger inkomen.

Jongeren wel gratis zorg
De kosten voor de tandarts worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar wordt tandartsbezoek wťl vergoed uit de basisverzekering, en in die groep is dan ook geen verschil te zien tussen de inkomensgroepen. Jongeren tussen 12 en 16 jaar gaven in het onderzoek vrijwel zonder uitzondering (97 procent) aan in 2015 naar de tandarts te zijn geweest.

Ruim een derde van de Nederlanders ging vorig jaar naar de mondhygiŽnist: van mensen met een laag inkomen ging 30 procent, voor Nederlanders met een hoog inkomen lag het percentage op 40.

Volgens tandartsen gaat een groeiende groep nooit meer naar de tandarts, tot het helemaal misgaat. ,,Dat zien we vooral in sociaal-economisch zwakkere gebieden,'' zegt Hans Scholten van beroepsgroep KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde). Ook ouderen bezoeken de tandarts steeds minder.

Volgens de SP in de Tweede Kamer moet de tandarts terug in het basispakket. ,,Vroeger kon je aan iemands gebit zien hoeveel hij verdiende,'' zegt Kamerlid Renske Leijten. ,,Die kant gaan we nu weer op. En dat is verschrikkelijk.''Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: De tandarts
« Reactie #75 Gepost op: maart 14, 2016, 23:33:05 »

september 30, 2015, 22:14:01
#74
'Veel ouderen niet meer naar tandarts'

HEEMSTEDE - Steeds meer ouderen die nog zelfstandig wonen, komen niet meer bij de tandarts. Ze kunnen niet meer naar de praktijk komen of ze hebben geen geld voor een aanvullende verzekering en kunnen de behandelingen niet betalen. Het gaat om honderdduizenden kwetsbare ouderen, meldt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).


De ANT vindt dat mondzorg voor ouderen collectief moet worden betaald, net als jeugdmondzorg. Ook zouden er meer gespecialiseerde tandartsen moeten komen die oudere patiŽnten thuis kunnen bezoeken en behandelen. Maar het leveren van mondzorg buiten de praktijk is nu nog moelijk door strenge regelgeving, dus die zou moeten worden versoepeld, vindt de ANT.

De tandartsenassociatie wil daarover gaan praten met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 05, 2014, 20:53:47
#73
'Zelf tandarts betalen aantrekkelijker'

Zelf de tandarts betalen wordt een stuk aantrekkelijke nu de premies voor tandartsverzekeringen stijgen terwijl de meeste ingrepen goedkoper worden.


Een gaatje vullen en een controle worden ruim 5% goedkoper. De tarieven voor implantologie dalen zelfs met 20%. Dat zegt de Consumentenbond die adviseert om goed te kijken naar behandelingen die voor 2015 gepland zijn.

De tandartsverzekering van bijvoorbeeld Delta Lloyd vergoedt per jaar maximaal Ä250 aan tandartskosten en kost Ä202 per jaar, aldus de Consumentenbond.

,,Het risico dat consumenten dan nemen is niet meer dan Ä48 per jaar. Moet er veel aan het gebit gebeuren, dan loont een tandartsverzekering wel. Tandartsen kunnen op verzoek inschatten wat er op korte termijn aan het gebit moet gebeuren. Voorziet deze geen dure behandeling dan kan de verzekering wellicht opgezegd worden.Ē
Stijgers en dalers

De Consumentenbond vergeleek de tandartspremies voor 2015. ,,Daarbij valt op dat van de grote vier verzekeraars de premie bij CZ met ruim 6% stijgt. Zilveren Kruis Achmea houdt de premie gelijk, VGZ stijgt licht en Menzis heeft de twee goedkoopste pakketten duurder gemaakt en de duurste goedkoper. Ook verandert Menzis de pakketten inhoudelijk. Het tandartspakket dat VGZ via United Consumers aanbiedt, is wel goedkoper geworden.Ē
Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 07, 2014, 11:10:13
#72
Gaatje vullen of kies trekken volgend jaar veel voordeliger

Consumenten betalen volgend jaar fors minder voor het vullen van gaatjes of het trekken van kiezen. Tandartsen mogen vanaf juli 2015 ruim 5 procent minder vragen.


Toezichthouder NZa concludeert vandaag na kostenonderzoek dat het best een tandje minder kan en verlaagt de prijsplafonds. Een periodieke controle kost straks maximaal 20 euro en voor een tweevlaksvulling moet de tandarts minder dan 55 euro rekenen.


Zware tobber voor tandarts

Plaatsing van implantaten wordt bij de nieuwe prijzen zelfs ruim 100 euro goedkoper. Ook de orthodontist moet van de toezichthouder prijzen verlagen. Tandartsen zien de korting als een zware dobber maar begrijpen dat ook zij in crisistijd gekort worden. "Maar we moeten wel oppassen dat de kwaliteit niet naar de middelmaat gaat," aldus beroepsorganisatie ANT.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 22, 2013, 20:15:42
#71
Tandarts mag nooit meer aan de slag

Zwolle - Tandarts Laas van der Meulen uit Assen is zo vaak de fout in gegaan dat hij nooit meer aan de slag mag als tandarts. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen heeft besloten dat hij geschrapt moet worden uit het BIG-register, het register waar alle artsen in staan. Doorhaling uit het BIG-register is de zwaarste straf de het Tuchtcollege kan opleggen.


Van der Meulen was al eerder geschorst voor onder meer gaatjes boren in tanden terwijl dat niet nodig was, gebrekkige dossiervoering, medewerkers behandelingen laten doen terwijl ze daar niet toe bevoegd waren en onbereikbaar zijn terwijl hij dienst had. Ook tijdens zijn schorsing ging hij gewoon weer aan het werk.

ĄDeze tandarts heeft geen zelfinzicht. In zijn beleving is hij erg bekwaamĒ, aldus een woordvoerder van het Tuchtcollege. Behalve de schorsing is er ook een voorlopige voorziening getroffen. Dat houdt in dat Van der Meulen per direct zijn werk moet neerleggen en dus niet pas hoeft te stoppen nadat er eventueel in hoger beroep over de zaak beslist wordt.Bron:Telegraaf


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 12, 2012, 10:51:06
#70
Rechter stelt tandartsen in ongelijk

De regering mag op 1 januari 2013 het experiment met de vrije tandartstarieven stopzetten. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald in een kort geding dat de tandartsen tegen de Staat hadden aangespannen. De argumentatie van de rechtbank wordt later bekend.


De belangenorganisatie van de tandartsen NMT stapte in juli naar de rechter, nadat minister Schippers had besloten een eind te maken aan het experiment met de vrije tarieven.

Een Kamermeerderheid wil dat de prijzen weer van hogerhand worden vastgesteld.

10 procent duurder

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit is gebleken dat tandartsbehandelingen 10 procent duurder zijn geworden sinds de tandartsen zelf hun prijzen mogen bepalen. Volgens de tandartsen is het onderzoek onzorgvuldig uitgevoerd en zijn de tarieven nauwelijks gestegen.

Nu de tandartsen in het ongelijk zijn gesteld, bepaalt de Nederlandse Zorgautoriteit vanaf 1 januari 2013 weer de tarieven van alle tandartsbehandelingen.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


* juli 06, 2012, 11:18:26
#69
inderdaad "onduidelijke" tarieven
(op mijn nota) #smiley_protest
Gelogd


* juli 06, 2012, 09:29:15
#68
Gelukkig, #smiley_cheer en nu ook maar hopen dat de teveel bedragen terug betaald worden ,maar dat zal wel een illusi zijn ...

Gelogd


juli 05, 2012, 22:16:41
#67
Einde vrij tandartstarief

DEN HAAG - Er komt een einde aan het experiment met de vrije tandartstarieven. Vanaf een januari worden de prijzen weer vastgesteld door de zorgverzekeraars. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Schippers van Volksgezondheid onmiddellijk stopt met het experiment. Een motie daarover heeft de steun van PvdA, GroenLinks, SP, PVV en de PvdD. Die partijen hebben een meerderheid van 78 zetels. De motie moet bij de stemmingen donderdagavond nog wel worden aangenomen.


Schippers was er fel op tegen om nu al te stoppen met de vrije tarieven, maar legt zich neer bij de Kamermeerderheid. Zij vond dat het na 3 maanden experiment nog te vroeg is om te concluderen dat het mislukt is. Toch zette de Kamer door, volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is de prijsstijging in de tarieven onaanvaardbaar. Uit onderzoek van de NZa bleek recentelijk dat de prijzen, afgezien van de inflatie, met ruim 6 procent zijn gestegen.

Schippers denkt dat het de tandartsen en de Nationale Zorgautoriteit 3 tot 4 maanden kost om de vaste prijzen weer in te voeren.

Kort geding

De grootste beroepsorganisatie van tandartsen NMT spant een kort geding aan tegen de minister naar aanleiding van de beŽindiging van het experiment. De tandartsen spreken van onbehoorlijk bestuur. Dat bevestigde een woordvoerster naar aanleiding van berichtgeving op de NOS. Volgens de zegsvrouw wil de organisatie de zorgvuldigheid van haar besluit door een rechter laten toetsen.

PatiŽntenorganisatie NPCF is blij met het besluit van Schippers. De federatie klaagde al langer over de te hoge tandartsrekeningen en onduidelijke tarieven.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


* juli 03, 2012, 09:04:53
#66
Tandartstarieven met 11,6% gestegen

IJSSELDELTA - De stijging van de tandartstarieven heeft zich afgelopen half jaar verder doorgezet. Eerder werd al bekend gemaakt dat de tandartstarieven met 9,6 procent zijn gestegen in het eerste kwartaal van dit jaar, nu komt daar nog eens twee procent bij.

Dat blijkt uit een analyse van ZorgKiezer.nl op basis van 3.048 tandartspraktijken.

Ook in de regio IJsseldelta verschillen de tarieven flink. Tussen de goedkoopste en duurste Zwolse tandarts zit een verschil van tachtig euro als het gaat om een wortelkanaalbehandeling. Ook voor het plaatsen van een kroon varieert de prijs aanzienlijk. De goedkoopste behandeling kost tweehonderd euro, de duurste is 285 euro.

Ook in een stad als Kampen lopen de tarieven uiteen. Bijvoorbeeld voor het vaststellen van de conditie van het tandvlees. De goedkoopste behandeling in Kampen kost 62 euro, de duurste het dubbele.

De Tweede Kamer heeft forse kritiek op de vrije tarieven omdat deze uit de hand lopen. Hoogstwaarschijnlijk stopt de minister de proef al na de zomer.

Bron: De Stentor.

Gelogd


juni 28, 2012, 16:10:40
#65
Kamer wijst aanbod tandartsen doorzetten tarievenexperiment af

Een meerderheid van de Tweede Kamer reageert afwijzend op het aanbod van de tandartsen om het experiment met vrije tarieven voor behandelingen door te zetten en op de belofte dat de prijzen niet meer zullen stijgen dan de inflatie. PvdA, PVV, SP en GroenLinks willen dat het experiment onmiddellijk wordt stopgezet. De partijen hebben er geen fiducie meer in nu duidelijk is geworden dat de tarieven in de eerste maanden met bijna 10 procent (zonder correctie voor inflatie) zijn gestegen.

 
Volgens Attje Kuiken (PvdA) is het experiment mislukt en is dat een bewijs dat de marktwerking in de tandartszorg faalt. Zij wil het experiment, dat 3 jaar zou duren, niet nog eens een paar maanden aankijken: 'Meteen deze rotte kies trekken.'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ziet vooralsnog geen reden om het experiment te stoppen.

Nu stoppen, zou Schippers 'onzorgvuldig' vinden. Volgens haar loopt de proef nog maar kort en is er alleen over de eerste drie maanden globaal gekeken naar de prijzen. Tandartsen moesten volgens haar nog wennen aan het nieuwe systeem. Schippers zei donderdag in de Tweede Kamer dat de tandartsen haar waarschuwing van eerder deze week goed begrepen hebben.
 


Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 27, 2012, 00:13:28
#64
Tandartsen boos over staken proef

De beroepsvereniging van tandartsen is er "verbijsterd" over dat een Kamermeerderheid het experiment met vrije tarieven wil stopzetten.


PvdA, PVV, SP en GroenLinks willen onmiddellijk stoppen met de vrije tandartstarieven, omdat uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat de tandartstarieven met bijna 10 procent zijn gestegen. De NMT zegt dat het onderzoek ondeugdelijk is uitgevoerd en noemt het beŽindigen van het experiment onverantwoord.

'Nauwelijks gestegen'

Volgens de beroepsvereniging blijkt uit een onderzoek van Fa-med, dat voor veel tandartsen de financiŽle administratie verzorgt, dat de tarieven nauwelijks zijn gestegen. De NMT zegt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur als het experiment wordt gestopt op basis van "discutabele gegevens".

De beroepsvereniging zegt juridische stappen voor te bereiden.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


juni 26, 2012, 16:18:53
#63
Gaan dan de tarieven weer naar n normaal niveau  ??......en krijgen de mensen die door dit experiment zich blauw hebben moeten betalen hun geld teug......Is toch van de zotte om in zo,n tijd van alles afknijpen op de burger men gaat experimenteren .......Wat zijn de consequentie voor deze mevr schippers ?

Gelogd
leef het leven


juni 26, 2012, 13:16:40
#62
Kamer: proef vrije tandartstarieven stoppen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het experiment met vrije tarieven voor tandartsen onmiddellijk moet stoppen. Vandaag keerde ook de PVV zich tegen de proef die sinds begin dit jaar loopt en tandartsen de mogelijkheid geeft om zelf de prijzen van behandelingen te bepalen. Maandag bleek dat gedurende het eerste kwartaal de prijzen flink gestegen zijn.

 
'De prijzen gaan alleen maar omhoog, dus snel ermee stoppen', zei PVV-Kamerlid Fleur Agema dinsdag na berichtgeving van Nu.nl. Eerder riepen PvdA, SP en GroenLinks al op tot het stopzetten van het experiment.
 

Fleur Agema. De PVV is nu ook tegen het experiment met vrije tarieven in de tandzorg

Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


* juni 25, 2012, 10:56:03
#61
Mag het hopen ,de laatste anderhalve maand me blauw betaald ondanks de vergoedingen van het ziekenfonds,binnen een maand was mijn vergoeding ,een bedrag van zo,n kleine duizend euro er al doorheengejaagt en hebben nog niet eens echt iets aan me gebit gedaan alleen aan foto,s en begroting, maken en een tandvlees onderzoek.
het is een grote schande ,ze kunnen maar raak rekenen! #smiley_thefinger

Gelogd


Nowlive.eu

Re: De tandarts
« Reactie #61 Gepost op: juni 25, 2012, 10:56:03 »