Nowlive.eu

Registreren
 

Aanslagen Brussel
gelezen 24390 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
november 13, 2016, 00:37:24
#53
"Abdeslam is in de gevangenis nog meer geradicaliseerd"

Salah Abdeslam, de enige nog levende terrorist achter de aanslagen in Parijs, is in de gevangenis verder geradicaliseerd. Mede daardoor weigert hij met justitie te praten. Dat zegt zijn voormalig advocaat Sven Mary vandaag in een interview met de Nederlandse Volkskrant.


"Abdeslams deradicalisering had al een tijd geleden moeten beginnen, maar het wordt alleen maar erger", aldus Mary. "Hij heeft een baard nu. Hij is een echte fundamentalistische moslim geworden. Hij was een jongen van de straat met Nikes."

De omstandigheden in de gevangenis hebben bijgedragen aan de radicalisering, stelt Mary. "Men foltert hem niet fysiek. Het is geen Guantanamo Bay. Maar men beantwoordt horror wel met mentale foltering. Waarom zou hij nog iets willen geven aan degene die hem dit aandoet?"

"Zwijgen was niet het plan"
Vorige maand legde Mary -samen met de Franse advocaat Frank Berton- de verdediging van Abdeslam neer. "Zwijgen was niet het plan. Dit was niet de verdediging die wij voor ogen hadden. Mijn doel was altijd hem te laten praten, dat was ook de voorwaarde voor Berton om mee te doen."

Nu blijkt dat de radicalisering van hun voormalige cliënt ook een rol speelde bij het besluit te stoppen. "Men heeft hem het statuut van het heldendom gegeven door hem neer te zetten als hét brein. En hij is het gaan geloven. Hij is in een positie geplaatst waarin hij zich alleen maar kan laten gelden als martelaar. Hij is de stereotiepe terrorist geworden."

Jaar geleden
Morgen is het precies een jaar geleden dat negen aanslagplegers terreur zaaiden in Parijs. Bij de aanslagen op concertzaal Bataclan, stadion Stade de France en cafés in de binnenstad vielen 130 doden en 368 gewonden. Zeven terroristen kwamen om. Abdeslam, die zijn bomgordel in de prullenbak had gegooid, slaagde erin het land te ontvluchten. Hij werd op 18 maart 2016 opgepakt in Molenbeek.

Half oktober smeekte zijn broer Mohamed hem om eindelijk te spreken. "Ik heb soms de indruk dat hij eerder nog meer geradicaliseerd dan gederadicaliseerd is", zei zijn broer toen al.

 Staatsveiligheid maakt zich zorgen

Net vandaag laat de Staatsveiligheid weten dat het zich zorgen maakt over de opvolging van geradicaliseerde gevangenen. "Enkele gevangenen radicaliseren in hun cel en blijven mogelijk gevaarlijk wanneer ze vrijkomen", zegt topman Jaak Raes aan VRT Nieuws.

Er zitten in onze cellen 150 veroordeelde terroristen. Maar het aantal gedetineerden dat een potentieel risico vormt, is groter. Hoe groot is niet duidelijk, maar het hoofd van de Staatsveiligheid vreest het moment waarop die mensen vrijkomen.

"Ik waarschuw op dit moment. Naast die strijders die terugkomen en een mogelijke dreiging zijn voor ons land zijn er ook nog een aantal die radicaliseren in de gevangenis en mogelijks gevaarlijk zijn en blijven wanneer ze vrijkomen", zegt Jaak Raes aan het reportagemagazine 'Pano'.

Eerder waarschuwde de Staatsveiligheid al dat er nog steeds honderden jihadstrijders in de gaten moeten worden gehouden. Het gaat dan om teruggekeerde Syriëstrijders, eenzaten en buitenlandse terreurverdachten die rondzwerven in Europa.


Bonte ziet drie pijnpunten

Bonte, kamerlid voor sp.a, dringt al langer aan op een doortastende aanpak van de zogenaamde tikkende tijdbommen. "De aanslagen in Parijs, Zaventem en Brussel hebben aangetoond dat er zware dreiging uitgaat van mensen die radicaliseerden in gevangenissen."

De burgemeester ziet drie belangrijke pijnpunten die moeten worden aangepakt. "Ten eerste kan je radicalisering in de gevangenissen onmogelijk aanpakken zonder werk te maken van de overbevolking in de gevangenissen en de erbarmelijke leefomstandigheden van de gevangenen. Mensen die samenhokken in een eenpersoonscel en hun behoefte moeten doen in een emmer, kan je onmogelijk eigenwaarde en respect bijbrengen", zegt Bonte.

Ten tweede moet justitie volgens Bonte veel sneller informatie over de geradicaliseerde gevangene aan de lokale overheden bezorgen. "De lokale overheden moeten zich samen met de omgeving kunnen voorbereiden op de dag dat de gevangene vrijkomt. Ook tijdens de periode van detentie moeten hulpverleners van het lokale niveau en van de gevangenis al werk maken van het herstellen van relaties met de samenleving", benadrukt de sp.a'er.

Tot slot werken volgens Bonte de verschillende niveaus naast in plaats van met elkaar. "Het is vandaag totaal onduidelijk wie waarvoor in staat in het deradicaliseringsbeleid in gevangenissen. De imams en moreel consulenten zijn een federale bevoegdheid, het forensisch welzijnswerk is een bevoegdheid van de regio's, de justitiehuizen worden geregionaliseerd met als gevolg dat Franstalige justitiehuizen in Brussel vandaag zelfs geen gevangenen met alternatieve straffen meer opvolgen."


Jaak Raes, de topman van de Staatsveiligheid

Bron:HLN.beGelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Aanslagen Brussel
« Reactie #53 Gepost op: november 13, 2016, 00:37:24 »

mei 20, 2016, 10:34:34
#52
Salah Abdeslam voor de onderzoeksrechter

PARIJS - De enige gearresteerde verdachte van de aanslagen in november in Parijs, Salah Abdeslam, verschijnt vrijdag voor de Franse rechter-commissaris. De 18 maart in Brussel opgepakte Fransman (26) wordt voor het eerst verhoord door de onderzoeksrechter.


Abdeslam werd onder zware bewaking vroeg in de morgen overgebracht van de gevangenis van Fleury-Mérogis, ten zuiden van Parijs, naar het Paleis van Justitie in de Franse hoofdstad.

De in België geboren en getogen Abdeslam zou hebben deelgenomen aan de bloedige serie aanslagen van 13 november in Parijs. Daarbij vielen 130 doden en honderden gewonden. Het verhoor neemt volgens Franse media de hele dag in beslag.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 27, 2016, 15:23:33
#51
Abdeslam heeft intelligentie van een lege asbak’

BRUSSEL - "Salah Abdeslam heeft de intelligentie van een lege asbak. Er zit niets in." Dat zegt zijn Belgische advocaat Sven Mary woensdag in een interview met de Franse krant Libération. "Hij is een klein boefje uit Molenbeek”, zei Mary op de dag van de uitlevering van Abdeslam aan Frankrijk.


Mary, die overweegt te stoppen met de verdediging van Abdeslam, sprak zijn cliënt enkele keren in de gevangenis. "Hij is meer een volger dan een leider.

Volgens Mary is Abdeslam geen fanatieke moslimfundamentalist, maar eerder iemand die hoort bij de videogame-generatie. "Abdeslam staat eerder apathisch tegenover religie. Toen ik hem vroeg of hij de Koran had gelezen, antwoordde hij dat hij online een samenvatting had gevonden. Voor een simpele ziel is dat perfect. Zo'n samenvatting is het absolute maximum van wat hij kan begrijpen. "

Nadat bekend werd dat Mary de verdediging van Abdeslam op zich nam, werd hij meermaals fysiek en verbaal bedreigd. In Frankrijk neemt de Franse advocaat Frank Berton de verdediging van Abdeslam voor zijn rekening.
Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 27, 2016, 14:46:36
#50
Salah Abdeslam in isolement in Parijse gevangenis

 België heeft terreurverdachte Salah Abdeslam uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft het federaal parket dat het Belgische onderzoek leidt naar terreur bevestigd. Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november en Frankrijk had om zijn overlevering gevraagd. Salah Abdeslam zal in Frankrijk in isolement worden geplaatst in Fleury-Mérogis, een gevangenis in de buurt van Parijs.


Abdeslam werd woensdagochtend in aller vroegte overgebracht maar Frankrijk. Over het exacte tijdstip of de manier waarop de uitlevering is gebeurd, wil het parket verder geen informatie geven. Vermoedelijk is hij per helicopter vanuit zijn gevangenis in Beveren vervoerd. Om de kans op ontsnapping zo klein mogelijk te houden, was niet vooraf bekendgemaakt wanneer Abdeslam België zou verlaten.

Voortvluchtig
Abdeslam moest zich naar eigen zeggen opblazen in het Stade de France, maar zou dat op eigen initiatief niet hebben gedaan. Hij sloeg op de vlucht, om vervolgens vier maanden lang voortvluchtig te zijn. Hij werd op 18 maart opgepakt bij een politieactie in de Brusselse gemeente Molenbeek, enkele dagen voor de Brusselse aanslagen van 22 maart.

Vermoed wordt dat de plannen voor de aanslagen in Brussel in een stroomversnelling terechtkwamen na de arrestatie van Abdeslam. Mogelijk waren de daders bang dat Abdeslam uit de school zou klappen.

Voorgeleid
De Franse advocaat Franck Berton zal de verdediging van de terreurverdachte in Frankrijk op zich nemen, onthulde Le Soir dinsdagavond. Vorige week vrijdag bezocht zijn Belgische advocaat Sven Mary hem nog in de gevangenis in Beveren.

Abdeslam werd woensdagochtend om 9.05 uur aangehouden, meldt het Parijse parket in onderstaand persbericht. Hij wordt woensdag voorgeleid, aldus de Franse openbaar aanklager.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 20, 2016, 21:33:33
#49
Terrorist Laachraoui werkte 5 jaar op luchthaven Zaventem

Najim Laachraoui, één van de twee terroristen die zichzelf opblies op Brussels Airport, zou vijf jaar gewerkt hebben op de luchthaven in Zaventem. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen.


Laachraoui werkte er met een interimcontract voor een firma die actief is op de luchthaven. Hij moet de beveiliging dus door en door gekend hebben. Om te kunnen werken op de luchthaven moet je een speciale badge hebben die je pas krijgt na een veiligheidscheck. Laachraoui kende dus alle toegangswegen en ook de beveiliging in en rond het gebouw, aldus VTM.

De politie heeft bovendien kort voor de aanslagen een clandestiene gebedsruimte ontdekt. Die was ingericht in een lokaal in de bagageafhandelingsruimte, op de benedenverdieping van het luchthavengebouw.

Geradicaliseerde personeelsleden, niet enkel bagagisten, kwamen er samen om in het grootste geheim te vergaderen en te bidden. Op vraag van de politie is die ruimte leeggemaakt en opgedoekt. Dat was kort voor de aanslagen op de luchthaven op 22 maart.

De terrorist werkte op Brussels Airport tot eind 2012.Bron:HLN.be

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 14, 2016, 14:29:44
#48
'Abdeslam had info centrum kernonderzoek in huis'

Terreurverdachte Salah Abdeslam had informatie over het Duitse onderzoekscentrum Jülich, waar onderzoek naar kernenergie wordt gedaan, in huis. Dat meldt het Duitse Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).


Behalve afgedrukte internetartikelen over het kernonderzoekscentrum zijn ook foto's gevonden van de voorzitter van het centrum, Wolfgang Marquardt. In het onderzoekscentrum Jülich in West-Duitsland wordt door 4.400 medewerkers onder meer onderzoek gedaan naar kernenergie.

Volgens RND bracht de voorzitter van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maaßen, verschillende leden van het controleorgaan van het Duitse parlement in zeer vertrouwelijke gesprekken op de hoogte van de vondst in de woning van Abdeslam in Molenbeek.

Sleutelverdachte
Abdeslam werd vier dagen voor de aanslagen in Brussel op 22 maart opgepakt in Molenbeek. Hij is de sleutelverdachte van de aanslagen van 13 november in Parijs. De auto waarin terroristen naar concertzaal Bataclan reden was op zijn naam gehuurd en zijn broer Brahim blies zich op in een café in Parijs. Abdeslam probeert voorlopig in verhoren zijn rol te minimaliseren.

Het is niet het eerste geval waaruit blijkt dat de radicaal Islamitische terroristengroep zich richtte op kernenergie. Er werd al eens een 10 uur durende spionagevideo gevonden van de woning van een nucleaire Belgische topman. De beelden werden waarschijnlijk gemaakt door de broers El Bakraoui, die zich op 22 maart opbliezen in de luchthaven Brussels Aiport en het metrostation Maalbeek.Bron: AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 13, 2016, 15:15:00
#47

Broer Abdeslam ontslagen bij gemeente Molenbeek


De broer van Salah en Brahim Abdeslam, de twee Belgische terroristen achter de aanslagen in Parijs, heeft zijn baan bij de gemeente Molenbeek verloren. Mohamed Abdeslam kreeg begin deze week zijn ontslag als administratief medewerker op de vreemdelingendienst van de Brusselse deelgemeente.


Volgens de burgemeester van Molenbeek is er geen vertrouwen meer, omdat Mohamed de daden van zijn broers in de media relativeerde.

Sinds de aanslagen in Parijs was Mohamed Abdeslam met ziekteverlof. Voor de aanslagen van 13 november, waarbij zijn broer Brahim Abdeslam zichzelf in Parijs opblies, had Mohamed een goede reputatie als werknemer en de gemeente geen klachten.

Tijdens de klopjacht op Mohameds broer Salah, die werd uitgeroepen tot 'Europa's meest gezochte terrorist' en uiteindelijk vorige maand in Molenbeek werd opgepakt, wierpen onthullingen over Mohameds verleden een smet op zijn imago. Zo bleek hij in 2010 te zijn veroordeeld omdat hij behoorde tot een bende die ambulances beroofde.

De gemeente Molenbeek zat met Mohamed Abdeslam in zijn maag, maar zag af van verdere stappen tegen de werknemer op ziekteverlof. Deze week werd alsnog besloten om het dienstverband met hem te ontbinden. Aanleiding zijn recente uitspraken van Mohamed Abdeslam in de Franstalige pers.

Mohamed concludeerde toen na een bezoek aan Salah in de gevangenis van Brugge dat zijn broer levens heeft gered. Zo zou de terreurverdachte tegen Mohamed gezegd hebben: 'Als ik had gewild, waren er meer slachtoffers gevallen. Gelukkig ben ik niet zover gegaan.'

Foto

De woordvoerder van de gemeente Molenbeek geeft als reden voor het ontslag 'een breuk in de vertrouwensrelatie', maar weigert verder commentaar op de zaak. Omdat Mohamed Abdeslam niet is ontslagen vanwege ernstig wangedrag, is de Brusselse deelgemeente wel verplicht een procedure te volgen die zal leiden tot een ontslagvergoeding.

Het nieuws over het ontslag van Mohamed Abdeslam volgt daags nadat de Belgische justitie in verlegenheid werd gebracht door een uitgelekte foto van Salah Abdeslam in Het Nieuwsblad. Hij oogt vermoeid en heeft een baard en langer haar dan op de eerder door de veiligheidsdiensten gepubliceerde foto.

'Een gevolg van zijn zware gevangenisregime', zegt een bron uit de gevangenis in Brugge tegen de Belgische krant. 'Acht keer per uur gaat een cipier kijken in zijn cel en wordt het licht aangeknipt om te zien of alles oké is. Dat is behoorlijk afmattend.'

De Belgische justitie is een intern onderzoek begonnen naar het lek van de foto van Salah Abdeslam, die  ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de bloedige aanslagen op terrassen, concertzaal Bataclan en stadion Saint Denis in Parijs op 13 november. Zijn aanhouding leidde ook tot de aanslagen van dinsdag 22 maart op Brussels Airport en metrostation Maalbeek.bron:VK

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 12, 2016, 11:22:32
#46
Abdeslam vermoeid in gevangenis

BRUSSEL - De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft een foto in handen gekregen van terreurverdachte Salah Abdeslam in de gevangenis.


Abdeslam maakt een vermoeide indruk op het nieuwe beeld. Hij heeft ook zijn baard laten staan.

Volgens de krant toont de foto aan dat het zware gevangenisregime, waarbij hij acht keer per uur wordt gecontroleerd, zijn tol begint te eisen bij de 26-jarige Abdeslam. Op de opsporingsfoto die na de aanslagen in Parijs werd verspreid zag hij er goed verzorgd uit, maar dat is nu niet meer het geval.

Modelgevangene

Abdelsam zou verder bekend staan als een „modelgevangene.” „Een heel brave jongen. Een voorbeeld voor veel andere gedetineerden, toch qua gedrag. We hebben geen enkele negatieve opmerking te melden over zijn doen en laten. En zijn eetlust is voortreffelijk”, wordt volgens Het Nieuwsblad gezegd bij de gevangenis.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 08, 2016, 16:53:10
#45
'Terreurverdachte met hoedje opgepakt'

 Terreurverdachte Mohamed Abrini is opgepakt. Hij werd al sinds de aanslagen in Parijs gezocht. Volgens VRT Nieuws is hij meer dan waarschijnlijk 'de man met het hoedje' bij de aanslagen in Brussel.


De 31-jarige Abrini werd internationaal gezocht wegens mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Hij werd op 11 november, twee dagen voor de aanslagen, gefilmd met Salah Abdeslam, bij een benzinestation langs de snelweg naar Parijs. Abrini zat aan het stuur van een auto die later werd gebruikt bij de aanslagen.

Brussel
Abrini zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Brussel. Zijn DNA werd gevonden in het pand in Schaarbeek waar de bommengordels voor de aanslagen werden gemaakt.

Tweede verdachte
De politie heeft ook een tweede verdachte aangehouden. Volgens VRT Nieuws gaat het om Osama K. Het zou gaan om de man die in een metrostation in Brussel kort contact had met de terrorist die zich opblies in metrostation Maalbeek. Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


april 07, 2016, 13:15:32
#44
Uitlevering Abdeslam wordt uitgesteld

 De uitlevering van Salah Abdeslam aan Frankrijk vindt pas over enkele weken plaats. Dat zegt de advocaat van de terreurverdachte, Sven Mary. De Belgische justitie wil Abdeslam ondervragen over zijn betrokkenheid bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst.


Abdeslam werd op 18 maart opgepakt in een andere Brusselse gemeente, Sint-Jans-Molenbeek. Drie dagen eerder hadden de Belgische autoriteiten een inval gedaan in Vorst. Bij die antiterreuractie werden schoten gewisseld. Er raakten drie agenten gewond. Ook werd een verdachte doodgeschoten.

Volgens Belgische media was Abdeslam hoogstwaarschijnlijk een van de schutters. Hij zou zich samen met twee andere terreurverdachten hebben schuil hebben gehouden in de woning. Abdeslam zou zijn gevlucht terwijl een andere verdachte de politie onder vuur hield.

De komende weken wil de Belgische justitie Abdeslam ondervragen over die schietpartij. ,,Mijn cliënt heeft een schrijven van het federaal parket ontvangen waarin wordt gemeld dat hij pas over enkele weken wordt uitgeleverd aan Frankrijk", schrijft Mary in een verklaring.

Arrestatiebevel

Mary zegt dat het arrestatiebevel dat België tegen Abdeslam heeft uitgevaardigd, nog niet is opgeheven. Pas als dat is gebeurd, kan zijn cliënt naar Frankrijk vertrekken.

De rechtbank in Brussel gaf vorige week groen licht voor de uitlevering van Abdeslam aan Frankrijk. De terreurverdachte speelde een belangrijke rol bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Wanneer die uitlevering plaatsvindt, wilde het Belgische federaal parket vanwege veiligheidsredenen niet zeggen.

Aanslagen

Abdeslam werd vier dagen voor de aanslagen in Brussel gearresteerd. Hij is nog niet in verdenking gesteld van betrokkenheid bij de aanvallen in Brussel. De autoriteiten willen hem de komende weken ook ondervragen over zijn rol bij de aanslagen.

De terreurverdachte is volgens zijn advocaat bereid samen te werken met de Franse autoriteiten. Hij wil zo snel mogelijk worden uitgeleverd.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 31, 2016, 14:03:39
#43
'Ingebroken' in flat om aan pers te ontsnappen

Fayçal C., de man die ervan verdacht werd de derde terrorist te zijn die betrokken was bij de aanslag op de luchthaven, is dinsdagavond opgepakt in een appartement in Merchtem. Hij zocht een schuiladres om te ontsnappen aan de journalisten voor zijn woonst. In de voormiddag vond er ook al een huiszoeking plaats in een ander terrorismedossier.


Fayçal werd donderdagavond opgepakt aan het federaal parket en werd ervan verdacht de derde terrorist te zijn van de aanslag in Zaventem, meer bepaald de man met het hoedje die te zien is op bewakingsbeelden van de luchthaven. Maandag werd hij echter weer vrijgelaten zonder voorwaarden omdat zijn betrokkenheid niet bewezen kon worden.

Schuiladres

De man woont in een appartement in de omgeving van de Wetstraat waar sinds zijn vrijlating de pers heeft postgevat om hem te kunnen spreken. Daaraan wilde hij ontsnappen en hij contacteerde A.L., of een zoon van hem, die in een appartement op de tweede verdieping woont, op de hoek van de Koning Leopold III-straat en de Koning Albertstraat. Daar was niemand thuis maar Fayçal kreeg wel toestemming om er te schuilen. Om in het appartement te geraken diende hij naar de binnenkoer van het bpost-gebouw te gaan, waar hij op een muurtje moest klimmen om een plat dak te bereiken. Via daar kon hij omhoog klimmen naar het balkon. De deur die daar op uitgeeft, was los. "Mijn zoon zag dat allemaal rond 18 uur à 18.30 uur gebeuren", zegt buurvrouw Mieke, die ook op de tweede verdieping woont. "We waren naar de Colruyt gegaan en hij was boodschappen aan het opbergen in onze keuken. Hij riep er mij bij en we gingen ervan uit dat het een inbreker was, waarop we de politie verwittigden. We konden horen hoe er intussen iemand in het appartement een douche nam en naar het toilet ging."

Stormram

Politiemensen snelden onmiddellijk ter plaatse en toen er niet werd opengedaan besloot men de deur in te beuken met een stormram. Fayçal werd er aangetroffen in een bed en, volgens de buren op blote voeten en in het zwart gekleed, meegenomen. Het verhaal dat hij daar met toestemming mocht logeren werd bevestigd waardoor hij niets verkeerd heeft gedaan en dus opnieuw werd vrijgelaten. Waar hij nadien naartoe trok is niet geweten.

Opmerkelijk genoeg vond er dinsdag in de voormiddag ook al een huiszoeking plaats in hetzelfde appartement. Die zou kaderen in een terrorismedossier uit Luik dat geen rechtstreeks verband heeft met de aanslagen in Frankrijk of België. Verschillende federale politiemensen bestormden het appartement en vielen ook binnen bij Mieke om zo de achterkant van het appartement te bereiken. Toen er niemand werd aangetroffen werd er een geboeid persoon bijgehaald die binnen verschillende zaken moest tonen en zeggen. Het is niet duidelijk of deze huiszoeking iets heeft opgeleverd. In het appartement woont een oudere man die gescheiden is en drie kinderen heeft van rond de twintig jaar. De politiemensen vertelden de buurvrouw dat de bewoner in het ziekenhuis ligt en zij heeft hem al zo'n drie weken niet meer gezien. Het is niet duidelijk wat de band is tussen de bewoner, zijn zonen en Fayçal.


Bron:HLN.be

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 28, 2016, 23:18:52
#42
Terreurverdachte Fayçal Cheffou (35) vrijgelaten

 Fayçal Cheffou (35), de man die vrijdag samen met twee anderen is gearresteerd in de buurt van het federaal parket in Brussel, is weer vrijgelaten door de autoriteiten. De aanwijzingen die hebben geleid tot zijn arrestatie konden niet worden hardgemaakt, meldt de Vlaamse omroep VTM op basis van de Belgische justitie.


De Belgische freelance journalist en activist werd opgepakt op verdenking van terrorisme. Justitie heeft zaterdag in Brussel bevestigd dat Cheffou wegens ,,terroristische moord en poging tot terroristische moord'' vastzat.

Rechercheurs vermoedden eerder dat Cheffou de man was met het hoedje op de vrijgegeven camerabeelden van van Brussels Airport, maar zijn daar op teruggekomen. Er werd bij hem een huiszoeking uitgevoerd. Daarbij werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

Rekruteren
Cheffou stelde zich vorig jaar voor als medecoördinator van de hulpverlening aan vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark. Cheffou stond toen al bekend als rekruteerder en hij zou zich tussen de vluchtelingen hebben gemengd in de hoop mensen te kunnen overtuigen van zijn extremistische gedachten.Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 28, 2016, 11:29:05
#41
Condoleances voor slachtoffers Maastricht

MAASTRICHT - Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht opent vanmiddag aan het Vrijthof een condoleanceregister voor de in Brussel omgekomen Alexander en Sascha Pinczowski. Mensen kunnen daar de hele week terecht om hun medeleven met de familie van de twee slachtoffers te tonen.


Alexander en Sascha kwamen om op de luchthaven Zaventem toen ze naar New York wilden vliegen. Ze hadden net hun vader aan de telefoon toen de bom afging. Het duurde nog bijna twee dagen voordat duidelijk was dat ze waren omgekomen. De twintigers woonden in Amerika, maar kwamen nog regelmatig naar hun familie in Maastricht. Het condoleanceregister is nog de hele week bereikbaar. De reacties worden later aan de nabestaanden gegeven. In totaal vielen bij de bomaanslag drie Nederlandse doden.Bron: Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 27, 2016, 23:08:44
#40
Salah Abdeslam keerde terug naar Vorst

 Terreurveredachte Salah Abdeslam heeft aan de politie verklaard dat hij na de aanslagen in Parijs van 13 november naar Vorst terugkeerde, omdat hij geen andere optie had. Tijdens zijn verhoor heeft hij ook meer informatie gegeven over zijn band met Mohamed Belkaïd, de Algerijn die op 15 maart in Vorst uitgeschakeld werd door een sluipschutter.


De Franstalige zender RTL haalt vandaag nieuwe passages uit het verhoor van Abdeslam aan. "Ik heb me schuilgehouden bij Mohamed Belkaïd omdat ik geen andere plek had om naartoe te gaan. Ik ben op 14 november in België gearriveerd. Ik wist dat Belkaïd in Schaarbeek zat en hij had gezegd dat hij een schuilplaats voor me in Vorst had." Volgens Salah kwamen de wapens in het huis van Belkaïd. "Hij heeft de wapens per taxi van Schaarbeek naar Vorst vervoerd."

Ook heeft Salah Abdeslam verteld dat hij Mohamed Belkaïd in Hongarije is gaan oppikken, dat was in september 2015. "Met een Mercedes die ik zelf gehuurd had. Het geld daarvoor heb ik van mijn broer Brahim gekregen. Ik weet niet hoe hij daar aan kwam, maar het was niet van hem zelf. Al het geld dat ik heb uitgegeven, kreeg ik via Brahim."

Eerder deze week deelde Salahs advocaat Sven Mary mee dat Abdeslam sinds de aanslagen van dinsdag niet meer wil meewerken aan het onderzoek.Bron:HLN.be

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 27, 2016, 21:21:22
#39
Waarom konden de hooligans zo makkelijk doorlopen?

Het is kort voor drieën ‘s middags als zo’n 450 voetbalhooligans de herdenking van slachtoffers van de aanslagen in Brussel bruut verstoren. Het begint met eenzame schreeuw in de verte. Dan verschijnen boven de hoofden van de tot dan toe zwijgende menigte op het Brusselse Beursplein de eerste gebalde vuisten. Sommigen gestoken in zwartleren handschoenen, anderen een blik bier omklemmend. Gescandeer, steeds luider. Gepijnigd kijkt de Marokkaans-Belgische Najat Bouasra (32) vanaf de trappen van de Beurs naar de naderende massa. Haar armen stevig over elkaar geklemd. “Ik blijf hier”, zegt ze tegen niemand in het bijzonder.


Het is kort voor drieën ‘s middags als zo’n 450 voetbalhooligans de herdenking van slachtoffers van de aanslagen in Brussel bruut verstoren. Waar even daarvoor nog honderden wildvreemden elkaars hand in de lucht hielden ten teken dat zij samen één zijn, dat Brussel zich niet laat verdelen, ontstaat plots een front. Er wordt geduwd, getrokken. Omstanders proberen te voorkomen dat de in zwart gestoken mannen de plek naderen waar een zee van bloemen en kaarsjes is ontstaan. Met als gevolg dat mensen over de herdenkingsplaats heen vallen.

Vanaf de trappen kijken mensen het tafereel met afschuw aan. Een meisje valt haar vriend huilend in de armen. Een vader grijpt zijn twee kinderen bij de mouw en sleurt hen mee naar beneden. Wegwezen. “We zijn hier verdomme om solidariteit te tonen”, foetert een man.
Mars tegen de Angst

Eigenlijk zou er deze zondag een “Mars tegen de Angst” plaatsvinden. Te beginnen op het Beursplein, dat sinds de aanslagen van afgelopen dinsdag voor de Brusselaren is geworden wat de Place de la Republique voor de Parijzenaars was; een plek om troost bij elkaar te vinden en steun te betuigen aan de slachtoffers. Maar na een dringende oproep van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur werd de mars zaterdagmiddag officieel afgelast. De politie was elders nodig, zo klonk het.

Dat het dan toch zo uit de hand heeft kunnen lopen, is op zijn zachtst gezegd pijnlijk. De vraag die blijft hangen als ordetroepen met behulp van waterkanonnen na zo’n drie kwartier de hooligans van het plein hebben verdreven, is hoe het zover heeft kunnen komen.

Tegen de Belgische krant De Morgen zei de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, achteraf dat het extreemrechtse voetbalhooligans betrof van “verschillende voetbalclubs uit de eerste klasse”. Via de sociale media vernam de politie van Vilvoorde van hun plannen zich te mengen in de herdenkingsbijeenkomst. Even had hij overwogen hen tegen te houden, zei Bonte tegen De Morgen. “Maar dat zou tot te veel frustraties hebben geleid.” Dus liet hij hen “onder begeleiding van de politie uit Vilvoorde en in coördinatie met de Brusselse collega’s” in twee groepen per trein naar Brussel-Noord reizen, vanaf waar ze naar het Beursplein liepen. Maar ook Bonte wist:

Dit doet pijn’

Hoewel de toegang tot het Beursplein van verschillende kanten was afgezet door legertrucks, konden de hooligans vanaf de Boulevard Anspach zonder al te veel moeite doorlopen. Waarom?, vragen de mensen die ondanks het dringende verzoek van Jambon en Mayeur toch naar Beursplein kwamen voor de herdenking zich hardop af. Zij moesten hun mars toch ook annuleren? Ook als de veelal jonge mannen - capuchon over het hoofd, sjaal voor de mond – zich met tientallen tegelijk een weg de trappen op beuken om daar (in de woorden van politiewoordvoerder Christian De Coninck) “fascistische groeten” uit te brengen, grijpt de politie niet meteen in. Pas na tien minuten verschijnen de eerste ordetroepen. Uiteindelijk worden een tiental mensen opgepakt, melden Belgische media.

“Ik hoop dat u trots bent op uzelf”, bijt Brusselaar Benoit (41) een agent toe wanneer de rust op het plein enigszins is wedergekeerd. “Dit is precies wat er mis is met dit land”, vervolgt hij, wild met zijn armen zwaaiend. “De politie doet niets, ze wachten tot het laat is.”

Even verderop staat Najat Bouasra, haar handen diep in de zakken van haar gebreide vest gestoken. Toen blikjes bier door de lucht begonnen te vliegen, verruilde ze de trappen toch maar voor een ‘veilige’ plek aan de zijkant van het plein. Maar nog altijd diezelfde gepijnigde blik. Al vier dagen komt ze vanuit Molenbeek naar de Beurs. Om uit te leggen dat de terreur die haar stad deze week trof, dat dat géén Islam is. Dat ook zij terrorisme afkeurt, verafschuwt. Dat het belangrijk is om solidair te zijn, zeker nu. En dan dit. Ze schudt haar hoofd. “Dit doet pijn.”Bron: NRC.nl

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Aanslagen Brussel
« Reactie #39 Gepost op: maart 27, 2016, 21:21:22 »