Nowlive.eu

Registreren
 

# MeToo
gelezen 3772 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
november 17, 2017, 11:18:52
#12
Voormalig assistent Gosschalk spreekt zich uit

Het is ongeloofwaardig dat niemand bij Kemna Casting vermoedde dat hun boegbeeld zich decennia lang schuldig maakte aan seksuele intimidatie. Dat zegt Job Gosschalks voormalig assistent Guido Goossens (39). Hij is de eerste oud-medewerker van het castingbureau die zijn verhaal met naam en toenaam vertelt.,,Een van de slachtoffers, een acteur, belde mij laatst op en vroeg: ‘Guido, jij hebt toch ook wel iets gemerkt en geweten?’ En vervolgens: ‘Want elke medewerker die wél iets dacht of een vermoeden had en nu zegt van niets te hebben geweten, heeft bloed aan zijn handen.’ Dat heeft mij aan het denken gezet. Want ik kan die acteurs en mijzelf nooit meer recht in de ogen aankijken als ik zou zeggen: Ik had geen idee.’’

Kemna Casting houdt stellig vol dat niemand wist van Job Gosschalks seksueel grensoverschrijdende gedrag. Deze krant sprak de afgelopen weken talloze mensen uit de film- en televisiewereld en oud-medewerkers van Kemna Casting, die dit weigeren te geloven. Guido Goossens, jarenlang Gosschalks assistent, is de eerste die dit durft te zeggen zonder anoniem te blijven.

,,Wat ik kan zeggen, in alle eerlijkheid, is dat de geruchten toen ook al rondgingen in het wereldje. Vooral door Jobs avond- en weekendcastings. Dubieuze werktijden, omdat dan verder niemand van Kemna aanwezig was’’, aldus Goossens, die tussen 2003 en 2006 in zijn functie achter een bureau met uitzicht op de hele werkvloer zat. Hij hielp Gosschalk onder meer bij de casting voor de soap Het Glazen Huis, de ziekenhuisserie IC en Paul Verhoevens oorlogsfilm Zwartboek. ,,Ik kaartte het niet aan bij Job, omdat ik er niet direct iets achter zocht. Ik was ook jonger en keek tegen hem op.’’

,,Destijds wist ik niet wat ik ervan moest denken, omdat niemand met bewijs kwam. Ik had het slechts van horen en zeggen. Tot nu deed ik niet mijn verhaal, omdat ik mij in eerste instantie niet bewust genoeg was van het mogelijke leed en verdriet dat inmiddels zoveel mensen is aangedaan. Mensen met maar één droom, acteur worden.’’

Goossens blikt terug op zijn jaren bij Kemna Casting. ,,Jobs gedrevenheid en expansiedrift maakte hem krachtig en machtig. Je kan alles over hem zeggen, maar hij was de beste casting director van Nederland. Hij was ook een baas met vele gezichten. Lief, charmant, geestig, zeer intuïtief, maar ook manipulatief. Met zijn zeer gevoelige voelsprieten – waar ligt iemands kracht en/of zwakte – kon hij aan de haal gaan.’’


Persoonlijk beveiligd

Andere oud-medewerkers vertellen deze krant dat Gosschalk ooit enkele dagen persoonlijk werd beveiligd na een conflict met een ‘cliënt’. Goossens: ,,Dat kan ik helaas niet ontkennen. Er liep inderdaad een paar dagen een officiële beveiliger met Job mee op kantoor. Hij werd bedreigd door een jongen van rond de 20, ik vermoed Turks of Marokkaans. Waar het precies om ging, was mij niet duidelijk, maar die jongen kwam verhaal halen op kantoor en had haat in zijn ogen. Hij was ‘in zijn eer aangetast’. Job was zichtbaar geëmotioneerd en bang.’’

Dit verhaal, de avond- en weekendcastings, het gespeculeer door collega’s op en rond de werkvloer. ,,Ik kan me niet voorstellen dat wat mij niet is ontgaan, anderen wél is ontgaan’’, vervolgt Goossens. ,,Als alle medewerkers van Kemna Casting beweren dat ze van helemaal niets wisten, vind ik dat zeer ongeloofwaardig.’’

Ook over Goossens gaat een verhaal over een voorval met Gosschalk de ronde. De voormalig castingassistent vertelt over een ‘afscheidsfeestje’, even voordat hij een paar maanden ging reizen. Hij kreeg een ‘portable dvd-speler’ cadeau. ,,Na het feestje bleven we met z’n tweeën over. ‘Eens kijken of hij werkt’, riep Job die er vervolgens een pornofilm instopte en afspeelde. Ik moest lachen en klapte hem na een tijdje weer dicht. Dat was het. Ik vond het toen een grapje, ik ben ook absoluut geen #metoo-slachtoffer. Ik denk nu achteraf alleen: zoiets hoort eigenlijk niet bij een gezonde werkrelatie.’’

,,Ik hoop dat alle acteurs die door deze bizarre praktijken zijn beschadigd, er weer bovenop zullen komen’’, besluit Goossens. ,,En dat Job, ondanks dat ik het totaal niet eens ben met wat hij deed, mensen om zich heen heeft die hem steunen. Uiteindelijk is iedereen in deze kwestie een verliezer.’’Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: # MeToo
« Reactie #12 Gepost op: november 17, 2017, 11:18:52 »

november 13, 2017, 12:36:03
#11
#MeToo in Europa: een overzicht

Een afgetreden minister in Groot-Brittannië, een ontslagen televisiemaker uit België en Jelle Brandt Corstius in Nederland: in de wereld van televisie, film en theater komen steeds meer verhalen naar buiten over seksuele intimidatie, misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Een overzicht van de #MeToo-discussie in Europa.


Het was de Amerikaanse actrice Alyssa Milano die in een tweet opriep om #MeToo te gebruiken. ,,Als alle vrouwen die ooit seksueel geïntimideerd of aangerand zijn ‘me too’ schrijven als status, kunnen we mensen misschien een idee geven van de grootte van dit probleem”, aldus de actrice.

Milano’s tweet is een reactie op de beschuldigingen over seksueel geweld aan het adres van Hollywood-producer Harvey Weinstein (65). Weinstein kwam begin oktober in opspraak na een artikel in The New York Times, waarin acht slachtoffers getuigden intussen over ongewenste fysieke aanrakingen of seksuele aanrandingen. Ook bij de grootste sterren, zoals acteur Kevin Spacey en komiek Louis C.K, kwam er een stortvloed aan beschuldigingen op gang.

In de westerse wereld trekt #MeToo vele beerputten open. In België is de discussie rondom seksueel ongepast gedrag losgebarsten na het vertrek van de bekende programmamaker en tv-presentator Bart de Pauw (omroep VRT). De door hem gepresenteerde quiz 'Twee tot de zesde macht' stopte met onmiddellijke ingang nadat de VRT een aantal anonieme meldingen ontving rond zijn persoon.

De Pauw maakte in een videoboodschap zelf bekend dat hij opstapt op last van de VRT-directie. De televisiemaker stelde volgens persbureau Belga dat de meldingen betrekking hebben op zijn gedrag en omgang met medewerkers. Het zou volgens de vertrouwenspersoon van de zender vooral gaan om sms-verkeer met flirterige toon. Ook zou zijn gesproken over stalking.

Opvallend is dat er in België weinig concrete namen worden genoemd. De Belgische actrice Hilde van Mieghem zei dat ze door diverse regisseurs is aangerand, maar  ‘wil niemand publiekelijk aan de schandpaal nagelen’.

Frankrijk

Onder de hashtag #balancetonporc (‘verlink jouw varken’) blijven er aantijgingen opduiken in Frankrijk. Op 13 oktober, twee dagen voor de #MeToo-tweet van actrice Alyssa Milano, startte de Franse journaliste Sandra Muller haar eigen twitteractie. Ze riep vrouwen op de naam van de dader te onthullen, nadat ze zelf een boekje opendeed over haar vroegere chef Eric Brion. In het eerste weekend werd #Balancetonporc al 50 duizend keer gebruikt.

De meest prominente beschuldigde is islamoloog Tariq Ramadan: twee vrouwen beschuldigden hem van verkrachting. De van oorsprong Zwitserse islamoloog geeft de komende tijd geen colleges meer aan de universiteit van Oxford, hoewel dat volgens Oxford niet betekent dat de universiteit hem schuldig acht.

Ook gingen in elf Franse steden vrouwen de straten op om te protesteren tegen ongewenste seksuele intimiteiten. Op dit moment ligt er in het Franse parlement een wetsvoorstel om ongepast gedrag tegen vrouwen op straat strafbaar te stellen, hoewel deze nog niet is doorgevoerd.

Groot-Brittannië

Dubieuze berichtjes, verkrachting en zelfs suïcide. In Groot-Brittannië heeft de #MeToo-discussie tot een enorm politiek schandaal geleid. De Labour-politicus Carl Sargeant (49) pleegde dinsdag zelfmoord nadat hij, vanwege vermeende handtastelijkheden, als minister was ontslagen uit de regering van Wales. Zijn partij Labour schorste hem in afwachting van een onderzoek.

Sargeant is niet de enige politicus die in de problemen kwam als gevolg van de golf van #MeToo-aantijgingen. De Britse minister van Defensie Michael Fallon nam vorige week ontslag. Volgens The Sun worden er echter zeker 36 Conservatieven verdacht van mogelijk onzedelijk gedrag, zo zou blijken uit een uitgelekt partijdossier.

De discussie in Groot-Britannië startte met de onthulling van de conservatieve politicus Mark Garnier, die zijn secretaresse seksspeeltjes liet kopen. Ook werd bekend dat vrouwelijke medewerkers in het Britse parlement elkaar in WhatsApp groepen waarschuwden voor mannelijke parlementariërs.

Voor de Britten is #MeToo een pijnlijk déjà vu. In 2012 werd bekend dat de inmiddels overleden BBC-presentator Jimmy Savile in vijftig jaar tijd ruim 214 seksmisdrijven pleegde. Hij verkrachtte 34 slachtoffers, waaronder een 8-jarig jongetje. Savile werkte meer dan veertig jaar voor de BBC als dj en als presentator van onder meer muziekprogramma Top of the Pops en het kinderprogramma Jimmy'll Fix it.

Zweden

Waar de rest van Europa haar pijlen richt op de film- en theaterwereld, ligt in Zweden vooral de journalistiek onder een vergrootglas. De Zweedse blogger Cissi Wallin klapte uit de school en bekende door politiek commentator Fredrik Virtanen te zijn misbruikt. Ook andere kopstukken uit de media raakten in opspraak, waaronder de presentatoren Lasse Kronér en Martin Timmel.

In de krant Svenska Dagbladet vertelden 456 vrouwen uit de film- en theaterwereld over hun ervaringen met seksuele intimidatie. Het protest werd ondertekend door de grootste sterren uit Zweden, onder wie Lena Endre van the Millennium-films and Sofia Helin van de serie The Bridge. Inmiddels zijn TV-omroepen als TV4 en SVT een intern onderzoek gestart.

Italië

In Italië gebruiken vrouwen de hashtag #Quellavoltache (‘Die keer dat…’) om misbruik en seksuele intimidatie aan te kaarten. Toch heerst er in Italië veel terughoudendheid. Volgens actrice Asia Argento, die als een van de eersten vertelde verkracht te zijn door Harvey Weinstein, krijgen slachtoffers van seksueel geweld in Italië vaak de schuld.

Illustratief voor de zwijgcultuur is de kop van de Italiaanse krant Il Libero : 'Eerst geven ze het weg, dan begint het zeuren en doen ze alsof ze spijt hebben'. De actrice zegt haar land te zijn ontvlucht vanwege de haatgolf tegen haar. Ze woont tijdelijk in Berlijn.

Nederland

Ook in Nederland is #MeToo trending. Op 20 oktober vertrok de Vlaamse acteur Jappe Claes bij Het Nationale Theater na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in de tijd dat hij werkte bij de Amsterdamse Theaterschool.  Vier dagen later bekende schrijver en programmamaker Jelle Brandt Corstius in Trouw dat hij in het begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geworden van seksueel misbruik. Een week later bleek dat hij doelde op tv-producent Gijs van Dam. Van Dam zelf ontkende in Pauw. 

Regisseur Ruut Weissman was op zondag 5 november niet aanwezig bij de première van ‘zijn’ musical Fiddler on the roof. Theatermakers hadden opgeroepen tot een boycot wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie. Als voormalig artistiek leider van de Amsterdamse Theaterschool zou hij niet hebben ingegrepen toen docent Jappe Claes over de schreef ging. Ook zou Weissman destijds zelf relaties hebben gehad met verschillende studentes. Daarnaast legde regisseur Job Gosschalk zijn werk neer omdat hij zich naar eigen zeggen schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.Bron:metronieuws.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 09, 2017, 12:07:14
#10

Inge Ipenburg: Alle acteurs wisten het


Er moet een einde komen aan de monopoliepositie van Kemna Casting. Dat stellen acteurs en andere castingbureaus naar aanleiding van de zaak rond Job Gosschalk. ,,Er is een angstcultuur ontstaan.''


,,De macht moet verdeeld worden. Meer castingbureaus, minder verwevenheid met producenten. In het buitenland mág dit niet eens”, zegt Inge Ipenburg, actrice die in diverse theatervoorstellingen en series speelde, waaronder Goede Tijden, Slechte Tijden. Ipenburg reageert op de ophef die ontstond over casting director Job Gosschalk, die zich schuldig heeft gemaakt aan seksuele intimidatie.

Het bureau waar hij voor werkte, Kemna Casting, is in Nederland vrijwel monopolist. Het bedrijf selecteert (beginnende) acteurs voor rollen in grote films, televisieseries, toneel- en theatervoorstellingen. Ipenburg durft als een van de weinigen hardop te zeggen dat het bedrijf te veel macht heeft. Er is daardoor een angstcultuur ontstaan, stelt de actrice. ,,Als er nog maar één castingbureau is, met nauwe banden met de producenten, dan wordt het een heel onveilige situatie. Dan durf je als acteur niets te doen. Ze konden met hun verhaal nergens naar toe. De media? Ik ben ervan overtuigd dat het dan weggemoffeld zou zijn en dat je geen carrière meer had gehad.”

Het overkwam acteur Yorick van Wageningen, die niet gediend was van de handelwijze van Gosschalk en met hem in conflict kwam. ,,Ik ken Yorick uit die periode, een van de meest belovende acteurs in Nederland, maar ineens had hij niets meer te doen”, zegt Ipenburg. Van Wageningen maakte daarna in Hollywood wel furore.

Ipenburg staat niet alleen in haar kritiek. Onder acteurs leeft het gevoel dat Kemna Casting te machtig is zeer breed. Net als verschillende concurrenten van Kemna Casting, die er nog een eigen belang bij hebben, roepen acteurs bijna in koor dat dit zo niet langer kan. In tegenstelling tot Ipenburg willen zij uit angst voor de gevolgen niet met naam genoemd worden. Een van hen maakt de vergelijking van de ‘kleine buurtsuper die niet op kan tegen de Albert Heijn XL’.

Wat de acteurs ook tegen de borst stuit: de verklaring die Kemna Casting dinsdag verstuurde waarin het bedrijf stelt niets te hebben geweten van seksueel overschrijdend gedrag van Gosschalk. ,,Alle acteurs wisten het’’, weet Ipenburg. ,,Producenten staken hun kop in het zand. En het zal geen opzet zijn, maar Kemna kan niet beweren hier nooit iets over gehoord te hebben of niets van te weten. Je moest wel heel erg je best doen om de andere kant op te kijken om echt nooit iets opgevangen te hebben. En als je zegt van niets te weten: vraag je je dan niet af hoe dat komt?”

Ook hier is Ipenburg lang niet de enige. De breed gedeelde mening dat het onmogelijk is dat niemand bij Kemna Casting wist van de jarenlange seksuele intimidatie, schiet bij Marina Wijn in het verkeerde keelgat. ,,Iedereen bij Kemna is hierover met elkaar in gesprek’’, zegt Wijn die tussen 2000 en 2009 voor Kemna Casting werkte. Ze was vijf jaar lang Gosschalks assistent bij tal van castingprojecten. ,,Ik ben echt heel erg van slag’’, zegt ze. ,,Ik voel me persoonlijk aangesproken. Natuurlijk, ik zat daar jarenlang elke dag op kantoor. Ik ben door Job opgeleid, heb zeer intensief met hem samengewerkt. Op basis van zijn verklaring kan ik zeggen: met die vorm van auditeren ging hij over alle grenzen heen.’’Toch stelt Wijn dat ze zelf nooit iets gemerkt heeft. ,,Dat kan je geloven of niet. Ik ken mijn eigen integriteit, ik zou anders écht actie hebben ondernomen.” Volgens haar heeft lang niet iedereen in die wereld alleen maar met Gosschalk te maken. ,,Veel casting directors werken zelfstandig aan projecten onder de noemer van Kemna Casting.”

Wijn wijst op ondernemer Mischa van der Klei die ooit probeerde acteur te worden, maar nu zegt geen kans te hebben gekregen omdat hij niet meeging in de dubieuze wensen van Gosschalk. ,,Het is wel heel makkelijk van hem om na zoveel jaren ineens met modder te gooien. Ik was erbij: die jongen heeft héél veel kansen gehad. Het is niet chique als iemand die bij ons niet uit de verf kwam op deze manier alsnog zijn gram probeert te halen.”

Ipenburg vindt evenwel dat het castinglandschap moet veranderen. ,,De rommel moet worden opgeruimd. Ik heb geen enkele sympathie voor de daders. Tegelijkertijd denk ik: ze zijn wél op de troon gehesen door producenten en door Kemna Casting. Nooit was er kritiek. Nooit zei iemand: Is het nou wel handig om jongens thuis te ontvangen voor bijles? Kemna Casting moet ook bij zichzelf te rade gaan”, aldus de actrice. Ze wil niet ingaan op de verhalen van onder meer oud-medewerkers van Kemna die beweren dat Gosschalk niet de enige is. ,,Het enige dat ik me dan kan voorstellen, is dat iedereen vanaf nu zeer streng in de gaten wordt gehouden.”Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 08, 2017, 12:29:01
#9

'Meerdere acteurs overwegen aangifte tegen Gosschalk'


Een onbekend aantal acteurs overweegt aangifte te doen tegen regisseur, schrijver en film- en televisieproducent Job Gosschalk (50) wegens machtsmisbruik en seksuele intimidatie tijdens castings voor films, theaterstukken en tv-programma's. Volgens Peter R. De Vries, die betrokken was bij het onderzoek naar de misdragingen van Gosschalk, zal na de aangiftes waarschijnlijk meer duidelijk worden over 'een patroon in zijn karakter'Peter R. De Vries verwacht dat na de eerste aangiftes tegen Gosschalk meer zullen volgen. Hij repte in RTL Boulevard over bijna 20 mogelijke slachtoffers, in alle gevallen mannen, in de leeftijd tussen de 18 en 21 jaar. De intimidatiegevallen zouden volgens hem hebben plaatsgevonden tussen 2002 en 2015. Onder de 20 slachtoffers zouden ook twee minderjarige jongens van 17 jaar zitten. ,,Alle verhalen die de gedupeerde mannen ons vertelden, bevatten ongeveer dezelfde kern. Ze moesten tijdens castings zichzelf spelen in ronduit erotische scènes. De mannen dachten bij Gosschalk in het walhalla van de castingwereld te zijn beland. Ze keken tegen hem aan als een absolute god in die branche'', aldus De Vries.

Hoewel veel van de mannen anoniem willen blijven, was Bart Spring in 't Veld (winnaar van de eerste editie van Big Brother) ronduit openhartig over een ontmoeting met Gosschalk. Voor de camera van RTL Boulevard stelde Spring in 't Veld (41) dat Gosschalk hem ooit had opdragen aan zijn penis te zitten. ,,Het voelde vreemd dat ik dat bij mezelf moest doen. Ik voelde dat Job een grens overschreed. Toen ik in zijn nabijheid een scène moest spelen heb ik hem als een voyeur ervaren.''


Job Gosschalk (50) heeft inmiddels toegegeven zich schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag bij een aantal acteurs. Hij geeft toe dat hij te ver is gegaan toen hij 'onvoldoende rekening hield' met het verschil tussen zijn positie en die van een acteur. Gosschalk, die direct zijn werkzaamheden neerlegt, reageert daarmee op geruchten dat hij acteurs heeft gevraagd hun kleding uit te doen tijdens opnames in zijn huis. Dat bevestigt hij nu. ,, Ik ben daarbij in een aantal gevallen – besef ik nu – over grenzen gegaan.''

Volgens Gosschalk is er in de situaties nooit sprake geweest van fysiek contact. ,,Mij bereiken ook allerlei wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen. Van die verhalen wil ik met grote stelligheid afstand nemen.'' Gosschalk biedt zijn excuses aan voor de pijnlijke herinnering die hij de acteurs heeft bezorgd. Hij zegt ook dit persoonlijk te willen doen en benadrukt dat zijn voormalig collega's bij Kemna Casting, waar hij tot 2008 als casting director werkte, er nooit van op de hoogte zijn geweest.

Peter R. de Vries zei vanavond verder dat een aantal mannen de verklaring van Gosschalk hoogst merkwaardig vindt. ,,Zij stellen dat Gosschalk dingen ontkent die wel degelijk zijn voorgevallen'', aldus De Vries die ook de advocaat van Gosschalk sprak. ,,Die ging niet in op details, en vertelde eigenlijk alleen maar dat het zo'n  hectische dag voor zijn cliënt is, en dat hij in een mediastorm zit. En ook dat er, naast bevestigingen over bepaalde gevallen, ook wilde verhalen de ronde doen over Job Gosschalk die niet kloppen.''

Ook de redacteur van Nieuwe Revu, die de afgelopen weken spitte in de zaak Gosschalk en erover publiceerde, vindt de verklaring van Gosschalk merkwaardig. ,,Door ontkenningen in zijn verklaringen hebben sommige slachtoffers het gevoel te worden weggezet als leugenaars'', zei hij bij De Wereld Draait Door.Bart Spring in 't Veld

Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 08, 2017, 12:00:07
#8

Winston Post: Ik moest potje masturberen van Job


Verschillende acteurs klappen uit de school over het grensoverschrijdende gedrag van regisseur, schrijver, film- en televisieproducent Job Gosschalk (50). Zo werd acteur en presentator Winston Post door Gosschalk gevraagd een potje te masturberen.


Post brak de 'bijlessessie' die hij met de regisseur had af na het aparte verzoek. ,,Ik denk dat het feit dat ik niet inging op zijn lesmethodiek, zeker geen positieve invloed op mijn carrière heeft gehad, eerder andersom", zegt Post tegen NOS op 3.

,,Machtsmisbruik door toedoen van seksuele intimidatie", noemt Post het. ,,Alles natuurlijk onder het mom van dat het erbij hoort als je acteur bent en je geen gêne moet hebben."

Gosschalk geeft toe dat hij te ver is gegaan toen hij 'onvoldoende rekening hield' met het verschil tussen zijn positie en die van een acteur. De verklaring van de regisseur en producent kwam voorafgaand aan een artikel in Nieuwe Revu, waarin drie acteurs hem beschuldigen van seksuele intimidatie. Volgens hoofdredacteur Jonathan Ursem hebben zich na een eerdere publicatie zeven personen gemeld bij het weekblad met verhalen over de voormalig castingdirecteur, maar niet iedereen wilde meewerken aan een artikel.

In het verhaal, dat vandaag op de website staat, komt onder anderen Etienne Poeder, hoofdrolspeler in de musical The Lion King uit 2005, aan het woord. ,,Nog niet bekend met wat kan en mag in de entertainmentwereld, heb ik mezelf tijdens een privésessie met Job moeten uitkleden om in mijn onderbroek mijn lied ten gehore te laten brengen. Hij vertelde me dat ik dat gewoon moest kunnen, ook als hij ter plekke zou gaan staan masturberen.'' Poeder zei zich hierbij zeer ongemakkelijk te voelen.

Ook de andere twee, die anoniem blijven, hebben verhalen over audities waarbij ze zich moesten uitkleden of seksuele handelingen bij zichzelf moesten verrichten. De producent heeft volgens het tijdschrift in een verklaring zijn gedrag deels toegegeven, maar zegt ook dat er bij zijn weten nooit ongewenst fysiek contact is geweest. Hij biedt zijn excuses aan en wil graag in gesprek met Etienne Poeder.

Regisseur Jean van de Velde werkte diverse keren samen met Job Gosschalk, die de acteurs voor een aantal van zijn films (Wild Romance, All Stars) koos. ,,Maar er is nooit iets voorgevallen, omdat ik zelf altijd bij de casting van mijn films aanwezig was. Ik heb nooit van iemand iets vernomen over mogelijk wangedrag van Job. Ik ben daarom ook verrast over de aantijgingen tegen zijn persoon. Job is geen grote man, ik zie hem niet direct in staat om zich fysiek aan iemand op te dringen. Kijk, op filmsets gebeurt heus wel wat. Zelf ben ik als negentienjarige beginneling op een filmset lastiggevallen door de inmiddels overleden Franse acteur Jean-Claude Brialy. Maar ik kon hem van mij afweren, ik heb er geen trauma aan overgehouden.''

,,Laten we niet vergeten dat Job niet in staat van beschuldiging is gesteld. Er ligt geen aanklacht. Het is dus niet zo dat zijn dagen in de Nederlandse filmwereld geteld zijn wat mij betreft. En ook al geeft hij toe dat hij dingen heeft gedaan die niet helemaal in orde zijn; de brandzalf staat bij mij klaar.’’Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 08, 2017, 11:53:59
#7
Hollywoodacteur jaren in de war na seksueel incident met Gosschalk

De Nederlandse, in Hollywood actieve acteur Yorick van Wageningen (53), bij het grote publiek bekend van zijn rollen in films als Oorlogswinter en The Girl with the Dragon Tattoo, zegt dat hij na een seksueel incident met castingdirector en regisseur Job Gosschalk 'decennialang in de ban is gedaan'. Dat heeft hij vandaag laten weten in een schriftelijke verklaring aan de Volkskrant.


Volgens Van Wageningen is hij 'na een duistere periode' in zijn leven 'uiteindelijk de dans ontsprongen door in Hollywood aan de bak te komen'. ,,Mijn hart gaat uit naar hen die niet zo goed zijn weggekomen,'' zo laat hij weten aan de Volkskrant in een persoonlijke reactie op de misdragingen van Gosschalk toen deze nog werkte bij het bedrijf Kemna Casting. Gosschalk gaf vandaag in een statement toe zich schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Kemna Casting reageerde met de mededeling niets te hebben geweten van de privéaudities die Gosschalk onder meer in zijn eigen woning hield.

Van Wageningen: ,,Het is goed dat Job met een verklaring naar buiten komt, maar ik betwijfel ten zeerste dat niemand binnen Kemna Casting hiervan op de hoogte was. Iedereen weet wat voor een ongezonde cultuur heerst in dat bedrijf.'' De acteur stelt dat er door de handelswijze van Gosschalk 'talloze levens zijn verwoest'. ,,Ik ben bij sommigen daar persoonlijk getuige van geweest. Om dat af te doen als 'gekwetst of een pijnlijke herinnering te hebben' komt in mijn ogen obsceen over. Er zijn carrières verwoest, dromen verwoest, identiteiten verwoest. Acteren is zoveel meer dan 'een vak', als dat van je wordt afgenomen sterft er iets.''
Aangiftes

Yorick van Wageningen is niet de eerste die uit de school klapt over Job Gosschalk. Een onbekend aantal acteurs overweegt aangifte te doen tegen hem wegens machtsmisbruik en seksuele intimidatie tijdens castings voor films, theaterstukken en tv-programma's. Volgens Peter R. De Vries, die betrokken was bij het onderzoek naar de misdragingen van Gosschalk, zal na de aangiftes waarschijnlijk meer duidelijk worden over 'een patroon in zijn karakter'

Peter R. De Vries verwacht dat na de eerste aangiftes tegen Gosschalk meer zullen volgen. Hij repte in RTL Boulevard over bijna 20 mogelijke slachtoffers, in alle gevallen mannen, in de leeftijd tussen de 18 en 21 jaar. De intimidatiegevallen zouden volgens hem hebben plaatsgevonden tussen 2002 en 2015. Onder de 20 slachtoffers zouden ook twee minderjarige jongens van 17 jaar zitten. ,,Alle verhalen die de gedupeerde mannen ons vertelden, bevatten ongeveer dezelfde kern. Ze moesten tijdens castings zichzelf spelen in ronduit erotische scènes. De mannen dachten bij Gosschalk in het walhalla van de castingwereld te zijn beland. Ze keken tegen hem aan als een absolute god in die branche'', aldus De Vries.

Van Wageningen stelt over dat laatste dat Gosschalk een machtige figuur in zijn wereld was. ,,Misschien moeten we als de rook is gaan liggen eens kijken naar de machtsstructuren die dit soort situaties mogelijk maken.


Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 08, 2017, 11:50:23
#6

Gosschalk al in jaren 90 ontslagen om geruchten


Harry Klooster, jarenlang een van de belangrijkste casting directors van Nederland, ontsloeg in de jaren 90 Job Gosschalk na geruchten over seksuele intimidatie. Gosschalk werkte toen enige tijd voor Kloosters castingbureau.


Harry Klooster zocht begin jaren 90 naar hulp bij de casting voor de VARA-politieserie Bureau Kruislaan. Hij nam Job Gosschalk aan, die toentertijd ‘een klein castingbureautje’ voor figuranten runde. Na nog geen jaar was hij niet langer welkom, bevestigt Klooster aan deze site.

,,Hij paste niet in ons team. En inderdaad, mij kwam ook ter ore dat Gosschalk in de weekenden, bij ons op kantoor toen er verder niemand was, castings deed. Daar zou ook sprake zijn geweest van seksuele intimidatie. Het waren geruchten’’, benadrukt Klooster. ,,Maar die geruchten hebben zeker meegespeeld in het niet verlengen van zijn contract.’’


De wilde verhalen over Gosschalk bleven de ronde doen. En Klooster, die tien jaar geleden stopte als casting director vanwege gezondheidsproblemen, bleef die verhalen horen. ,,In dit vak wisten heel veel mensen al jaren dat dit speelde, maar niemand kon er de vinger op leggen. Ook al kreeg ik signalen van acteurs. Maar als zij er niet mee naar voren durven te treden, is het niet aan mij om dat wél te doen. ‘Harry, hou je mond hierover’, hoorde ik steeds.’’

Gosschalk verklaarde vandaag in zijn statement dat er nooit sprake was van fysiek contact met acteurs. ,,Absolute flauwekul’’, zegt Klooster zelfverzekerd. ,,En veel van die acteurs zijn heteroseksueel. Die komen ook niet naar voren, omdat ze zich schamen. Want het past niet bij het verwachte machogedrag. Ik ken acteurs die hier ook psychisch zo door in de problemen raakten, dat ze zijn gestopt met het vak.’’

Nu enkele acteurs zich wél uitspreken, wil ook Klooster van zich laten horen. ,,Nu zij de moed tonen, kan ik onmogelijk achterblijven. Gosschalk maakte misbruik van zijn machtspositie. Het is ook een bezoedeling van het vak casting. Dit moet voor eens en altijd stoppen.’’Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 08, 2017, 11:46:22
#5
Gosschalk legt werk neer na bekentenis seksuele intimidaties

Regisseur, schrijver en film- en televisieproducent Job Gosschalk (50) heeft zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag bij een aantal acteurs. Hij geeft toe dat hij te ver is gegaan toen hij 'onvoldoende rekening hield' met het verschil tussen zijn positie en die van een acteur.


Gosschalk, die direct zijn werkzaamheden neerlegt, reageert daarmee op geruchten dat hij acteurs heeft gevraagd hun kleding uit te doen tijdens opnames in zijn huis. Dat bevestigt hij nu. ,, Ik ben daarbij in een aantal gevallen – besef ik nu – over grenzen gegaan.''

Volgens Gosschalk is er in de situaties nooit sprake geweest van fysiek contact. ,,Mij bereiken ook allerlei wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen. Van die verhalen wil ik met grote stelligheid afstand nemen.''

Geschrokken

Gosschalk biedt zijn excuses aan voor de pijnlijke herinnering die hij de acteurs heeft bezorgd. Hij zegt ook dit persoonlijk te willen doen en benadrukt dat zijn voormalig collega's bij Kemna Casting, waar hij tot 2008 als casting director werkte, er nooit van op de hoogte zijn geweest.

Kemna Casting zegt 'enorm geschrokken' te zijn van Gosschalks verklaring. ,,Grensoverschrijdend gedrag wordt op geen enkele manier getolereerd binnen onze organisatie. Wij doen er daarom alles aan om dergelijk gedrag te voorkomen en nemen waar nodig maatregelen. Zo is er nu een vertrouwenspersoon tot wie acteurs en actrices zich kunnen wenden.''

Endemol Shine, dat voor 70 procent eigenaar is tv-productiemaatschappij Kemna & Zonen waarvoor Gosschalk werkte,  heeft ook gereageerd op de bekentenissen van en over Gosschalk. ,,Dergelijk normoverschrijdend gedrag wordt op geen enkele manier getolereerd binnen onze organisatie. Het is vanzelfsprekend dat de samenwerking tussen Endemol Shine en Job per direct stopt. De komende dagen zullen wij onze partners en klanten informeren over het verdere verloop van de projecten, waarin wij tot nu toe met Job Gosschalk samenwerkten.''

Gosschalk werkte recent aan de films De Zevende Hemel, Moos en de televisieserie Jeuk. Hij regisseerde ook het theaterstuk De Marathon en was producent van de hitfilm Alles is Liefde (2007).Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 08, 2017, 11:39:14
#4
#MeToo verplaatst de rechtszaal naar de tv-studio

Je kunt er niet omheen, hét thema van deze weken, dat ik maar even samenvat als MeToo. Iedere zichzelf respecterende columnist en commentator heeft er inmiddels zijn zegje over gedaan, meestal voorafgegaan door de zin: ‘Ik word zo moe van dit onderwerp.’ Mij ergeren een paar aspecten.


In de eerste plaats lijkt alles op één hoop te worden gegooid: een hand op een knie aan een dinertafel en seks met minderjarigen, een gewaagde opmerking bij het kopieerapparaat en een brute verkrachting.

Zwakke vergrijpen worden met een vergrootglas halsmisdrijven; dat is erg, maar erger misschien is nog dat de échte zware zedenmisdrijven onwillekeurig worden teruggebracht tot: ‘Ach ja, dat hoort er óók bij.’
Onschuldsbeginsel wordt kapotgemaakt

Tweede ergernis. In een beschaafde samenleving, een rechtsstaat, torent boven alles uit het beginsel dat iemand onschuldig is totdat zijn/haar schuld is bewezen. Dat beginsel wordt hier met voeten getreden: iemand wiens/wier naam in dit verband wordt genoemd, is eigenlijk al veroordeeld – misschien alleen niet als hij kan aantonen dat hij/zij in het genoemde jaar nog niet was geboren.

Maar ook dat lijkt me in het huidige klimaat onzeker. Ook een ander rechtsbeginsel wordt met voeten getreden: niemand kan veroordeeld worden voor een daad die nog niet strafbaar was toen deze werd begaan. Logischer kan het niet, maar MeToo en al zijn/haar volgelingen weten beter. Wat in, pakweg, 1997 niet meer was dan een onschuldige opmerking, is in de puriteinse, veramerikaniseerde samenleving van 2017 Heel Erg.

De man die in 1997 in een kantoortuin tegen zijn vrouwelijke collega zei ‘Ik zou je wel eens in bikini willen zien’ oogstte toen een (glim)lach of misschien zelfs een realisatie van zijn fantasie, maar volgt nu met angst en vreze de social media.

Ten slotte: de rol van social media wordt natuurlijk alom gehekeld, dat kost niks, maar wat is de rol van de (echte, ‘mainstream’) media in deze heksenjacht? (Ter opfrissing: de grote heksenjacht vond in Europa plaats in en rond de zestiende eeuw en kostte circa 100.000 vermeende heksen het leven; laten we hopen dat we dit getal nu niet halen.)
Mediatroetelkind bij uitstek

‘De’ media – althans de meeste – hebben slaafs meegedaan aan het verzieken van het geestelijk klimaat, waarin langzamerhand iedereen op zijn hoede moet zijn. Het zou mij niet verbazen als goeddeels dezelfde columnisten die daarin een wezenlijke rol hebben vervuld, nu voorin de rij staan om deze ‘uitwassen’ op de korrel te nemen.

Het is interessant dat uitgerekend Jelle Brandt Corstius middelpunt van een schandaal is. Ik weet niet of hij gelijk heeft met zijn onthulling van verkrachting of de vermeende dader van destijds met zijn woedende ontkenning. En eigenlijk kan het me ook niet schelen.

Maar juist Brandt Corstius, het mediatroetelkind bij uitstek! Razend was hij, na een uitzending van Pauw waarin zijn zaak uitvoerig aan de orde kwam. Zijn commentaar: ‘Het was onwerkelijk om een van de meest traumatische gebeurtenissen gereduceerd te zien worden tot een potje gezelligheid.’ Tja, dat is nooit anders geweest, maar het viel Jelle alleen niet zo op, toen hij daarvan profiteerde en wereldberoemd in Nederland werd via dergelijke programma’s en de hijgerige publiciteit over zijn nieuwste boek of tv-programma.
Gezellige huiskamergasten

Zoals we allemaal hebben toegekeken toen bij Barend en Van Dorp, Pauw (en Witteman), Matthijs, Jinek, Humberto Tan en al die anderen, ingewikkelde zaken werden teruggebracht tot multiple-choice-eenvoud. Bram Moszkowicz, Bénédicte Ficq, Stijn Franken, Gerard Spong, Jan-Hein Kuijpers en al die andere strafrechtadvocaten mochten jarenlang (tot de dag van vandaag) hun belichting geven van lopende geruchtmakende strafzaken en werden gezellige gasten in de huiskamer.

Het beeld heeft de werkelijkheid vervangen, dat is allang een terechte constatering.

Geleidelijk werd de rechtszaal verplaatst naar de tv-studio en de rechter vervangen door een zogeheten ‘tv-personality’.

Bron:Elsevier

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 08, 2017, 11:33:05
#3
#MeToo-hysterie overschaduwt werkelijk seksueel geweld

De afgelopen dagen delen vrouwen op sociale media massaal hun ervaringen met ongewenst seksueel gedrag via de hashtag #MeToo. Die campagne is hysterisch, en streeft zijn doel voorbij.

#Metoo is een antwoord op het schandaal rond Hollywoodmagnaat Harvey Weinstein, die door talloze actrices wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. Weinstein is inmiddels onttroond. Terecht.

Maar binnen een dag werd #MeToo trending op Twitter, met tienduizenden vrouwen die hun verhaal doen – van heel specifiek tot zeer vaag – en geschokte reacties op het enorme aantal ‘slachtoffers’ tot gevolg. De actie wordt taboedoorbrekend genoemd, terwijl ongewenste intimiteiten toch al zeker een aantal jaren – zo niet decennia – wereldwijd onderwerp van discussie zijn.

De ‘Me Too’-aantallen zijn inderdaad enorm. Maar dat komt vooral door de brede (en bovendien foutieve) definitie van seksueel geweld die wordt gehanteerd in deze campagne. Die definitie is komen overwaaien uit het Amerikaanse campusleven, waarbij seksuele intimidatie elke vorm van sociaal contact is waarbij de vrouw zich niet comfortabel voelt. En dat is nogal subjectief.
Het is voor mannen allemaal heel verwarrend

Naroepen, ongewenste complimenten en flauwe, seksistische grappen worden op een hoop gegooid met serieuze aanranding en verkrachting. Vrouwen die opmerkingen of complimenten krijgen uit ongewilde hoek wentelen zich in de hysterie van #metoo. Columnisten doen en masse ‘hun verhaal’ over incidenten uit hun leven, velen van hen betrekkelijk onschuldig.

Dat is niet om seksueel geweld te bagatelliseren, integendeel. De vraag is juist hoe vrouwen die serieus slachtoffer zijn geworden van verkrachting of daadwerkelijke aanranding dit ervaren. Een vriendin die een jaar of tien geleden op een feestje is gedrogeerd, aangerand, door verschillende daders verkracht, en vervolgens halfnaakt is achtergelaten, aanschouwt de Me Too-hashtag met afschuw: ‘No, not you too.’

Bovendien is dit voor mannen allemaal heel verwarrend. Een goedbedoeld compliment of onschuldige dan wel onhandige flirt wordt zo onder het mom van ‘rape culture’ geframed als seksueel misdrijf. Het gaat zelfs zo ver dat er al gauw een #IHave volgde: mannen die het boetekleed aantrekken op sociale media. ‘Ja, ik heb me schuldig gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en het bijgedragen aan een klimaat waarin dit kan’. Wat is ‘dit’ precies?

Complimenten zijn geen seksueel geweld

Iedereen is wel eens – al dan niet per ongeluk – betast in het openbaar, of heeft last gehad van een iets te opdringerige man. Maar hoe traumatiserend is dat daadwerkelijk?

Complimenten zijn geen seksueel geweld, hoe oninteressant of onaantrekkelijk de gever ook is. Een hand op je schouder of bovenbeen ook niet. In plaats van mannen als collectief te criminaliseren voor iets wat voor velen toch als instinctief gedrag geldt, is het beter om vrouwen weerbaarder te maken. Bevalt een sociale interactie je niet? Zeg dat dan.

Man up, ladies, en trek je bek open als iets je niet aanstaat.
Bron:Elsevier

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 08, 2017, 11:26:05
#2
Overal ter wereld zeggen vrouwen: #MeToo

Al twee weken delen vrouwen via social media massaal hun verhalen over seksuele intimidatie en (machts)misbruik. Niet alleen in Nederland en de Verenigde Staten, maar overal. Ook in landen als India, Pakistan en Egypte zeggen vrouwen massaal: #MeToo.#balancetonporc: Frankrijk. ‘Balance ton porc’ betekent zoveel als: ‘verlink jouw varken’.Opvallend veel Franse vrouwen spreken zich uit. In het land van de avontuurtjes gebeurt dus heel wat tegen de zin van de vrouwen in. Een paar jaar geleden spraken vrouwen zich daar ook al uit. Toen was de aanleiding de misplaatste seksuele toespelingen van politici richting journalistes.
Italië

#Quellavoltache: In Italië gebruiken vrouwen deze tag om misbruik en seksuele intimidatie aan te kaarten. Het betekent: 'die keer dat…' Maar dat wordt ze lang niet altijd in dank afgenomen, merkte ook actrice Asia Argento. Zij was een van de eerste vrouwen die vertelde te zijn verkracht door de Amerikaanse producent Harvey Weinstein. De reacties in Italië zijn niet mals. Op sociale media wordt ze uitgemaakt voor slet.

Volgens Argento krijgen slachtoffers van seksueel geweld in Italië vaak de schuld. De actrice zegt haar land te zijn ontvlucht vanwege de haatgolf tegen haar. Ze woont tijdelijk in Berlijn.
Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië heeft #MeToo geleid tot een enorm politiek schandaal. De hele week regent het misbruikverhalen rond Britse politici. Het begon met de onthulling over conservatief politicus Mark Garnier die zijn secretaresse seksspeeltjes liet kopen en haar 'sugartits' noemde.

Vervolgens werd bekend dat vrouwelijke medewerkers in het parlement elkaar in WhatsApp-groepjes waarschuwen voor 'grijpgrage' mannelijke parlementariërs. En Bex Bailey, een vrouwelijk partijlid van Labour onthulde op een partijcongres te zijn verkracht. Een partijbons raadde haar af aangifte te doen.                                                               
Pakistan en India

Landen als Pakistan en vooral India zijn berucht vanwege het seksuele geweld tegen vrouwen. De verkrachting met dodelijke afloop van een jonge vrouw een paar jaar geleden zorgde er voor een ware volkswoede. Veel vrouwen geven in het kader van #MeToo aan zich niet veilig te voelen op straat of in het openbaar vervoer.
Bron:RTLNieuws.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 08, 2017, 11:23:43
#1

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

# MeToo
« Reactie #1 Gepost op: november 08, 2017, 11:23:43 »