Nowlive.eu

Registreren
 

Vluchtelingen
gelezen 92029 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
maart 05, 2016, 21:03:28
Vrijwilligers zetten kleinschalige vluchtelingenopvang op

 Horen we de laatste tijd vooral veel over protesten tégen de komst van opvang voor vluchtelingen, in Oost halen buurtbewoners juist vluchtelingen hun wijk in.


Ze hebben in overleg met de buurt en het stadsdeel dertig Syrische vluchtelingen vanuit het AZC in Nijmegen naar de Mauritskade laten overkomen. Het werkt zo goed dat er mogelijk meer locaties in Oost komen. Vrijwilligers Lian Priemus en Pieter de Jong zijn de motor achter dit initiatief.

'Wij willen aan de ene kant gebruikmaken van het draagvlak dat er is, maar het ook creëren', vertelt Priemus. 'En dat blijkt nu we er een paar weken zitten, ook echt zo te werken. Mensen die er tegen waren of reserves hadden, die komen wel eens langs. Een groep van dertig daar kun je je wel toe verhouden. Je maakt een praatje. En ze zien dat het gewone mensen zijn.'

Kleine karakter
De dertig bewoners, waarvan de meeste nu al of binnenkort over een verblijfsvergunning beschikken, zijn ondergebracht in een oud pand van woningcorporatie Ymere van ruim 1500 vierkante meter. Er is een taakverdeling en structuur, maar het is vooral het kleine karakter dat de bewoners het meeste aanspreekt.

'In Heumensoord hebben we vijf maanden alleen maar gewacht en gegeten', vertelt een van de vluchtelingen. 'We konden niets doen omdat we geen verblijfsvergunning hadden. We hadden geen rechten, maar nu hebben we het recht om te leren, werken en een toekomst op te bouwen.'

Wie de vrijwilligers wil steunen, kan hier een bijdrage doen.

---->>  http://gastvrijoost.amsterdam/Klik op de link en kijk

--->>  http://www.at5.nl/artikelen/153480/vrijwilligers-zetten-kleinschalige-vluchtelingenopvang-op-in-oost

Bron:AT5

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Vluchtelingen crisis!
« Reactie #195 Gepost op: maart 05, 2016, 21:03:28 »

maart 05, 2016, 20:56:12
'Vluchtelingen afgeschrikt door Nederlandse opvang'

 Veel vluchtelingen raken afgeschrikt door de sobere omstandigheden en beperkte voorzieningen in de Nederlandse opvangcentra. Dat zegt Vluchtelingenwerk tegen RTL Nieuws. Volgens de organisatie is er een duidelijke ,,ontmoedigingsstrategie''.


Steeds meer mannen zouden hun paspoort terug willen omdat ze willen terugkeren naar Syrië. Ze kunnen hun gezin niet zo lang achterlaten.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff ontkent dat er sprake is van een ontmoedigingsbeleid en spreekt juist van een ,,informatiebeleid''.
Hij liet eerder weten dat de asielprocedure tot 15 maanden kan duren, wat tot grote onvrede leidde bij asielzoekers. Die onzekerheid zorgt er volgens Vluchtelingenwerk voor dat asielzoekers nog liever teruggaan.

De onvrede onder asielzoekers is op sommige plekken groot. Zoals bijvoorbeeld in het tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen. De Nationale Ombudsman noemde de opvang in het kamp 'onmenselijk' en bewoners klagen over de omstandigheden in de opvang. ,,We zitten hier al 5 maanden en het enige wat we kunnen doen is zitten, eten en slapen", vertelde de Syriër Ahmed Mohamad eerder. ,,We weten niets, hebben geen zakgeld. Het is echt inhumaan om zo lang zo te moeten leven in een tent."
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 27, 2016, 15:32:24
Elk Gooisch matras komt van pas

De naam van dit initiatief zegt het eigenlijk al: er is geen vluchteling die op de grond zou hoeven slapen. Gooisch Matras bestaat pas drie maanden, maar in die tijd hebben de initiatiefnemers Eveline Smits van Oyen, Raoul Kuiper, Josje van der Meer, Kheder Abbas en Fakir Najjar al heel wat mensen van een warm bed voorzien.


Maar daar blijft het niet bij. Ze zamelen alles in wat een mens nodig heeft. Van speen tot bureau. Dit doen ze voor iedereen, maar vooral voor vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Deze mensen krijgen van de gemeente een kale woning toegewezen en een lening van €3000 om 'm op te knappen. Dus er blijft er weinig tot niets over voor de inrichting. En al helemaal niet voor kleding, speelgoed of schoenen.

Najjar
Er zijn weinig mensen die van die lage lening afweten, maar Eveline kwam er via de Voedselbank achter. 'Daar leerde ik Najjar kennen. Toen ik bij hem in zijn flat in Bussum kwam, schrok ik. Er stonden twee eetkamerstoelen en er lag een matras. Dat was het. Niet oké. Ik was boos op mijzelf geworden als ik op dat moment niets had gedaan.'

Eveline mailde haar vriendenkring en kwam al snel bij Raoul terecht, die op dat moment dekens aan het verzamelen was voor mensen in Calais. Niet veel later begon vanuit Najjars kelder Gooisch Matras: een plek waar mensen spullen konden ophalen om hun nieuwe woning mee in te richten.

Voor iedereen
De kelder werd al snel te klein, dus verhuisde Gooisch matras naar een loods. Daar kan elke dinsdag en donderdag tussen 9:00 en 12:00 uur spul worden opgehaald en gebracht. 'Er zijn dan drie Nederlandse vrijwilligers aanwezig en twee tot drie Syrische, onder wie Najjar en Kheder. Zij onderhouden het contact met de gezinnen. Als ze naar de loods willen komen, worden ze opgehaald en thuisgebracht.’ Maar Gooisch Matras is er voor iedereen, benadrukt Eveline.

Volgens de initiatiefneemster is het belangrijk voor mensen om niet alleen een huis te hebben, maar ook een thuis. 'Pas als ze aarde onder hun voeten hebben, kunnen ze beginnen met het verwerken van trauma’s en sneller onderdeel worden van de maatschappij. Op den duur wil Gooisch Matras vijf dagen per week open te zijn. 'Het kan een werkverschaffend buurthuis worden, waar mensen bijvoorbeeld dingen voor elkaar kunnen repareren.’ Daar is de loods nu nog te klein voor, maar er wordt hard gewerkt aan een nieuwe ruimte.

Nieuwe plek
Gooisch Matras moet sowieso per 1 januari weg uit de loods. 'Het zou fantastisch zijn als we in een nieuw pand werkruimtes kunnen creëren. Om bijvoorbeeld van alle ongebruikte kleding nieuwe dingen te maken. Op die manier kunnen de mensen werken, contacten leggen én recyclen.’

De organisatie hoopt van harte dat vluchtelingen zich snel thuis zullen voelen in de samenleving. Daar is  volgens Eveline het leren van de taal een belangrijke voorwaarde van. Ook Najjar is het daar mee eens. Zijn verhaal volgt!

Wat kun jij doen?

De nieuwe locatie van Gooisch Matras is nog onbekend, dus er is een tijdelijke stop op alle spullen. Zodra er een nieuwe plek is gevonden, is er weer veel behoefte aan huisraad. Kijk voor meer informatie op Facebook.Bron: http://whocares.me/artikel/elk-goois-matras-komt-van-pas  28-11-15

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 11, 2016, 12:28:13
Hoe kamp Heumensoord uitliep op een miskleun

In Heumensoord bij Nijmegen moest het lukken. Een sober en humaan tentenkamp dat duizenden asielzoekers huisvest. Op de plek waar normaal deelnemers van de Vierdaagse kamperen, zitten nu 3000 asielzoekers. De uitkomst van twee rapporten is snoeihard. Heumensoord is mensonwaardig. Wat met zoveel trots werd gepresenteerd, lijkt een grote miskleun.


Burgemeester Hubert Bruls is er zo trots op, die avond in september, als hij met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers een persconferentie belegt. Hij vertelt over Heumensoord. De plek waar normaal deelnemers van de Vierdaagse neerstrijken, wordt in één klap de grootste opvang voor asielzoekers in Nederland. 'Sober maar humaan', wordt het. ,,De stroom vluchtelingen raakt ons in het hart, maar we denken met het hoofd. En we steken onze hand uit'', zegt hij die avond. Naar drieduizend asielzoekers, welteverstaan.

Een deel van die vluchtelingen fietst nu bezoekers van Heumensoord tegemoet, op de lange asfaltweg naar het tentenkamp. 'Hallo', klinkt het. En: 'Hoi', net zoals het sjiekere: 'Goedendag'. Er wordt gelachen, maar achter de hekken is er ook treurnis, naast zwaaiende kindjes. Maanden na de persconferentie in Nijmegen lijkt Heumensoord een miskleun, de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de mens zeggen dat er 'direct moet worden ingegrepen'. Het leven in het tentenkamp tussen de bossen is niet humaan, maar 'mensonwaardig'.

Troost
Er is een burgemeester in Nederland die weet hoe het voelt, om dat over 'jouw' opvang te horen te krijgen. Het is Pieter Bunjes, oud-burgervader van Ermelo. En - wellicht een troost voor Bruls - hij weet dat het allemaal nog erger had gekund. Beelden van het lekkende, modderige, uiterst ellendige tentenkamp voor vluchtelingen dat in de jaren '90 binnen zijn gemeente kwam te staan - een dienstopdracht van de toenmalige staatssecretaris Job Cohen - gingen werkelijk de hele wereld over. Ermelo werd via CNN zelfs bekend in Amerika. ,,En als meisjes uit Ermelo uitgingen in Rotterdam werd gevraagd: hebben ze je losgelaten uit het tentenkamp?'' De opvang duurde maar een paar dagen. ,,Toen werd het zo'n modderpoel, dat er is verhuisd.'' Naar Heumensoord, welteverstaan. ,,Later is wel aan me gevraagd: heb je dat gepikt? Maar ook toen gold: mensen dreigden het maïsveld ingestuurd te worden. Er was geen plek meer.''

Gezoem
Om precies die reden vroeg het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om de locatie Heumensoord en zei burgemeester Bruls binnen een dag 'ja'. Maar de asielzoekers die hier wonen zijn met die beslissing niet in hun nopjes. ,,Als ik naar de wc moet, moet ik 400 meter lopen door de kou'', zegt één. ,,Het avondeten komt uit plastic bakjes, omdat we hier niet mogen koken. Niet te eten'', vertelt een ander. Plus: ,,Als ik 's avonds in bed lig, hoor ik alleen maar geluid. Ook dat gezoem van de ventilatie.'' De veredelde tenten - paviljoens, zoals het COA en de burgemeester ze noemen - zijn een verschrikking. ,,Je bent er nooit eens alleen'', verzuchten ze. En die kritiek in de rapporten? ,,Het is nog veel erger'', zeggen ze als de krantenkoppen van het AD worden vertaald.

Ook burgemeester Bruls weet al maanden dat het niet lekker loopt met Heumensoord. Bijvoorbeeld dankzij de brandbrief aan zijn adres, eind vorig jaar. Er wordt geklaagd over de lengte van de procedures voor een asielaanvraag, de doorstroom naar een asielzoekerscentrum die zo lang duurt, de hygiëne en de gezondheidszorg - grotendeels dezelfde problemen als er nu nog zijn. Als een groepje vluchtelingen met de brief in de hand naar het stadhuis gaat, om hem aan te bieden, treffen ze niet burgemeester Bruls, maar de gemeentesecretaris. Maar hij weet ervan, net zoals hij weet van de demonstraties die asielzoekers houden.

Ook Nijmegenaar van het Jaar Hendrik-Jan Derksen trekt bij hem aan de bel. Telkens als hij op Heumensoord is, denkt hij: 'Dit kan niet, deze mensen moeten hier zo snel mogelijk uit'. ,,Vanaf het begin had ik zoiets van: dit wordt helemaal niets. Dus zijn we aan de slag gegaan.''

Aan de ene kant met praktische hulp. Bijvoorbeeld als een vluchteling na een doorverwijzing naar een Nederlandse tandartspraktijk moet zien te komen. ,,En wij maar bellen, om iemand te vinden die Engels spreekt. Hulpverleners schakelden ons zelf in om te helpen.'' Maar ook is Derksen vastbesloten verbeteringen tot stand te brengen. ,,Ik was betrokken bij een brandbrief, naast de brief die door de vluchtelingen is verstuurd en we zitten om tafel met burgemeester Bruls.''

Verbeteringen
In het begin heeft hij niet het idee dat er wordt geluisterd, maar langzaam komen er verbeteringen. Een school, voor de kinderen, om maar wat te noemen. En het kamp wordt toegankelijker. ,,In het begin mocht niemand er naar binnen, dat veranderde nadat we dat hebben aangekaart.'' Vrijwilligers komen, om te breien bijvoorbeeld. Zelf draait Derksen plaatjes, bijvoorbeeld met oud- en nieuw. ,,Omdat er niks was georganiseerd. Zonder de duizenden vrijwilligers die bezig zijn met Heumensoord, zou het nog veel schrijnender zijn geweest.''

En uiteindelijk is het de opzet van de opvang zelf, die zorgt dat mensen zich er alles behalve thuis voelen, zegt ook arts Irene den Heijer. Op tweede kerstdag werkt zij in Heumensoord en die dag breekt er een vechtpartij uit. De aanstichter ziet Den Heijer even later huilend op de grond liggen - even boos als onmachtig. ,,Als heel veel mensen bij elkaar op een kluitje zitten, na een stressvolle reis hierheen, ontstaan er problemen. Er is hier geen ruimte voor mensen om zich terug te trekken, het zijn vrij basale omstandigheden.''

Langzaam
Dus is het lastig, misschien onmogelijk om Heumensoord écht leefbaar te maken. Zeker in de 4 maanden die het kamp nog resten. Derksen: ,,De veranderingen die zijn doorgevoerd, gingen langzaam. Ik ben bang dat het kamp al dicht is, voor er iets gebeurt.''

Uit de reacties blijkt ook dat niemand het voortouw neemt, om de verbeterpunten uit het rapport door te voeren. De Haagse politiek reageert tam. Staatssecretaris Dijkhoff wijst op al doorgevoerde verbeteringen. En als er nog meer kan, dan zal dat gebeuren, zegt zijn woordvoerder. Burgemeester Bruls gaat in zijn verklaring niet écht op de kritiek in en benadrukt net als Den Haag dat er stappen worden gemaakt. 'Er is hier ondertussen een school voor de meer dan 500 kinderen en er zijn zo'n 3000 vrijwilligers die zorgen voor contacten en activiteiten.'

Lastig
De bestuursvoorzitter van het COA, Gerard Bakker, die in september naast Bruls op de persconferentie stond, laat het nu over aan zijn woordvoerder. Die vertelt dat een aantal aanbevelingen lastig zijn op te pakken. ,,Als het gaat om de lengte van procedures, dan kunnen wij daar alleen betere voorlichting over aanbieden.'' Hij benadrukt dat de gezondheidszorg in Heumensoord al is verbeterd, dat er 24 uur per dag bewaking is om orde te houden, dat er alles aan wordt gedaan om de daders, die bijvoorbeeld homoseksuelen discrimineren, op te sporen. ,,Maar dat is niet gemakkelijk. En we hebben deze opvang nog steeds nodig.''

Maar: nog 4 maanden, dan is het voorbij, laat Bruls weten: 'Op 1 juni sluit deze opvanglocatie en het is aan Den Haag en aan de gemeenten in het land om de doorstroom op gang te krijgen voor het huisvesten van vluchtelingen en statushouders'. Dan komen de wandelaars weer, voor de vierdaagse. Dan is het écht weer vrolijkheid troef in Nijmegen. En ook nu is er nog een positieve noot. Een van de vluchtelingen zegt: ,,Het kamp is niet goed, helemaal niet goed. Maar Nederland is dat wel.''Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 10, 2016, 18:33:48
Langer onduidelijkheid voor asielzoeker

Den Haag - Het kabinet geeft zichzelf langer de tijd om asielvragen te beoordelen. Nu moet een asielzoeker binnen zes maanden duidelijkheid krijgen, maar dat wordt verlengd naar negen.


In de praktijk blijkt de overheid nu haar eigen regels te overtreden door de lange behandeling van aanvragen. Daarom worden die opgerekt, om juridische problemen te voorkomen.

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) breidt daarnaast de Nederlandse bijdrage aan de zogeheten border security teams fors uit. Daar moeten op termijn 250 tot 300 Nederlanders in gaan zitten. Dat zullen voornamelijk marechaussees zijn die de Europese grenzen gaan bewaken.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 07, 2016, 22:56:06
Asielzoekers en carnavallers slaan handen ineen

Geen betere manier om asielzoekers en Nederlanders elkaar te laten leren kennen dan samen te gaan carnavallen, dachten ze in Maastricht. Dus reden 'Vluchtelingenprins' Ali de Eerste en zijn raad van Elf zondag mee in de optocht.


Over het volle Vrijthof in Maastricht klinken elf kanonsschoten. De traditionele opening van het carnaval, of Vastelaovend, zoals het hier heet. Vers getapt bier vermengt zich met ronddwarrelende confetti. Darth Vader maakt een praatje met een konijn. Bij het station stellen de praalwagens zich op voor de optocht (Boonte Störm), later deze zondag. 

Onder het balkon van de monumentale Hoofdwacht op het Vrijthof staat Hadeel (27), asielzoekster uit Syrië, met een steek op haar hoofd en een half-paarse cape om haar frêle schouders. Ze lacht en heeft daar reden toe. ,,Ik ben pas in Nederland, dit is mijn eerste carnaval." Ze hoort bij het gevolg van haar landgenoot Ali Mohamed, of beter Prins Ali, de eerste 'vluchtelingencarnavalsprins' van Nederland. Straks staan ze op hun eigen wagen in de optocht. ,,We willen laten zien dat wij vluchtelingen ook blij kunnen zijn en vrolijk feest kunnen vieren. Love, peace and happines," zegt Hadeel.

 Carnavalsclub
De Hoofdwacht is een poel van vrolijkheid, ver verwijderd van de ellende van Syrië. Maandenlang zijn Hadeel en tientallen anderen er bezig geweest met naaien van pekskes en het bouwen van de wagen. Common Carnaval heet de tijdelijke carnavalsclub. Hij bestaat uit studenten uit de stad en rasechte Maastrichtenaren én asielzoekers uit onder meer Syrië, Irak, Iran en Rwanda.

,,Dit is een manier om mensen bij elkaar te brengen. We hebben samen alle pakken zitten naaien en de wagen gebouwd. Dan merk je dat het niet 'de vluchtelingen' zijn, het zijn allemaal individuen met een eigen verhaal," zegt Abel Enklaar, student aan de Kunstacademie en een van de initiatiefnemers van Common Carnaval. ,,We zijn omarmd door de andere carnavalsverenigingen in de stad. Iedereen wil eigenlijk laten zien dat dit een feest is van onze stad, maar dan wel héél onze stad, dus ook de asielzoekers. We hebben vooral goede reacties gehad, alleen op internet reageerden sommige mensen naar."

Verbroedering
Want het mag carnaval zijn, een feest van eenheid en verbroedering, het oververhitte vluchtelingendebat sluipt er toch doorheen. In het dorp Heeten wilde een groep meerijden in de optocht met een kustwachtboot met een zwarte vlag met 'Alaaf Akbar' erop. Op de zijkant van de boot stond: 'Wij proberen het vluchtelingenprobleem te bestrijden, voordat ze onze vrouwen gaan berijden'. De tekst en de vlag werden verboden door de organisatie.

Het was dat gevoel van 'niet welkom zijn', waar  Salim Afghanmal (21) benauwd voor was bij zijn allereerste carnaval, vertelt hij op carnavalszaterdag in Waalwijk. Het was 3 jaar geleden en hij stond in de keuken van een restaurant, waarvan de Afghaanse eigenaar hem onder zijn hoede had genomen.  ,,Vanavond, als de zaak dicht is, gaan we de stad in, carnavallen', zei die baas tegen Salim. ,,Ik was nieuwsgierig, maar vooral bang. Ben ik wel welkom, vroeg ik me af? Is dit niet vooral een feest voor de mensen die hier vandaan komen." Salim sputterde tegen, maar de baas had de kostuums al klaarliggen. ,,Een veel te groot, zwart T-shirt met 'swat team' erop."  Na 10 minuten carnaval was Salim verkocht. ,,Alle angst viel van me af. Het was heel gezellig. Volkomen vreemde mensen sloegen een arm om me heen. Ik kreeg echt het gevoel erbij te horen. Met carnaval is iedereen gelijk." 

 Cultuur
Nu, 3 jaar later, heeft Salim een eigen Afghaans restaurant in Waalwijk. Natuurlijk gaat hij zondagavond carnavallen, vertelt hij. Als cowboy. Ze gaan met een groep van zeven: vier Afghanen, drie Nederlanders, onder wie zijn Hollandse vriendin. ,,En een Afghaanse jongen die hier pas 4 maanden is." Die is, net als Salim toen, een beetje bang voor dat rare Nederlandse feest, wat soms een besloten partijtje van ons-kent-ons lijkt.

,,We nemen hem mee, omdat we vinden dat hij ook de Nederlandse cultuur moet leren kennen. Hij moet zien wat voor feest de Nederlanders vieren." Dat dachten ze ook op KoaLa, de school op het azc in Weert. Die nodigden de plaatselijke prins uit op het azc én reden afgelopen vrijdag met drie bussen vol asielkinderen naar een basisschool in de buurt om daar samen te feesten. ,,Binnen 2 tellen liepen de kinderen van de twee scholen samen in polonaise door het schoolgebouw. Prachtig," zegt Peter van de Bosch, leerkracht van groep 7/8 van de azc-school. Het sorteerde effect, dit weekend kwam hij tijdens carnaval in het dorp al een van zijn leerlingen tegen.

Kostuums
Op zondagmiddag in Maastricht zijn de kostuums en de wagens van Common Carnaval half zwart en half bont gekleurd. Als symbool voor de samenwerking tussen verschillende culturen. Die versmelting in de praktijk: voor de Hoofdwacht gaan de flesjes Jägermeister en de bruine pijpjes Hertog Jan er snel doorheen bij de Nederlanders én vluchtelingen van Common Carnaval. Hadeel: ,,Mensen zeggen tegen me: 'Wow, loop je mee in de optocht? Wat goed.' De optocht is echt van belang hier. Ik vind het mooi dat dit kan. Als ik ooit nog terugga naar Damascus, dan gaan we daar ook carnaval vieren!"
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 05, 2016, 14:49:09
Amsterdammers regelen zelf opvang voor vluchtelingen

In een pand op de Mauritskade in Oost worden vanaf half februari ongeveer dertig Syrische vluchtelingen opgevangen. Het gaat om een tijdelijke kleinschalige woonvoorziening die is geïnitieerd door vrijwilligers van Gastvrij Oost.


De vluchtelingen zaten eerder in de noodopvang in de Wethouder Verheijhal en zijn na een kort verblijf in de opvang aan de Havenstraat uiteindelijk overgeplaatst naar tentenkamp Heumensoord in Nijmegen, een plek die bekendstaat om het gebrek aan privacy en dagbesteding.

Gastvrij Oost, een groep van bewoners, organisaties en ondernemers uit Amsterdam Oost die iets willen betekenen bij de opvang van vluchtelingen, wil met de kleinschalige opvang laten zien 'dat het ook anders kan'. De ongeveer dertig bewoners zullen - met een beetje hulp van vrijwilligers en buurtbewoners - zelf zorg dragen voor het huishouden en de boekhouding. Op die manier moeten de vluchtelingen weer regie krijgen over hun eigen leven, zegt Loes Leatemia, die het idee voor de kleinschalige opvang samen met buurtbewoonster Lian Priemus bedacht.

Deelnemen aan de samenleving
'We vinden dat je vluchtelingen lokaal in de buurt zou moeten opvangen, zodat ze direct kunnen deelnemen aan de samenleving. Dat is heel belangrijk om ze zo goed en snel mogelijk te laten integreren in de samenleving,' aldus Leatemia.

Met behulp van stadsdeel Oost zijn Leatemia en Priemus de afgelopen weken op zoek gegaan naar geschikte locaties, die ze uiteindelijk in een voormalig kantoorpand van woningcorporatie Ymere op de Mauritskade vonden.

De ongeveer dertig vluchtelingen die er worden opgevangen komen allemaal uit Syrië. Het gaat om twee gezinnen met kinderen, één alleenstaande vrouw en voor de rest alleenstaande mannen. Leatemia: 'We hebben deze mensen leren kennen in de Wethouder Verheijhal. Toen hebben we een band opgebouwd. De vluchtelingen kennen elkaar ook, dat vonden we belangrijk. We willen graag dat het goed gaat.'

Het pand wordt momenteel geschikt gemaakt voor bewoning. Er zijn twee grote ruimtes waar de gezinnen komen te wonen. De kantoorruimtes worden omgebouwd tot kamers - zonder stapelbedden - waar maximaal twee vluchtelingen zullen worden ondergebracht. De alleenstaande vrouw krijgt een kamer voor zichzelf.

Normaal leefritme
De vluchtelingen zullen zelf boodschappen doen, koken en de kinderen naar school brengen, zodat ze zo snel mogelijk een normaal leefritme krijgen. In de Indische Buurt zijn beheerders opgeleid die de bewoners hierbij gaan ondersteunen.

Afgelopen maandag was in het Badhuis op het Boerhaaveplein een bijeenkomst voor bewoners. Volgens Leatemia kwamen daar zo'n veertig buurtbewoners op af. 'De sfeer was erg goed. Veel mensen boden hulp aan. We gaan nu kijken wat er precies nodig is.'

Gastvrij Oost heeft in ieder geval de komende vijf maanden de beschikking over het pand aan de Mauritskade. De organisatie hoopt dat de meesten daarna een eigen plekje toegewezen zullen krijgen door de gemeente. Gebeurt dat niet, dan zal er naar een volgende oplossing worden gekeken.Bron:Het Parool

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 27, 2016, 16:02:08
Asielzoekers gaan ouderen verplegen

KATWIJK - Tien vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen in Katwijk woonruimte in een verpleeghuis en worden tegelijk opgeleid om ouderen te verplegen. Dat meldt de NOS woensdag. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt het ,,een uniek concept, waaraan we graag meewerken''.


Het initiatief is deze maand van start gegaan met de komst van vijf asielzoekers: twee mannen en drie vrouwen uit Syrië en Eritrea. Zij hebben in hun vaderland een medische opleiding gevolgd, maar moesten in Katwijk ook nog een strenge sollicitatieprocedure door om aan het werk te kunnen.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 23, 2016, 18:28:24
Recordaantal asielzoekers naar Japan

Amsterdam - Dat Japan een uiterst strenge asielprocedure kent, weerhield 7586 migranten er het afgelopen jaar niet van hun geluk in het land van de rijzende zon te beproeven.


Daarmee kende het Aziatische land een recordaantal asielaanvragen, 52 procent méér dan in 2014. Ter vergelijking: naar Europa staken het afgelopen jaar meer dan één miljoen mensen over. Het keizerrijk geeft vooralsnog echter geen krimp: 27 asielzoekers kregen in 2015 een verblijfsstatus.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 21, 2016, 16:27:34
Asielzoekers niet betalen voor opvang


Asielzoekers hoeven in Nederland niet voor hun opvang te gaan betalen. In steeds meer andere Europese landen wordt een deel van hun vermogen ingenomen om de rekening te betalen, maar staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) ziet daar weinig in.


“Wij versoberen al op een andere manier”, reageert hij op het nieuws dat in Duitsland ook een rekening wordt gepresenteerd aan vluchtelingen. Volgens Dijkhoff heeft de maatregel “symbolische waarde” maar lost die weinig op.

“Ik heb niet het idee dat in de landen waar dit gebeurt, de instroom daalt. Verder verneem ik dat het nou niet echt veel geld oplevert”, zegt de VVD-bewindsman.

Volgens de staatssecretaris versobert Nederland op andere manieren. Hij wijst erop dat asielzoekers hier meewerken in de opvang. “Ze doen bijvoorbeeld de schoonmaak.”

De VVD in de Tweede Kamer is wel voor het presenteren van een rekening aan vermogende vluchtelingen, zegt Azmani. Al benadrukt hij dat het symbolisch is en dat er andere maatregelen nodig zijn om de instroom te beperken.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 21, 2016, 13:25:14
Ook in Duitsland moeten asielzoekers geld afdragen

Ook in Duitsland kan het gebeuren dat vluchtelingen contant geld moeten afdragen. De Beierse minister Herrmann zegt in Bild dat dat voorkomt in zijn eigen deelstaat en in Baden-Württemberg. Toen in december bekend werd dat asielzoekers in Denemarken juwelen moeten gaan afgeven aan de politie, waren er protesten in Duitsland. Nu blijkt dat dus niet alleen aan de orde in Denemarken en Zwitserland, maar ook in Duitsland.


Herrmann zegt dat asielzoekers bij aankomst in een asielzoekerscentrum in Beieren worden gescreend. Bedragen boven de 750 euro kunnen in beslag worden genomen. In Baden-Württemberg ligt de grens bij 350 euro.
Duizend

In de twee Duitse deelstaten werd in december volgens Bild gemiddeld een bedrag van 1000 euro in beslag genomen. In Zwitserland moeten asielzoekers alles boven de 1000 Zwitserse frank (ongeveer 900 euro) inleveren.

SPD-politicus Özoguz, die binnen de regering verantwoordelijk is voor integratie, zegt in de krant dat wie asiel aanvraagt in Duitsland zijn vermogen moet aanspreken. Ze rekent ook sieraden daaronder. Ze deelt mee dat "ondanks alle hardnekkige vooroordelen het niet zo is dat asielzoekers het beter hebben dan uitkeringsgerechtigden".
Nederland

In Nederland worden asielzoekers bij binnenkomst gefouilleerd en hun bezittingen worden bekeken. Een apart gesprek volgt met mensen die bijvoorbeeld veel juwelen of grote bedragen bij zich hebben, om na te gaan hoe ze daaraan komen. Als het geld door criminele activiteiten is verkregen, wordt het afgenomen. Anders mogen mensen het houden.

De IND merkt op dat het bijna niet voorkomt dat grote bezittingen worden aangetroffen.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 20, 2016, 15:00:08
Vervolg op antwoord 180


.[youtube=580,385]//www.youtube.com/embed/pTv4ri4maJk?rel=0[/youtube]

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 19, 2016, 18:46:41
Koning bezoekt Ter Apel

In Ede wordt een informatieavond over de komst van asielzoekers wel geschrapt uit angst voor massale demonstraties. Ondanks de ongeregeldheden van maandagavond in Heesch gaan de voorlichtingsavonden over de komst van asielzoekers gewoon door. De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdag- en donderdagavond, zo meldt burgemeester Marieke Moorman. De gemeente neemt maatregelen om mensen “die op een niet-constructieve manier het gesprek aangaan” te weren.


Ook zullen de nieuwe bijeenkomsten alleen toegankelijk zijn voor inwoners van de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt. Voor zover bekend kwamen de “oproerkraaiers” van maandagavond allemaal van buiten de gemeente, aldus Moorman. Dat de betoging zo uit de hand liep, noemt ze in een verklaring “weerzinwekkend”.
Burgemeester: in overleg blijven

In Heesch werd maandag door ongeveer duizend mensen gedemonstreerd tegen de plannen voor een asielzoekerscentrum. Na de demonstratie weigerde een groep betogers het plein bij het gemeentehuis te verlaten en gooiden ze met voorwerpen en vuurwerk naar de agenten van de mobiele eenheid (ME). Bij de ontruiming van het plein werden drie mensen aangehouden.

Burgemeester Moorman liet eerder vandaag al weten dat ze het “grimmige verloop van de betoging” betreurde. Toch wil ze vooral in gesprek blijven met de inwoners die “in een constructieve sfeer” hun vragen willen stellen en zorgen willen uiten. Ze zegt daarover:

    “Het beeld dat er nu ontstaan is, strookt op geen enkele manier met dat waar we in Heesch voor staan. Laten we dit vooral snel achter ons laten en verder gaan met het gesprek zoals wij dat hier in Heesch voeren, kritisch en met respect voor elkaars standpunten.”


Bijeenkomst in Ede geschrapt

Terwijl in Heesch de informatieavonden gewoon doorgaan, is in Ede een vergelijkbare bijeenkomst geschrapt uit angst voor massale demonstraties. Dat besluit werd genomen nadat de politie signalen opving over plannen voor een massale betoging, zo meldt burgemeester Cees van der Knaap dinsdag. Bij die demonstratie zouden ook tegenstanders van buiten de gemeente komen.

In een verklaring op de gemeentewebsite zegt Van der Knaap dat de bijeenkomst wordt afgelast omdat hij de “veiligheid en openbare orde van inwoners” niet in gevaar wil brengen. Hij voegt toe:

    “Ik heb een verantwoordelijkheid naar onze inwoners die oprecht met ons in gesprek willen. Ik wil niet dat een dergelijke bijeenkomst ontaardt op een manier zoals we op diverse plekken in het land hebben gezien.”

De gemeente Ede, waar ruim 110.000 mensen wonen, gaat nu op zoek naar een nieuwe manier om met de inwoners in gesprek te komen. Ede wil in totaal zo’n zeshonderd asielzoekers opvangen. Het voorstel is nu om die te verdelen over een aantal kleinere locaties in de gemeente.
Koning bezoekt centrum Ter Apel

Koning Willem-Alexander bracht dinsdag een bezoek aan het opvangcentrum in Ter Apel, waar de eerste opvang van asielzoekers wordt geregeld. Tijdens de rondleiding werd de Koning vergezeld door staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken, VVD), zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst in een verklaring weten. Hij werd daarbij voorgelicht over alle fases van de aanmelding.Bron:NRC

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 19, 2016, 15:27:09
Plan voor azc in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Leeuwarden krijgt waarschijnlijk een azc voor een periode van maximaal tien jaar. Zeshonderd asielzoekers moeten worden gevestigd in een voormalig postsorteercentrum aan de Snekertrekweg. Ook het provinciehuis was een aantal jaren gevestigd in het pand, toen het eigenlijke provinciehuis verbouwd werd.


Op dit moment wonen zo'n tien jonge mensen in het pand. Zij huren hun woning via leegstandbeheerder Carex en hebben dus een tijdelijk contract.

De gemeenteraad, omwonenden en omliggende bedrijven worden de komende tijd nog geraadpleegd. Omwonenden en omliggende bedrijven worden op 25 januari ingelicht over de plannen.

Ook het gebouw is nog niet klaar voor gebruik. Het zal door het COA gehuurd worden van een particuliere eigenaar.

Als alles doorgaat, verwacht de gemeente de eerste asielzoekers eind dit jaar.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 18, 2016, 19:20:55
.[youtube=580,385]//www.youtube.com/embed/c7NshmTyizU?rel=0[/youtube]

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Vluchtelingen crisis!
« Reactie #181 Gepost op: januari 18, 2016, 19:20:55 »