Nowlive.eu

Registreren
 

Nieuws van de Dag-Holleeder
gelezen 262409 keer 0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.
februari 19, 2018, 13:22:45
Sonja Holleeder getuigt vandaag, onzichtbaar voor Willem

Sonja Holleeder was jarenlang 'het bezit' van haar broer, Willem Holleeder. Hij wordt onder meer verdacht van de moord op Sonja's man, Willems voormalige 'bloedgabber' Cor van Hout. In het megaproces tegen Willem staat Sonja vandaag tegenover hem in de rechtszaal, om tegen haar broer te getuigen. Ze zit, vanwege haar veiligheid, onzichtbaar in de getuigenbox.


Ook Willem Holleeder kan haar dus niet zien, tot ergernis van Holleeders advocaat Sander Janssen. ,,Na jaren door het slijk te zijn gehaald heeft hij het recht haar te zien.'' De rechtbank vindt het echter in het belang van Sonja beter als ze uit het zicht blijft en dat Willem haar huidige uiterlijk niet kent.

Advocaat Willem Jebbink van Sonja probeert nu het gehele getuigenverhoor achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Hij wil niet dat bedreigde getuigen openlijk worden verhoord. Advocaten, Openbaar Ministerie en rechtbank praten al anderhalf uur over de vraag of de deuren wel of niet gesloten worden.
Domineren

Het verhaal van Sonja Holleeder is het verhaal van een doodsbange zus die na tien jaar haar tirannieke broer ten val durft te brengen. Jarenlang was ze zijn steun en toeverlaat. Ze waste zijn kleren en vouwde ze op. Midden in de nacht stond ze voor hem klaar. Maar het was niet uit liefde. Haar broer domineerde haar volkomen, verklaarde ze twee jaar geleden in de rechtbank. ,,Hij zag mij als zijn bezit. Ik mocht nergens heen. Hij bepaalde mijn leven."

Ze werd bang voor hem toen de gezworen vrienden Willem Holleeder en Cor van Hout gebrouilleerd raakten. Sonja was met Cor getrouwd en Willem dwong haar tot een dubbelrol. Hij dreigde een raket op hun huis af te schieten als ze niet steeds zei waar Cor uithing. Elk detail wilde hij weten.

Toen Van Hout in 2003 voor de stoep van een Chinees restaurant in Amstelveen werd geliquideerd, hoefde Sonja niet te raden wie erachter zat. Tegen de politie verklaarde ze dat haar broer er zelfs rond voor uitkwam. Hij zou het geregeld als pressiemiddel hebben gebruikt: ,,Je weet wat ik doe, hè? Je weet wat ik met Cor heb gedaan."

Na de dood van Cor zat Willem eerst nog huilend op de bank. Maar diezelfde avond kwam hij langs voor de erfenis, verklaarde Sonja eerder. Willem vertelde haar dat ze een huis in Spanje moest afstaan. ,,Ik moest daarmee de schutters voor de moord op mijn eigen man betalen." Volgens Sonja dreigde Willem ook haar kinderen te vermoorden. Uit piëteit liet hij haar kiezen wie als eerste zou sterven.

Die terreur zou nooit stoppen, realiseerde ze zich. Toch zou het nog tien jaar duren voordat ze met haar zus Astrid naar justitie durfde te stappen om geheime kluisverklaringen tegen hun broer af te leggen. Ze vertelde de politie welke moorden Holleeder claimde en welke hij wist te voorspellen. Bovendien namen ze in het geheim gesprekken met hem op.

Vandaag volgt fase twee, de confrontatie. Vanuit een afgeschermde getuigencabine moet Sonja het opnemen tegen de tiran die haar 'een kutleven' heeft bezorgd. Willem Holleeder zal evenmin uitzien naar dit moment. Waar hij zijn zus Astrid steevast wegzet als een geldwolf en een 'gluiperd', brak hij vorige week toen hij over Sonja sprak; zijn 'lievelingszussie'.

Toch zal Holleeder haar kritische vragen voor moeten leggen, met name over de erfenis van Van Hout. Volgens hem is geld de reden dat de zussen hem 'levenslang aansmeren'. Sonja hield lang verborgen dat ze nog in het bezit was van een rij prostitutiepanden in Alkmaar, gekocht met Heinekenlosgeld. Dat kwam in 2013 aan het licht, toen zij een schikking trof met justitie. Volgens Holleeder is die schikking deel van een grotere deal met justitie en kon Sonja alleen strafvervolging ontlopen als ze haar broer erbij zou lappen.

De vraag is of Sonja in de rechtszaal opgewassen is tegen zijn psychologische overmacht. In 2007, vier jaar na de dood van Cor, wist hij haar nog tot tranen te roeren toen hij vertelde nog maar twee jaar te leven te hebben. ,,Ik heb zelfs gehuild", zei Sonja tegen de politie. ,,Ik dacht: 'Oh, wat erg.' Zó erg neemt hij je mee in zijn geest."Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Nieuws van de Dag-Holleeder
« Reactie #275 Gepost op: februari 19, 2018, 13:22:45 »

februari 05, 2018, 12:04:19
OM: het gaat om groot onrecht

AMSTERDAM - „Het gaat om groot onrecht. Dit proces gaat er voor een belangrijk deel om dat nabestaanden - echtgenoten, kinderen, broers, zussen - een stem krijgen. Het zou mooi zijn als er antwoord komt op de vraag waarom hun geliefde moest worden vermoord en hoe iemand het recht meent te kunnen nemen mensen om het leven te brengen.”

LIVE – Verslaggever Saskia Belleman is de zwaarbeveiligde rechtbank de Bunker en volgt het meaproces tegen Holleeder. Haar tweets lees je onderaan dit artikel.


Dit zei aanklaagster Sabine Tammes in het openingsstatement van het Openbaar Ministerie (OM) in het strafproces tegen Willem Holleeder, dat maandagmorgen om negen minuten over half elf, 39 minuten later dan gepland, van start ging.

Tammes benadrukte dat „de naam van ’De Neus’ vaak boven de markt hing, maar dat het met betrekking tot zijn betrokkenheid bij criminele afrekeningen lang bij geruchten bleef. Ook memoreerde zij hoe de naam Holleeder „mythische proporties” aannam en hoe hij zich van ’topcrimineel’ ontwikkelde tot ’knuffelcrimineel’. „Maar voor ons is er niets knuffelig aan”, aldus de aanklaagster. „Dit proces is er ook een van de demythologisering: hier staat geen topcrimineel of knuffelcrimineel terecht, maar een kille, ordinaire ontvoerder en moordenaar.”

Het OM betreurt het dat met name Astrid Holleeder in de aanloop naar het proces veelvuldig de publiciteit heeft gezocht en de boeken die zij heeft geschreven onderdeel zijn geworden van het strafdossier. „Het debat hoort hier te worden gevoerd. Maar dat maakt Astrid Holleeder niet minder betrouwbaar als getuige.” Astrid Holleeder verklaarde belastend over haar broer. Ook nam ze in het geheim gesprekken met hem op.

https://twitter.com/SaskiaBelleman
Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 05, 2018, 11:36:04
Justitie: We gaan de mythe rond Willem Holleeder afbreken

Eén verdachte, zes dodelijke slachtoffers, 65 zittingsdagen en een 1.000 ordners tellend dossier. De strafzaak rond Nederlands beroemdste crimineel Willem Holleeder is nu al een megaproces. Vandaag is het begonnen in Amsterdam. Verslaggever Koen Voskuil is erbij en twittert mee.


De zaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Om 10 uur zou het proces moeten beginnen, maar vanwege de extreme beveiliging is dat later geworden. De zaak is inmiddels begonnen. Holleeder zit in de zaal. De pers zit achter glas, nog een flink eind verwijderd van Holleeder.

Officier van justitie Sabine Tammes is begonnen met voorlezen van de tenlastelegging. Onder andere: zes moorden en deelname aan een criminele organisatie. Volgens Tammes ontkent Holleeder alle verdenkingen. ,,De naam van verdachte heeft lang boven de markt gehangen bij alle liquidaties,'' zegt Tammes. Ze noemt ook alle media-aandacht die Holleeder kreeg toen hij nog op vrije voeten was. ,,Hij heeft gewerkt aan zijn imago. Alles om zijn ware aard verborgen te houden.''

Tammes zegt dat justitie Holleeder gaat 'de-mythologiseren'. ,,Hij is geen topcrimineel of knuffelcrimineel maar een ordinaire afperser en moordenaar.''

Holleeder zelf noemt in zijn verklaringen vaak iemand die hij 'de allesweter' noemt. Een persoon die alle ins en outs van de onderwereld kent. Holleeder heeft justitie echter nooit willen zeggen wie 'de allesweter' is omdat zijn zussen die naam dan meteen wereldkundig zouden maken. Justitie zegt te twijfelen aan het bestaan van deze allesweter. Ook verklaarde Holleeder weinig contact met zus Astrid te hebben, die vernietigende verklaringen over haar broer aflegde. Uit onderzoek blijkt dat Holleeder echter heel vaak contact opnam met Astrid.

Drie vragen en antwoorden om de zaak goed te kunnen volgen.

1. Waarvan wordt Holleeder verdacht?


Het OM verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij zes liquidaties:

Mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout was jarenlang de 'bloedgabber' van Holleeder. Zijn zus Sonja trouwde met Cor en kreeg twee kinderen.

Rond 1996 kregen Holleeder en Van Hout ruzie. Op 24 januari 2003 werd Van Hout geliquideerd. Ook botenhandelaar Robert ter Haak werd geraakt en stierf later. Over Van Houts dood zou Holleeder tegen Sonja hebben gezegd: 'Eindelijk is het gelukt.'

De 'bankier van de onderwereld' werd Willem Endstra genoemd. Medio 2002 begon Holleeder de vastgoedhandelaar af te persen. Endstra zag geen andere uitweg dan met de politie te praten. Op 17 mei 2004 werd hij voor zijn kantoor doodgeschoten.

Johnny Mieremet werd na een zakelijk geschil met Willem Endstra in 2002 een eerste keer beschoten. Hij vertrok naar Thailand, maar kwam daar in november 2005 toch aan de beurt.

Kees Houtman, die drugswinsten witwaste, werd geliquideerd op zijn verjaardag. Zijn dochter wachtte hem die 2 november 2005 op, toen hij op zijn oprit onder vuur werd genomen.

Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in zijn café De Hallen doodgeschoten. De handlanger van Heinekenontvoerder Cor van Hout verklaarde bij de politie over Holleeder.

2. Hoe staat het met het bewijs?

Holleeder begint het proces op flinke achterstand. Twee kroongetuigen uit het Passageproces linken Holleeder aan de moorden op Houtman en Van der Bijl. Het Hof achtte die verklaringen betrouwbaar.

3. Wat is de rol van Holleeders zussen?

Zij zijn de andere troefkaart van het Openbaar Ministerie. Advocate Astrid Holleeder schreef in haar bestsellerboek Judas hoe Sonja en zij jaren in de tang zaten bij Willem. Na de moord op Cor van Hout wilden ze een einde maken aan de 'bloeddorst' van hun broer. In 2013 stapten ze naar justitie. Holleeder zal er nu alles aan doen zijn zussen als leugenaars weg te zetten.

https://twitter.com/KoenVoskuil
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 21, 2017, 10:45:36
Holleeder in eigen proces als eerste gehoord


AMSTERDAM - Willem Holleeder wordt in februari bij de start van zijn strafzaak als eerste verhoord, voor zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdagmorgen bepaald.


Holleeder en zijn advocaten deden een dringend beroep op de rechtbank om te beginnen met het horen van de zussen Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra tijdens de openbare zittingen.

Voor het megaproces, dat uit veiligheidsoverwegingen plaats vindt in de 'bunker' in Osdorp, zijn in de periode tussen 5 februari en eind juli voorlopig 59 zittingsdagen uitgetrokken.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Holleeder (59) voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Vorig jaar kwam daar de beschuldiging bij van het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij. Zijn zussen hebben belastend verklaard over Holleeder.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 15, 2017, 12:08:05

Proces Holleeder in februari van start

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder gaat op 5 februari van start.


Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Holleeder (59) voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Vorig jaar kwam daar de beschuldiging bij van het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij. Zijn zussen hebben belastend verklaard over Holleeder.

De rechtbank in Amsterdam laat komende donderdag weten hoe het proces van start gaat. Het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging van Holleeder touwtrekken nog volop om de volgorde van de verhoren.

Astrid Holleeder
De aanklagers willen dat de rechtbank begint met het verhoor van de 'topcrimineel'. Holleeder en zijn raadslieden willen dat eerst zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hartog worden gehoord. Vrijdag bleek dat de rechtbank ertoe neigt de lijn van het OM te volgen.

"Elke keer als ik hier iets zeg, dan is Astrid al naar de politie om te zeggen hoe ze het moeten zien," aldus Holleeder vrijdagochtend tegenover de rechtbank. "Ze is advocaat. Ze zet het in elkaar en als ik dan als eerste verklaar, dan is dat in mijn nadeel. Ik ben geen verdachte die zich op zijn zwijgrecht beroept, maar ik weet hoe ze is, wat ze gaat doen en hoe ze dat gaat doen."

Confronteren
Zijn raadsman Sander Janssen benadrukte dat zijn collega Robert Malewicz en hij er bij de onderzoeksrechter nog niet aan zijn toegekomen de zussen Holleeder "confronterende vragen" voor te leggen. "En wij willen niet dat op voorhand bekend is welke informatie wij hebben. Wij willen de getuigen daarmee confronteren zonder dat zij zich daarop hebben kunnen voorbereiden."

De raadslieden van Holleeder vroegen de rechtbank aan de vooravond van de inhoudelijke behandeling ook de boeken Judas en Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder aan het strafdossier toe te voegen. Daarover beslist de rechtbank eveneens donderdag.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 15, 2017, 10:46:16
Getuige zaak Holleeder ’verongelukt’

AMSTERDAM - De Turkse drugscrimineel Hidr Korkmaz (42), getuige in de processen tegen Willem Holleeder en drie verdachten van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra, is door een bizar ongeval om het leven gekomen.


Het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt dat Korkmaz dood is, maar zegt dat de lokale autoriteiten in de Oost-Europese plaats waar hij verbleef nog onderzoek doen naar de toedracht. Hidr Korkmaz zou tijdens het vissen met zijn lijn een elektriciteitskabel hebben geraakt, en zijn geëlektrocuteerd. „Ze gaan uit van een tragisch ongeval”, zegt Evert Boerstra van het OM.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt dat Korkmaz dood is, maar zegt dat de lokale autoriteiten in de Oost-Europese plaats waar hij verbleef nog onderzoek doen naar de toedracht. Hidr Korkmaz zou tijdens het vissen met zijn lijn een elektriciteitskabel hebben geraakt, en zijn geëlektrocuteerd. „Ze gaan uit van een tragisch ongeval”, zegt Evert Boerstra van het OM.

De gevolgen voor het proces tegen Willem Holleeder zijn volgens diens advocaat Robert Malewicz niet heel groot. Korkmaz zou niet hebben beschikt over concrete informatie die belastend is voor Holleeder, maar zou hooguit een verband hebben aangegeven tussen de groep waartoe Holleeder en de onlangs tot levenslang veroordeelde Dino Soerel behoorden, en de groep Turkse criminelen waar Hidr Korkmaz deel van uitmaakte.
Opdracht voor moord

„Maar in het belang van de waarheidsvinding hadden we liever wel de gelegenheid gehad om hem te horen. Anders blijft er toch altijd zo’n geur omheen hangen.” Het OM zei in 2015 de man wel van belang te vinden voor het proces tegen Holleeder. Officier van justitie Gabrielle Hoppenbrouwers verklaarde dat volgens Hidr Korkmaz de opdracht voor een aantal moorden afkomstig was van Holleeder, Soerel en de in 2011 doodgeschoten Stanley Hillis.

Eén van die opdrachten was om Willem Endstra te liquideren. Dat gebeurde uiteindelijk in 2004. Korkmaz speelde een prominente rol als getuige in het Enclaveproces tegen drie verdachten van betrokkenheid bij die moord. Volgens hem had een van de schutters hem in de gevangenis zelf gedemonstreerd hoe hij het wapen had vastgehouden.
’Ik wist te veel’

Korkmaz stapte met zijn informatie naar justitie, omdat hij uit het criminele milieu wilde stappen. „Ik was bang dat ze mij ook zouden omleggen. Ik wist te veel. Ik leek wel een magneet. Iedereen vertelde mij dingen.”

Het OM vond Korkmaz betrouwbaar, omdat hij niet vroeg om geld of strafvermindering, zoals de kroongetuigen in het liquidatieproces Passage wel deden. Hij vroeg alleen om bescherming. Die kreeg hij volgens Hoppenbrouwers, „omdat we hem van belang vinden in het onderzoek naar Holleeder.”
Rechtbank: onbetrouwbaar

Volgens de verdediging van de verdachten in de zaak Endstra was hij onbetrouwbaar en haalde hij zijn kennis uit de media. Ook de rechtbank vond hem niet betrouwbaar. Een deel van zijn verklaringen stond haaks op die van andere getuigen, en zijn informatie bleek soms aantoonbaar niet te stroken met feiten. „Hij is geen leugenaar of fantast”, aldus de rechtbank, „maar we hebben geconstateerd dat hij in deze zaak onbetrouwbaar is.”

In hoger beroep wilde het hof zich zelf een oordeel kunnen vormen over zijn betrouwbaarheid door hem op zitting te horen. Die mogelijkheid is nu verkeken. Ook bij de rechtbank die de zaak Holleeder behandelt stond Hidr Korkmaz op het verlanglijstje om tijdens een zitting te horen. Volgens Malewicz kunnen de verklaringen die hij in andere zaken aflegde, niet worden gebruikt in de zaak tegen Willem Holleeder. „Omdat de verdediging niet de kans heeft gehad om hem te ondervragen zou dat in strijd zijn met het recht op een eerlijk proces.”Bron"Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 03, 2017, 12:15:09

OM wil opnieuw 18 miljoen euro van Holleeder zien


Het Openbaar Ministerie (OM) vordert ook in hoger beroep bijna 18 miljoen euro aan crimineel verdiende gelden van Willem Holleeder. Dat bleek vanochtend bij de behandeling van de zaak in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.


Het bedrag is gelijk aan de ontnemingsstraf die Holleeder vorig jaar zomer aan zijn broek kreeg van de rechtbank in Haarlem en waartegen hij in beroep ging. Het gaat voornamelijk om gelden die de 'topcrimineel' zou hebben verdiend met de afpersing van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Voor de afpersing is Holleeder eind 2007 veroordeeld.

,,Ik ben het er niet mee eens", zei Holleeder vandaag tegen de voorzitter van het gerechtshof op de vraag waarom hij in beroep is gegaan. ,,Verder zeg ik liever niets. Ik heb nog een andere zaak lopen. Alles wat ik zeg, krijgt een weerwoord van mijn zus Astrid in de media."

Bij die zitting van vorig jaar de advocaat van Holleeder dat 'De Neus' nooit heeft kunnen beschikken over die miljoenen. Volgens de advocaat werd het geld meteen overgemaakt aan vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg.

Volgens de aanklager heeft Paarlberg het geld voor Holleeder echter bewaard en hebben ze het gezamenlijk witgewassen.,,Holleeder had constructies nodig om te verhullen dat hij zelf de begunstigde was. Dat je het dan niet op je eigen bankrekening laat storten, is logisch." Hij vond dat vaststaat dat Holleeder zeggenschap heeft gehad over het geld. ,,Ook dat is voordeel."

De crimineel werd eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor de afpersing van Endstra. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten. Holleeder zit nu echter opnieuw vast. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende moorden, waaronder liquidatie van Endstra.
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 27, 2017, 13:31:08

Astrid Holleeder: Dit verhaal loopt niet goed af


Astrid Holleeder schreef met Judas een bestseller over haar ervaringen met haar broer Willem. Het zette haar leven op zijn kop; ze moest onderduiken en voelt zich in de steek gelaten door justitie. Daarover gaat Dagboek van een getuige, dat vandaag in de boekhandel ligt.


,,Met status of aanzien heb ik helemaal niets. Ik ben wel vereerd dat ik met Judas zoveel lezers heb bereikt, vooral omdat die lezers mij mijn vrijheid een beetje hebben teruggegeven. Maar een schrijver voel ik me nog altijd niet. Als mensen over mijn 'schrijfstijl' beginnen, word ik altijd wat nerveus.

Ook wordt me wel gevraagd of ik na de publicatie van mijn boek stiekem in de boekhandel ben gaan kijken hoe Judas over de toonbank vloog - het idee alleen al maakt me aan het lachen. Zoiets zou ik nooit doen. Ik schrijf mijn verhaal op, zo goed als ik kan. Zo zie ik het. En echt: ik was al blij geweest als 1000 mensen het hadden gelezen. Het zijn er veel meer geworden."

De publicatie van Judas, een jaar geleden, geldt als een bijzonder moment in de Nederlandse uitgeefgeschiedenis. Van het boek van Astrid Holleeder, over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem, zijn 500.000 exemplaren verkocht, en onlangs gingen de internationale filmrechten naar het productiebedrijf van Steven Spielberg.

Echt genieten van het succes kan Holleeder (51) niet. Al snel bleek dat haar leven na de getuigenverklaring niet veel beter was dan ervoor: Holleeder, haar zus Sonja en vriendin Sandra - de medegetuigen - voelen zich door de afgemeten nazorg van justitie in de kou gezet en vrezen dagelijks voor hun leven.

U schreef Dagboek van een getuige omdat u wilt laten zien hoe 'amateuristisch' justitie volgens u opereert. Voelde u nooit een moment van bevrijding na die spectaculaire verkoopcijfers?

,,Echt genieten kan ik niet zo goed. Ik ben zo'n type dat complimenten meteen vergeet maar dagen kan piekeren over een negatieve opmerking."

Maar u moet op zijn minst zelfvertrouwen hebben geput uit het succes?

,,Vergeet niet: ik leef nog altijd op een geheime plek tussen vier muren. Ik kom ook weleens buiten en doe ook soms zelf wat boodschappen, maar nooit zonder het gevoel te hebben dat ik elk moment kan worden neergeknald - iets wat ook zeker een keer gaat gebeuren, alleen weet niemand wanneer."

Schreef u Dagboek van een getuige dan als afleiding?

,,Ik moest het schrijven. Ik maak negatieve dingen mee met justitie. Daar moest ik een kant mee op. Het is ontstaan uit een gevoel van machteloosheid. Ik word na mijn getuigenis tegen Willem, met alle gevaren van dien, door justitie nauwelijks beschermd.

Dan ontstaat bij mij een gevoel van: wie niet luisteren wil, moet maar voelen. Een kinderlijke reactie op het eerste gezicht, maar er is volgens mij ook een maatschappelijke relevantie.

Eigenlijk hebben we het over een vorm van klassenjustitie; een getuige zonder spaargeld is in dit land aan de goden overgeleverd. Terwijl iemand als ik, een advocaat met een leuke bankrekening dankzij een goed verkocht boek, wel de 'luxe' heeft om zichzelf te beveiligen tegen wraakacties."

U wilt dat uw boek iets teweegbrengt?

,,Ik ben niet meer in staat om als advocaat andere mensen te helpen. Met Dagboek van een getuige kan ik, hoop ik, wel een verandering in gang zetten. Het kan niet zo zijn dat in ons land, waar veel tot in de puntjes is geregeld, getuigen in de hoek worden gezet of in de steek worden gelaten.

Daarnaast wil ik oprecht, in breder verband, iets betekenen voor het rechtssysteem. Los van mijn particuliere verhaal wil ik iets bijdragen. Ik ben daar, al klinkt dat ijdel, ook de aangewezen persoon voor; ik snap het rechtssysteem, heb praktijkervaring als getuige in een zaak tegen een topcrimineel en ik weet hoe je tegengas moet geven.

Het klinkt activistisch, maar met dit boek sta ik op tegen de ambtenarij en de bureaucratie. Dat kan ik doen omdat ik, anders dan veel andere getuigen, over de macht van het woord beschik. Macht die mij door de lezers is geschonken."

U omschrijft uw eigen situatie als 'levenslang'. Maar aan vechtlust ontbreekt het niet.

,,Zolang ik een missie heb en zolang ik betekenis heb, behoud ik mijn energie. Als ik me moet gaan afvragen of mijn leven nog zin heeft, houdt het op. Dan wordt het leven tussen vier muren ondraaglijk."

Geeft het schrijven uw leven letterlijk zin?

,,Als ik schrijf en nuttig ben, kan ik dit nog wel volhouden. Dan hoef ik niet per se naar buiten. Dat heb ik van mijn moeder. Die kan op haar leeftijd volstrekt tevreden zijn als ze haar vloertje heeft gepoetst. Dan is de dag voor haar gelukt. Dat gevoel heb ik met mijn boekjes."

Lachend: ,,Zei ik nu weer boekjes? Dat woord mag ik van mijn uitgever niet gebruiken. Ik moet, zoals schrijvers betaamt, volmondig 'boek' zeggen. Maar dat lukt me nog niet echt, merk ik."

In uw boek bent u kritisch op justitie. Maar er zijn ook intieme scènes waarin uw kleinkinderen zich afvragen waarom oma zo weinig komt. Wat was moeilijker om te schrijven?

,,Ik voel me de afgelopen twee jaar door justitie geestelijk mishandeld. Dat kan ik niet zomaar achter me laten. Maar het moeilijkst zijn toch de persoonlijke delen. Met de kleinkinderen. Want wat is de impact van deze situatie op hun fantasie? Ik heb een therapeut die me daarin begeleidt.

Hoe ga je om met een kleinzoon die weet dat de vader van zijn nichtje (Cor van Hout, red.) is doodgeschoten? Die vraagt dan aan mij waar Cor is doodgeschoten. Dan zeg ik: 'Op de hoek.' En dan zegt hij, en hij is dus 7 jaar oud, hè... dan zegt hij: 'Nee, ik bedoel waar op z'n lichaam?' Dat is een gesprek dat je niet wilt aangaan.

Maar hij gaat daar dus nuchter mee om. Terwijl hij 's avonds in bed wel doodsbang is voor de Brutelaars, de monsters uit zijn favoriete boek De Gorgels. Zo werkt het kinderbrein. Het is de fantasie die ze bang maakt. Dus ik probeer over mijn eigen zaken zo normaal mogelijk te praten."

U vertelt makkelijk over wat het voor uw naasten betekent om een moeder of oma te hebben die noodgedwongen als een schim door het leven gaat. Maar hoe is dat voor uzelf?

,,Ik droom dat het ooit nog anders wordt. Dat er een leven komt waarin ik wel spontaan iets kan doen met de kinderen. Ik hoop vooral ook dat ik ze gaandeweg niet kwijtraak. Het is mijn grootste angst dat ik door mijn leven te weinig herinneringen met ze kan maken waardoor ik in hun hoofden langzaamaan verdwijn."

U raakt geëmotioneerd. Is dit de grootste tragedie in uw leven?

,,Die angst... Dat ze straks niet meer weten wie ik ben. Zo erg is dat. Het enige wat ik kan doen is heel hard werken en hopen dat er iets gebeurt waardoor het toch verandert. Juist voor hen wil ik heel veel betekenen. Mijn kleindochter heeft epilepsie. Daar wil je als oma bij in de buurt zijn. Maar dat kan dus niet. Of in elk geval veel te weinig. Al zijn er nog Skype en Facetime, zodat je elkaar wel kan zien. Gelukkig ben ik creatief. Ik laat me niet zomaar verslaan door de omstandigheden."

We spraken elkaar eerder. Maar ik zag u nog niet huilen. Is uw verdriet meer aan de oppervlakte gekomen?

,,Het is extreem ingewikkeld. Dat ik fysiek van mijn dochter, mijn kleinkinderen, mijn familie en mijn vrienden ben afgesneden. Dat doet pijn. Weet je? Dat komt ook nog eens boven op het drukkende gevoel dat ik al meedraag omdat ik mijn broer heb verraden. Dat is ook een zware emotie. Eerlijk is eerlijk: mijn gevangenis is toch een minder heftige dan de zijne. Ik kan wel een moorkop bestellen, en hij niet. Voor mij is er wel een broodje halfom. Voor hem niet."

Eerder in dit gesprek noemde u Willem Holleeder een misdadiger en een moordenaar.

,,Dat is hij ook. En hij moet gestraft omdat hij nooit zal veranderen. Maar hij blijft ook mijn broer. Als familie is het onvermijdelijk dat je van elkaar houdt. 'Houden van' doe je niet per se van iemand die je leuk vindt. 'Houden van' doe je vooral omdat je nou eenmaal een leven met elkaar opgescheept hebt gezeten. Ik vind veel mensen van wie ik houd ook best vervelend. Voor Willem geldt dat in extreme mate. Maar ik houd wel van hem. Ik kan niet anders."

U schetst in uw boek een situatie waarin u, gealarmeerd door een auto in de straat met afgedekte kentekens, justitie niet kunt bereiken.


,,Ik heb een zogenaamd noodnummer. Maar toen Sandra daar, na het zien van die dubieuze types in haar straat, gebruik van maakte, bleek dat niet te werken. Sonja en ik hadden nog drie andere telefoonnummers voor noodsituaties. Bij alle drie werd niet opgenomen. Dat is toch niet te geloven?

Het Openbaar Ministerie meende ons voldoende te kunnen beschermen. Dat was mooi, maar er is ons toen niet verteld hoe zij dachten dat te gaan doen. Wij hadden geen idee hoe ons leven eruit zou zien zodra Wim het wist. Het is helaas een slapstick geworden. Of beter: een wanvertoning. Hoe valt te verklaren dat wij nog geen kogelwerend vest van 400 euro kunnen krijgen, maar een getuige als Peter La Serpe, een crimineel dus, 1,4 miljoen ontvangt om zijn veiligheid te regelen?’’

Heeft u een voorbeeld van wat u amateurisme noemt?

,,Het is bekend dat mensen vaak bij de auto worden geliquideerd. Tijdens het in- en uitstappen. En justitie weet ook hoe kinderlijk eenvoudig het is iemand te traceren als je een woonplaats of een auto, of allebei, als aanknopingspunt hebt. Ze doen zelf niet anders. Een ander kenteken leek ons daarom - dit speelde voordat de zaak naar buiten kwam - geen overbodige luxe. Maar helaas; dát konden ze dus niet regelen.

Ook moest Sandra gewoon blijven werken, in de winkel waarvan Wim wist waar die was. Ze kon geen enkele vergoeding krijgen, want dat zou een beloning voor onze verklaringen zijn, en dat mag volgens de wet niet. Ik zei dat we geen geld nodig hadden, maar een mogelijkheid moesten krijgen om verder te leven. Justitie heeft ons laten zitten. Maar gelukkig werken we nu aan een oplossing. Er is licht aan het einde van de tunnel."

U bent niettemin nog razend?

,,Waarom zou ik moeten meebetalen aan de vervolging van Willem Holleeder en de officier van justitie of de rechter niet? Bij mij is het simpel: lever jij je salaris in, dan doe ik het ook. Lever jij je bedrijf in, dan volg ik meteen. Maar het is toch te gek voor woorden dat ik voor de kosten van mijn getuigenis moet opdraaien? Het gaat me niet om het geld, maar om het principe. Ik heb 500.000 lezers. Ik kan me wel wat permitteren. Maar de talloze getuigen zonder die luxe - vooral voor hen voer ik deze strijd.

De laatste tijd heb ik geen enkel risico genomen. Mijn grootste zorg was dat ik in leven moest blijven tot dit boek in de winkel lag. Ik had de angst dat ik ergens op de grond zou eindigen, en niemand dan kon bevroeden hoe de afgelopen twee jaar voor mij zijn geweest. Dat justitie dan zou zeggen: we hebben er alles aan gedaan. De waarheid is: ik heb ze niet gezien en wat ze wel hebben gedaan, leek nergens op."

Maakt die permanente dreiging u niet overspannen?

,,Ik ben liever binnen en niet bang, dan buiten en voortdurend vol angst. Bang zijn vreet energie. Ik heb er niets aan ergens wat te gaan drinken en dan voortdurend om me heen te moeten kijken. Ik heb geaccepteerd dat ik mijn leven anders moet invullen."

U stelt dat het succes van Judas uw leven niet wezenlijk heeft veranderd. Is dat omdat de angst voor uw broer niet minder is geworden?

,,Ik heb nooit gelogen over wie mijn broer was. Maar makkelijk is het niet geweest. Er zijn veel mensen uit mijn leven verdwenen toen ze hoorden hoe mijn familie in elkaar stak. Uit angst.

Wat ik al zei: ik blijf me ook schuldig voelen tegenover hem, terwijl ik eigenlijk boos moet zijn omdat ik zeker weet dat hij mij vanuit de gevangenis al minstens één keer heeft proberen te laten doden. Maar ik denk ook aan hoe hij erbij ligt, in die cel, met dat luikje dat soms even opengaat en dan weer dicht. Dat zie ik voor me. Fokking shit. Willem is ook in de vijftig. Als dat dan je leven is."

U vertelde eerder over een documentaire over een aanslag in Israël, die op een bepaalde manier iets zei over uw situatie. Wilt u dat met de lezers delen?

,,Een man wordt bij een aanslag voor de terrorist aangezien en wordt beschoten. Hij kruipt, meer dood dan levend, naar een bushalte. Daar trappen mensen op hem in; hij wordt zelfs met een stoel op zijn hoofd geslagen. Ik ken Israël goed en begrijp de pijn. In dat land weet iedereen hoe het voelt om mensen te verliezen en ook weet iedereen hoe het is met het idee te ¬leven dat je opnieuw mensen gaat verliezen.

In die zin is er een parallel met mijn familie. Die is ook in rouw gestort en zal, door toedoen van een terrorist, opnieuw slachtoffers kennen. Ik wil hem primair dood. Maar tegelijk is er een grens. Ik behoor niet tot de groep mensen die op een half lijk gaat intrappen, hoe monsterlijk die persoon misschien ook is. En als ik de parallel mag doortrekken: als ik er normaal over nadenk, wil ik niet dat mijn broer zijn leven slijt in een donker celletje.

Het is een onmogelijke spagaat. Ik wil hem, zoals ik zei, dood, want dan ben ik ook weer vrij. En anders dan maar die straf. Maar ik geniet er niet van. Als Willem bij de zitting mijn naam zegt, ga ik dood van binnen. Echt dood."

Denkt u dat gevoel ooit los te kunnen laten?

,,Op een of andere manier wil je maat houden. Voor mijn part krijgt hij een paleis tot zijn beschikking, als dat paleis maar buiten de wereld staat waarin wij leven.

Tegelijk weet ik zeker dat Sonja, Sandra en ik uiteindelijk worden omgelegd door zijn toedoen. Dit verhaal loopt niet goed af. Maar dat impliceert niet dat ik de beul wil zijn. Wie wil nou de beul zijn? Ik hoef geen wraak. Ik hoef hem niet zien lijden. Ik zoek rechtvaardigheid."

Komt er ook een derde boek?

,,Ik hoop dat ik de motivatie blijf vinden om te schrijven. Mijn hele leven is overgenomen doordat mijn broer een levensgevaarlijke crimineel is. Door te schrijven, kan ik me daar bij vlagen aan onttrekken.

Ik ontsnap aan hem door de taal. Al moet ik eerlijk zijn: alle vluchtpogingen zijn van tijdelijke aard. Aan het einde van de rit zit ik toch weer gevangen op mijn geheime plek. Alleen in mijn hoofd kan ik echt vrij zijn. Dus daarvan maak ik dan maar gretig gebruik."
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


oktober 27, 2017, 12:37:34
Getuigen dreigen af te haken

Amsterdam - De belangrijkste getuigen in het moordproces tegen Willem Holleeder – zijn zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra – dreigen hun medewerking aan justitie stop te zetten.


De drie vrouwen vinden dat ze door politie en Openbaar Ministerie aan hun lot worden overgelaten en weigeren verder nog verklaringen in de strafzaak af te leggen. Het proces tegen Holleeder komt hiermee in zwaar weer.

In een nieuw boek Dagboek van een getuige, dat vandaag uitkomt, beschrijft Astrid Holleeder uitvoerig hoe de beveiliging tegen mogelijke wraakacties door haar broer aan alle kanten faalt.

De vrouwen krijgen amper hulp bij veilige huisvesting en maatregelen als kogelwerende vesten of auto’s. Ze draaien tot nu toe zelf op voor alle financiële consequenties. Een politieman van het team dat de getuigen tegen Holleeder moet beveiligen werd vanwege het lekken van gevoelige informatie op non-actief gezet. Alarmsystemen of telefoons van de politie voor noodsituaties blijken niet te werken.

Beveiligingsmedewerkers van het Openbaar Ministerie vermoeden dat Willem Holleeder van plan is vanuit de gevangenis aanslagen te beramen, maar zeggen onvoldoende middelen te hebben voor een waterdichte beveiliging.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 23, 2017, 10:46:08
Holleeder definitief in nieuwe jaar berecht


AMSTERDAM - De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder gaat definitief begin komend jaar van start. De rechtbank in Amsterdam, die na de zomer had willen starten met de openbare verhoren van zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hartog, verleende dinsdag zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdediging meer voorbereidingstijd.


De rechtbank wees verder het verzoek af van de verdediging van Holleeder om zijn voorarrest te schorsen, zodat hij een resterend deel van een oude straf kan uitzitten. Omdat Holleeder in 2013 de voorwaarden van vervroegde vrijlating schond toen hij Peter R. de Vries met de dood bedreigde, moet hij nog drie jaar en vier maanden de gevangenis in.

Zijn advocaten zeiden anderhalve week geleden zo te willen voorkomen dat Holleeder na zijn voorlopige hechtenis de straf alsnog zou moeten uitzitten. Maar de rechtbank ziet hiervoor geen enkele aanleiding. Bovendien, aldus de rechtbank, heeft het OM aangegeven dat de gevangenisstraf en de voorlopige hechtenis in de nu lopende strafzaak bij een eventuele vrijspraak tegen elkaar kunnen worden weggestreept.

Het OM vervolgt Holleeder voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks criminele afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Vorig jaar kwam daar een aanklacht voor het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en Peter R. de Vries bij.

De ’topcrimineel’ werd eind 2014 aangehouden voor zijn vermeende aandeel in de onderwereldmoorden en zit sindsdien vast. In het enorme onderzoek - dat de codenaam Vandros kreeg - zijn inmiddels elf tussentijdse zittingen van de rechtbank geweest. Op 7 juli is de twaalfde. Dan wordt opnieuw de stand van zaken in het onderzoek besproken.
Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


mei 15, 2017, 13:42:00

Holleeder weigert persoonlijkheidsonderzoek.


Willem Holleeder weigert zich psychisch te laten onderzoeken. 'Daar zie ik het nut niet van in', antwoordde Nederlands bekendste crimineel maandag op de vraag van de rechter of hij aan zo'n onderzoek wil meewerken.


De rechter stelde de vraag naar aanleiding van het verzoek van Holleeders advocaat om Holleeders voorlopige hechtenis te schorsen, zodat hij vast kan beginnen met het uitzitten van een vorige straf.

Holleeder kwam voor de afpersing van vastgoedhandelaren, onder wie Willem Endstra, na tweederde van zijn gevangenisstraf onder voorwaarden vervroegd vrij. Die voorwaarden heeft hij geschonden met de bedreiging van Peter R. de Vries aan de voordeur van diens privéwoning. Als gevolg daarvan moet hij zijn strafrestant, van 3 jaar en 3 maanden, alsnog uitzitten.

Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen schorsing van Holleeders voorlopige hechtenis. De man zit nu vast op verdenking van het geven van opdracht tot de liquidaties van Kees Houtman, Thomas van der Bijl, John Mieremet, Holleeders zwager Cor van Hout en - tegelijkertijd - diens vriend Robert ter Haak, en vastgoedondernemer Willem Endstra. Vorig jaar kwam daar een aanklacht bij voor het beramen, vanuit de gevangenis in Vught, van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

In deze straf zaak hebben Holleeders twee zussen en een ex-vriendin belastende verklaringen tegen hem afgelegd. 'Holleeders persoonlijke belangen wegen niet op tegen zijn strafrechtelijke belangen', aldus de officier van justitie maandag. Op 23 mei doet de rechtbank uitspraak over Holleeders hechtenis. De zaak Vandros, zoals het liquidatieonderzoek is genoemd, wordt 7 juli voortgezet. De inhoudelijke behandeling staat pas gepland voor 1 januari 2018.

De verklaringen van de zussen Holleeder, die tijdelijk waren beëindigd omdat zij zich behandeld voelden als verdachten in plaats van getuigen, zijn onlangs hervat en afgerond. Daarmee komt het embargo van geheimhouding dat Willem Holleeder op zijn eigen verklaringen had bedongen, te vervallen.

Afgelopen zaterdag maakte Telegraaf-journalist John van den Heuvel bekend dat hij op verzoek van de politie als getuige een verklaring heeft afgelegd in deze strafzaak. Van den Heuvel sprak enkele keren met John Mieremet voordat die in 2005 werd geliquideerd. Daarbij zou Mieremet verklaringen over Holleeder hebben afgelegd. Het team dat nu onderzoek doet naar Holleeder, heeft Van den Heuvel aanvullende vragen gesteld. Zijn antwoorden zullen bij het strafdossier Vandros worden gevoegd.Bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 11, 2017, 13:57:59
Holleeder moet restant straf uitzitten

DEN HAAG - De Hoge Raad heeft dinsdag de veroordeling van Willem Holleeder voor zijn bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries bevestigd. Hij moet daarvoor het restant van een eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van drie jaar uitzitten, naast de vier maanden cel die hij kreeg voor het bedreigen van De Vries in april 2013 bij diens huis.


Holleeder was bij het hoogste rechtscollege in cassatie gegaan tegen zijn straf van vier maanden cel en de daaraan gekoppelde drie jaar gevangenisstraf. Het hof bepaalde dat hij terug de cel in moest, omdat hij de voorwaarden voor zijn vrijlating begin 2012 had geschonden. In zijn proeftijd ging hij weer in fout met de bedreiging van De Vries.

Holleeder werd in 2009 veroordeeld tot negen jaar met aftrek van voorarrest voor onder meer deelname aan een criminele organisatie, afpersing, mishandeling en bedreiging. Hij kwam drie jaar later vrij na het uitzitten van twee derde van zijn straf, maar onder de voorwaarde dat hij in zijn proeftijd geen strafbaar feit zou plegen. In april 2013 deed De Vries aangifte van de bedreiging. Die is door het gerechtshof bewezen verklaard.

De Heinekenontvoerder stelde in cassatie dat het hof had kunnen besluiten slechts een deel van de resterende straf op te leggen. De Hoge Raad erkent dat, maar stelt dat de rechter speelruimte heeft om onafhankelijk te beslissen welk gedeelte van de voorwaardelijke straf alsnog moet worden uitgezeten. Dat kan ook het volledige restant van de voorwaardelijke straf zijn. De Hoge Raad laat daarom de beslissing van het hof in stand.

Holleeder zit sinds december 2014 in voorarrest op verdenking van het medeplegen van moord en deelname aan een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor zijn vermeende rol bij zes liquidaties en twee pogingen daartoe, waaronder die op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 17, 2017, 13:39:45
Willem Holleeder: 'Astrid zorgt voor al het gezeur'

Willem Holleeder heeft zijn zus Astrid er vrijdag van beschuldigd dat ze de voortgang van zijn strafproces moedwillig saboteert.


De tiende proformazitting in de rechtszaak Holleeder bleef zonder grote verrassingen. Wel nam hij zelf kort het woord: "Al het gezeur ligt niet aan de rechter-commissaris of mijn advocaten, maar aan Astrid. Zij wil de regie houden."

Dat zei Holleeder, die af en toe wat met zijn bril speelde, tijdens de korte zitting vrijdagochtend in de Amsterdamse rechtbank. De Heinekenontvoerder wordt verdacht van het geven van opdrachten voor een handvol onderwereldmoorden.

Zo wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Kees Houtman, Thomas van der Bijl, Johnny Mieremet, zijn zwager Cor van Hout en diens vriend Robert ter Haak en Willem Endstra.

Zussen
De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld: zittingen handelen over het verloop van de procedure. Het OM herhaalde ook nogmaals de verdenking dat Holleeder vanuit de gevangenis zou hebben geprobeerd mensen te werven om zijn zussen iets aan te doen.

Er werd vooral gesproken over het horen van de zussen van Holleeder en zijn ex-vriendin. Zij hebben belastend over hem verklaard.

Het Openbaar Ministerie zou de vrouwen graag in een later stadium op een zitting horen, terwijl Holleeder en zijn advocaten juist willen dat dit zo snel mogelijk gebeurt bij de rechter-commissaris. In dat geval is er volgens hen minder gevaar dat de vrouwen met elkaar kunnen overleggen om hun verhaal af te stemmen.

Want dat is waarvoor Holleeder vreest, zo bleek uit de door hem voorgelezen verklaring: "Astrid probeert de regie te houden en dat probeert ze nu weer. Als Sonja bij de rechter-commissaris gehoord zou worden voor Astrid, kan ze haar daar niet op voorbereiden."

Hij verweet zijn zussen te liegen en 'er samen met Peter de Vries een mediahype van te maken'. Holleeder noemde Judas, het boek van zijn zus Astrid, 'een handleiding voor getuigen'.

De rechtbank zal woensdag beslissen over de voortgang van de zaak. Holleeder zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


februari 13, 2017, 21:08:47
Astrid Holleeder popelt om te getuigen

AMSTERDAM - Astrid Holleeder, de 51-jarige zus van Willem Holleeder, kan niet wachten om voor de rechter een getuigenis af te leggen tegen haar broer. „Ik wil graag ten overstaan van een rechter getuigen en het ziet ernaar uit dat dat eindelijk gaat gebeuren.”


De zus van de bekendste crimineel van ons land heeft aan het televisieprogramma Brandpunt laten weten een duidelijk doel voor ogen te hebben. “Zolang ik een doel heb, ben ik in balans. En ik heb een doel. Ik wil graag ten overstaan van een rechter getuigen en het ziet ernaar uit dat dat eindelijk de komende maanden gaat gebeuren.”

Astrid leeft ondergedoken in Nederland. Als ze de deur uit gaat dan draagt ze een op maat gemaakt kogelwerend vest en een speciale kraag om zich te beschermen tegen een eventuele aanslag op haar leven. Ze heeft haar werk als strafrechtadvocaat moeten neerleggen en rijdt in een gepantserde auto.

Astrid wil vanwege haar veiligheid dan ook niet zeggen hoe haar dagen er uitzien. “Als ik zou vertellen wat ik op een dag doe, dan geef ik mensen met slechte bedoelingen, aanknopingspunten waar en wanneer ik mogelijk ergens te vinden ben.”

Bossche bol

Ze zegt het contact met vrienden en familie te missen. “Ik mis het vanzelfsprekende contact met mijn sociale omgeving.” Sinds ze op de dodenlijst van haar broer staat, is niets meer vanzelfsprekend. “Ik moet bij alles wat ik doe nadenken over mijn veiligheid maar ook over de veiligheid van de ander die ik wil ontmoeten.” Astrid haalt haar levensgeluk uit kleine dingen. “Een mooie wandeling, een Bossche Bol of mijn moeder.”

Brandpunt besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


januari 23, 2017, 22:11:05
Geheime verklaringen van Holleeder zorgen voor problemen

Passageproces

Geheime verklaringen die Willem Holleeder in 2015 heeft afgelegd, worden ten onrechte uit het Passageproces gehouden. Dat vinden verdachten die nu in hoger beroep in die zaak terechtstaan.


De geheime verklaringen die Willem Holleeder in 2015 heeft afgelegd in zijn eigen strafzaak, zorgen voor een probleem in het grote liquidatieproces Passage. In deze zaak, die nu in hoger beroep dient bij het hof in Amsterdam, staan een aantal verdachten terecht die worden verdacht van betrokkenheid bij twee moorden die ook Holleeder ten laste worden gelegd.

Volgens het Openbaar Ministerie bevatten de verklaringen van Holleeder relevante informatie voor de verdachten in het Passage-proces. Het hof heeft in het najaar van 2016 beslist dat deze stukken moeten worden toegevoegd. Toch wil het OM deze relevante delen uit de verklaringen van Holleeder niet vrijgeven.

Dit is mede gebaseerd op een bezwaar dat de advocaten van Holleeder hebben gemaakt. Zij willen niet dat deze verklaringen openbaar worden voordat de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, hierover zijn gehoord als getuige in de zaak van Willem Holleeder zelf. Die verhoren zijn gepland voor februari en maart van dit jaar. Daarna kunnen de stukken worden toegevoegd aan het dossier, aldus het Openbaar Ministerie.
Toevoegen aan dossier

Christiaan Flokstra, een van de advocaten van hoofdverdachte Dino S., neemt daar geen genoegen mee. „Het is ongekend en onbehoorlijk dat Holleeder zo’n grote stem heeft in het samenstellen van het dossier”, aldus Flokstra. Daarom heeft hij het hof vanochtend gevraagd om het OM te dwingen de relevante delen uit de verklaringen van Holleeder die onder het embargo vallen meteen toe te voegen aan het strafdossier. Waar de verklaringen van Holleeder over gaan is niet bekend.

Het debat over de verklaringen van Holleeder staat niet op zich. De komende drie weken zullen de advocaten van Dino S. zich verweren tegen de beschuldigingen van het OM dat een levenslange gevangenisstraf tegen Dino S. heeft geëist. Volgens de advocaten van Dino S. is er sprake van een bewuste persoonsverwisseling en wordt Dino S. beschuldigd van het geven van moordopdrachten die door Holleeder zijn gegeven. Dat heeft te maken met het feit dat de naam van Holleeder in de verklaringen van een kroongetuige bewust zijn weggelaten.
Bedreigingen

Dino S. suggereert dat Holleeder hem bewust probeert op te laten draaien voor het organiseren van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Tussen 2001 en 2005 trokken Dino S. en Willem Holleeder regelmatig met elkaar op. Daarna verbrak Dino S. naar eigen zeggen het contact met Holleeder omdat hij mensen bedreigde en daarbij de naam van Dino S. gebruikte. Dino S. stelt dat hij niet betrokken is bij de liquidaties waarvan hij wordt beschuldigd.

Tijdens een confrontatie in de rechtszaal eind 2015 toen Holleeder als getuige werd gehoord in de zaak van Dino S. vroeg hij aan Holleeder: „Waarom vind jij mij een verrader?” Enkele weken daarvoor verklaarde Astrid Holleeder tegenover het hof dat haar broer Willem tijdens een telefoongesprek vertelde dat hij een verklaring moest afleggen van Dino S. alsof Willem door Dino werd bedreigd. „Dat doet hij bewust omdat hij weet dat zo’n gesprek wordt afgeluisterd.”

Volgens Astrid Holleeder is dat de manier waarop haar broer opereert en manipuleert. Dino S. beklaagde zich na dat verhoor over de manier waarop zijn voormalige vriend hem moorden in de schoenen lijkt te schuiven. „Wat kunnen we nog meer verwachten van Willem Holleeder”, vroeg hij zich hardop af.

Dino S. is in 2013 vrijgesproken van betrokkenheid bij onderwereldmoorden. Hij is wel eerder veroordeeld voor onder andere drugshandel en zware mishandeling met de dood tot gevolg.Bron:NRC

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Nieuws van de Dag-Holleeder
« Reactie #261 Gepost op: januari 23, 2017, 22:11:05 »