Nowlive.eu

Registreren
 

Nelson Mandela
gelezen 33958 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
maart 03, 2014, 19:41:38
#64
Gedenksteen voor Mandela in Westminster Abbey

LONDEN - In de Londense kerk Westminster Abbey komt een gedenksteen voor Nelson Mandela. Het paneel ter nagedachtenis aan de anti-apartheidsstrijder zal in de loop van het jaar af zijn, heeft dominee John Hall maandag laten weten.


Hall noemde Mandela „een van de opmerkelijkste wereldleiders van de afgelopen eeuw. Zijn standvastigheid tijdens zijn lijden was een voorbeeld voor iedereen.” De gedenksteen moet een plek worden voor bezinning en gebed „voor vergeving en verzoening in vele gemeenschappen en plaatsen in onze onrustige wereld.” Ook prominenten als schrijfster Jane Austen, politicus Winston Churchill en dichter William Shakespeare hebben een eigen gedenksteen in de kerk.

Maandag kwamen bijna 2000 mensen in de wereldberoemde kathedraal bijeen voor een herdenkingsdienst van Mandela. Onder anderen de Britse premier David Cameron, prins Harry, oud-premiers en een aantal beroemdheden woonden de herdenking bij.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Nelson Mandela
« Reactie #64 Gepost op: maart 03, 2014, 19:41:38 »

december 16, 2013, 11:53:31
#63

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 16, 2013, 11:50:27
#62
Enorm Mandela-standbeeld Pretoria

   In Pretoria is een dag na de begrafenis een standbeeld onthuld van Nelson Mandela. Het is een bronzen kunstwerk van negen meter hoog. Het beeld staat in de tuinen van het regeringsgebouw.


Mandela is weergegeven in het karakteristieke overhemd dat hij vaak droeg. Met zijn armen gespreid staat hij met zijn rug naar het regeringsgebouw en met zijn gezicht naar het volk.
Dag van de verzoening

Het is vandaag een nationale feestdag in Zuid-Afrika. Sinds het einde van de apartheid in 1994 is 16 december de dag van de verzoening. De minister van Onderwijs die bij de onthulling van het standbeeld was, zei dat deze dag eraan herinnert dat het land één moet zijn.

De onthulling van het beeld precies op deze dag symboliseert volgens Zuid-Afrikaanse media het einde van de periode van rouw en het begin van het vieren van het leven en de nalatenschap van Mandela.Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


* december 15, 2013, 12:21:50
#61
Wat een prachtige foto's @bobbie...dank je wel hoor  #hug

Gelogd


december 15, 2013, 12:12:33
#60


Een jongen kijkt vanaf een heuvel in Qunu naar de plek waar de begrafenisceremonie van Mandela wordt gehouden

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 15, 2013, 12:07:31
#59
Op het landgoed van de familie Mandela werd een

begrafenisceremonie gehouden met 4500 aanwezigen.

Volgens de tradities moest de begrafenis voor het middaguur plaatsvinden.

De ceremonie was vanmorgen om 7 uur begonnen.
Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 15, 2013, 12:07:22
#58

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 15, 2013, 10:44:32
#57
Artiesten brengen eerbetoon aan Mandela

Vele artiesten en kunstenaars brengen zondag in Amsterdam een eerbetoon aan Nelson Mandela. De Stadsschouwburg aan het Leidseplein opent om 12 uur de deuren voor het nationale eerbetoon aan de oud-president van Zuid-Afrika. De Melkweg gaat om 16 uur open voor het evenement, dat tot circa 19 uur voortduurt. Mensen mogen gratis naar binnen.


Edsilia Rombley is een van de artiesten die het podium beklimt. Ze zingt een speciaal lied voor Mandela. De tekst van het nummer is van de hand van Huub Oosterhuis en zijn zoon Tjeerd schreef de muziek. Ook zijn er optredens van onder anderen Freek de Jonge, Wende Snijders, Arthur Japin, Adriaan van Dis, Angela Groothuizen, Benjamin Herman, Hadewych Minis en het Cape Town Opera Choir.

Vanaf het balkon van de Stadsschouwburg begroette Mandela de Nederlandse bevolking toen hij een bezoek aan ons land bracht in 1990. Dat is reden voor de Stadsschouwburg, de Melkweg en ZAM (platform voor Afrikaanse vernieuwing) een nationaal eerbetoon te houden.Bron:RTLNieuws

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 15, 2013, 10:19:58
#56
Uitvaart Mandela

   In het Zuid-Afrikaanse dorp Qunu wonen zo'n 4500 genodigden de begrafenisplechtigheid van Nelson Mandela bij. De ceremonie wordt gehouden in een grote witte tent buiten het dorp waar Mandela zijn jeugdjaren doorbracht.

De plechtigheid begon om 07.00 uur vanmorgen. Volgens de tradities van de Xhosa-stam waartoe Mandela behoorde, moet de oud-president precies op het middaguur worden begraven.
Charles, Winfrey

Onder de gasten in Qunu bevinden zich veteranen van de strijd tegen de apartheid, buitenlandse diplomaten onder wie de Amerikaanse ambassadeur Gaspard, de Britse prins Charles, tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey en miljardair/ondernemer Richard Branson.

Het Nederlandse Koninklijk Huis en de Nederlandse regering hebben geen afvaardiging gestuurd naar Qunu, vanwege het 'besloten karakter' van de uitvaart.

Familie, vrienden en hoogwaardigheidsbekleders spraken warme, lovende woorden over Mandela. Zijn vriend en medestrijder tegen de apartheid, Ahmed Kathrada, zei "een broer verloren te hebben". Kleindochter Nandi Mandela haalde herinneringen op aan haar opa die een voorbeeld was voor de hele familie.
Xhosa-rituelen

Met de uitvaart in Qunu worden tien dagen van rouw afgesloten. Mandela stierf op 5 december op 95-jarige leeftijd in Johannesburg.

Een enorm portret van de oud-president staat in de tent, tussen 95 kandelaars. Na de plechtigheid wordt de kist, in het bijzijn van familie en vrienden, volgens de Xhosa-rituelen bijgezet in het familiegraf van de Mandela's.


Kijk mee:  http://nos.nl/nieuws/live/journaal24/Bron:NOS

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 14, 2013, 22:07:19
#55
Tutu toch naar begrafenis Mandela

KAAPSTAD - Desmond Tutu is er toch bij als zijn vriend Nelson Mandela zondag wordt begraven in Qunu. Dat maakte zijn woordvoerder zaterdagavond bekend. De Zuid-Afrikaanse regering bevestigde de deelname van de gepensioneerde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop.

Tutu had eerder die dag gezegd dat hij geen uitnodiging had gekregen voor de plechtigheid. Dat had zijn hart gebroken, liet de 82-jarige Nobelprijswinnaar weten.

Net als Mandela streed ook Tutu tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Hij is net als 'Madiba' onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 14, 2013, 17:28:27
#54
Tutu niet bij begrafenis Mandela: 'Ik kreeg geen uitnodiging'

Desmond Tutu is zondag niet bij de begrafenis van zijn vriend Nelson Mandela in Qunu. De gepensioneerde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop heeft naar eigen zeggen geen uitnodiging gekregen.


'Ik had de dienst graag bijgewoond om afscheid te nemen van iemand van wie ik hield en die ik koesterde', aldus Tutu zaterdag in een verklaring.

'Hoe graag ik ook bij de dienst aanwezig had willen zijn om een laatste vaarwel te zeggen tegen iemand van wie ik hield en die ik koesterde, het zou van een gebrek aan respect getuigen voor Tata (Mandela) om op te komen dagen op wat een privébegrafenis is', aldus Tutu. 'Was ik of mijn kantoor meegedeeld dat ik welkom zou zijn, dan zou ik het ook geen enkele manier hebben gemist.'

De aartsbisschop en winnaar van een Nobelprijs voor de vrede zei dat hij zijn reisplannen had geannuleerd, omdat hij geen bericht had gekregen of hij op de gastenlijst stond.

Mac Maharaj, woordvoerder van de president, zei dat Tutu wel degelijk op de gastenlijst staat en dat hij hoopt dat de geestelijke zondag aanwezig is. 'Natuurlijk is hij uitgenodigd. Hij is een belangrijk persoon', zei hij.

Tutu streed net als Mandela tegen de apartheid in Zuid-Afrika en is net als 'Madiba' onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. Eerder deze week hield Tutu nog een toespraak tijdens de herdenkingsceremonie voor Mandela in Soweto. Mandela wordt zondag in Qunu begraven.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 13, 2013, 21:48:04
#53
Amsterdam krijgt Mandela-straat

AMSTERDAM - Nelson Mandela krijgt zijn eigen straat of plein in Amsterdam. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan.Waar het eerbetoon precies komt in de hoofdstad, weet de burgemeester nog niet. Maar het zal wel om een prominente plek gaan, zegt hij tegen AT5. ,,Dit moet niet gaan om een fietspad in stadsdeel X of Y of een of ander suffig bruggetje. De stad moet als stad iets doen dat proportioneel is en dat past bij Mandela. Dat wordt dus geen stadsdeel-affaire. Dit gaan we met zijn allen bespreken."


Van der Laan verwacht dat binnen enkele weken een besluit wordt genomen.

Mandela wordt zondag begraven in zijn geboortedorp Qunu. Amsterdam eert de Zuid-Afrikaanse oud-president diezelfde dag met een herdenking in de Stadsschouwburg. Onder anderen prinses Beatrix zal daarbij aanwezig zijn.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 13, 2013, 20:54:04
#52
Grote opkomst bij opgebaarde Mandela

PRETORIA - Op de laatste dag dat gewone Zuid-Afrikanen afscheid konden nemen van de opgebaarde Nelson Mandela, zijn vrijdag zo'n 50.000 burgers langs de kist getrokken. Vlak voor sluiting van de ceremonie vrijdagmiddag braken honderden burgers door de politieafzettingen heen om de laatsten te mogen zijn die afscheid nemen van de antiapartheidstrijder.


Sommige Zuid-Afrikanen zijn boos dat er niet meer tijd was voor gewone burgers om afscheid te nemen van 'Madiba'. In totaal zijn de afgelopen 3 dagen zeker 100.000 mensen naar de regeringsgebouwen in Pretoria gekomen, aldus de BBC.Bron:telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 13, 2013, 18:04:45
#51
Prinses Beatrix bij eerbetoon aan Mandela

Prinses Beatrix is zondag aanwezig bij het nationale eerbetoon aan Nelson Mandela in de Stadschouwburg in Amsterdam. Tijdens het eerbetoon brengen diverse artiesten, kunstenaars en sprekers een ode aan Nelson Mandela. De begrafenisceremonie in Zuid-Afrika zal op grote schermen te zien zijn.


Nelson Mandela begroette de Nederlandse bevolking in 1990 vanaf het balkon van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Daarom is voor deze plek gekozen. De oud-president van Zuid-Afrika, die vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd overleed, wordt op zondag begraven.

Initiatiefnemers van het eerbetoon zijn de Stadsschouwburg, Melkweg en ZAM (platform voor Afrikaanse vernieuwing). Radiozender 3FM doet live verslag en 3voor12 (VPRO) zendt rechtstreeks uit op 101tv vanuit de Melkweg.

Herinneringen
Voor de organisatie van het eerbetoon is een comité van aanbeveling aangesteld. Hierin zitten onder anderen de Zuid-Afrikaanse ambassadeur in Nederland, Peter Goosen, oud-burgemeester Ed van Thijn, actrice Gerda Havertong en schrijfster en oud-voorzitter van de Anti-Apartheids Beweging Nederland, Conny Braam.

Op de website samendoormandela.nl is de komende dagen meer informatie te vinden over het programma van het eerbetoon. Ook kunnen mensen hier herinneringen aan de oud-president achterlaten. Vanaf dinsdagochtend 10 uur ligt er een officieel condoleanceregister in de Stadsschouwburg, in de zaal achter het balkon waar Mandela in 1990 stond.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


december 12, 2013, 11:54:19
#50
Tweede kans om afscheid te nemen van Mandela

PRETORIA - Veel Zuid-Afrikanen die woensdag tevergeefs uren stonden te wachten om langs de baar van Nelson Mandela te lopen, wagen donderdag een nieuwe poging. Het lichaam van de overleden oud-president is 's morgens weer van het mortuarium in Pretoria naar het Uniegebouw in Pretoria gebracht. Opnieuw sloten duizenden mensen 's morgens vroeg al aan in de rij om afscheid te nemen van hun vroegere leider, meldde de BBC.


Familieleden en belangrijke buitenlandse gasten, onder wie koning Willem-Alexander, waren woensdag eerst aan de beurt om langs de open kist te wandelen. Daarna volgden duizenden 'gewone' Zuid-Afrikanen. Aan het einde van de dag had echter nog lang niet iedereen die had staan wachten kans gezien om het gebouw binnen te komen.

Het stoffelijk overschot van de anti-apartheidsstrijder die vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd overleed, ligt ook vrijdag nog opgebaard in Pretoria. Vervolgens wordt het lichaam met een militair toestel naar de provincie Oostkaap overgebracht. Mandela wordt zondag begraven in het dorp Qunu, waar hij opgroeide.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Nelson Mandela
« Reactie #50 Gepost op: december 12, 2013, 11:54:19 »