Nowlive.eu

Registreren
 

Aanslagen Brussel
gelezen 24416 keer 0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
maart 23, 2016, 01:13:48
#2300u29

De huiszoekingen in de Max Roosstraat in Schaarbeek, in de omgeving van het station, waren kort na middernacht afgelopen. De veiligheidszone die was ingesteld in de wijde omgeving is opgeheven, stelt Belga ter plaatse vast. Wel is nog te zien dat het gerechtelijk labo sporen aan het verzamelen is op de bovenste verdieping van het gebouw.

Het federaal parket deelde al mee dat bij huiszoekingen in Schaarbeek IS-attributen en explosief materiaal werden gevonden. Opvallend was dat aan het einde van de huiszoekingen voertuigen van Dovo herhaaldelijk af- en aanreden.

De bewoners van de buurt in Schaarbeek die afgesloten was, mogen terug naar huis. Enkele minuten geleden brachten twee bussen de bewoners terug van een opvangcentrum dat speciaal was ingericht in een sportzaal in de gemeente.

01u07

Aanslag Zaventem had erger kunnen zijn Toen de opsporingsfoto van de drie vermoedelijke terroristen in Zaventem gisternamiddag verspreid werd, stapte een taxichauffeur meteen naar de politie. Hij herkénde de ­mannen, want hij had hen in alle vroegte naar de lucht­haven gebracht. Bovendien wist hij de speurders te vertellen dat het trio vijf stuks bagage wilde meenemen, maar er pasten er maar drie in de taxi. Daardoor moesten ze noodgedwongen enkele ­tassen achterlaten.

De politie haastte zich naar de woning waar het trio opgepikt werd, in de stationsbuurt van Schaarbeek, en vond er de koffers. Er bleken zware spijker­bommen in te zitten. Bij de huiszoeking werden verder ­chemische producten en een vlag van terreurgroep IS aangetroffen.


01u53

Tweede opsporingsbericht De politie heeft vannacht een tweede opsporingsbericht verstuurd na de aanslagen van dinsdag in Brussel. Nadat een bericht werd verspreid over een van de drie mogelijke daders van de aanslagen in Zaventem, vraagt de politie nu de identificatie van de drie verdachten.

"De politie en het gerecht willen deze personen identificeren die te zien zijn op de foto's. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2016", klinkt het.

De politie vraagt aan de mensen die menen deze mannen te herkennen om contact op te nemen met de politie. Wie andere nuttige informatie heeft met betrekking tot de aanslagen in Zaventem en Brussel, wordt ook gevraagd contact op te nemen met de speurders.

Tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 30300 en via opsporingen@police.belgium.eu


02u37

VS waarschuwt reizigers naar Europa Amerikanen die naar Europa reizen doen er goed aan waakzaam te zijn in het openbaar vervoer en op openbare plaatsen. Daarvoor waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag (lokale tijd).

"Terreurgroepen gaan door met het plannen van aanvallen in heel Europa'', meldde het departement in een verklaring. "Ze richten zich op sportevenementen, toeristische locaties, restaurants en het openbaar vervoer. ''Het ministerie adviseerde reizigers om mensenmassa's te vermijden en extra waakzaam te zijn tijdens religieuze feestdagen en op grote festivals.
Bron:HLN.be
« Laatst bewerkt op: maart 23, 2016, 02:50:42 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Aanslagen Brussel
« Reactie #23 Gepost op: maart 23, 2016, 01:13:48 »

maart 23, 2016, 01:11:47
#22

België is nu ook zelf het doelwit van terreuraanslagen.

De Belgen vreesden het al lang. Maar ze laten zich niet klein krijgen


Heel even was er een gevoel van opluchting en triomf. „We hebben ’m!”, was de toon, toen afgelopen vrijdag Salah Abdeslam, een van de terroristen bij de Parijse aanslagen, in het Brusselse Molenbeek werd gepakt. Maar meteen was er ook de onzekerheid. „We zijn er nog niet, de strijd tegen terreur gaat door”, zei de Belgische premier Charles Michel.

Vier dagen later kijkt hij ontgoocheld en bedroefd in de camera, als hij aan de pers de eerste details prijs geeft over de bomaanslagen die zojuist zijn land in chaos en diepe rouw hebben gestort.

Al maanden werd gevreesd voor wat dinsdag werkelijkheid wordt: in de vroege ochtend tijdens spitsuur laten terroristen zien hoe kwetsbaar de Belgische hoofdstad is. Op het Brusselse vliegveld Zaventem vallen minstens 14 doden bij een zelfmoordaanslag. Nog meer doden, naar schatting 20, vallen een uur later op metrostation Maalbeek waar een bom tot ontploffing wordt gebracht in een metrowagon. Het totaal aantal gewonden is ruim 200.

„Dit is een zwarte dag voor ons land”, zegt premier Michel. Even later wordt bekend dat zijn regering drie dagen van rouw afkondigt. Op dat moment komen de eerste Europese steunbetuigingen binnen. „Alle EU-leiders staan schouder aan schouder met België”, zegt Europees ‘president’ Donald Tusk.
Al twee jaar gevoel van gevaar

Al bijna twee jaar leven de Belgen met het gevoel dat ‘het gevaar’ dichtbij is, dat ‘het’ elk moment kan gebeuren.

Dinsdagochtend is het zover. Op het Schumanplein, het zenuwcentrum van politiek Europa, houdt een moeder haar huilende dochter vast. Ziekenwagens rijden af en aan naar de ingang van metrostation Maalbeek waar veel slachtoffers zijn gevallen. Hulpverleners arriveren met brancards. Op straat wordt een vrouw getroost – ze is in shock. Ouders, die werken in de EU-gebouwen rond het plein, bellen met hun partners. „Zijn de kinderen veilig op school beland?”

‘Het’ begon eigenlijk al in mei 2014, toen een Franse IS-strijder in het Joods Museum in hartje Brussel het vuur opende en vier mensen op klaarlichte dag afslachtte. De eerste patrouillerende militairen verschenen in het straatbeeld, in Brussel en in Antwerpen.

    Elk Brussels huishouden stelt zich de komende dagen vragen over de veiligheid in de stad

Daarna, bij aanslagen in Parijs in 2015, – eerst Charlie Hebdo, daarna theater Bataclan en Stade de France – kwam België steeds meer in het vizier als ‘hofleverancier’ van terroristen. Hier, in Verviers, in Namen, in Brussel en vooral in Molenbeek, hadden ze hun safe houses waar ze de Parijse aanslagen voorbereidden. Nog meer militairen arriveerden in Brussel dat al snel veranderde in een belegerde stad.

De terreur was made in Belgium dat er als „mislukte staat” geen enkele vat op had, klonk internationaal de kritiek.

In België strijden sindsdien schuld en schaamte om voorrang. Tot dinsdagochtend. Nu is het land zelf getroffen.
#weerbaarbelgie

‘De dag die moest komen’, schrijft Vlaamse dagblad De Standaard dat samen met de Franstalige krant Le Soir lezers oproept hun ervaringen per tweet, op #weerbaarbelgie, te delen. ‘Laat zien hoe wij Belgen ons onder deze omstandigheden verenigen en waarom wij niet klein te krijgen zijn.’

Verhalen van getuigen stromen binnen – van Abdel Melloul die op metrostation Maalbeek mensen zag „die compleet waren verbrand”, tot Suat Balci die iets verderop zeven doden per brancard zag worden afgevoerd. „Vreselijk, al die onschuldige mensen.”

Opnieuw wordt Brussel getroffen door een lockdown en zijn er vragen waar niemand nog een antwoord op heeft.

    Hoe weerbaar België er uitziet? Op het Beursplein krijten kinderen boodschappen van solidariteit

Waren de aanslagen de ultieme wraak van de handlangers van Salah Abdeslam na diens arrestatie vrijdag? Of: waren hij en zijn kompanen slechts pionnen, en passen de Brussel-aanslagen in het scenario van een veel groter terreurplan waar al langer op werd gebroed?

IS eiste dinsdag de aanslagen op – dat is voorlopig een ‘houvast’. Verder blijft dezelfde pijnlijke constatering overeind: Brussel is de zwakke plek. Ondanks een al maanden geldend terreurdreigingsniveau 3 („aanslagen zijn waarschijnlijk”), en ondanks de militaire aanwezigheid bij regeringsgebouwen en op metro- en treinstations, hadden de terroristen vrij spel.

Steeds luider werd de laatste maanden de kritiek op de opdeling van het Brussels gewest in zes verschillende, nauwelijks met elkaar samenwerkende, politiezones. Dat zorgt voor „informatiebreuken”, zei maandag in deze krant burgemeester Hans Bonte van de Brusselse voorstad Vilvoorde. Ex-Syriëgangers uit zijn stad, die met IS vochten, ziet hij na hun terugkeer in Vilvoorde steeds vaker „meteen naar Brussel verhuizen omdat ze daar niet in de gaten worden gehouden”. Bonte noemt Brussel „de ideale schuilplaats voor terroristen”.

Maar Brussel is ook die pleisterplaats waar mensen uit de hele wereld neerstrijken. Het is juist de openheid en tolerantie waar haar inwoners trots op zijn.
Nooit meer met metro naar school?

Nog meer militairen op straat? Je kinderen nooit meer per metro naar school laten gaan? Het zijn de vragen die de komende dagen in elk Brussels huishouden zullen worden gesteld.

Maar eerst het puin ruimen. Om de pijn te verzachten heeft in de namiddag een cellist zich opgesteld op het Beursplein. Om hem heen een haag van mensen die zachtjes applaudisseren. De cello komt nauwelijks uit boven het geluid van sirenes verderop in de stad waar huiszoekingen nog gaande zijn. Naast de cellist is een wake geopend, ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Op #weerbaarbelgie stromen intussen de reacties binnen. „Tous ensembles – allemaal samen!”, zegt Hicham El Mzairh uit Wilrijk. „Eendracht maakt macht”, schrijft Jo De Man.

Hoe weerbaar België er in de praktijk uitziet: met krijt schrijven kinderen in de voetgangerszone rond het Beursplein boodschappen van solidariteit op het asfalt. Alle Brusselse hotels stellen gratis hun kamers ter beschikking aan familieleden van slachtoffers die nog in Brusselse ziekenhuizen liggen.

„Voor ieder van ons zal 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere”, zegt koning Filip die ’s avonds zijn volk toespreekt. „Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn. Tegenover wat ons bedreigt, zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we het vertrouwen in onszelf behouden. Dit vertrouwen is onze kracht.”
Bron:NRC

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 22:48:25
#21
Taxichauffeur herinnert zich afzetten verdacht trio

22.28 De drie terroristen zouden met een taxi naar de luchthaven gereisd zijn. Het was de taxichauffeur opgevallen dat hij de verdachten niet mocht helpen met hun bagage. De chauffeur herrinderde zich waar hij de mannen heeft opgepikt. Zo hebben de speurders de voortvluchtige derde terreurverdachte van de aanslagen op de luchthaven kunnen traceren tot een woning in Schaarbeek. Dat meldt de Belgische nieuwssite HLN.

22.23 De politie houdt niet systematisch meer iedereen tegen die naar de luchthaven Brussels Airport wil. Het hoofdgebouw en de parkeergarages zijn nog steeds onbereikbaar maar de werknemers van een aantal bedrijven op het luchthaventerrein, zoals Jetair en andere touroperators, worden wel doorgelaten. Aan de luchthaven is ook opnieuw een colonne vrachtwagens van de Civiele Bescherming aangekomen met zwaar materiaal. Mogelijk moet dat dienen om een deel van de vertrek- en aankomsthal te ondersteunen of af te sluiten.

22.15 Alphonse Youla is bagagemedewerker op de Brusselse luchthaven van Zaventem. Hij vertelde dinsdag over de momenten voor de explosie en over wat hij daarna zag en beleefde: ,,Ik heb zes of zeven gewonde mensen geholpen. We droegen ook lichamen naar buiten die niet meer bewogen", aldus de duidelijk ontroerde man.
Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 21:53:11
#20
België in rouw door aanslagen in Brussel

Bij twee bloedige aanslagen in Brussel zijn dinsdagochtend zeker 30 doden gevallen en meer dan 200 mensen gewond geraakt. Één Nederlander raakte lichtgewond. De aanslagen vonden plaats op de luchthaven Zaventem en de metro in Maalbeek.

 De politie maakt nog jacht op een verdachte die is vastgelegd in een witte jas. Ondertussen worden er in België en Nederland massaal veiligheidsmaatregelen getroffen.21:40: In Schaarbeek zijn er twee huiszoekingen geweest, meldt de burgemeester aan VTM. In één van de huizen zouden net nieuwe huurders zijn ingetrokken.

21:37: Politie en leger zullen morgen iedereen controleren die de metro in Brussel neemt. Dat zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.

21.20 De regering van het Gewest Brussel heeft de bevolking dinsdagavond opgeroepen om woensdag om 12 uur een minuut stilte te houden. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort aangekondigd na afloop van een vergadering van zijn kabinet.

21.13 ,,Er zijn meer zwaargewonden dan normaal gezien het geval is bij een aanslag", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in een gesprek met VTM Nieuws. ,,Dat is te wijten aan de aard van het ontploffingsmateriaal. Er waren spijkers en glas in de bommen verwerkt, en dan wordt het een soort oorlogstuig. Dat geeft verwondingen die we normaal gezien niet in ziekenhuizen zien."

21.06 Bijna 5000 mensen hebben zich dinsdag geregistreerd op de website Ikbenveilig.nl van het Nederlandse Rode Kruis. De website, die dinsdagochtend online ging na de aanslagen in Brussel, is bedoeld voor mensen die op of in de buurt van de plekken van de aanslagen in Brussel waren en hun naasten willen laten weten dat ze veilig zijn.

20.59 De van oorsprong Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tot grote woede van de Britse regering een forse toeslag gevraagd aan in België verblijvende toeristen die na de aanslagen in Brussel vervroegd naar huis wilden. Ryanair eiste volgens woedende reizigers 76 euro bovenop de normale enkele reisprijs van 195 euro.

20.55 De Duitse politie heeft op de A8 nabij Rosenheim drie verdachten opgepakt uit Brussel met mogelijke band met een terreurnetwerk, zo hebben Duitse media gemeld. Het is niet duidelijk of de mannen iets te maken hebben met aanslagen in Brussel.

20.54 Ook Paus Franciscus heeft inmiddels gereageerd op de aanslagen in Brussel


Bron:AD

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 21:32:37
#19
Station Amersfoort ontruimd

AMSTERDAM - Het station Amersfoort is dinsdagavond kort ontruimd geweest. Er was een verdacht pakketje gevonden, maar dat bleek niets te zijn. Het station is weer vrijgegeven en de treinen kunnen weer rijden, meldt de politie.


Treinen konden niet vertrekken of aankomen. Het pakketje wordt onderzocht. Volgens onbevestigde berichten die redactie van De Telegraaf bereiken ging het niet om een pakketje maar om personen die die met een IS-vlag zwaaien.

De NS meldde eerder dat er geen treinen rijden tussen Amersfoort en Baarn/Den Dolder/Hoevelaken/Schothorst.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 16:57:05
#18
Let op:  Schokkende beelden


.[youtube=580,385]//www.youtube.com/embed/2fURb1IyDBs[/youtube]

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 16:16:57
#17
Bioscoop in Antwerpen ontruimd

ANTWERPEN - De Kinepolis-bioscoop in Antwerpen is dinsdagmiddag op last van het federaal crisiscentrum in België ontruimd.


Dat zegt de Antwerpse politie. Een reden voor de ontruiming is nog niet bekend. De bioscoop ligt net buiten het centrum van de havenstad.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 16:14:44
#16
Drie dagen nationale rouw in België

In België is drie dagen nationale rouw afgekondigd.

Dat maakte de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon  bekend.
Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 16:02:14
#15
Noodmortuarium vlak bij vliegveld

BRUSSEL - Bij het Brusselse vliegveld wordt een noodmortuarium ingericht door het Rode Kruis. Het mortuarium komt vlakbij de vertrekhal van de nationale luchthaven van België.


Dinsdagochtend vond een terroristische aanslag plaats in de vertrekhal van de luchthaven. Daarbij vielen zeker veertien doden. Er zijn meer dan honderd gewonden overgebracht naar zestien verschillende ziekenhuis.

Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 15:37:59
#14
Dit zijn de verdachten van de aanslag in Zaventem

Dit zijn de verdachten van de aanslagen op Zaventem. De foto werd eerder al door een politiedienst getwitterd terwijl die enkel diende voor intern gebruik.


Na contact met gerechtelijke bronnen werd onze redactie bevestigd dat we dit beeld intussen kunnen brengen. De man met de witte trui wordt actief opgespoord voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. Wie de twee anderen zijn is onbekend.
Bron:HLN.be

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 14:52:56
#13

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 14:49:00
#12Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 14:44:56
#11


« Laatst bewerkt op: maart 22, 2016, 16:45:59 door Bobbie »

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 14:32:38
#10
Vals alarm bij NOS

De poederbrief die vandaag bij de NOS is bezorgd, staat los van de aanslagen in Brussel, meldt NOS-baas Jan de Jong. Het bleek overigens al snel om loos alarm te gaan. ,,Dat die brief uitgerekend vandaag binnenkomt is volgens de politie toeval. Zij denken dat dit het werk is van een gestoord of verward iemand. Waarschijnlijk zat er melkpoeder in de brief.”


De poederbrief kwam binnen bij de afdeling marketing & communicatie op de vijfde verdieping van het NOS-gebouw . De Jong: ,,De standaardprocedure is dan dat de hele verdieping wordt ontruimd, behalve de ruimte waarin de brief is geopend, in verband met mogelijk besmettingsgevaar. De politie wordt gealarmeerd en er was ook een ambulance.”

Volgens De Jong had de politie 15 tot 20 minuten nodig om vast te stellen dat het vals alarm was. ,,Vermoedelijk wil de afzender mensen hier bang te maken. De brief was aan niemand specifiek gericht en dat soort post komt dan bij marketing & communicatie terecht.”

De uitzendingen van de NOS konden gewoon doorgaan: de studio’s en redactie bevinden zich op de derde en vierde verdieping.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


maart 22, 2016, 14:29:36
#9
Loos alarm op station Hoofddorp

Er was mogelijk iets verdachts in de trein. De politie heeft de trein doorzocht en heeft ook mensen gecontroleerd. Na uitvoerig onderzoek werd er niets verdachts aangetroffen.


De trein is vrijgegeven, maar rijdt niet meer verder. Passagiers reizen verder met de bus.

De actie had niets te maken met een mogelijke dreiging in verband met de aanslagen in Brussel, aldus de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.Bron:Telegraaf

Gelogd
________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________


Nowlive.eu

Re: Aanslagen Brussel
« Reactie #9 Gepost op: maart 22, 2016, 14:29:36 »