Nowlive.eu

Registreren
 

Prinsjesdag
gelezen 28870 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
september 16, 2014, 17:18:49
#16
Hoedjesparade: van kunstzinnige creatie tot absurdistisch statement


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Prinsjesdag
« Reactie #16 Gepost op: september 16, 2014, 17:18:49 »

september 16, 2014, 14:41:23
#15
De volledige Troonrede

   Leden van de Staten-Generaal,

In de zomer van 2014 bleek andermaal dat vrijheid en veiligheid kwetsbaar zijn - ook in ons deel van de wereld, ook in Nederland. Op 17 juli trof een verschrikkelijk lot de 298 inzittenden van vlucht MH17, onder wie 196 landgenoten. Daardoor wordt de feestelijke traditie van Prinsjesdag dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet. De vliegramp boven Oekraïens grondgebied heeft velen direct geraakt, ook in uw verenigde vergadering, en ons allen diep geschokt. In heel het land waren mensen zichtbaar één, in stilte en rouw. Die betrokkenheid en saamhorigheid bieden troost aan iedereen die een groot persoonlijk verlies moet verwerken.


De ramp met MH17 en de situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten maken duidelijk hoe in de wereld van vandaag alles met alles samenhangt. Wij leven in een open en internationaal georiënteerd land dat door persoonlijke, economische, politieke en culturele banden actief deel uitmaakt van de wereldgemeenschap. Dat brengt ons veel goeds, maar het gaat ook gepaard met reële risico's en kwetsbaarheden. Conflicten die zich duizenden kilometers ver weg afspelen, roepen in ons land emoties en reacties op. Dat is niet nieuw, maar in een tijd waarin iedereen de wereld via de smartphone in zijn hand heeft, is de maatschappelijke impact groter en sneller merkbaar.

Lees verder ---->  http://nos.nl/artikel/698938-de-volledige-troonrede.html


Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 15, 2014, 16:14:48
#14
Prinsjesdag bij de NOS

   De NOS doet morgen uitgebreid verslag van Prinsjesdag. Via internet, tv en radio zijn de rijtoer naar de Ridderzaal, de Troonrede van koning Willem-Alexander en de balkonscène op Paleis Noordeinde rechtstreeks te volgen. 's Middags overhandigt minister Dijsselbloem van Financiën het koffertje met de Miljoenennota aan de Tweede Kamer.


De NOS zal met ministers, fractievoorzitters en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties praten over de plannen voor 2015.
Televisie

Op televisie wordt er op NPO 1 en themakanaal NPO Politiek vanaf 12.30 uur rechtstreeks verslag gedaan van de gebeurtenissen in Den Haag. In de uitzending wordt ook met gasten gesproken, waaronder fractievoorzitters, minister Dijsselbloem van Financiën en premier Rutte.

De presentatie is in handen van Astrid Kersseboom, Dominique van der Heyde en Rob Trip.

Om 13.00 uur vertrekt de Gouden Koets van Paleis Noordeinde via de Lange Voorhout en de Korte Vijverberg naar het Binnenhof.

Rond 13.15 uur leest de koning de Troonrede. Een half uur later rijdt Willem-Alexander terug in de koets naar Paleis Noordeinde waar rond 14.10 uur de balkonscène volgt.

Rond 15.00 uur overhandigt minister Dijsselbloem het koffertje aan de Tweede Kamer met daarin de Miljoenennota en de rijksbegroting voor het komende jaar.

Om 20.00 uur wordt er in en na het NOS Achtuurjournaal teruggeblikt op Prinsjesdag.

Om 22.00 uur staat de uitzending van Nieuwsuur in het teken van Prinsjesdag. De ministers Hennis van Defensie en Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Wiebes van Financiën zijn te gast.
Radio

Ook NPO Radio 1 zal tussen 12.00 uur en 19.00 uur in het teken staan van Prinsjesdag. Het eerste gedeelte van het programma wordt gepresenteerd door Lara Rense (NOS) en Bas van Werven (AVRO-TROS), het tweede gedeelte door Bert van Slooten (NOS) en Tijs van den Brink (EO).

Tot ongeveer 16.30 uur zal de uitzending in het teken staan van de rijtoer, de Troonrede en de Miljoenennota. Ministers en fractievoorzitters zijn te gast in de uitzending. Daarna wordt het nieuws van de dag besproken met verschillende gasten.
Internet

Via NOS.nl kunt u al het laatste nieuws rond Prinsjesdag volgen. Er is de hele dag een liveblog waarop de laatste ontwikkelingen van minuut tot minuut te zien zijn. De tekst van de Troonrede zal snel online te lezen zijn.

Ook de rechtstreekse uitzendingen op radio en televisie zijn via de website te bekijken.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 15, 2014, 16:06:01
#13
Ouderenbonden boos over cijfers

   De ouderenbonden zijn kwaad over de uitgelekte koopkrachtcijfers. Uit die cijfers blijkt dat, zoals verwacht, ouderen het minste zullen profiteren van de koopkrachtgroei. Veel ouderen gaan erop achteruit. Dat geldt vooral voor de groep ouderen met een aanvullend pensioen van meer dan tienduizend euro.

Oneerlijk


De ouderenbond Unie KBO noemt het oneerlijk dat ouderen de zwaarste lasten moeten dragen. Volgens de bond hebben juist ouderen al veel moeten inleveren de afgelopen jaren.

Eerder kwam al naar buiten dat de ouderenkorting omlaag gaat, en de ouderenkorting op vermogen zou verdwijnen. Manon Vanderkaa, directeur van Unie KBO: " Die kortingen waren juist ingevoerd als compensatiemaatregel toen ouderen eerder achterbleven. Het gaat hier dus niet om een soort extra voordeeltje dat verdwijnt."

Vermogende ouderen

Uit een rapport van ING bleek vorige week nog dat het vermogen van ouderen is gestegen, in een tijd dat het vermogen van jongeren juist daalde. Maar Unie KBO wijst erop dat lang niet alle ouderen vermogend zijn. Bovendien zegt de bond dat veel ouderen ook nog met stijgende zorgkosten te maken hebben.

Liane den Haan van ouderenbond ANBO zegt dat ouderen ook hun steentje moeten bijdragen. Maar dat hebben ze volgens de belangenorganisatie de afgelopen jaren al gedaan:"De rek is er nu echt wel uit."

Aanstaande dinsdag zal onder meer uit koopkrachtplaatjes die het Nibud maakt, duidelijk worden welke groepen ouderen er precies op voor- en achteruit gaan.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 15, 2014, 16:03:23
#12
"Uit de schaduw van de crisis"

   Het motto van de Miljoenennota is: "Uit de schaduw van de crisis". Dat melden Haagse bronnen. Het kabinet stuurde de Miljoenennota en de andere stukken voor de begroting vanmiddag onder embargo naar de Tweede Kamer.


De Kamerleden mogen de inhoud tot dinsdag niet openbaar maken. De begroting wordt dinsdagmiddag gepresenteerd, op Prinsjesdag.

De stukken staan op usb-sticks, die zo zijn beveiligd dat printen of downloaden niet kan. Het aantal ubs-sticks verschilt per fractie. De grootste fracties, VVD en PvdA, hebben er beide vijf gekregen.
Kamervoorzitter

Premier Rutte zegt dat hij niet van plan is de begrotingsstukken al naar de Kamer te sturen zodra ze klaar zijn. Onder anderen Kamervoorzitter Van Miltenburg drong daar op aan. Rutte stelt dat er een "grondwettelijk aspect aan zit, maar dat je daar nog over kunt discussiëren".

Voor hem is belangrijker de samenhang van de begrotingshoofdstukken. "Alles hangt met alles samen." Hij benadrukte dat de Raad van State nog deze week advies heeft uitgebracht en dat dat moet kunnen leiden tot aanpassingen.

Rutte zei wel dat hij openstaat voor argumenten om iets aan de gang van zaken rond het aanbieden van stukken te veranderen.
Werkloosheid

De afgelopen weken zijn al allerlei plannen en cijfers uitgelekt. Zo werd gisteren bekend dat het CPB volgend jaar een daling van de werkloosheid verwacht naar 605.000. Het voorziet een economische groei van 1,25 procent en een begrotingstekort van 2,2 procent.

Veel mensen houden iets meer over in hun portemonnee, maar dat verschilt sterk per groep.

Verder werd onder meer bekend dat de arbeidskorting omhoog gaat. Dat is een korting op de belasting voor iedereen die werkt. Ook gaat het tarief in de eerste schijf in de inkomstenbelasting met een kwart procentpunt omlaag. De zorgpremie kan met 120 euro per jaar stijgen en het eigen risico in de zorg gaat omhoog naar 375 euro.
Weigering

Het Kamerlid Klein van 50Plus/Klein weigert zijn usb-stick met Prinsjesdagstukken op te halen. Hij is het er niet mee eens dat er tot dinsdag een embargo op de stukken zit.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 17, 2013, 15:51:42
#11
Máxima koos ook op Prinsjesdag voor Jan Taminiau

Koningin Máxima heeft op Prinsjesdag weer gekozen voor een jurk van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. Op Facebook laat de designer weten dat de jurk van zijn hand is. Op Twitter stuurde hij vlak daarvoor al een smiley de wereld in. Daarop gingen er al veel geruchten rond dat de japon uit zijn atelier kwam.


De koningin koos tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander ook al voor twee jurken van Taminiau.

De jurk is goudkleurig en er zitten veel steentjes op. Ze draagt er een bijpassende hoed bij in dezelfde kleur.
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 17, 2013, 15:33:37
#10
Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 17, 2013, 15:24:50
#9Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 17, 2013, 14:21:21
#8
De volledige Troonrede

Leden van de Staten-Generaal,

Nu ik mij vandaag voor het eerst op Prinsjesdag tot u mag richten, hecht ik eraan te zeggen dat u in uw Verenigde Vergadering van 30 april de aanzet heeft gegeven tot een hartverwarmende start van mijn koningschap. Het is een dag waaraan ik met grote dankbaarheid terugdenk. Die dankbaarheid betreft in de eerste plaats mijn moeder. Zij heeft zich 33 jaar lang met groot plichtsbesef, warmte en diep gevoelde betrokkenheid ingezet voor het Koninkrijk en al zijn inwoners, in goede en in slechte tijden. Zij blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron. De gevoelens van verbondenheid die mijn familie en ik hebben ervaren na het overlijden van mijn broer Friso, waren ons tot grote steun. Wij zijn daarvoor zeer dankbaar.

Op de dag van de inhuldiging heeft Nederland zich aan de wereld laten zien als een goed georganiseerd land, rijk aan talent. Het was ook een dag van tastbare eenheid en verbondenheid, tussen generaties en bevolkingsgroepen en tussen de verschillende delen van het Koninkrijk. Er is in onze samenleving veel dat een gezond vertrouwen in eigen kunnen rechtvaardigt. Het doet goed om dit, vlak voor de start van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk, te kunnen constateren.

Leden van de Staten-Generaal, lees verdeer --->>> http://nos.nl/artikel/552167-de-volledige-troonrede.htmlBron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 16, 2013, 17:08:40
#7
VIP-tribune Prinsjesdag uitverkocht

DEN HAAG - De ruim 2500 plaatsen op de speciaal voor Prinsjesdag gebouwde VIP-tribune op het Lange Voorhout in Den Haag zijn volledig uitverkocht. Dat is voor het eerst, meldt Den Haag Marketing.


Andere jaren bleven tribuneplaatsen gedeeltelijk onbezet, maar dit jaar zijn alle kaarten binnen enkele weken verkocht.

Mieke Smid van Den Haag Marketing schrijft dit toe aan koning Willem-Alexander, die dinsdag voor het eerst de troonrede voorleest. „We hebben speciaal daarvoor de tribunecapaciteit uitgebreid van 1600 naar 2500 plaatsen, maar desondanks waren de kaarten snel weg.”

Een tribunekaart kost 15 euro per persoon, een VIP-arrangement 39,50 euro.

Tijdens de rijtoer van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en terug passeert de Gouden Koets tweemaal de VIP-tribune. De koninklijke stoet vertrekt om 13.00 uur bij Paleis Noordeinde en arriveert om 13.15 uur bij de Ridderzaal.

Het toeristisch bezoek neemt volgens Den Haag Marketing dankzij het nieuwe koningspaar flink toe. Veel buitenlanders hebben belangstelling voor onder meer de Koninklijke Stallen, de Paleistuinen en het Paleis Noordeinde. Vooral Duitsers tonen volgens Den Haag Marketing interesse na de inhuldiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. „Duitsers zijn zeer begaan met ons koningshuis”, zegt Smid. De meeste vragen van toeristen bij de VVV gaan over de koninklijke historie van Den Haag.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 13, 2013, 13:24:35
#6
'Vliegende hoedjes op Prinsjesdag'

De kans dat er hoedjes door de lucht gaan vliegen op Prinsjesdag is groot. Weeronline.nl voorspelt 'sterk wisselvallig en fris herfstweer, met veel wind en regen'. Naar verwachting waait er dinsdag een stevige wind met in Den Haag windkracht 6. Daarnaast komen er ook buien voor met mogelijk onweer.


Op Prinsjesdag zal koning Willem-Alexander voor het eerst de Troonrede voorlezen in de verenigde vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal. Koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien zullen de koning vergezellen tijdens zijn tocht van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof in de Gouden Koets.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 13, 2013, 10:01:26
#5
Prinsjesdag, wat weten we al?

Een aantal van de plannen die het kabinet dinsdag zal presenteren, is de afgelopen weken al naar buiten gekomen. Een deel is door het kabinet bekendgemaakt, een ander deel is via Haagse bronnen naar buiten gekomen. Hierbij een lijstje van wat we al weten.


Inkomensafhankelijk eigen risico: Er komt toch geen inkomensafhankelijk eigen risico, zoals de bedoeling was. Het eigen risico blijft 350 euro per persoon per jaar en zal alleen nog worden verhoogd als dat door inflatie nodig is. Wel krijgen mensen met lage inkomens een compenserende zorgtoeslag en wordt voor de hoogste inkomens de algemene heffingskorting afgeschaft (zie volgende punt).

Algemene heffingskorting: Voor de hoogste inkomens (vanaf 55.991 euro bruto per jaar) gaat de algemene heffingskorting in stapjes verdwijnen. Die groep mag in de toekomst niet langer een bedrag van 2001 euro aftrekken van de inkomstenbelasting.

Versobering kindregelingen: De kinderbijslag voor oudere kinderen wordt vanaf 2014 in stappen verlaagd naar het bedrag voor kinderen tussen 0 en 5 jaar. Het is de bedoeling dat er vanaf 2016 nog maar één kinderbijslagbedrag is. Het plan maakt deel uit van de versobering van de zogenoemde kindregelingen, die al in het regeerakkoord was aangekondigd. In het nieuwe systeem blijven er van de elf kindregelingen maar vier over: kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de toeslag voor kinderopvang. De operatie moet op termijn een besparing opleveren van 800 miljoen euro.

Versobering toeslagenregelingen: Het systeem van toeslagen wordt vereenvoudigd. Naar verluidt is het de bedoeling dat er vanaf 2017 één regeling is voor alle toeslagen, en mensen krijgen minder toeslag naarmate ze meer inkomen hebben. De huurtoeslag en zorgtoeslag, de ouderenkorting en het kindgebonden budget zouden allemaal onder die regeling vallen. Volgens Haagse bronnen gaat ook het vermogen gedeeltelijk meetellen bij de vraag of iemand in aanmerking komt voor een toeslag en dat zou al in 2015 ingaan.

Belastingvrij schenken: Het kabinet wil het gemakkelijker maken om belastingvrij te schenken. Ouders mogen maximaal 100.000 euro belastingvrij aan hun kinderen geven. Die moeten dat dan gebruiken om hun hypotheekschuld af te lossen.

Stamrecht-bv's: Het is vanaf 2014 niet meer mogelijk om ontslagvergoedingen onder te brengen in zogeheten stamrecht-bv's, die worden gebruikt om belastingen in gedeeltes te betalen. Mensen die hun ontslagvergoeding nu al in een stamrecht-bv hebben zitten, krijgen de mogelijkheid die te laten uitbetalen tegen een voordelig tarief. De hoop is dat zij het geld uitgeven en op die manier de economie stimuleren.

Belastingverhoging: De belastingverhoging die vorig jaar werd afgesproken na de commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie gaat eerder in dan de bedoeling was. Een tegenvaller van 1 miljard euro door stijgende WW-uitgaven, zou daarmee voor het grootste deel zijn weggewerkt.

Belastingvoordelen kleine ondernemers: In plaats van 500 miljoen euro wordt er in 2015 voor 300 miljoen aan belastingvoordelen voor kleine ondernemers geschrapt. Mogelijk worden diverse regelingen uit de nieuwe 'winstbox' versoberd, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en het fiscaal pensioenvoordeel. De zelfstandigenaftrek voor zzp'ers is volgens bronnen helemaal van de baan.

Woningcorporaties: Woningcorporaties krijgen 400 miljoen euro voor energiebesparende investeringen in de bouw. Ook krijgen de corporaties een btw-voordeel van 60 miljoen euro per jaar.

Chronisch zieken: Het kabinet gaat minder bezuinigen op chronisch zieken en gehandicapten. Staatssecretaris Van Rijn maakt bijna een kwart miljard euro vrij om vooral mensen die in een instelling wonen te ontzien. Mensen die een Wajong-uitkering hebben en in een instelling zitten, krijgen 1700 euro meer per jaar dan in het regeerakkoord was afgesproken. En voor WAO'ers in een instelling wordt de uitkering 950 euro ruimer.

Pensioenplan: Het kabinet wil bijna 3 miljard bezuinigen door het verlagen van de aftrek van pensioenpremies. Nu kunnen werknemers maximaal 2,25 procent van hun salaris belastingvrij voor hun pensioen sparen. Dat zou in 2015 maximaal 1,75 procent moeten worden.

Huishoudelijke hulp: Gemeenten worden in 2014 nog niet gekort op het budget voor huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging, melden goed ingevoerde bronnen. De geplande bezuiniging van 89 miljoen euro is uitgesteld. In 2015 komt er wel veel minder geld voor.

Bezuinigingen Defensie: Er wordt 330 miljoen euro extra bezuinigd op Defensie. Hoe de bezuinigingen worden ingevuld, is nog niet bekend. Er gaan onbevestigde verhalen rond dat er een bataljon infanteristen en een compagnie mariniers wordt geschrapt (bij elkaar zo'n 900 mensen), dat er afstand wordt gedaan van meerdere F16's en dat het in aanbouw zijnde marineschip Karel Doorman wordt doorverkocht.

JSF: Minister Hennis presenteert op Prinsjesdag haar visie op de toekomst van de krijgsmacht. Volgens bronnen zal daarin ook staan dat het kabinet 35 JSF's wil aanschaffen ter vervanging van de F16's.

Koopkracht: De koopkracht daalt volgend jaar gemiddeld 1 procent, zeggen Haagse bronnen. Daarbij zouden de middeninkomens iets beter af zijn dan de hoogste en de laagste. Om de pijn voor de laagste inkomens te verzachten, krijgen die een eenmalige uitkering van 100 euro.

Zes miljard: Het kabinet heeft herhaaldelijk laten weten dat het volgend jaar maximaal 6 miljard extra wil bezuinigen ten behoeve van de schatkist. Minister Dijsselbloem zei op 14 augustus dat hij de overheidsfinanciën op een verstandige manier op orde wil brengen en niet dogmatisch achter de Europese 3-procentnorm wil aanjagen.

Verder: De nullijn voor ambtenaren wordt verlengd, de nullijn voor zorg en onderwijs wordt versoepeld, belastingtarieven worden niet geïndexeerd en ministeries worden gekort op hun budget.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 06, 2013, 18:49:08
#4
Rutte geërgerd voorafgaand aan Prinsjesdag

DEN HAAG - Gelekte kabinetsplannen en berichtgeving over vermeende plannen voorafgaand aan Prinsjesdag: premier Mark Rutte ergert zich eraan. Dat zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.


De afgelopen dagen stond er met regelmaat iets over de begrotingen van verschillende ministeries in de krant. Over de invulling van de 6 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen werd her en der eveneens nieuws gemeld. „Ik erger me daaraan. Maar dit is onderdeel van de Haagse realiteit”, stelde Rutte.

Aanpassing van de regel dat de stukken pas op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer gaan, ziet de premier niet zitten. In het verleden is van alles geprobeerd om lekken te voorkomen, maar dat werkte niet. Daarom heeft Rutte teruggegrepen op de Grondwet, waarin staat dat de stukken pas op de derde dinsdag van september naar buiten komen.

Rutte vindt het vooral vervelend dat hij zijn beleid niet in samenhang kan presenteren. Prinsjesdag is voor hem dan ook een kans om zich te „revancheren op dat verbrokkelde beeld”.

Een aantal oppositiepartijen wil dat Rutte nog voor Prinsjesdag de begrotingen naar de Kamer stuurt, juist omdat er al zoveel in de kranten staat. Maar daar hoeft volgens de premier niemand op te rekenen.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 05, 2013, 14:24:35
#3
Nieuwe kindregelingen op een rij

Kinderbijslag

De kinderbijslag voor kinderen vanaf 6 jaar gaat omlaag. Uiteindelijk wordt het kwartaalbedrag voor alle kinderen 191,65 euro. De huidige bedragen worden geleidelijk afgebouwd van 1 juli 2014 tot 1 juli 2016.


De oplopende kosten die ouders maken naarmate hun kinderen ouder worden, worden gecompenseerd via het kindgebonden budget. (Dat is een inkomensafhankelijke regeling waar de hogere inkomens niet voor in aanmerking komen. Die gaan er dus op achteruit.)

In de kinderbijslagregeling wordt per 1 juli 2014 ook een aantal regels geschrapt:

-De inkomenstoets voor uitwonende kinderen onder de 16 jaar verdwijnt. Het kabinet gaat ervan uit dat deze kinderen niet veel verdienen omdat ze verplicht naar school moeten.

-De werk- of opleidingseis voor kinderen van 16 en 17 met een startkwalificatie vervalt. Ouders ontvangen sowieso kinderbijslag voor hen.
Kindgebonden budget

De bedragen voor het (inkomensafhankelijke) kindgebonden budget voor de eerste twee kinderen worden per 1 januari 2015 verhoogd, zodat ze allebei op maximaal 1.046 euro uitkomen. Voor het eerste kind komt er 29 euro bij, voor het tweede kind 510 euro.

De inkomensgrens waarbij ouders in aanmerking komen voor het volledige bedrag gaat omlaag. Minder mensen hebben daar dus recht op. De inkomensgrens komt op 19.767 te liggen, net als bij de zorgtoeslag. Wie meer dan dat bedrag verdient krijgt minder dan 1.046 euro per kind.

Ouders met kinderen tussen de 12 en 15 jaar krijgen vanaf 1 augustus 2015 een extraatje van 175 euro. Ouders met kinderen van 16 en 17 jaar krijgen 291 euro extra. De gedachte daarachter is dat kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan meer geld kosten.
Alleenstaande-ouderkop

Een nieuwe naam voor een nieuwe regeling. Iedere alleenstaande ouder die in aanmerking komt voor het kindgebonden budget, werkend of niet-werkend, ontvangt vanaf 1 januari 2015 maximaal 2.800 euro extra per jaar, bovenop het 'gewone' kindgebonden budget.

Dit geldt voor alleenstaande ouders met een jaarinkomen tot ongeveer 84.000 euro. De uitkering is inkomensafhankelijk: hoe hoger het inkomen, hoe lager deze extra uitkering.

Ongeveer 360.000 alleenstaande ouders komen hiervoor in aanmerking. De kosten worden geschat op 1 miljard euro.

De huidige regelingen voor alleenstaande ouders verdwijnen.
Andere regelingen die worden afgeschaft

-De ouderschapsverlofkorting per 1 januari 2015

-Aftrekpost levensonderhoud van kinderen per 1 januari 2015

-Tegemoetkoming voor ouders met een inwonend gehandicapt kind per 1 juli 2015

-Extra tegemoetkoming voor alleenverdieners met een inwonend gehandicapt kind per 1 januari 2015

-Regeling gratis schoolboeken per schooljaar 2015-2016

De uiteindelijke hoogte van het totaalbedrag waar een gezin recht op heeft is afhankelijk van het inkomen van de ouder(s), de samenlevingsvorm van de ouder(s), het aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en andere omstandigheden.

Een voorbeeld van een 'gemiddeld gezin' is daarom moeilijk te geven.


Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


september 03, 2013, 10:25:18
#2
Prinsjesdagprimeurs voor Willem-Alexander

Prinsjesdag dit jaar wordt enerzijds een hele bijzondere en anderzijds, als de voortekenen ons niet bedriegen, eindelijk weer eens een ‘normale’ Prinsjesdag.

Bijzonder is uiteraard dat we de eerste Prinsjesdag met Willem-Alexander als koning gaan beleven. Het voorlezen door hem van de Troonrede – met koningin Máxima aan zijn zijde? – en de rijtour met de gouden koets door Den Haag zal in elk geval speciale aandacht trekken. Bijzonder is ook dat het de Prinsjesdag met de eerste miljoenennota van het kabinet-Rutte II (VVD/PvdA) wordt.

Nieuwswaardig

Dat het eindelijk weer eens een normale Prinsjesdag kan worden, komt doordat de Prinsjesdagen van 2010, 2011 en 2012 onder abnormale (politieke) omstandigheden plaats vonden. Vorig jaar waren er net vervroegde verkiezingen achter de rug en was de formatie van het huidige kabinet nog in volle gang. In 2011 lekte op de donderdag voor Prinsjesdag de complete miljoenennota van het kabinet-Rutte I (VVD, CDA met gedoogsteun van PVV) uit door een ICT-fout van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De koningin had toen – pijnlijk voor haar – enkel nog oud nieuws in de aanbieding. In 2010 tenslotte had Beatrix, net als vorig jaar, opnieuw te maken met een demissionair kabinet – na de val dit keer van het kabinet Balkenende IV (CDA, VVD, ChristenUnie) – en een lopende kabinetsformatie. Behoudens calamiteiten en forse lekken naar de pers wordt de komende Prinsjesdag een politiek nieuwswaardige; met plannen die niet achterhaald of al bekend zijn.

Journalistiek nieuwswaardig is de komende Prinsjesdag, zoals gezegd, sowieso vanwege het optreden van de nieuwe koning. Het is zonder meer bijzonder dat we dit keer een Prinsjesdag met een koning in de hoofdrol hebben. Een primeur in meer algemene zin kan je dat overigens niet noemen, want koningen/koninginnen lezen normaliter sinds jaar en dag al de Troonrede voor op Prinsjesdag.

Dat het nu een koning in plaats van een koningin betreft, is in onze geschiedenis niet nieuw en dus ook geen primeur. Lang geleden is het wél. Koning Willem III was het laatste mannelijke staatshoofd dat een Troonrede voorlas. Dat was in 1887: 126 jaar geleden dus.

Primeurs

Niettemin kan koning Willem-Alexander op dinsdag 17 september minimaal een vijftal primeurs op zijn conto bijschrijven. Primeur 1: het is nog nooit eerder gebeurd dat een koning de Troonrede op een dinsdag uitspreekt. Vroeger was Prinsjesdag op maandag. Pas in 1888 – koningin Emma was toen regentes voor de zieke Willem III – werd dat op dinsdag.

Primeur 2: het is nog nooit eerder gebeurd dat een koning de Troonrede uitspreekt in de Ridderzaal. Pas sinds 1904 onder koningin Wilhelmina gebeurt dat in de, toen net gerestaureerde, Ridderzaal.

Primeur 3: het is nog nooit eerder gebeurd dat een koning in de gouden koets naar het uitspreken van de Troonrede gaat.  De eerste keer dat de gouden koets op Prinsjesdag gebruikt werd, was in 1903. Wilhelmina kreeg de gouden koets in 1898 als inhuldigingsgeschenk van de Amsterdamse bevolking, maar gebruikte die pas op Prinsjesdag 1903 voor het eerst.

Primeur 4: het is voor de eerste keer dat een koning bij het voorlezen van de Troonrede wordt vergezeld door zijn vrouw. De koningen Willem I, II en III lieten ‘hun koninginnen’ thuis. De officiële site van de Staten Generaal legt uit: “Dat hing samen met de positie van de vrouw in de negentiende eeuw.”

Primeur 5: nog nooit heeft na het uitspreken van de Troonrede de uitroep ‘Leve de Koning’ geklonken. Dat gebruik vond pas ingang onder koningin-regentes Emma in 1897. Het lijstje primeurs voor Willem-Alexander valt overigens veel langer uit als we de meer politieke veranderingen rond Prinsjesdag en Troonrede sinds koning Willem III mee zouden tellen.

Politieke boodschap

Een wezenlijke verandering in de aard van Prinsjesdag kwam er bijvoorbeeld door een wijziging van de grondwet in 1983. Vroeger behelsde die behalve de presentatie van de regeringsplannen voor het komende jaar ook de officiële opening van een nieuwe zittingsperiode van het parlement. Nu wordt de zitting van het parlement niet meer gesloten en hoeft dus ook niet meer geopend te worden.

Het belangrijkste van Prinsjesdag was, is en blijft natuurlijk de politieke boodschap die het kabinet voor ons in petto heeft. Die bevat nagenoeg zeker ook primeurs of bevestigingen van plannen die ons als burgers wezenlijk raken. Het is navrant terug te kijken naar de eerste van de 33 Troonredes van Beatrix; die van 1980. Sleutelzin daarin: “Economische groei heeft ons land ook voor het komende jaar niet of nauwelijks te verwachten. Financiële armslag om de economie op te stuwen hebben we niet. Nederland komt klem te zitten.”

De eerste Troonrede van Willem-Alexander zal niet veel anders van toonzetting (kunnen) zijn. Net als bij de huidige troonswisseling was er bij de vorige ook sprake van een diepe economische crisis en was er politiek zwaar weer op til. Na het voorlezen van zijn eerste Troonrede door de nieuwe koning zal het snel over de politieke inhoud daarvan gaan. De koning zal en mag daarbij, althans publiekelijk, geen rol van betekenis spelen. Op dat punt zit er voor hem geen primeur in.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Prinsjesdag 2013
« Reactie #2 Gepost op: september 03, 2013, 10:25:18 »