Nowlive.eu

Registreren
 

Aanslagen Europa
gelezen 22319 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
november 21, 2015, 21:47:54
#7
Bizar: Brussel uitgestorven, op elke hoek soldaten

De gemeente Brussel heeft de uitbaters van cafťs geadviseerd zaterdagavond de deuren te sluiten. Dat is geen verplichting maar een aanbeveling, zei een woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur tegen de krant De Morgen.


Het advies geldt voor delen van de binnenstad. Agenten zijn zaterdagmiddag de cafťs langsgegaan om dat te melden.

Verslaggever Jeroen Schmale is in Brussel. Hij ziet een uitgestorven centrum. Veel horecagelegenheden houden volgens hem de deuren dicht. Het voelt onwerkelijk aan, met op elke hoek van de straat soldaten.

Dreiging
De Belgische premier Michel vertelde zaterdagochtend in een persconferentie dat er concrete aanwijzingen waren voor een op handen zijnde aanslag in de hoofdstad Brussel. Het zou gaan om aanslagen vergelijkbaar met die in Parijs. Daarom was het dreigingsniveau in BelgiŽ een dag eerder naar het hoogste niveau opgeschaald. Er werd geadviseerd grootschalige evenementen af te gelasten, metrostations werden gesloten.

Specifieker reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken specificeerde het reisadvies voor BelgiŽ zaterdagavond nog iets verder. De website van Buitenlandse Zaken in Den Haag vermeldt: ,,Hoogste niveau van veiligheidsdreiging in het gewest Brussel en dat wil zeggen reŽel risico op terroristische aanslagen. Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. En volg de instructies van de autoriteiten op.''

Toegevoegd is de zinsnede dat er een reŽel risico is op terroristische aanslagen.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Terreurdreiging BelgiŽ
« Reactie #7 Gepost op: november 21, 2015, 21:47:54 »

november 21, 2015, 18:39:59
#6
Aanwijzingen voor aanslagen in Brussel

18u29


NAVO extra beveiligd Het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel wordt extra beveiligd. Dat meldt Jim Scutio, CNN-journalist, op Twitter.

18u21

Extra uitzending De Afspraak Om 20 uur is er een extra uitzending van het programma De Afspraak te zien op Canvas. Onder andere minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Rudi Vranckx zullen te gast zijn.

18u10

Supermarkten gesloten Verschillende supermarkten in het Brusselse hebben uit voorzorg hun deuren gesloten. De hypermarkten Carrefour van Evere en Sint-Agatha-Berchem sloten tijdens de dag de deuren, net als de Carrefour Markets van Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe. "De winkels werden niet gesloten omwille van een directe dreiging, maar eerder op vraag van de gemeentelijke autoriteiten", aldus Baptiste Van Outryve, woordvoerder van Carrefour.

Ook de Carrefour-winkel van City 2 en de Carrefour Express-winkels van winkelcentrum Rogier en metrostation Rogier gingen zaterdag dicht, nadat het winkelcentrum en metrostation op aandringen van de ordediensten ook gesloten werden.

Bij Delhaize werden twee winkels in de hoofdstad gesloten, met name in de shoppingcentra Basilix en Westland Shopping.

De twee supermarktketens meldden ook dat ze de veiligheidsmaatregelen in hun winkels opgetrokken hebben.


 17u59


UEFA Youth League-duel afgelast De UEFA Youth League-wedstrijd van dinsdag tussen RSC Anderlecht en het Zwitserse Servette GenŤve is omwille van de huidige toestand in en rond Brussel uitgesteld naar een latere datum. Dat heeft Paars-Wit laten weten.

De U19-ploeg van Anderlecht neemt het in de tweede ronde van de Youth League in een dubbele confrontatie op tegen het Zwitserse Servette GenŤve. De heenwedstrijd werd normaal gezien dinsdag om 19.30 uur in het Constant Vanden Stockstadion afgetrapt, de terugwedstrijd is voor 2 december om 14 uur in GenŤve.

17u36

Humanitair konvooi doorzocht in Bierges Op de snelwegparking in Bierges, een deelgemeente van het Waals-Brabantse Waver, heeft een grote politieactie plaatsgevonden. Dat is vernomen van de lokale politie. Het zou gaan om een vals alarm in het kader van de terreurdreiging.

De politie van de zone Waver werd zaterdag omstreeks 14 uur op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van "drie verdachte oude ambulances met bebaarde mannen aan boord" op de snelwegparking van Bierges langs de E411 in de richting van Namen.

De drie voertuigen, met Britse nummerplaten, werden volledig doorzocht. "Daarbij werden alleen kleding, voedsel en geld aangetroffen", aldus een commissaris van de politiezone Waver.

Verschillende personen zijn wel administratief aangehouden en naar het politiekantoor overgebracht. "De opgepakte personen blijken deel uit te maken van een humanitair konvooi met bestemming Turkije, hetgeen dus a priori niets te zien heeft met de terreurdreiging", klinkt het bij de Waverse politie.

17u35


Veiligheidsmaatregelen Europese wijk Als gevolg van de verhoging van het dreigingsniveau in Brussel is ook het veiligheidssysteem van de Europese Commissie is in werking getreden. Dat heeft een woordvoerder meegedeeld. "Wij volgen het advies van de Belgische autoriteiten", klinkt het.

In de Europese gebouwen worden controles uitgevoerd en enkel de werknemers van de Europese Commissie mogen binnen. "We blijven, net als de andere instellingen, op niveau geel, en dat sinds de aanslagen in Parijs", meldt een parlementaire bron aan Belga.


17u26
Het Beursplein in Brussel

Aanbeveling: sluiten om 18 uur De stad Brussel raadt restaurant- en cafťuitbaters in het centrum aan om vanavond om 18 uur te sluiten. Dat is geen verplichting, maar wel een aanbeveling, zegt de woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur

De aanbeveling geldt onder andere voor de zone rond de Sint-Gorikshallen, de beurs en Plattesteen. De politie heeft de uitbaters van de etablissementen in de buurt ter plaatse geÔnformeerd.

17u12

Nog meer sluitingen De gemeente Etterbeek besliste om een aantal theater- en concertzalen dicht te houden, onder meer theaterzaal Saint-Michel, Le Senghor en Arsenal. Ook de zondagsmarkt op het Jourdanplein gaat niet door.

De Villa Empain, een kunstencentrum aan de Rooseveltlaan in Elsene, houdt het hele weekeinde de deuren dicht.

16u58

4 arrestaties op Grote Zavel De speciale eenheden van de federale politie hebben rond 15 uur vier personen opgepakt die in een verdachte wagen zaten aan de Grote Zavel in Brussel. Dat heeft een militair ter plaatse gemeld aan persagentschap Belga.

Er is voorlopig geen verdere informatie.


16u50


Trouwfoto's tussen militairen Terreurdreiging of niet, het leven gaat toch gewoon door. Zo is er dit koppel, dat vandaag trouwfoto's laat nemen in Brussel. Een verslaggever van de Nederlandse omroep NOS plaatste de foto op Twitter, waar hij honderden likes en retweets kreeg.Bron:HLN.be

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 21, 2015, 18:29:34
#5
Sluipschutters bewaken Grote Markt: Brussel in 'lockdown'Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 21, 2015, 18:18:50
#4
Reisadvies buurlanden: "Mijd drukke plekken in Brussel"

 Meerdere landen hebben vandaag hun reisadvies voor BelgiŽ aangepast. Centraal daarin steeds de oproep om plaatsen waar veel mensen komen te mijden in het Brussels gewest, waar het dreigingsniveau werd verhoogd naar vier, het hoogst mogelijk niveau.


"Bent u in Brussel? Vermijd plaatsen waar veel mensen komen, zoals bijvoorbeeld winkelstraten, musea, etc.", zo staat bijvoorbeeld in het aangepaste reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. "De metro en pre-metro rijden tot nader bericht niet. De situatie wordt door de Belgische autoriteiten van dag tot dag bekeken. Blijf op de hoogte en volg dan de berichten van de lokale autoriteiten op."

Een gelijkaardig geluid bij Buitenlandse Zaken in het Verenigd Koninkrijk. Dat wijst erop dat het hoogste dreigingsniveau betekent dat "de dreiging van een terroristische aanval ernstig en zeer nabij" is. "Mensen moeten plaatsen vermijden waar veel volk bijeenkomt, in het bijzonder in het Brussels gewest, inclusief concerten, grote evenementen, stations, luchthavens, het openbaar vervoer en drukke shoppingcentra", zo staat in het reisadvies voor BelgiŽ.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland roept reizigers op grote mensenverzamelingen in het Brussels gewest te vermijden. Het vraagt mensen ook om "zich op het openbare domein met verhoogde oplettendheid en waakzaamheid te bewegen", en steeds de aanwijzingen van de Belgische ordediensten op te volgen.

Ook Frankrijk geeft gelijkaardige richtlijnen mee, en vraagt bovendien "om geen geruchten te verspreiden", zoals ook in de aanbevelingen van het Crisiscentrum in BelgiŽ staat.
Bron:HLN.be

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 21, 2015, 18:10:41
#3
Premier Charles Michel kondigde zaterdagochtend vier maatregelen aan als gevolg van het verhoogde dreigingsniveau.

1. Grote evenementen worden geannuleerd (die capaciteit kan gebruikt worden voor andere 'inzetbaarheid')

2. De metro wordt stopgezet tot zondagmiddag. Dan volgt een nieuwe evaluatie.

3. Capaciteiten voor militairen en politie worden verstrekt, met uitdrukkelijke aandacht voor Brussel.

4. Telefoonnummer 1771 wordt gelanceerd voor vragen aan crisiscentrum.

Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 21, 2015, 18:09:33
#2
Belgische premier: concrete aanwijzingen voor aanslag

Brussel wordt bedreigd. De dreiging betreft een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven, te vergelijken met de aanslagen in Parijs. Dat zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie. Op last van de politie blijven zaterdag onder meer alle 69 metrostations in Brussel dicht.


De Belgische premier Michel vertelde zaterdagochtend in een persconferentie dat er concrete aanwijzingen waren voor een op handen zijnde aanslag in de hoofdstad Brussel. Het zou gaan om aanslagen vergelijkbaar met die in Parijs.

De dreiging in Brussel betreft vooral de winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel mensen op af komen. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen.

Voetbal
Het crisiscentrum Brusselse gemeenten adviseerde zaterdagochtend om grote evenementen en voetbalwedstrijden te annuleren vanwege verhoogde terreurdreiging. Later werd bekend dat de meeste voetbalwedstrijden gewoon doorgaan, maar dat Lokeren-Anderlecht werd afgelast.

Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht. Het ministerie wil mensen niet bang maken, maar wel waakzaam, vertelde de premier in een persconferentie.

De getroffen maatregelen (zie kader) gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen, waarin behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting hebben.

Zaterdmiddag verrichte de politie in Brussel vier aanhoudingen. Het is nog onduidelijk of deze actie ook te maken heeft met de verhoogde terreurdreiging. Rond diezelfde tijd werden in het centrum van Londen drie ingezetenen van een BMW met Belgisch kenteken aangehouden.

Hoogste niveau
In het Brussels Gewest (alles wat binnen de grote ring van Brussel ligt) is in de nacht van vrijdag op zaterdag het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging 'ernstig en zeer nabij' is.

In de rest van BelgiŽ blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging 'mogelijk en waarschijnlijk' is. De Brusselse luchthaven Zaventem ligt buiten het gewest, en blijft voorlopig open. Er worden wel extra maatregelen genomen. Ook de intocht van Sinterklaas in een wijk tegen het Gewest aan is afgelast.

Drukke plekken
Het OCAD raadt mensen in het Brusselse Gewest aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze hoeven niet binnen te blijven, maar moeten plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden.

Ook moet de bevolking veiligheidscontroles respecteren en geen geruchten verspreiden, maar alleen informatie van overheden en de politie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies naar BelgiŽ aangepast. De veiligheidsdreiging in het gewest Brussel is op het hoogste niveau. Het ministerie roept mensen daarom op plaatsen te vermijden waar veel mensen komen en altijd instructies van de autoriteiten op te volgen.

Ondanks de regen en de verhoogde terreurdreiging zoeken honderden toeristen en dagjesmensen toch gewoon de toeristische trekpleisters van de Belgische hoofdstad op.

Salah Abdeslam
Verder worden in Brussel meer agenten en militairen ingezet. Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in BelgiŽ afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is. Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt.

Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de evenknie van de Nederlandse Nationaal CoŲrdinator Terrorisme en Veiligheid.

Tweede keer
Het is de tweede keer dat in Belgie de hoogste terrreurdreiging wordt afgekondigd. Niveau 4 gold even in Brussel tijdens de jaarovergang van 2007 naar 2008. Het werd afgekondigd naar aanleiding van een dreiging in verband met plannen om de veroordeelde terrorist en voormalig profvoetballer Nizar Trabelsi uit de gevangenis te bevrijden. Het traditionele eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg werd toen afgelast.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


november 21, 2015, 18:07:17
#1
« Laatst bewerkt op: mei 23, 2017, 10:51:21 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Aanslagen Europa
« Reactie #1 Gepost op: november 21, 2015, 18:07:17 »