Nowlive.eu

Registreren
 

Huisdieren
gelezen 79408 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
* december 31, 2013, 13:07:40
#70


Hoe kom je Oud en Nieuw door met je huisdieren?
 


Het is voor veel mensen met huisdieren een jaarlijks terugkerend probleem tijdens Oud en Nieuw; het geknal van vuurwerk.

Door de harde knallen raken de dieren gestresst en angstig. De Dierenbescherming heeft voor de baasjes een aantal tips op een rijtje gezet om deze dagen door te komen.
•Wees terughoudend met het gebruik van medicatie. Er kunnen stoffen in zitten waarvan uw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar het gehoor hetzelfde blijft. In sommige gevallen is het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Daardoor voelt het dier de angst nog steeds (en soms dus zelfs meer angst), terwijl ze er door hun verdoofde lichaam niet op kunnen reageren.
•Laat de hond op oudejaarsnacht vóór 22.00 uur aangelijnd uit.
•Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.
•Stel het avondeten uit tot later op de avond. Ze zijn daardoor hongeriger en hebben minder aandacht voor het vuurwerk.
•Laat ze het liefst zelf een plekje opzoeken in huis waar ze zich het beste voelen.
•Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op.
•Zorg dat het huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft, zodat in geval van onverhoopt weglopen het dier snel en makkelijk teruggevonden kan worden.
•Ga niet overdreven troosten (tenzij er sprake is van complete paniek), het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Het beste is om zelf zo normaal mogelijk gedrag te vertonen.
•Straf het dier niet bij een angstige reactie.

RTVoost.nl


Gelogd


Nowlive.eu

Re: Huisdieren
« Reactie #70 Gepost op: december 31, 2013, 13:07:40 »

* januari 01, 2013, 02:48:26
#69
Het was voor onze kat  haar eerste jaarwisseling en ondanks dat er hier flink werd geknald  was ze niet extreem bang.  


Gelogd


december 30, 2012, 14:32:38
#68
Dieren en vuurwerk

Het is heel normaal dat een dier angst heeft voor harde geluiden. Maar het ene dier is gevoeliger dan het andere. Wat dat betreft zijn er grote verschillen. Door allerlei vervelende ervaringen kunnen dieren extra bang worden. Niet alleen harde knallen zijn dan eng, maar ook sissen, fluiten en andere hoge tonen zien ze als gevaar. Voor deze dieren is vuurwerk op Oud & Nieuw iets vreselijks. Gelukkig is er wel iets aan te doen.Jong laten wennen


Jonge dieren wennen eerder aan nieuwe dingen dan oudere dieren. Het is dan ook slim om een hond of kat al heel jong aan vuurwerk te laten wennen, zodat hij het geluid normaal gaat vinden en er niet bang voor wordt. Ook dit moet je ver voor Oud & Nieuw doen. Je kunt hiervoor een CD met vuurwerkgeluiden gebruiken, samen met trekrotjes. Zet de cd zachtjes aan, en ga met het dier spelen. Zet dan de CD steeds iets harder maar nooit zo hard dat hij ervan schrikt. Geef hem na afloop van het spel iets lekkers. Met trekrotjes begin je voorzichtig: zorg dat iemand anders een heel eind verder een trekrotje laat knallen terwijl jij met het dier speelt. Als het dier zich er niks van aantrekt en vrolijk doorspeelt, kun je de volgende keer dichterbij gaan staan.

Training volgen

Honden en katten kun je goed trainen om niet (of minder) bang te zijn voor vuurwerk. Voor honden zijn speciale trainingen op de hondenschool te volgen. Ze krijgen te maken met vuurwerkgeluiden gecombineerd met iets leuks of iets lekkers. Zo wordt lawaai iets prettigs. Om de geluiden te laten horen, speelt de trainer een CD met vuurwerkgeluid af. In het begin zacht, zodat het dier er niet van schrikt en lekker met z’n baas kan spelen of iets lekkers te eten krijgt. Ook werkt de school met lichtflitsen. Tijdens de trainingsperiode (een paar maanden)wordt het geluid steeds harder afgespeeld, tot het bijna net zo hard is als in het echt. Begin op tijd! Omdat het dier niet mag schrikken van echt vuurwerk voor hij eraan toe is, moet je de training ver voor Oud & Nieuw volgen, bijvoorbeeld in augustus.

Nooit straffen voor angst

Wat je ook doet: straf het dier nooit voor zijn angst! Daarmee maak je het alleen nog maar enger en hij zal nog banger worden. Soms kan het lijken dat hij niet meer bang is, omdat hij bang is voor straf, maar van binnen voelt hij de angst nog net zo erg!

Je moet je dier kennen!

Wie z’n dier wil trainen om angst te overwinnen, moet zijn dier heel goed kennen. Je moet weten waar je op moet letten om te kunnen zien hoe hij zich voelt en weten wat hij echt niet aankan. Dan kun je daar rekening mee houden. Daarbij helpt het ook als je zorgt dat je meer over het ras weet, met de hond naar de hondenschool bent geweest, een gedragsdeskundige hebt gesproken en vooral heel veel naar je eigen hond hebt gekeken.

Medicijnen tegen angst


Je kunt honden en katten die bang zijn voor vuurwerk ook medicijnen geven waar ze rustig van worden. Dit is natuurlijk iets wat je aan je ouders moet overlaten. Er zijn allerlei medicijnen te koop, maar die moet je alleen in overleg met de dierenarts geven. Deze medicijnen kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor het dier. Doe precies wat de dierenarts zegt, besluit niet zelf om meer of minder medicijn te geven.

Gebruik voor je huisdier nooit medicijnen die je zelf ook gebruikt. De hoeveelheden zijn anders en verschillen ook weer per diersoort. Ook kunnen er in medicijnen voor mensen stoffen zitten waar dieren niet tegen kunnen. Gebruik dus alleen medicijnen die de dierenarts heeft gegeven na onderzoek van het dier. Gebruik ook nooit zomaar een restje van een vorig jaar zonder het dier eerst te laten onderzoeken.

Bron:http://kids.licg.nl/d1/home.html

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


* december 19, 2011, 15:47:54
#67
Ik heb een kater met een te snel werkende schildklier..hij wordt heel mager..maar eet wel heel veel..hij is ook heel hyper.zijn bloed is geprikt..en de waardes waren veel te hoog..hij heeft nu drie weken pillen, maar ik heb nou niet de indruk dat het veel helpt..zijn er mensen die daar ervaring mee hebben?

Gelogd


* december 13, 2011, 09:06:39
#66
Wat een lieverds van hondjes allemaal. Gekkie in zijn joggingpak  #grin.
Mijn buurvrouw heeft ook een hondje uit Spanje, met een heel verleden, mishandeld enz..... Ze hebben aardig wat energie in haar gestoken maar het is zo'n lieverd!
Oh en de hamster, we zijn er elke seconde bij hoor! De kooi staat op de kamer van mijn dochter, heeeeel soms is het feest en mogen de katten boven... De katten zijn heel traag en rustig bij hamster Snuf (jachtinstinct gelukkig ver te zoeken). Moet er niet aan denken hamster door de  kooi heen getrokken #schrik.....

Gelogd


* oktober 27, 2011, 22:03:36
#65
ach wat een lievertje mirantje.

en pas 7 jaar, wat jong nog!

heel veel sterkte!

Gelogd


* oktober 27, 2011, 21:32:42
#64
Wij onze boedha op 04-08-2011 hebben moet in laten slapen, ze nog  maar 7 jaar was


We zullen je nooit vergeten

Gelogd


* februari 17, 2011, 20:31:38
#63
ohhh bobbie wat erg  #huilen

heel heel veel sterkte!!!

Gelogd


* februari 17, 2011, 18:32:30
#62
oohh Bobbie wat verdrietig
heel veel sterkte!!

Gelogd


februari 17, 2011, 17:47:59
#61
Lieve Bobbie heel veel sterkte met het verlies van je hondje. #hug #kus

Gelogd


* februari 17, 2011, 17:44:40
#60
Sterkte bobbie #kus

Gelogd


februari 17, 2011, 17:36:58
#59
ach bobbie wat een verdriet om je allerliefste maatje. Wat zal je hem missen. Ik wens je heel veel sterkte toe de komende tijd  #kus 

Gelogd


februari 17, 2011, 17:06:35
#58
wat een verdriet,bobbie....heel veel sterkte #kus

Gelogd


* februari 17, 2011, 17:03:26
#57
bobbie sterkte met het verlies van je hondje  #hug #hug #hug

Gelogd


* februari 17, 2011, 16:49:17
#56
Niks zo vervelend als een hondje verliezen wat al zolang bij je was al 14 jaar je maatje dat is echt ontzettend verdrietig!
Maar 't hondje heeft wel 14 jaren een mooi leventje vol met liefde gekregen, heel veel sterkte bobbie!

Gelogd


Nowlive.eu

Re: Huisdieren
« Reactie #56 Gepost op: februari 17, 2011, 16:49:17 »